Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κλίντον κατηγορεί τον Καντάφι για βιασμούς
  • [02] Μέτρα για την πυροπροστασία
  • [03] Δύο χρόνια Μουσείο Ακρόπολης
  • [04] Μιλούν για την Αθήνα
  • [05] Η γιορτή της μουσικής
  • [06] Διευθέτηση χρέους
  • [07] Το ιστορικό..Γουέμπλεϊ

  • [01] Η Κλίντον κατηγορεί τον Καντάφι για βιασμούς

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι ανήγαγαν τον βιασμό και τις "βιαιότητες κατά των γυναικών" σε "εργαλεία πολέμου".

    Οι δυνάμεις του Καντάφι και άλλες ομάδες στην περιοχή προσπαθούν να διαιρέσουν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας τις βιαιότητες εναντίον των γυναικών και το βιασμό ως εργαλεία πολέμου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον δριμύτερο τρόπο αυτές τις πρακτικές", προσθέτει.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αργεντινός Λουίς Μορένο-Οκάμπο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ερευνητές έχουν αποδείξεις πως ο Μουάμαρ Καντάφι είχε διατάξει βιασμούς κατά συρροή και είχε διανείμει για το λόγο αυτό στους στρατιώτες του σεξουαλικά διεγερτικά τύπου Βιάγκρα.

    "Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βιασμούς σε μεγάλη κλίμακα στη Λιβύη", συνεχίζει η Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι πολλές "θαρραλέες γυναίκες κατέθεσαν μαρτυρίες για τη φρικτή βία της οποίας υπήρξαν θύματα".

    "Μια λεπτομερής έρευνα για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες αυτών των πράξεων", υπογραμμίζει.

    "Ανησυχούμε επίσης για τις πιθανές σεξουαλικές βιαιότητες στις οποίες καταφεύγουν κυβερνήσεις για να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν αυτούς που διαδηλώνουν για να πετύχουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική", αναφέρει η Κλίντον, χωρίς να διευκρινίσει για ποιές χώρες πρόκειται.

    "Βιασμοί, σωματικοί εκφοβισμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και λεγόμενα 'τεστ παρθενίας' έλαβαν χώρα σε χώρες της περιοχής", προσθέτει η υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές "κατάφωρα κρούσματα παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" και "αντίθετες στις δημοκρατικές προσδοκίες" των κατοίκων αυτών των χωρών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Μέτρα για την πυροπροστασία

    Πρόληψη, εύρυθμη και αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και βοήθεια εθελοντών, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει ο κρατικός μηχανισμός κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ώστε να μην επαναληφθεί και το 2011 το φαινόμενο της «αιμορραγίας» του δασικού πλούτου της χώρας.

    Παρά τους μειωμένους -λόγω της κρίσης- διαθέσιμους πόρους για φέτος, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει κρίνονται ως «υποσχόμενα».

    «Ποσό 600.000 ευρώ έχει διατεθεί για τη συνέχιση του περσινού πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού δασών σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς στους νομούς Εύβοιας, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, στην Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παναγιώτης Μπαλατσός. Για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού δικτύου, το προβλεπόμενο ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, μικρότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας και κατά συνέπεια «έχει μεγάλη σημασία η ιεράρχηση, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των μειωμένων πιστώσεων», τονίζει ο Π. Μπαλατσός.

    Τα κεφάλαια που προβλέπονται φέτος για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) είναι ίδια με τα περσινά (περίπου 23 εκατ. ευρώ) και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κατανεμηθεί ανά δήμο και περιφέρεια για καθαρισμό ξηράς βιομάζας, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και άλλα, τα ποσά που πρέπει να διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία, Δημήτρης Μαχαιρίδης. Προσθέτει, δε, ότι, για πρώτη φορά φέτος, η κατανομή έγινε στη βάση κριτηρίων που θεσπίστηκαν πέρσι (πυκνότητα πληθυσμού, ύπαρξη αλσυλίων ή δασών στον δήμο κ.λπ) για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως η χρηματοδότηση με το ποσό των 9.000 ευρώ δήμου με δάση και με το ποσό των 120.000 ευρώ δήμου χωρίς δάση. «Για λόγους ταχύτητας και ελέγχου, η αρμοδιότητα έγκρισης συμβάσεων για έργα μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού ποσού, περιέρχεται πλέον στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και το ΥΠΕΚΑ διατηρεί τη σχετική αρμοδιότητα μόνον στα μεγάλα ποσά», διευκρινίζει ο Π. Μπαλατσός.

    Ελπιδοφόρα είναι η πρόβλεψη ποσού ύψους 400.000 ευρώ με 500.000 ευρώ, την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αργύρης Μπαλταζής» για έργα σχετικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Δύο χρόνια Μουσείο Ακρόπολης

    Την ημέρα των γενεθλίων του, Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011, το Μουσείο Ακρόπολης, στη φιλόξενη Αίθουσα του Παρθενώνα, θα δώσει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν μερικά αυθεντικά κομμάτια από τα ακρωτήρια που διακοσμούσαν την κορυφή των δύο αετωμάτων του κτηρίου.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα δοθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

    Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν το δεύτερο πολιτιστικό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το πρώτο ήταν η ανασκαφή των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, που έγινε από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο. Τα δύο έργα αποτέλεσαν το μεγάλο πολιτιστικό του κληροδότημα.

    Αργότερα, η Μελίνα Μερκούρη ονειρεύτηκε πως το Μουσείο θα γινόταν το «σπίτι» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, των Ελγίνειων -όπως εσφαλμένως ήταν γνωστά τη δεκαετία του ογδόντα- χαρακτηρισμός, που διορθώθηκε όταν το αίτημα της επιστροφής άρχισε να αντιμετωπίζεται θετικά από τη διεθνή κοινότητα.

    Η κατασκευή του Μουσείου άρχισε τον Νοέμβριο του 2004 και έτοιμο πια, το κτίριο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009.

    'Οπως εύστοχα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, την ημέρα των εγκαινίων, «τα μηνύματα και οι συμβολισμοί του ιερού βράχου ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου την ουσία του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού: δημοκρατία, γνώση, λιτότητα, αισθητική».

    «Το Μουσείο ξεπέρασε μέσα σε δύο χρόνια τους 1.300.000 επισκέπτες, γεγονός που σημαίνει ότι οι δράσεις του γίνονται αποδεκτές από το κοινό», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Δ. Παντερμαλής, τονίζοντας ότι το κοινό είναι ο βασικός στόχος του μουσείου, καθώς από τους επισκέπτες πηγάζουν οι διάφορες δράσεις.

    Στα μελλοντικά σχέδια του Μουσείου είναι και η «ψηφιακή ξενάγηση», ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πέντε ξένα ιδρύματα (όπως το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Μουσείο του Διαστήματος της Τουλούζης) και το οποίο θα εστιάζει στο προφίλ των επισκεπτών ως προς τις προσδοκίες τους σχετικά με το τι αναμένουν να δουν στο μουσείο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Μιλούν για την Αθήνα

    Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια βίας που ξέσπασαν στην πόλη, μετά τη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στην συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου το ΑΠΕ- ΜΠΕ, συνομίλησε με δύο ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, που ζουν και δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας, για το πώς οι ίδιοι βιώνουν τη βία και το φόβο.

    Ο Περικλής Λιανός, ηθοποιός, εδώ και χρόνια κάτοικος σε διάφορες περιοχές του κέντρου αναρωτιέται «πώς η επίσημη πολιτεία ανέχεται, καλύπτει ή μήπως και οργανώνει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής». Ο ίδιος δηλώνει ότι από το 1981 έχει μείνει κατά διαστήματα στην οδό Φυλής, την Ίου και τώρα τελευταία μένει σβ ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και δεν ένιωσε ποτέ του τι θα πει φόβος. Τελευταία, όμως, έχει αρχίσει να προσέχει, γιατί «πολλά έχουν συμβεί σε γνωστούς και γείτονες, όχι μόνο έλληνες αλλά και σε αλλοδαπούς, τακτοποιημένους στην χώρα μας ,με τις οικογένειες τους».

    Θεωρεί ότι αυτά τα περιστατικά, μέχρι τώρα εντάσσονταν σε αυτό, που χαρακτηρίζεται ως «μικροπαραβατικότητα», μέχρι τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, που ήταν «αποτρόπαιη». Για τον κ. Λιανό «είναι εξ ίσου λάθος αυτό που κάνει η Ακροδεξιά ,να θεωρεί συλλήβδην όλους τους μετανάστες εγκληματίες, με αυτό που κάνει η Αριστερά, να θεωρεί όλους τους μετανάστες αγίους» και ομολογεί ότι και ο ίδιος παλιότερα κάπως έτσι σκεφτόταν, αλλά τον έκαναν να αλλάξει γνώμη κάποιοι γείτονες του Αλβανοί, όταν ζήτησαν τη βοήθεια του για να αντιμετωπίσουν κάποιους άλλους γείτονες τους, επίσης από την Αλαβανία, που ήταν εγκληματικά στοιχεία.

    Ο Παύλος Σάμιος, είναι ζωγράφος και έχει το στούντιο του σε ένα παλιό νεοκλασικό στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, εδώ και 7 χρόνια, όταν ήρθε, όπως λέει, για να σώσει ένα νεοκλασικό σπίτι από την καταστροφή.

    Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη αυτή την ώρα είναι «να μαζευτεί το χάος από το δρόμο. Πρώτο μέλημα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η διαλογή, να φύγουν όσοι δεν χρειάζονται και είτε να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους, είτε να στεγαστούν σε κάποιους καταυλισμούς».

    Τον ανησυχεί βέβαια ιδιαίτερα το γεγονός ότι «δεν υπάρχει διάλογος ξένων και ντόπιων», όπως και «το επανειλημμένο ξύλο στους δρόμους του Αγίου Παντελεήμονα από έλληνες σε ξένους, που μάρτυρας τέτοιων περιστατικών έχω βρεθεί κι εγώ ο ίδιος».

    Περιγράφει τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης ότι έχουν μετατραπεί σε «Χάρλεμ» και σημειώνει τη διαφορά με χώρες, όπως η Γαλλία, στην οποία έχει ζήσει αρκετά χρόνια, «όπου οι μαύροι έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στην γαλλική κοινωνία. Εμείς στην Ελλάδα δεν είχαμε ξένους και δεν είχαμε συνηθίσει στην εικόνα αυτή, μέχρι την αθρόα είσοδο Αλβανών, που την εκμεταλλεύτηκε δεόντως η Ελλάδα».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Η γιορτή της μουσικής

    Είναι η απόλυτη ένωση της μουσικής, των μουσικών, της πόλης και των κατοίκων της. Είναι η γιορτή που ενώνει ακόμα και λαούς και δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής , η οποία, γιορτάζεται φέτος στην Αθήνα, από τις 19 έως και τις 23 Ιουνίου.

    Για 12η χρονιά, το μεγαλύτερο πολιτιστικό πάρτι, που πραγματοποιείται παράλληλα σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου),επιστρέφει και ετοιμάζεται να βγάλει όλους τους Αθηναίους στους δρόμους.

    Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες (160.000 γιόρτασαν το 2010), να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής, από ροκ μέχρι κλασική και από ιλέκτρο μέχρι ποπ. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Διευθέτηση χρέους

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει "ζωτική σημασία" να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση του χρέους της.

    Τα σχόλια έγιναν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φου Γινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ενώ ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο πρόκειται να επισκεφθεί την Ουγγαρία, τη Βρετανία και τη Γερμανία στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και μήνες αφότου επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση του χρέους της.

    "Η Κίνα ενδιαφέρεται σταθερά για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο Φου.

    Οι αγορές θα παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα χειριστεί αυτή τη φορά ο Ουέν τις οικονομικές προσδοκίες, εκτιμά το πρακτορείο Ρόιτερς. Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περιορίσουν τα επίπεδα του χρέους διότι αλλιώς θα επιδεινωθεί η κρίσει χρέους που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Το ιστορικό..Γουέμπλεϊ

    Για έβδομη φορά στην ιστορία, το Γουέμπλεϊ θα φιλοξενήσει τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών), μετά την απόφαση της UEFA να αναθέσει στο ιστορικό γήπεδο του Λονδίνου τον αγώνα του 2013. Η πρώτη ήταν μισό αιώνα πριν, το 1963, όταν η Μίλαν επίκράτησε 2-1 της Μπενφίκα. Ενα γήπεδο που έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, αφού εκεί αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός στον τελικό του 1971 που όμως είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Αγιαξ.

    Ο θεμέλιος λίθος έπεσε το 1922, υποβλήθηκε σε ριζική ανακαίνιση το 1963 για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 1966 και λίγο πριν την "ανατολή" του 21ου αιώνα αποφασίστηκε η αντικατάστασή του. Οι "δίδυμοι πύργοι" του κατεδαφίστηκαν το 2003 όταν είχαν ξεκινήσει ήδη τα έργα κατασκευής του νέου Γουέμπλεϊ, το οποίο βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία και αποπερατώθηκε το 2007. Αποτελεί διαχρονική έδρα της εθνικής Αγγλίας και η χωρητικότητά του αγγίζει τους 90.000 θεατές. Το γήπεδο που έχει χαρακτηριστεί από τον Πελέ ως "καθεδρικός ναός του ποδοσφαίρου", έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα έξι τελικούς της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε συλλογικό επίπεδο, αναδεικνύοντας πρωταθλήτριες Ευρώπης από την Ιταλία (Μίλαν), την Ολλανδία (Αγιαξ), την Αγγλία (Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ η μοναδική με δύο κατακτήσεις, τόσο στο παλαιό όσο και στο νέο Γουέμπλεϊ, είναι η Μπαρτσελόνα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2011 - 6:30:25 UTC