Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι δημόσιοι φορείς κάθε μήνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
  • [02] "Καμπανάκι" Financial Times για ομόλογα Ευρωζώνης
  • [03] Πτώση 23,7% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα
  • [04] Πρόβλημα 1o η διαφθορά ο»Ώ

  • [01] Οι δημόσιοι φορείς κάθε μήνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

    Όλοι οι δημόσιοι Φορείς και Οργανισμοί (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) υποχρεούνται να αποστέλλουν κάθε μήνα αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω των υπουργείων που τα εποπτεύουν.

    Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλους τους φορείς και στην οποία διευκρινίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους επικεφαλής τους όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς, στην περίπτωση που δεν αποστέλλονται έγκαιρα τα στοιχεία.

    Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, τα στοιχεία θα αποστέλλονται κάθε μήνα εντός των πρώτων δώδεκα ημερών του επόμενου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά την παραλαβή τους η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που ήταν συνεπείς στη υποχρέωσή τους αυτή και θα την αναρτά στο διαδίκτυο.

    Σε περίπτωση μη υποβολής των στοιχείων ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κυρώσεις προβλέπονται και για τους επικεφαλής τους.

    Έτσι μετά την παρέλευση 15νθημέρου από τη λήψη της προθεσμίας θα ζητείται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Διευθυντή του φορέα να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο η Γενικό Διευθυντή κατά περίπτωση ίσο με το 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους, για κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης.

    Μετά την παρέλευση ενός μήνα από την αρχική προθεσμία το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι την υποβολή των στοιχείων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Καμπανάκι" Financial Times για ομόλογα Ευρωζώνης

    Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 - όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής - απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Οι διαπραγματευτές ομολόγων είναι σκεπτικοί για τα σχέδια της Ευρωζώνης", αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης και ότι ήταν αυτή που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor's για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει την αναδιάρθρωση, εφόσον το χρέος μίας χώρας που ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν κριθεί ότι είναι φερέγγυο, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι επενδυτές και οι αναλυτές θεωρούν την παραπάνω απόφαση ως μία από τις σημαντικότερες του Συμβουλίου, λόγω των προεκτάσεων που έχει για την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

    Ο επικεφαλής της διεύθυνσης σταθερού εισοδήματος της εταιρίας Evolution Securities κ. Γκάρι Τζένκινς δήλωσε ότι "η απόφαση μπορεί να σκοτώσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων".

    Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης μετά τον Ιούλιο του 2013, θα έχουν ενσωματωμένες τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses), οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε μία πλειοψηφία των πιστωτών - πιθανόν θα είναι το 70% - να προκαλέσουν μία αναδιάρθρωση του χρέους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πτώση 23,7% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

    Με περαιτέρω μείωση κατά 8,6% "έκλεισε" ο περασμένος Δεκέμβριος για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, στο σύνολο του 2010, ο οικοδομικός όγκος να καταγράφει πτώση 23,7%. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι σημαντικές οι παρενέργειες από την "καθίζηση" στην πάλαι ποτέ "ατμομηχανή της οικονομίας", την οικοδομή, σε ανάπτυξη και απασχόληση.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 σε 5.106 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.070,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.072,7

    χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, αύξηση κατά 2,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,7% στην επιφάνεια και πτώση κατά 8,6% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

    Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 10,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες, κατά 19,8% στην επιφάνεια και κατά 23,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009.

    Ομ.Εμμ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πρόβλημα 1o η διαφθορά

    Η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και στην Αττική (33,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (36,3%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.

    Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.

    Ως "ανεπίσημο" τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε σχέση με το δημόσιο τομέα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται τις χάρες και τα ρουσφέτια.

    Το 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και το 47% στην Κεντρική Μακεδονία, πιστεύει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα κάποιου πολίτη, θα το έπαιρνε επειδή "όλοι αυτό κάνουν". Στην Αττική, το 17% του δείγματος θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%.

    Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο.

    Υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.

    Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφημιστική εκστρατεία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επηρεάζει τη ζωή τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2011 - 11:30:20 UTC