Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο χιλιανός ποιητής Γκ. Ρόχας
  • [02] "Η αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα"
  • [03] Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιάβα
  • [04] 25 χρόνια μετά...
  • [05] Ένας ακήρυχτος...πόλεμος ο»Ώ

  • [01] Πέθανε ο χιλιανός ποιητής Γκ. Ρόχας

    Ο χιλιανός ποιητής Γκονσάλο Ρόχας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Θερβάντες το 2003, την υψηλότερη διάκριση της ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 93 ετών, από τις συνέπειες εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακοίνωσε ένα από τα παιδιά του.

    Ήταν γιος μεταλλωρύχου και θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους λατινοαμερικάνους συγγραφείς.

    "Η κυβέρνηση κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος", την Τρίτη (αύριο) και την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Λουσιάνο Κρους Κόκε, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο συγγραφέας, γεννηθείς το 1917 στο λιμάνι Λέμπου, 500 χλμ νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, είχε τιμηθεί επίσης με το βραβείο της Βασίλισσας Σοφίας στην Ισπανία (1992) και του Οκτάβιο Πας στο Μεξικό (1998).

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Η αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα"

    Μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε" για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    "Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε. Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωση των δυνάμεων της ανάπτυξης. Και εδώ μια αναδιάρθρωση δεν επυπηρετεί κάτι", πρόσθεσε απαντώντας ερωτήματα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιάβα

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 σημειώθηκε κοντά στο Σιλακάπ της κεντρικής Ιάβας, ανακοίνωσε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Ινδονησίας, προσθέτοντας πως δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

    Kοντά στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός βρίσκεται διυλιστήριο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή ότι διακόπηκε η λειτουργία του.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] 25 χρόνια μετά...

    Ήταν ακριβώς πριν από 25 χρόνια, στις 1:23:58 της 26ης Απριλίου του 1986, όταν μια σειρά εκρήξεων στον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκάλεσε αυτό που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ου αιώνα.

    Η είδηση "ταξίδεψε" με ταχύτητα φωτός, μέσα από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δέκτες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας πανικό, ατελείωτες συζητήσεις για το κατά πόσο το ατύχημα αφορά και μπορεί να επηρεάσει και τη δική μας επικράτεια και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Τότε, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια "σοβιετική Πομπηία"- και όχι άδικα. Η φοβερή αυτή καταστροφή, στις παλαιότερες γενιές αναμόχλευσε μνήμες της τραγωδίας της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και στις νεότερες έσπειρε τον πανικό και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

    Όσοι βίωσαν στο πετσί τους τη συμφορά, μίλησαν στη Λευκορωσίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, για την καταστροφή και αυτή συγκλόνισε την ανθρωπότητα με το βιβλίο της "Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος" (εκδόσεις Περίπλους, 2001).

    Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, στεκόμαστε σε ορισμένες απ' αυτές:

    "Να σας μιλήσω για την αγάπη ή για το θάνατο; Δεν ξέρωβ¦ Μήπως τελικά είναι το ίδιο; Εκείνο τον καιρό ήμασταν νιόπαντροι. Περπατούσαμε στο δρόμο χέρι-χέρι, ακόμη κι όταν πηγαίναμε για ψώνια. Τού έλεγα: 'Σ' αγαπώ', χωρίς να ξέρω ακόμα πόσο πολύβ¦ Ζούσαμε στον πρώτο όροφο του ξενώνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στον ίδιο ξενώνα έμεναν ακόμη τρία ζευγάρια με τα οποία μοιραζόμασταν την κουζίνα. Κάτω απ' τα δωμάτιά μας στάθμευαν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής. Κόκκινα πυροσβεστικά οχήματα. Ο Βάσια ήταν πυροσβέστης. Γνώριζα πάντα,που ήταν και τι έκανε. Εκείνη τη νύχτα, μέσα στον ύπνο μου, άκουσα ένα θόρυβο. Σηκώθηκα να δω από το παράθυρ. Με είδε και μου 'πε: 'Κλείσε τα παράθυρα και πέσε στο κρεβάτι. Έπιασε φωτιά ο αντιδραστήρας. Θα γυρίσω γρήγορα'. Δεν πρόλαβα να δω την έκρηξη. Μόνο τις φλόγες. Τα πάντα έμοιαζαν να τρέμουν μες στο ζεστό αέρα. Φλόγες υψωνόταν μέχρι τον ουρανό και παντού καπνόςβ¦αφόρητη ζέστη. Κι αυτός ήταν εκεί έξω [β¦] Τέσσερις η ώρα β¦ Πέντε β¦ Έξιβ¦ [β¦] Στις επτά με ενημέρωσαν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο. [β¦] Είχε πρηστεί και ανάσαινε βαριά. Μετά βίας διέκρινες τα μάτια του [β¦]", εξιστορεί η Λουντμίλα Ιγκνατένκο, σύζυγος του πυροσβέστη Βασίλι Ιγκνατένκο, ο οποίος έχασε τελικά την άνιση, όπως αποδείχθηκε, μάχη για τη ζωή, αφήνοντας χήρα, μ' ένα παιδί στην κοιλιά, τη σύζυγό του.

    "Η κόρη μου δεν μοιάζει με τα άλλα παιδιάβ¦ Όταν μεγαλώσει, θα με ρωτήσει: 'Γιατί δεν είμαι σαν όλους τους άλλους;'. Όταν γεννήθηκε, δεν ήταν ένα κανονικό νεογέννητο, αλλά ένας ζωντανός σάκος, κλειστός απ' όλες τις πλευρές, χωρίς ούτε ένα ράγισμα. Μόνον τα μάτια της ήταν ανοιχτά. Στον ιατρικό της φάκελο έγραψαν: 'Σύνθετη παθολογία εκ γενετής: απλασία της έδρας, απλασία του κόλπου, απλασία του αριστερού νεφρού'. Κάπως έτσι λέγεται αυτό που έχει με επιστημονικούς όρους- με απλές όμως λέξεις, λέγεται: 'δεν έχει ποπό, δεν έχει πιπί κι έχει ένα μόνο νεφρό'. Τη δεύτερη μέρα της ζωής της την πήγα στο χειρουργείο. Άνοιξε τα μάτια της και μου φάνηκε πως μου χαμογέλασε. Στην αρχή νόμισα πως θα έβαζε τα κλάματα, όμως- μα τω Θεώ- χαμογέλασε! Τα νεογέννητα με τέτοια παθολογία δεν επιζούν- πεθαίνουν αμέσως. Δεν πέθανε όμως, γιατί την αγαπώ. Σε τέσσερα χρόνια υποβλήθηκε σε τέσσερις εγχειρήσεις. Είναι το μοναδικό παιδί στη Λευκορωσία, που επέζησε με τέτοια σύνθετη παθολογία. Τη λατρεύω β¦ (Σταματά). Δεν μπορώ να ξανακάνω παιδιά. Δεν το τολμώβ¦", λέει η Λαρίσα Ζ., μητέρα, που έφερε στον κόσμο ένα παιδί, στο σώμα του οποίου είναι αποτυπωμένες με τον πλέον έκδηλο τρόπο οι συνέπειες του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος.

    Επιστοφή στη "νεκρή γη"

    Στην αγγλική ιστοσελίδα της "Φωνής της Αμερικής" διαβάσαμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την επιστροφή μιας γυναίκας στο χωριό της, κοντά στο Τσερνομπίλ, έπειτα από πολλά χρόνια.

    Η Ήρα Χβόστικ κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, τη Ρεντκόβκα. "Αυτό θεωρούταν ένα από τα κεντρικά χωριά της περιοχής", λέει η Ήρα, δείχνοντας με το χέρι τη μεγάλη σειρά από τα άδεια, εγκαταλελειμμένα σπίτια. "Ήταν το σπίτι μου. Τώρα πια δεν το αναγνωρίζω καν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η σημερινή πραγματικότητα

    Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου, έχουν επιστρέψει στη ζώνη αποκλεισμού των 30 χλμ, που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, από την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι κάτοικοι μετά το ατύχημα, ενώ απαγορεύτηκε και κάθε είδος κυνηγιού.

    Η μόλυνση στις περιοχές της διαβόητης "ζώνης αποκλεισμού" δεν είναι ενιαία. Ορισμένες περιοχές, κατά τους επιστήμονες, είναι αρκετά καθαρές, αλλά σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων απ' αυτές ενδέχεται να βρίσκονται "θερμές ζώνες", όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σαφώς υψηλότερα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ένας ακήρυχτος...πόλεμος

    Ένας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό γύρω από τον οργανωμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής, με πρωταγωνιστές Ρομά και ομάδες των οικονομικών μεταναστών (Πακιστανών κ.α). Κάθε μία πλευρά διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στους 6.000 τόνους σκουπιδιών, που καθημερινά καταλήγουν εκεί για ταφή.

    Στη μέση της διαμάχης συχνά βρίσκονται, τόσο οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, όσο κι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, που όπως δηλώνουν οι ίδιοι, υποχρεώνονται πολλές φορές με την απειλή όπλων να κινούνται στο χώρο, καθ' υπόδειξιν των επιτήδειων.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Γιώργος Χαρδάς, οι Ρομά με τα παιδιά τους βρίσκονται στον χώρο, προκειμένου να «αλιεύσουν» κυρίως χαλκό, αλλά και προϊόντα που έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων, τα οποία γίνονται αντικείμενο εμπορίας. Αντίθετα, οι οικονομικοί μετανάστες αναζητούν στα σκουπίδια οτιδήποτε μπορεί να ξαναπουληθεί.

    Στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές απεργίες, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον ΧΥΤΑ. Όχι μόνον επειδή οι ομάδες αυτές δρουν επιθετικά, μάλιστα ενίοτε θρηνούμε και θύματα, αλλά κι επειδή πολλές φορές απειλούν με όπλα τους εργαζόμενους και τους υποδεικνύουν πού να εργαστούν, προκειμένου εκείνοι ανενόχλητοι να επιδοθούν στην ιδιότυπη κλοπή. Η αστυνομία πολλές φορές φτάνει στον ΧΥΤΑ, πραγματοποιεί περιπολίες, αλλά το μέτρο ουδέποτε κρίθηκε επαρκές, αφού δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν να βρίσκονται στο σημείο για πάντα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 April 2011 - 8:30:22 UTC