Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Σάββατο η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας
  • [02] "Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό"
  • [03] Αποφασίζει η Βουλή

  • [01] Το Σάββατο η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Ευρωομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο, αντί της προγραμματισμένης συνόδου που θα επραγματοποιείτο την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστολή, που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μπαρόζο, με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας και την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

    εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή και υπενθύμισε ότι η πρόταση Μπαρόζο έτυχε καλής υποδοχής στην τελευταία σύνοδο Κορυφής ανέφερε τα εξής:

    - Σε ότι αφορά την τεχνική βοήθεια αυτή θα αφορά την παροχή εμπειρογνωμοσύνης τόσο από τις κοινοτικές υπηρεσίες όσο και από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να συμβάλουν.

    - Θα αφορά κατά βάση την αύξηση της απορροφητικότητας των ελληνικών αρχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών.

    - Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος επί του θέματος αυτού διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    - Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κοινοτικών κονδυλίων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το θέμα αυτό μελετάται καθώς και το θέμα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση των έργων.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακόμα να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν στην απάντηση που θα στείλει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος της επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου γνωστοποιεί ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τον εφαρμοστικό νόμο, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να κινήσουν τις διαδικασίες για τη συνέχιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας.

    Ο κ. Παπανδρέου προτείνει ακόμα την αναστολή, είτε προσωρινά είτε οριστικά, της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των ταμείων κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2011-2013, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, ενώ καταθέτει και πέντε άξονες για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας μέσα από την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, το οποίο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό"

    Ψήφο εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, την παρουσία στην Αθήνα 300 και πλέον στελεχών της Οργάνωσης, της οποίας συνεδριάζει το Συμβούλιο, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Έχουμε τις δυνατότητες αλλά και τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε τόνισε ο πρωθυπουργός, που έδωσε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και αναφερόμενος στη νέα γενιά είπε ότι η σημερινή γενιά είναι η πιο μορφωμένεη που είχε ποτέ η χώρα.

    Οι αποφάσεις που πήραμε για να σώσουμε τη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι δύσκολες και επώδυνες, αλλά θα μας δώσουν το χρόνο και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να επιφέρουμε τις αλλαγές εκείνες που είναι αναγκαίες για ένα καλύτερο αύριο.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, τόνισε ότι αυτές δεν γίνονται μόνο για τη λιτότητα, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο δίκαιο και πιο υπεύθυνο σύστημα και να ανανεωθεί η δημοκρατία.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση δημιούργησε κοινωνικό και οικονομικό χάος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εκτός των ψηφοφοριών της Βουλής κέρδισε και την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης και ευχαρίστησε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνησεις τους για τη στήριξη που δίνουν στην Ελλάδα.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Β. Μούρτη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Αποφασίζει η Βουλή

    Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

    Υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα την πλειοψηφία για χειρισμούς που συρρίκνωσαν την έκταση της έρευνας που προδιέγραψε το σχετικό εισαγγελικό αίτημα και περιόρισαν τον κατηγορητήριο στον πρώην υπουργό.

    Σημειώνεται, η διακριτή στάση του ΛΑΟΣ, ο οποίος, συνεπής στην προηγούμενη στάση του, δήλωσε πως διαφωνεί με την άσκηση δίωξης εκ μέρους της Βουλής, προκρίνοντας την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου ως ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί περί παραγραφής της υπόθεσης, ή περί συνταγματικής ασυλίας του, σημειώνοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβη σε αδικήματα που έγιναν «επβ ευκαιρία των καθηκόντων του, αλλά όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

    Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αντώνης Σκυλλάκος εστίασε στην αποφυγή της διερεύνησης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταλογίζοντας ευθύνες «για ευνόητους λόγους» και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα .

    Από πλευράς του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ο Θανάσης Πλεύρης διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συνέχεια της συνεδρίασης, παραμένοντας στην αρχική του απόφαση αποχώρησης και από τις εργασίες της Επιτροπής.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας συμφώνησε με τους υπόλοιπους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης πως «η πρόταση και το πόρισμα χωλαίνει, κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκρινε πως «η ποινική δίωξη κινήθηκε από αναρμόδιο και σύντομα θα χλευάζουν τη Βουλή όχι μόνον οι δικαστές, αλλά κι εκείνοι που θα τα μάθουν. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι απβ έξω, καθώς αυτά που κάνουμε είναι φύλο συκής».

    Στον βουλευτή απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Την διαδικασία δεν προσδιορίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη όλα αυτά να έρθουν στο φως - και θα έρθουν πολύ σύντομα μέσα από την θεσμική διαδικασία».

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Α. Μακρίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2011 - 12:30:21 UTC