Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλειδί" οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Βελτίωση οικονομικών στοιχείων σε 18 ΔΕΚΟ
  • [03] Ελεγχόμενος πυροβόλησε ελεγκτή εισιτηρίων
  • [04] Οι Λίβυοι εξεγερμένοι απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο
  • [05] "Εντός των στόχων το έλλειμμα"
  • [06] "Ανάπτυξη το 2012"
  • [07] Συνελήφθη ο Λ. Γκμπαγκμπό ο»Ώ

  • [01] "Κλειδί" οι μεταρρυθμίσεις

    Η δημόσια συζήτηση έχει εκτραπεί, περιστρεφόμενη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, ο οποίος με τη διογκωμένη και στρεβλή λειτουργία του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της "βαριάς ασθένειας" του χρέους, δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Έχουμε περιπέσει, τονίζει, σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία περί αναδιάρθρωσης-κουρέματος, το ποσοστό του οποίου "ορίζουν", κάθε φορά ανάλογα με τους υπολογισμούς τους, οι κάτοχοι CDS και οι "σορτάκηδες", ενώ μια τέτοια εξέλιξη και ασύμφορη είναι, δεδομένου ότι θα αφαίμαζε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και μονομερώς δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε, καθότι αποφασίζει συνολικά η ευρωζώνη και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι γνωστές.

    Το γεγονός μάλιστα ότι το ελληνικό χρέος έγινε υπόθεση της ευρωζώνης αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας και εδραιώθηκε μετά την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

    Ως μόνη πιθανή μορφή "βελούδινης" αναδιάρθρωσης, θεωρεί ο ΓΔ του ΙΟΒΕ, μια προσυνεννοημένη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους, όπως αυτή που αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου για το ελληνικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που η αποπληρωμή του μετατέθηκε στα δέκα χρόνια αντί των πέντε και το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε από το 5% στο 4%.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βελτίωση οικονομικών στοιχείων σε 18 ΔΕΚΟ

    Την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξορθολογήσει τις αμοιβές των υπαλλήλων τους και να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση και η μείωση των δαπανών των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά 800 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

    Σύμφωνα με στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν, παράλληλα, σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ.). Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι μόνο για τα ενοίκια σε κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, καταβάλλονται ανά έτος περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέσο κόστος ανά υπάλληλο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ ετησίως. Πάντως, ο ίδιος παράγοντας απέκλεισε τις νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι το μισθολογικό κόστος έχει ήδη περιοριστεί κατά 30%- 35%, λόγω των μειώσεων το προηγούμενο διάστημα.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία για 18 ΔΕΚΟ, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, το α΄ δίμηνο εφέτος καταγράφεται σημαντική βελτίωση στο οικονομικό αποτέλεσμά τους κατά 136,7 εκατ. ευρώ ή κατά 61%. Πρόκειται για τις ΑΜΕΛ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΑΒ, ΕΘΕΛ, ΕΛΓΑ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΡΤ, ΕΤΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΜΟΔ, ΟΑΣΑ, ΟΔΙΕ, ΟΣΕ, ΕΔΙΣΥ, ΟΣΚ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΤΡΑΜ, οι οποίες υπέβαλαν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ μηνιαία στοιχεία τόσο για το 2010, όσο και για το 2011.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ελεγχόμενος πυροβόλησε ελεγκτή εισιτηρίων

    Σοβαρό επεισόδιο με τραυματισμό, από πυροβολισμό, ελεγκτή της ΕΘΕΛ, σημειώθηκε το απόγευμα στην περιοχή του Πειραιά.

    Ο ελεγκτής της ΕΘΕΛ εντόπισε μέσα στη γραμμή 843, που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς - Πέραμα, νεαρό ζευγάρι, τα μέλη του οποίου δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο και ζήτησε να κατέβουν από το λεωφορείο, προκειμένου να πάρει τα στοιχεία τους και τους εκδόσει πρόστιμο. Όταν κατέβηκαν από το λεωφορείο, ο νεαρός πυροβόλησε τον ελεγκτή δύο φορές με όπλο στα πόδια.

    Ο συγκεκριμένος ελεγκτής, που μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο, ανήκει στο σώμα, που ήδη λειτουργούσε στην ΕΘΕΛ. Από σήμερα χρέη ελέγχου για τα εισιτήρια ασκούν τα μέλη και του καινούργιου σώματος, που δημιουργήθηκε για όλα τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Οι Λίβυοι εξεγερμένοι απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο

    Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης διότι δεν ικανοποιεί το βασικό τους αίτημα, που είναι η αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία και γιατί προτείνει την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του.

    "Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη", ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι.

    "Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο", πρόσθεσε ο κ. Τζαλίλ.

    Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στο Λίβυο ηγέτη στη Μιζουράτα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Εντός των στόχων το έλλειμμα"

    Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παραμένει εντός των στόχων που είχαν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου, σε δημοσιονομική βάση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα είναι 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4701 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 το έλλειμμα Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.371 εκατ. ευρώ.

    Η επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 πραγματοποιείται κυρίως από την επίτευξη σημαντικής συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού - Τακτικός και ΠΔΕ - υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.114 εκ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,1%, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση - κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού - στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στην μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου. Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του α΄ τριμήνου του 2011 βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή περίπου 923 εκατ. ευρώ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Ανάπτυξη το 2012"

    H ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2012, με θετική ανάπτυξη 1,1%, προβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Για το 2011 προβλέπεται συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ 3%.

    Όσον αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι αυτή, για όλο το τρέχον έτος, θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν να φθάσει στο 1,9% για όλο το 2012. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου) η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του 'ενεργού' πληθυσμού της, προέβλεψε το ΔΝΤ.

    Για την Πορτογαλία προβλέπεται ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5%, ενώ του χρόνου θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 0,5% .

    Στο μεταξύ, με ανοδικούς ρυθμούς συνεχίζεται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2011, καθώς την άνοδο του Ιανουαρίου ακολούθησε αύξηση 35,2% και τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι επιδόσεις των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στις εκτιμήσεις της ΕΛ. ΣΤΑΤ., η αξία των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) έφτασε τον Φεβρουάριο του 2011 τα 1.432,7 εκ. ευρώ από 1.059,9 εκ. ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή κατά 35,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Συνελήφθη ο Λ. Γκμπαγκμπό

    Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, η σύζυγός του Σιμόν και ο γιος τους, Μισέλ, συνελήφθησαν στην κατοικία τους στο Αμπιτζάν και έχουν οδηγηθεί στο ξενοδοχείο Γκολφ, όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του αναγνωρισμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

    Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από δυνάμεις προσκείμενες στον Ουαταρά, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στο Αμπιτζάν, Ζαν-Μαρκ Σιμόν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, Φαρχάν Χακ, είπε ότι ο Γκμπαγκμπό αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις δυνάμεις του Ουαταρά και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον Χακ, η αποστολή του ΟΗΕ (Unoci) "παρέχει προστασία και ασφάλεια" με βάση την εντολή που έχει να προστατεύει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένου και του Γκμπαγκμπό.

    Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ τόνισε ότι ο Γκμπαγκμπό είναι "καλά" στην υγεία του και πρόκειται να δικαστεί, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα συνεδρίαση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:36:57 UTC