Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκολύνσεις στις πληρωμές της προωθεί η ΔΕΗ
  • [02] Δέκα εκατομμύρια πεινασμένοι στο Κέρας της Αφρικής
  • [03] "Πλώρη" για την κατάκτηση της ρωσικής αγοράς βάζει ο καφές φραπέ
  • [04] Θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ
  • [05] Εικοσιτέσσερις νεκροί στη Συρία, στην πρώτη μέρα του ραμαζανιού
  • [06] Πρόκριση με νίκη επιδιώκει σήμερα ο Παναθηναϊκός με Οντένσε
  • [07] Εβδομήντα νεκροί από καταιγίδες στις Φιλιππίνες

  • [01] Διευκολύνσεις στις πληρωμές της προωθεί η ΔΕΗ

    Την καθιέρωση « Point system» για τους καθυστερούμενους λογαριασμούς προωθεί η ΔΕΗ.

    Πρόκειται για διαδικασία που καθιερώνεται, με στόχο να διευκολυνθούν οι καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της ανεργίας και να μειωθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων πληρωμών που διογκώνεται τους τελευταίους μήνες.

    Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για τις οποίες προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να προστατεύονται από το ψύχος και τους καύσωνες.

    Με τη νέα διαδικασία διακανονισμών, οι πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατανέμονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έξι κατηγορίες, ανάλογα με τη συνέπειά τους στην εξόφληση λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

    Για κάθε κατηγορία καταναλωτών προβλέπεται επακριβώς ποιες διευκολύνσεις (πληρωμές σε δόσεις) θα κάνει η ΔΕΗ αλλά και τι θα ισχύει στις περιπτώσεις της μη τήρησης του διακανονισμού.

    Αναλυτικά, οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι καταναλωτές είναι:

    1.Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.

    2.Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.

    3.Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

    4.Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

    5.Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.

    6.Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

    Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.α.) Στις περιπτώσεις αυτές παρέχονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.

    [02] Δέκα εκατομμύρια πεινασμένοι στο Κέρας της Αφρικής

    Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών οφείλεται εν μέρει σε μια \"συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία\", δήλωσε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD) Ντόναλντ Καμπερούκα.

    Ενα μεγάλο μέρος της Σομαλίας είναι βυθισμένο στη βία και εκτός κάθε κυβερνητικού ελέγχου μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991.

    Σύμφωνα με τον Καμπερούκα, το επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται στις περιοχές της Σομαλίας στις οποίες επικρατεί πλήρης αναρχία.

    Οι δυο περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, τις οποίες ο ΟΗΕ κήρυξε σε κατάσταση λιμού τον περασμένο μήνα, ελέγχονται από τους αντάρτες σεμπάμπ, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

    \"Οι σεμπάμπ παίζουν με τη ζωή του πληθυσμού εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σ΄αυτόν\", δήλωσε ο πρόεδρος της BAD και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουάντας.

    Σήμερα, 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, δυο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό και 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

    Ο Καμπερούκα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα \"να δράσει για να βοηθήσει\" τις περιοχές της Σομαλίας που ζουν με ειρήνη και στις οποίες υφίσταται το κράτος δικαίου, ιδιαίτερα τις Σομάλιλαντ και Πούντλαντ. Επίσης απηύθυνε έκκληση για αύξηση της επιμελητειακής βοήθειας προς την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, την Amisom, \"η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα, ώστε να μπορέσουν οι Σομαλοί ν΄αρχίσουν να συζητούν ποιον τύπο κυβέρνησης επιθυμούν\".

    [03] "Πλώρη" για την κατάκτηση της ρωσικής αγοράς βάζει ο καφές φραπέ

    Έπιναν φραπέ όλοι μαζί, και οι 15, στην περιστρεφόμενη καφετερία στον Πύργο του ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη. Συζητούσαν όταν, ένας εξ αυτών κοιτάειτο ποτήρι με τον καφέ και ρωτάει: \"αυτός ο καφές φραπέ που πίνουμε, υπάρχει στη Ρωσία\";

    Η ερώτηση αυτή \"γέννησε\" και την ιδέα του λανσαρίσματος του ελληνικού φραπέ στη ρωσική αγορά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια ανάπτυξης της εταιρείας Οργανωτική ΕΠΕ, που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, Τατιάνα Γκορόντνιαγια.

    Κουβέντα στην κουβέντα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η παρέα αυτή, μετά το αρχικό σάστισμα, μέσα σε μια ώρα, εκεί, στην καφετερία του Πύργου του ΟΤΕ, με θέα το Θερμαϊκό, ανέπτυξε ολόκληρη τη στρατηγική της εξαγωγής του φραπέ στη Ρωσία. \"Μας φάνηκε μια απίστευτη ευκαιρία, την οποία και βάλαμε επί χάρτου\", αναφέρει η κ. Γκορόντνιαγια.

    Η ελληνορωσική επιχείρηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησε ένα blog, το \"ημερολόγιο της εξαγωγής του φραπέ στη Ρωσία\" (www.Frappe-in-Russia.blogspot.com), που μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες ύπαρξής του, προσέλκυσε περί τους 500 αναγνώστες!

    \"Απευθυνόμαστε, κυρίως, σε επιχειρηματίες που παλεύουν να καταπολεμήσουν την κρίση, κάνοντας εξαγωγές προς όλο τον κόσμο. Θέλουμε να λαμβάνουμε συμβουλές από πιο έμπειρους και να ανοίγουμε δρόμο προς τη Ρωσία στους αρχάριους\", αναφέρει η κ. Γκορόντνιαγια.

    Εξηγώντας τη βασική ιδέα του όλου εγχειρήματος, επισημαίνει ότι σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της πιστοποίησης- βάσει των σχετικών προτύπων ISO της Ρωσίας- των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του φραπέ, του πλαστικού κυπέλου, αλλά και του καλαμιού που περιλαμβάνονται στη συσκευασία προς πώληση. Η κ. Γκορόντνιαγια εκτιμά ότι η όλη διαδικασία πιστοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου και έτσι, μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει και η παρουσίαση του προϊόντος σε εκδηλώσεις που ήδη προετοιμάζονται σε Μόσχα και Κίεβο.

    Σε έρευνα αγοράς που διενεργείται ακόμα και σήμερα, καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον των Ελλήνων στη Ρωσία για προμήθεια του σπαστού φραπέ, τόσο για να το συμπεριλάβουν στα εστιατόριά τους, όσο και να το τοποθετήσουν στα ράφια του μίνι μάρκετ που διατηρούν. Από την ίδια έρευνα προκύπτει σύμφωνα με την κ. Γκορόντνιαγια, ότι όποιος Ρώσος τουρίστας επισκέφθηκε την Ελλάδα και δοκίμασε έστω και μια φορά τον καφέ φραπέ, τού άρεσε 100% και πριν από την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ρωτούσε εάν το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να το βρει σε κάποιο μέρος στη χώρα του.

    Όπως μας αποκαλύπτει η κ. Γκορόντνιαγια, λόγω της πρότερης πολιτικής κατάστασης, η Ρωσία επί τουλάχιστον 70 χρόνια βρισκόταν σε κατάσταση αποκλεισμού από τα ξένα προϊόντα και από τη δεκαετία του \'90, οπότε και εισήλθαν στη χώρα- έστω και παράνομα- τα πρώτα ξένα είδη, ο κόσμος \"δεν σταματά να δοκιμάζει οτιδήποτε καινούριο βλέπει, ιδίως ό,τι προέρχεται από την Ελλάδα\".

    [04] Θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ

    Την ελπίδα για την αρχή μιας ανάπτυξης με «θετικό πρόσημο το 2012», προβλέπει για την Ελλάδα, εφόσον συνεχίσει με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών, το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, η ειδική έκθεση για τη χώρα μας που σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ).

    «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθιών αιτίων της κρίσης και όχι των συμπτωμάτων. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη». Ο ΟΟΣΑ πιστεύειότι το πρόγραμμα αυτό "θα πετύχει".

    Με βάση ορισμένες προσεκτικές προϋποθέσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τα επιτόκια, εξηγούν, και εφόσον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν πλήρως, τότε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα μπορούσε να κατέβει στο 60% τις δύο επόμενες δεκαετίες, αφού προηγούμενα κορυφωθεί το 2013.

    Το κλειδί επιτυχίας του προγράμματος ευρίσκεται στον «άμεμπτο» τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα θα μπορέσει να καρποφορήσει εφόσον τα κόστη και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων κατανεμηθούν με τρόπο δίκαιο και διαφανή.

    Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι μεταρρυθμίσεις μεγάλης σημασίας έχουν ήδη επιτευχθεί. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα «την χωρίς προηγούμενο μείωση του δημόσιου ελλείμματος» που επιτεύχθηκε.

    «Η μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό" αναφέρεται η έκθεση, "μειώθηκε κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ το 2010, αποτέλεσμα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο εάν λάβουμε υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση».

    Μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπογραμμίζεται, καμία χώρα- μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει καταφέρει να ανορθώσει τον ισολογισμό στον προϋπολογισμό της σε τέτοιο επίπεδο και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και την ύφεση που ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη.

    Ο ΟΟΣΑ πιστεύει ότι «η ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο το 2012 με την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ορθοποδήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς».

    Αναγνωρίζει ότι, όπως είναι φυσικό, η συρρίκνωση του προϋπολογισμού μείωσε την εσωτερική ζήτηση. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από το 4% το 2010 και το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 16% στις αρχές του 2011.

    Παρά μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 η ύφεση θα συνεχισθεί το τρέχον έτος και μόνο το 2012 μπορούμε να ελπίζουμε για θετική ανάπτυξη.

    Για τον ΟΟΣΑ είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα «να πεισθούν οι αγορές ότι είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις».

    [05] Εικοσιτέσσερις νεκροί στη Συρία, στην πρώτη μέρα του ραμαζανιού

    Εικοσιτέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν χθες από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, οι δέκα από τους οποίους μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού. Η προσευχή αυτή γίνεται κάθε βράδυ μετά τη διακοπή της νηστείας.

    Σύμφωνα με τον Ραχμάν, συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία.

    [06] Πρόκριση με νίκη επιδιώκει σήμερα ο Παναθηναϊκός με Οντένσε

    Πρόκριση με νίκη στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ζήτησε από τους παίκτες του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ενόψει του αγώνα ρεβάνς του γ' προκριματικού γύρου της διοργάνωσης με την Οντένσε. Ο Πορτογάλος προπονητής ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το στόχο της ομάδας του στην σημερινή αναμέτρηση (21:45, Conn-X): "Θέλουμε τη νίκη και μόνο τη νίκη. Σε καμία περίπτωση δεν μας αρκεί η ισοπαλία. Αν παίξουμε για την ισοπαλία, θα είναι ένα στρατηγικό λάθος. Και δεν πρόκειται να το κάνουμε".

    Η εκτίμηση του Πορτογάλου τεχνικού είναι ότι η Οντένσε δεν θα αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της: "Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας δουλέψαμε καλά σκεφτόμενοι τον αντίπαλό μας. Πιστεύουμε δεν θα αλλάξει τον τρόπο που αγωνίζεται. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να διατηρήσουμε ομαδικό πνεύμα και τη φιλοδοξία μας να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει βαθμολογία, το μόνο που παίζει ρόλο είναι η διαφορά των τερμάτων. Το θετικό για εμάς είναι το εκτός έδρας γκολ που έχουμε πετύχει στο πρώτο ματς. Θέλουμε όμως ένα αποτέλεσμα νικηφόρο. Δεν μας αρκεί σε καμία περίπτωση η ισοπαλία".

    Ο Φερέιρα συνέχισε: "Αυτή η ομάδα πέτυχε ένα γκολ εναντίον μας, ενώ σε άλλα ματς σημείωσε περισσότερα. Θα πρέπει να παίξουμε με το ίδιο πνεύμα που είχαμε στον πρώτο αγώνα. Θέλουμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τερμάτων, γιατί ξέρουμε πως ο αντίπαλος θέλει γκολ για να προκριθεί. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, να ελέγξουμε το ματς. Να έχουμε περισσότερη υπομονή και πιο πολύ πνευματική διαύγεια για να το κάνουμε". Ξεκαθάρισε ότι "...ο Ζέκα δεν μπορεί να αγωνιστεί γιατί δεν δηλώθηκε", ενώ για τον Τοτσέ ανέφερε πως "...ίσως παίξει, μπορεί όμως και όχι".

    [07] Εβδομήντα νεκροί από καταιγίδες στις Φιλιππίνες

    Σε τουλάχιστον 70 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από την τροπική καταιγίδα Νοκ-τεν και από τον τυφώνα Μουίφα στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία ένας νέος τυφώνας πλησιάζει τη χώρα.

    Ο θάνατος των 66 εκ των 70 οφείλεται στην τροπική καταιγίδα Νοκ-τεν, που έπληξε τη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Αγνοείται επίσης η τύχη 17 ανθρώπων.

    Ο τυφώνας Μουίφα, που φέρει την ονομασία ενός κινεζικού άνθους, παρέμεινε στ΄ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων, ωστόσο προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Τα περισσότερα σχολεία στη Μανίλα είναι κλειστά σήμερα καθώς πλησιάζει ένας νέος τυφώνας, στ΄ανοικτά της δυτικής ακτής της Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2011 - 8:29:46 UTC