Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Επιστροφή στις αγορές το 2014''
  • [02] Πλεόνασμα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία το 2011
  • [03] Χιλιάδες οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών
  • [04] Τι αλλάζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [05] Έλεγχοι για λαθρεμπόριο

  • [01] ''Επιστροφή στις αγορές το 2014''

    Μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του Μνημονίου, έγινε γνωστό μετά τη σημερινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ο κ. Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

    "Με τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα η Ελλάδα θα ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014", τόνισε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

    Όπως είπε, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από το υπουργείο Τουρισμού και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι "ενθαρρυντικά" και δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει στο επόμενο Συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 11 Ιουλίου, τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

    Την Τετάρτη, ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου έχει προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε.

    Β. Σόιμπλε: Το ενιαίο νόμισμα δεν θα υπήρχε χωρίς αλληλεγγύη

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσωπικά υπερασπίστηκε σήμερα την οικονομική στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση σε χώρες-εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή εναντίον των πακέτων στήριξης.

    «Το ενιαίο νόμισμα δεν θα υπήρχε χωρίς την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών» της ΕΕ, είπε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του ανώτατου οργάνου της δικαιοσύνης στη Γερμανία.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Πλεόνασμα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία το 2011

    Πλεόνασμα ύψους 2,58 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα έχουν το 2011 οι ασφαλιστικοί οργανισμοί από 73 εκατ. ευρώ το 2010.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 στο ποσό των 47,173 δισ. ευρώ έναντι 45,181 δισ. ευρώ το 2010.

    Τα έξοδα των αφαλιστικών οργανισμών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 στο ποσό των 44,593 δισ. ευρώ από 45,108 δισ. ευρώ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Χιλιάδες οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

    Περισσότερες από 3.200 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν κατατεθεί για δικαστική ρύθμιση προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους. H ''έκρηξη'' των αιτήσεων οδήγησε την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημιουργήσει δύο εφαρμογές πληροφορικής - εργαλεία υπολογισμού για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (δικηγόροι, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.) για την αξιοποίηση και εφαρμογή του ν. 3869/2010.

    Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος δήλωσε σχετικά ότι ''η πρώτη απόφαση που ήδη εκδόθηκε επιβεβαιώνει τη ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από την υπερχρέωση που προσφέρει ο ν. 3869/10 στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους''.

    Ο κ. Σπυράκος γνωστοποίησε ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) αναρτήθηκαν δύο εφαρμογές πληροφορικής που επιτρέπουν να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ακριβής προσδιορισμός των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του.

    Το πλήρες κείμενο της Ε.Παπαδοσηφάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Τι αλλάζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σταματά η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στα Ιδρύματα με δαπάνες του δημοσίου. Αυτό περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

    Οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου, όπου οι διδάσκοντες θα αναρτούν αναλυτικές σημειώσεις. Επίσης θεσπίζονται τριετείς σπουδές, ενώ για τη λήψη του πτυχίου, απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Δίδακτρα θα πληρώνουν μόνο όσοι σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλοδαποί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγχρόνως ιδρύονται ανώνυμες εταιρείες στα Πανεπιστήμια που θα διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά και θα αναζητούν πόρους.

    Όσον αφορά στους φοιτητές, αν κάποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από τη σχολή, εκτός και αν είναι εργαζόμενος, οπότε εγγράφεται ως «μερικής φοίτησης».

    Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών τηρούνται με ευθύνη του πρύτανη, ενώ κάθε Πανεπιστήμιο ορίζει τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής του ελευθερίας».

    Με το προσχέδιο τίθενται και οι βάσεις για συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ή ακόμη και Ιδρυμάτων, δηλαδή ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι καταργήσεις ή οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα γίνουν με σχετικά προεδρικά διατάγματα.

    Τρίμηνη προθεσμία ζήτησαν οι καθηγητές

    "Ένα καλό Πανεπιστήμιο και ένα καλό ΤΕΙ είναι το όραμά μας για την Παιδεία. Αν η οικονομία στηρίζεται στο μυαλό, η Παιδεία στηρίζεται στην ψυχή", είπε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία συζήτησε σήμερα με τους καθηγητές των ΑΕΙ και με τους εκπροσώπους των Ελλήνων Ερευνητών το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "σημαντικές" τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα.

    Οι καθηγητές ζήτησαν από την υπουργό τρίμηνη προθεσμία για να μελετήσουν τις νέες διατάξεις, κάτι που φαίνεται πως δεν είναι δυνατό, καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στον Ιούλιο για ψήφιση.

    Το πλήρες κείμενο της Μ.Παπουτσάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Έλεγχοι για λαθρεμπόριο

    Εντατικούς ελέγχους για την άμεση και αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου και κύρια του λαθρεμπορίου στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για τα ενεργειακά προϊόντα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό, ιδίως μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποσκοπώντας στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων, στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, στη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων και στην προστασία των καταναλωτών».

    Αφορμή για τις αναφορές του υπουργού στους ελέγχους για τα ενεργειακά προϊόντα, έδωσε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση προληπτικούς ελέγχους στην παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους για τυχόν νοθεία καυσίμων.

    Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 30.4.2011 πραγματοποιήθηκαν 2.334 έλεγχοι σε πρατήρια και βυτιοφόρα οχήματα, εντοπίστηκαν 383 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 5.498 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Κ. Βλαχοδήμου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2011 - 12:30:23 UTC