Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις πλατείες και χθες οι "Αγανακτισμένοι"
  • [02] Επίθεση αυτοκτονίας με 5 νεκρούς στο Ιράκ
  • [03] "Πρωταθλήτρια" σε πνιγμούς η Ελλάδα
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Έξαρση λοιμώξεων
  • [06] Η "Τόσκα" στο Μέγαρο
  • [07] Η τέχνη του τατουάζ

  • [01] Στις πλατείες και χθες οι "Αγανακτισμένοι"

    Για αύριο και την Τετάρτη ανανέωσαν οι "αγανακτισμένοι" το ραντεβού τους στην πλατεία συντάγματος, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή, μεγαλειώδη, παρά τον κακό καιρό, συγκέντρωση μπροστά από τη βουλή. Με σύνθημα "δεν πάμε διακοπές, δεν πάμε παραλία, θάμαστε όλοι εδώ, κάθε μέρα στην πλατεία", χιλιάδες κόσμου και παρά το γεγονός ότι είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, συγκεντρώθηκε και χτες στην πλατεία Συντάγματοs, στο Λευκό Πύργο και τις μεγάλες πλατείες των νομών, πιστοί στο τρίτο κατά σειρά Πανευρωπαϊκό ραντεβού.

    Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας το νέο σκληρό πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο, όπως λένε οι ίδιοι πλήττει για άλλη μια φορά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Νέο δυναμικό παρόν αναμένεται να δώσουν οι «Αγανακτισμένοι» την προσεχή Τετάρτη με εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ προσανατολίζονται σε δράσεις την ημέρα της ψήφισης του Προγράμματος στη Βουλή.

    Πιστοί στο ραντεβού τους στην πλατεία του Λευκού Πύργου ήταν και οι "Αγανακτισμένοι" της Θεσσαλονίκης, παρά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες από νωρίς το απόγευμα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Επίθεση αυτοκτονίας με 5 νεκρούς στο Ιράκ

    Καμικάζι που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σήμερα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη νότια πόλη της Βασόρας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ τους τέσσερις αστυνομικοί, και τραυματίζοντας 15, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο καμικάζι επιχείρησε να οδηγήσει το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο κτίριο της αστυνομίας. Όταν οι φρουροί προσπάθησαν να τον σταματήσουν, αυτός πυροδότησε το όχημα.

    Χθες Κυριακή επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί από εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρά ανταρτών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] "Πρωταθλήτρια" σε πνιγμούς η Ελλάδα

    "Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός". Η φράση αυτή πρέπει να ειπωθεί δυνατά. Τόσο δυνατά, που να ακουστεί παντού, για να μην εφησυχάζουν οι γονείς, όταν βρίσκονται σε παραλίες ή πισίνες με τα παιδιά τους. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να χαθεί η ζωή ενός παιδιού στο νερό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Συνήθως παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ το βιώνουν.

    "Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, ΕΝΑΚ, Νίκος Γιοβανίδης.

    "Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το μπάνιο", προσθέτει.

    Με τα παιδιά δεν πρέπει να αισθάνεται ποτέ κάποιος σίγουρος, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΝΑΚ. Όχι μόνο επειδή ο πνιγμός τους είναι σιωπηλός, αλλά επειδή λειτουργούν πολλές φορές παρορμητικά στη θάλασσα ή στην πισίνα και μπορεί να παρασυρθούν και να χτυπήσουν. Ειδικά στις ηλικίες από 10 έως 15 ετών -και περισσότερο στα αγόρια- συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, που οδηγούν σε πνιγμούς.

    Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες της ΕΝΑΚ, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες δεν γνωρίζουν να κολυμπούν. "Επειδή στην Ελλάδα οι παραλίες μας είναι βατές και ενδείκνυνται για μπάνιο, νομίζουμε όλοι ότι η θάλασσα είναι 'πλατσούρισμα' και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά κάποια πράγματα", επισημαίνει ο κ. Γιοβανίδης.

    Σύμφωνα με τη γιατρό Αντωνία Μουτάφη, συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης των Ατυχημάτων σε Παιδιά και Νέους (ΚΕΠΠΑ), το 2009 στην Ελλάδα καταγράφτηκαν 386 πνιγμοί, εκ των οποίων οι 259 αφορούσαν αγόρια, ενώ μόνο 127 κορίτσια. Τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    "Οι ηλικίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πάντως, είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικες (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας, που προκαλούν τους πνιγμούς (π.χ. καρδιακή ανακοπή)", αναφέρει.

    "Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μείωση των πνιγμών, στην Ελλάδα υπήρχε μια μικρή αύξηση από το 2006 από 1,71/100000 πληθυσμού σε 2,52/100000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,21/100000 πληθυσμού" επισημαίνει.

    Την ώρα που στη χώρα μας, κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις των ναυαγοσωστών.

    Παρά το γεγονός ότι είναι μια εποχική εργασία που αμείβεται καλά, φαίνεται πως δεν υπάρχει ανταπόκριση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη γενική απεργία, στις 15 Ιουνίου, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ημέρα θα απεργήσουν και οι γιατροί. Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης.

    Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Έξαρση λοιμώξεων

    Οι πολλοί θάνατοι που έχουν προκληθεί σε ασθενείς με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. coli, που παράγει Shiga τοξίνη (STEC), σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν πολίτες και ειδικούς.

    Η νόσος από STEC συγκαταλέγεται στις ζωονόσους και μεταδίδεται απευθείας από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, μέσω της εντεροστοματικής οδού, ή έμμεσα μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, ή νερού. Ακόμη, μπορεί να μεταδοθεί απευθείας μέσω επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Η πηγή προέλευσης της λοίμωξης, από τη μέχρι τώρα διερεύνηση που έχει πραγματοποιηθεί, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι τα ωμά λαχανικά, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής τόπος προέλευσής τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

    Ποιά όμως είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες απέναντι σε αυτήν, αλλά και άλλες παρόμοιες λοιμώξεις και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που μόλις άρχισε;

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι «αν και το E. Coli είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη λοίμωξη προήλθε από καινούριο στέλεχος του ιού που έχει υποστεί μετάλλαξη, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα από ποιο τρόφιμο τελικά έγινε η προσβολή όσων έχουν ασθενήσει».

    Αναφορικά με τους κινδύνους, αλλά και τα μέτρα πρόληψης, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, δηλώνει ότι οι λοιμώξεις με την μεγαλύτερη έξαρση το καλοκαίρι είναι οι γαστρεντερικές που προκαλούνται από την κατανάλωση φαγητών και ποτών.

    Η κ. Λινού τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σωστή συντήρηση φαγητών και ποτών (να μην μένουν εκτός ψύξεως παγωτά και τρόφιμα), αλλά και να μην αφήνουν μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο, αφού τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται.

    Υπογραμμίζει, επίσης, πως μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση βακτηρίων και μικροοργανισμών παίζει η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, τα χωριστά σκεύη στην κουζίνα για νωπά και μαγειρεμένα φαγητά, το καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό όλων των φρούτων και των λαχανικών, καθώς και το καλό μαγείρεμα στο κοτόπουλο, ενώ σημαντικό είναι και το να μην χειρίζεται φαγητό κάποιος που πάσχει από γαστρεντερική λοίμωξη, αφού μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και σε άλλους μέσω αυτού.

    Επιπλέον, λέει ότι, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με στάσιμα νερά, όπως αυτά που βρίσκονται στα σιντριβάνια -και ειδικά από μικρά παιδιά- αφού εκεί βρίσκονται κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα, καθώς και η επαφή με το στόμα με το ακροφύσσιο, σε ψύκτες νερού (που γενικά είναι επικίνδυνοι στην χρήση τους), αφού αν κάποιος με κάποια λοίμωξη έχει ακουμπήσει πριν μπορεί η λοίμωξη να μεταδοθεί μέσω και του νερού.

    Συστήνει δε, στις κοινωνικές συναναστροφές που εμπεριέχουν χειραψίες, να αποφεύγουν οι πολίτες την επαφή των χεριών τους με το στόμα, μετά από κάποια χειραψία, αν δεν τα πλύνουν πρώτα ή δεν χρησιμοποιήσουν ειδικά απολυμαντικά μαντιλάκια ή ειδικό υγρό για απολύμανση, αφού έτσι τα μικρόβια μπορούν να μπουν στην τροφική αλυσίδα.

    Προσοχή λοιπόν χρειάζεται στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, για ένα ασφαλές καλοκαίρι, χωρίς γαστρεντερικές λοιμώξεις και ανεπιθύμητες ασθένειες και διαταραχές.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Η "Τόσκα" στο Μέγαρο

    Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει για ακόμη μία φορά τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό, σήμερα, για μία μοναδική βραδιά όπερας.

    Από το Μέγαρο των Τεχνών "Βασίλισσα Σοφία" της Βαλένθια θα παρουσιαστεί σε απευθείας μετάδοση το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι, "Τόσκα", με τον κορυφαίο βαρύτονο Μπριν Τέρφελ και τον αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ.

    Με την εκδήλωση αυτή, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Δήμου της Αθήνας με το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο σχετικού πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες συνέργειες και το περιεχόμενο του οποίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

    Καινούρια παραγωγή του Μεγάρου Τεχνών της Βαλένθια, η "Τόσκα" διαθέτει σημαντικούς συντελεστές καθώς και μια διανομή σπουδαίων ερμηνευτών. Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Ζούμπιν Μέτα, την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζαν Λουί Γκρεντά (διευθυντής από το 2007 της όπερας του Μόντε Κάρλο), τα σκηνικά η Ιζαμπέλ Παρτιό-Πιερί, τους φωτισμούς ο Ρομπέρτο Βεντούρι και τα κοστούμια ο Κριστιάν Γκασκ.

    Την «Τόσκα» θα ερμηνεύσει η Οκσάνα Ντίκα, τον «Μάριο Καβαραντόσσι» ο Ισπανός τενόρος Χόρχε ντε Λεόν ενώ «βαρόνος Σκάρπια» θα είναι ο βαρύτονος Μπριν Τέρφελ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής σήμερα.

    Η παραγωγή φέρει την υπογραφή του Μεγάρου των Τεχνών βΒασίλισσα Σοφίαβ, του Φεστιβάλ Πουτσίνι, της Όπερας του Μόντε Κάρλο και του Τεάτρο Ρέτζιο του Τορίνο και είναι ενταγμένη στο IV Festival del Mediterrani.

    Η "ζωντανή" μετάδοση από τη Βαλένθια, είναι αποτέλεσμα της μόνιμης συνεργασίας του Viva Europa με το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που διοργανώνεται Πανελλαδικά από τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. Μουσικές Εκδηλώσεις.

    Το «Viva Europa» θεωρείται θεσμός και «συνδέει» μουσικά πάνω από 70 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά για το 2011, είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό και τελεί υπό την Υψηλή Αιγίδα της Αντιπροέδρου και Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βιβιάν Ρέντινγκ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Η τέχνη του τατουάζ

    Νεράιδες, δράκοι, δελφίνια, καρτούν, ηπερήρωες, ρητά, κινέζικα και αραβικά ιδεογράμματα, καρδιές, σημαίεςβ¦ Αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες σχέδια που μπορεί να επιλέξει κάποιος αν αποφασίσει να κάνει τατουάζ.

    «Το τατουάζ είναι τέχνη, όχι στίγμα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Διονύσης Ξένος, ιδιοκτήτης εργαστηρίου στην Αγία Παρασκευή, που ασχολείται 12 χρόνια με το τατουάζ. Η δερματοστιξία είναι ένας σχεδιασμός που είναι μόνιμα αποτυπωμένος στο δέρμα με τη χρήση βελονών και μελανιών.

    Η λέξη tattoo, προέρχεται από την Ταϊτή όπου η λέξη «tatu», σημαίνει «σημάδι» και πρωτοεμφανίστηκε, περίπου, το 12.000 π.Χ. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ευγενών ή γονιμότητας κι έχουν βρεθεί ακόμα και στις αιγυπτιακές μούμιες, οι οποίες χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.

    Στην αρχαία Ρώμη, τατουάζ είχαν οι σκλάβοι και οι εγκληματίες, για να αναγνωρίζονται. Τατουάζ έχουν ακόμη βρεθεί και σε φυλές ιθαγενών στην Αμερική, όπως και σε φυλές της Μικρονησίας, της Μαλαισίας και της Πολυνησίας, σε Εσκιμώους και σε πολλές άλλες φυλές της Αρκτικής.

    Τα τελευταία χρόνια το τατουάζ τείνει να απενοχοποιηθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Πριν δεκαετίες, τατουάζ έκαναν οι τρόφιμοι φυλακών και οι εγκληματίες. Οι ηλικίες που επιλέγουν να κάνουν τατουάζ ξεκινούν από 18 χρόνων και φτάνουν μέχρι τα 60.

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές ξεκινούν από 50 ευρώ και ανάλογα με τον χρόνο, τα εργαλεία, τη σχεδίαση και την εκτίμηση του κάθε καλλιτέχνη φτάνει μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

    Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα τατουάζ θα πρέπει πριν από όλα να κάνουν καλή έρευνα αγοράς και να ενημερωθούν για το εργαστήρι, που θα επιλέξουν, εάν πληροί τους υγειονομικούς κανόνες. Έγκυοι και αλλεργικοί θα πρέπει να πρέπει να ελέγξουν αν θα τους δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα τα χρώματα. Πριν τη διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει κατανάλωση αλκοόλ ή ασπιρίνης γιατί μειώνεται η πήξη του αίματος και επιβραδύνεται η επούλωση των πληγών.

    Όταν τελειώσει η διαδικασία της «χάραξης», θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που θα δοθούν. Στην περίπτωση που κάποιον μετανιώσει και θέλει να απαλλαγεί από το τατουάζ η μοναδική λύση είναι η πλαστική επέμβαση, με μεγάλο κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2011 - 8:30:22 UTC