Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προανακριτική-εξπρές για τα υποβρύχια
  • [02] Δεκαέξι νεκροί στο Μαρόκο από βομβιστική επίθεση
  • [03] Στο 21,29% η ανεργία στην Ισπανία
  • [04] "Τελεσίγραφο" φαρμακοποιών
  • [05] Μάχες Λίβυων-Τυνησίων ο»Ώ

  • [01] Προανακριτική-εξπρές για τα υποβρύχια

    Με 226 ψήφους υπέρ και 9 κατά έγινε δεκτή από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Από τη πρώτη στιγμή η θέση μου ήταν μία: "όλα στο φως", δήλωσε νωρίτερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από μυστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 250 βουλευτές, ενώ δεν συμμετείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ καθώς και οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    Στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια στο δημόσιο βίο, αναφέρθηκαν οι εισηγητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, θεώρησαν περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης δεσμεύθηκε ότι με πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας, η Επιτροπή της Βουλής για τους Εξοπλισμούς θα διεξάγει έναν παράλληλο έλεγχο της περιόδου κατά την οποία εκδηλώθηκε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ώστε αν προκύψουν στοιχεία, να έρθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

    «Αν δεν κάνουμε το «άρατε πύλας», τα γιαούρτια του κόσμου θα μετατραπούν σε καλάσνικοφ» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Π. Καμμένος.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε, ότι επί υπουργίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον είχε επισκεφθεί στο Πεντάγωνο και τον είχε πιέσει να παραλάβει τα υποβρύχια, καθώς και να παραγγείλει τορπίλες, ενώ έβαζε βουλευτές του να καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις.

    Από την πλευρά του ΛΑΟΣ στενός συνεργάτης του Γ. Καρατζαφέρη χαρακτήρισε "πολιτικό ατόπημα" τα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πίεζε τον πρώην υπουργό Άμυνας να παραλάβει τα υποβρύχια, των οποίων οι όροι αγοράς διερευνώνται σήμερα από τη Βουλή.

    Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, ενώ ενιαία διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάχη για την αλήθεια χαρακτήρισε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι από τη πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη η θέση του ήταν μία: "όλα στο φως". Ο κ Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι, "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη, με σκοπό να στήσουν ένα "Κολοσσαίο" προκειμένου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δεκαέξι νεκροί στο Μαρόκο από βομβιστική επίθεση

    Όλες οι εκδοχές θα εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, στην έρευνα για τη χθεσινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Χαλίντ Νασιρί, υπουργός Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μια ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μαρακές, υπογραμμίζοντας ότι το Μαρόκο θα συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων την οποία έχει αρχίσει.

    "Η έρευνα συνεχίζεται" για να καθοριστούν οι συνθήκες και να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης, τόνισε.

    Σύμφωνα με επίσημη μαροκινή πηγή, δύο άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί βαριά κατά την επίθεση υπέκυψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυξάνοντας σε 16 τον αριθμό των νεκρών.

    "Τουλάχιστον έξι Γάλλοι" σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν στο Μαρακές, σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στο 21,29% η ανεργία στην Ισπανία

    Η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία, σχεδόν κατά μια μονάδα μέσα σε τρεις μήνες και έφθασε στο 21,29%, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 1997, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει εντός της ημέρας ένα νέο πρόγραμμα κατά της μαύρης εργασίας.

    Στα τέλη Μαρτίου η χώρα προσέγγιζε το συμβολικό αριθμό των πέντε εκατομμυρίων ανέργων, με 4,91 εκατομμύρια πολίτες να ζητούν εργασία.

    Με ποσοστό 21,29%, η ανεργία είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με του πρώτου τριμήνου του 1997 (21,30%). Η ανεργία είχε φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό της το δεύτερο τρίμηνο του 2007, στο 7,95%

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Τελεσίγραφο" φαρμακοποιών

    Σταματούν να εκτελούν συνταγές οι φαρμακοποιοί της Αθήνας από τη Δευτέρα, 2 Μαϊου, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοινωσή τους, δεν έχει προχωρήσει η εξόφλησή τους έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που είχαν θέσει ως προθεσμία, αφότου είχαν αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, από τη Δευτέρα δεν θα εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, της ΔΕΗ, του ΤΣΑΥ, του ΟΑΕΕ και του ΟΤΕ.

    Σημειώνεται ότι υπουργείο Υγείας και ΟΠΑΔ είχαν δεσμευτεί εδώ και έναν μήνα ότι θα εξοφληθούν, από τον ΟΠΑΔ, οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να αναστείλει την εκτέλεση συνταγών ως μόνο μέτρο για τη διεκδίκηση των οφειλομένων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μάχες Λίβυων-Τυνησίων

    Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στην πόλη Ντεχίμπα της Τυνησίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, και συγκρούονται με Τυνήσιους στρατιώτες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το λιβυκό πυροβολικό άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης. Ένας κάτοικος είπε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ Λίβυων και Τυνήσιων στρατιωτών.

    "Ακούγονται πυροβολισμοί από το κέντρο της Ντεχίμπα. Ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο ώρες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω. Η μάχη ξεκίνησε όταν ταξιαρχίες (του Καντάφι) επιτέθηκαν σε (Λίβυους) εξεγερμένους που στάθμευαν στην Ντεχίμπα", είπε ένας κάτοικος.

    Ένας άλλος ντόπιος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Σάμι, υποστήριξε ότι βομβίδες όλμων έχουν πλήξει σπίτια στην πόλη και μια γυναίκα σκοτώθηκε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 April 2011 - 10:30:18 UTC