Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συστράτευση για την κρίση ζητάει ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [02] "Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια"
  • [03] Τα μέτρα λιτότητας βούλιαξαν την χώρα στην ύφεση, τονίζει ο Αντ. Σαμαράς
  • [04] «Είναι δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο»
  • [05] Έντονα πτωτικό το σαουδαραβικό χρηματιστήριο
  • [06] Χάλκινο οι Νταλαμάνγκα και Διαμάντη στο παγκόσμιο κωπηλασίας

  • [01] Συστράτευση για την κρίση ζητάει ο Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε σήμερα τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συστρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε "να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες". "Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

    Διαβάστε επίσης: Υποβαθμίστηκε το αξόχρεο των ΗΠΑ

    [02] "Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια"

    «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης, μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γκάρντιαν και υπογραμμίζει: «Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας.Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας» σημειώνοντας πως "είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ." Η κατάρρευση της Lehman Brothers, της τράπεζας που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, είναι, λέει, ένα φάντασμα που ακόμα στοιχειώνει την ΕΕ. «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει κινηθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από το 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση. Αλλά νομίζω ότι τώρα όλοι γνωρίζουν πως οι πάντες πήραν το μάθημά τους», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και σημειώνει: «Καμία χώρα και κανένα τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν θα αφεθεί στη μοίρα του. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη της Ευρωζώνης και το τραπεζικό της σύστημα είναι ασφαλή». Εξάλλου, σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι, παρά την κρίση που έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες στην ΕΕ, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένες και σημειώνει ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη σημασία της απόφασης της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ρευστότητα που επικρατεί δείχνει ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν ραγδαία και γι αυτό η διαπραγμάτευση είναι λεπτή, προσθέτει ο υπουργός και αναφέρει πως «πρέπει να διεξάγεται με πολύ επαγγελματικό και προσεκτικό τρόπο, καθώς εμπλέκονται κράτη, διεθνείς θεσμοί και όλος ο διεθνής ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας». Την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως και γρήγορα οι αποφάσεις για την Ελλάδα επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών και στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ελήφθησαν για να ανακοπεί η επέκταση της κρίσης στον σκληρό πυρήνα της. «Βεβαίως οι αγορές εκτοξεύουν διαρκώς ασύμμετρες απειλές. Δεν είναι εύκολο για κράτη και θεσμούς, εφόσον δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης , να ανακόψουν αυτές τις επιθέσεις», προσθέτει.

    [03] Τα μέτρα λιτότητας βούλιαξαν την χώρα στην ύφεση, τονίζει ο Αντ. Σαμαράς

    «Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα. Τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν. Εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σχολιάζοντας το μπαράζ φορολογικών μέτρων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μειώσεων που απαιτήθηκαν από την τρόικα σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Τα μέτρα λιτότητας που ακολουθήθηκαν μετά το πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ύψους 110 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν βοήθησαν να λυθεί το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αλλά βούλιαξαν την χώρα στην μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ εκτιμά ότι το πρόγραμμα των 109 δισ. ευρώ που αποφάσισε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής, ενώ πρόσφερε στην χώρα μια ανάσα, βελτιώνοντας τους όρους δανεισμού -επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο- δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. «Το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μίγμα πολιτικής» λέει και προσθέτει: «Όπως είπε ο Αϊνστάιν ο ορισμός του παραλόγου είναι να εφαρμόζεις την ίδια λύση και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Η επίσημη πρόβλεψη ήταν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010. Αντιθέτως αυξήθηκε 27,5 %» . Ο κ. Σαμαράς τονίζει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει «σε κάτι που είναι εναντίον του καλού της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας πως«μοναδικό μου κριτήριο είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι εκνευρισμένοι και αμήχανοι, ξέρω επίσης ότι ακόμα δεν συμφωνούν μαζί μου. Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα μεγάλη απόσταση για να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πάρει χρόνια».

    [04] «Είναι δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο»

    Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, τονίζουν Λευκωσία και Αθήνα απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες της Κύπρου για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι νόμιμες. «Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε οεκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και τονίζει . «Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναιμέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» . Για απαράδεκτες και καταδικαστέες απειλές της Τουρκίας μιλάει η Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία, σημειώνει, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί. Το Κυπριακό όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Είναι στο χέρι της Τουρκίας, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού.

    [05] Έντονα πτωτικό το σαουδαραβικό χρηματιστήριο

    Το πρώτο ξένο χρηματιστήριο, που λειτούργησε σήμερα μετά απ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σαουδαραβικό, το σπουδαιότερο στον αραβικό κόσμο. Εκεί, ο βασικός δείκτης Tadawul all shares (TASI) απώλεσε, σήμερα, το 5,46% της αξίας του και περιορίστηκε στις 6.073,44 μονάδες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη ήταν πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου.

    [06] Χάλκινο οι Νταλαμάνγκα και Διαμάντη στο παγκόσμιο κωπηλασίας

    Το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο της Ελλάδας στη διοργάνωση, κατέκτησαν η Βασιλική Νταλαμάνγκα και η Ελένη Διαμάντη, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Εφήβων-Νεανίδων, που διεξάγεται στο Ιτον της Αγγλίας και αποτελεί test event για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Οι δυο Ελληνίδες κωπηλάτριες πήραν την 3η θέση στον τελικό της δικώπου άνευ με 7.29.79. Το χρυσό κατέκτησε η Ιταλία (7.25.38) και το ασημένιο η Γερμανία (7.29.58). Την πρόκριση στον τελικό της δικώπου άνευ των εφήβων πήραν οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και Αλέξανδρος Λουλούδης, καθώς κατέλαβαν την 1η θέση στον ημιτελικό. Ο Αλέξανδρος Δαφνής τερμάτισε 2ος στον ημιτελικό του σκίφ εφήβων με διαφορά μόλις ενός δευτερολέπτου από τον Γερμανό αντίπαλό του που τερμάτισε πρώτος κι έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής θα διεκδικήσει αύριο ένα μετάλλιο με πολλές πιθανότητες να το κατακτήσει, αφού έχει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο απότα έξι πληρώματα του τελικού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2011 - 18:29:42 UTC