Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο"
  • [02] Διάψευση φημών για νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ
  • [03] Από την Πέμπτη οι Πανελλαδικές
  • [04] ''Μίνι fast track'' για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα
  • [05] Ικανοποίηση Νέας Δημοκρατίας ο»Ώ

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο"

    "Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας, για τις οποίες ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εγγυηθούμε όχι μόνο για την έξοδο από αυτή την κρίση, αλλά και για μια οικονομία βιώσιμη και μια Ελλάδα δίκαιη που βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και πιστεύει στον εαυτό της", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνεργασίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και μετά με τους υπουργούς Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Παπουτσή, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοίδη. Θα ακολουθήσει, στις 4 το απόγευμα, άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους κορυφαίους υπουργούς πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τις χαρακτήρισε "φυσιολογικές" συναντήσεις εργασίας.

    Διέψευσε, εξάλλου, ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί, όπως είπε, "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε", προσθέτοντας, εξάλλου, ότι "δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού".

    Αναφερόμενος στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, δήλωσε ότι "πήγαμε αρκετά καλά", συμπληρώνοντας ότι το επιτόκιο της τάξης του 4,88% είναι "κάτω από το επιτόκιο του μηχανισμού στήριξης" και επισημαίνοντας ότι η έκδοση "καλύφθηκε 3,8 φορές", ενώ κατά 34,2% το ποσό που αντλήθηκε κάλυψαν ξένοι επενδυτές.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Διάψευση φημών για νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, που αναφέρει ότι ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως το 2013, βρίσκεται "στο τραπέζι".

    "Η χώρα μας δεν κάνει καμιά συζήτηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την έγκριση νέου δανείου στήριξης της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει πως " η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., αφορά στο να βρεθεί μια πειστική λύση έτσι ώστε να μην δημιουργείτε η αίσθηση ότι δεν καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται".

    Παράλληλα, κρίσιμες συζητήσεις για την οικονομία ξεκινά από σήμερα το κλιμάκιο των επικεφαλής της "τρόικας" με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε θαρραλέα βήματα» είπε η κ. Μέρκελ για της μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στο διάστημα ενός χρόνου λειτουργίας του προγράμματος βοήθειας.

    Νωρίτερα, ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa" ότι μια στάση πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε, σε συνέντευξή του, ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο" και ότι η χώρα "δεν είναι αφερέγγυα".

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρνείται κατηγορηματικά να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς την θεωρεί αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές.

    Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ευρωζώνη και η πορεία της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο (Τετάρτη) στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Από την Πέμπτη οι Πανελλαδικές

    Την Πέμπτη, 12 Μαΐου, αρχίζει ο «μαραθώνιος» των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψήφιους να χάνονται μέσα σβ έναν όγκο πληροφοριών που πρέπει να αφομοιώσουν. Το «κλειδί» της επιτυχίας για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά τους εκπαιδευτικούς, είναι ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου.

    Η φιλόλογος Πωλίνα Τσιαμπούση, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «σε αυτό το σημείο η οργάνωση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα σχέδιο ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να μην παρεκκλίνουν από αυτό. Σημαντικό είναι να κατορθώσουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στα μαθήματα που έχουν κλίση, χωρίς όμως να αμελήσουν τα υπόλοιπα». Οι γονείς, τονίζει, πρέπει να αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο και να τους βοηθήσουν να βάλουν σε σειρά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Συνηθίζεται, όπως υποστηρίζει η φιλόλογος, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να μένουν στο σπίτι για να διαβάσουν, όμως διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος κάποιος μαθητής να μείνει εκτός διαδικασίας, επειδή δεν έχει υπολογίσει σωστά τον αριθμό των απουσιών του. Έτσι, συμβουλεύει ότι είναι καλό οι μαθητές πριν αποφασίσουν να λείψουν να περάσουν από το γραφείο καθηγητών και να σιγουρευτούν ότι έχουν το περιθώριο των απουσιών.

    Από την πλευρά του ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας αναφέρεται στο θέμα των γονιών κατά την περίοδο των εξετάσεων και πώς αυτοί πρέπει να συμπεριφέρονται, ώστε να μην μεταφέρουν το δικό τους άγχος στα παιδιά που διαγωνίζονται.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ''Μίνι fast track'' για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα

    Ένα ''μίνι fast track'' για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα δημιουργείται με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» που θα συζητηθεί σήμερα στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τις νέες ρυθμίσεις ανταποκρίνεται η πολιτεία στην ανάγκη για σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης, με διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία, αυξάνεται ο ουσιαστικός έλεγχος και εξασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία.

    Παράλληλα, εισάγεται ένα σύγχρονο μοντέλο για την αδειοδότηση, διοίκηση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

    Στόχος είναι τόσο η περιβαλλοντική προστασία όσο και η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε αυτά, διασφαλίζοντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και με δεδομένη τη λειτουργία της "Υπηρεσίας Μιας Στάσης" και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), η Ελλάδα αναμένεται να αναβαθμίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της. Η βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ικανοποίηση Νέας Δημοκρατίας

    Αν και επισήμως δεν σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις, ο Γιάννης Μιχελάκης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προχώρησε σε ορισμένες διατυπώσεις.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων έχει μειωθεί στο 1,7% από 5,1% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, επισημαίνοντας πως πλέον η ψαλίδα κλείνει και πως η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν καθηλωμένα, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως είναι ένα θέμα που προβληματίζει την παράταξη, εξέφρασε όμως την εκτίμηση πως το κλίμα θα αλλάξει και οι πολίτες θα πειστούν από το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα παρουσιάσει το κόμμα.

    "Δεν είμαστε η αντιπολίτευση του "λεφτά υπάρχουν", κάνουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

    Σχολιάζοντας την εικόνα της κυβέρνησης και τις τελευταίες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για άλλη μια φορά για "σκορποχώρι.

    Για τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου είπε πως η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση "υπεύθυνη, επίσημη και καθαρή απάντηση για το τί πραγματικά συζητήθηκε".

    "Πέρασαν με διαρροή ένα σοβαρό ζήτημα όπως το ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, είτε σε επέκταση του υφισταμένου, μια πληροφορία που σόκαρε όλους τους Έλληνες", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Τέλος, σχολιάζοντας τη σημερινή δολοφονία 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως "δυστυχώς τέτοια περιστατικά ολοένα και πληθαίνουν καθώς η εγκληματικότητα παραμονεύει παντού. "

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2011 - 12:30:19 UTC