Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη η εφαρμογή των αποφάσεων
  • [02] Στις 24 Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις για το γαλλικό έλλειμμα
  • [03] Οι Μπιτλς "επιστρέφουν" στην Κούβα
  • [04] Αυξήθηκαν οι μαθητές, ενώ μειώθηκαν τα σχολεία
  • [05] Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη σε διυλιστήριο στην Αργεντινή
  • [06] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ίμβρο
  • [07] Αλτρουιστές οι χιμπατζήδες
  • [08] Ανακαλύφθηκε μυθικό πουλί που ήταν ψηλότερο από ενήλικα άνθρωπο!
  • [09] Τεστ προβλέπει το φύλο του μωρού από την έβδομη εβδομάδα κύησης

  • [01] Ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη η εφαρμογή των αποφάσεων

    «Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει».

    Αυτά τόνισε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real fm, λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τις λεπτομέρειες και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικώναποκάλυψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχει τη μορφή της πρώτης σύμβασης καθώς «ο διακανονισμός γίνεται μέσω EFSF» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειάζονται 180 ψήφοι για την επικύρωσή της λέγοντας: «Aφήνω ανοιχτό το τί θα έρθει στη Βουλή γιατί υπάρχουν αρκετά πράγματα και πιστεύω η ΝΔ να μην ξέχασε ότι από το 1980 και μετά στηρίζει όπως και η πλειονότητα των κομμάτων τη συμμετοχή στην Ευρώπη».

    Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

    Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

    «Τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει η προετοιμασία και πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όλοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σχέδιο.

    Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε επέκταση για λίγα χρόνια του προγράμματος ανταλλαγής και για ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

    [02] Στις 24 Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις για το γαλλικό έλλειμμα

    Η Γαλλία θα ανακοινώσει στις 24 Αυγούστου τις "οριστικές αποφάσεις" που θα λάβει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επιστρέφοντας εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Παρίσι.

    Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κυβερνητικής σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του προϋπολογισμού του 2012 με τη συμμετοχή του προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και της υπουργού αρμόδιας για τον Προϋπολογισμό Βαλερί Πεκρές.

    Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά για την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης θα λάβουν υπ' όψιν "την παγκόσμια αβεβαιότητα" και την "απόφαση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ανέρχεται στο 5,7% του ΑΕΠ, σε 4,6% το επόμενο έτος και σε 3% το 2013.

    Η τήρηση αυτής της δέσμευσης είναι κρίσιμη για τη Γαλλία, αν θέλει να διατηρηθεί στη βαθμίδα "AAA" όπου την κατατάσσουν οι οίκοι αξιολόγησης.

    [03] Οι Μπιτλς "επιστρέφουν" στην Κούβα

    Τα μαλλιά και η γλώσσα ήταν λάθος, αλλά το μόνο που ένοιαζε το κοινό ήταν ότι η μπάντα έπαιζε Μπιτλς. Κι αυτό, στην Κούβα, σε ένα νέο μπαρ που λέγεται Yellow Submarine.

    Πριν από μερικές δεκαετίες, μια τέτοια συνάθροιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις.Όχι σήμερα. Αλλά ίσως ακριβώς λόγω αυτού του παρελθόντος, το συγκρότημα έπαιζε όπως τότε, την εποχή της αμφισβήτησης.

    Οι μουσικοί ερμήνευαν το «Dear Prudence» και το «Rocky Raccoon» σαν να ήταν καινούργια τραγούδια. Κι όταν έφτασαν στο «Let It Be», όλος ο κόσμος άρχισε να τραγουδά μαζί, κλείνοντας τα μάτια, σχεδόν σε έκσταση.

    «Χωρίς τους Μπιτλς δεν υπάρχει ροκ εντ ρολ», λέει στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Γκίγιε Βιλάρ, από τους ιδρυτές του συγκεκριμένου μπαρ. «Η μουσική αυτή είναι αυθεντική».

    Ίσως να είναι έτσι, αλλά οι Κουβανοί επαναστάτες δεν ήταν πάντα τόσο σίγουροι. Αν σήμερα οι δεσμοί ανάμεσα στη ροκ και την Αριστερά είναι μάλλον ισχυροί, οι κουβανικές αρχές έβλεπαν κάποτε ο,τιδήποτε εκφραζόταν στην αγγλική γλώσσα ως «αμερικάνικο», άρα προδοτικό. Οι Μπιτλς, μαζί με τα μακριά μαλλιά, τα χαμηλοκάβαλα τζιν και την ομοφυλοφιλία, θεωρούνταν επαρκής λόγος για παρακολούθηση ή σύλληψη.

    «Εκείνα τα χρόνια, η Κούβα ήταν μια πολύ σοβαρή χώρα», λέει ο Βιλάρ, που έχει σπουδάσει μουσικολογία.

    Πράγματι, πολλοί Κουβανοί θυμούνται ότι μετά την κρίση του Κόλπου των Χοίρων και την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο ήταν αναγκασμένοι να ακούνε Μπιτλς κρυφά. Φεστιβάλ όπως το Γούντστοκ, ή και μικρές συναυλίες ροκ μουσικής, ήταν κάτι άγνωστο στην Κούβα. Κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση που έχει σήμερα το Yellow Submarine.

    Η Κούβα, γράφει ο Ντέιμιεν Κέιβ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, είναι πάντα μια χώρα με περιορισμένα μέσα ενημέρωσης. Τα κανάλια που βρίσκει κανείς στην τηλεόραση είναι ελάχιστα. Το Internet λειτουργεί ακόμη με dial-up. Και ενώ η μουσική είναι σχεδόν παντού, το είδος που ακούει κανείς συνήθως είναι τρόβα ή ρέγκε.

    «Αυτό το μέρος είναι διαφορετικό», λέει ο Αλεξάντερ Πένια, ένας Κουβανός που σπουδάζει έξω από την Αβάνα και το βράδυ εκείνο κάθεται στο Yellow Submarine με τρεις φίλους του.

    Παρ' όλα αυτά, η κυριαρχία του κράτους είναι κι εδώ εμφανής. Πρώτα απ' όλα, το μπαρ, που άνοιξε τον Μάρτιο, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος είναι φτηνή, μόλις δυόμισι δολάρια. Και τα γκαρσόνια φορούν μαύρη στολή και προειδοποιούν τρεις φορές για τους κινδύνους του αλκοόλ προτού σερβίρουν ένα ποτό.

    Για πολλούς απ' αυτούς, η κυβέρνηση του νησιού μαθαίνει νέα κόλπα. Για άλλους, η αλλαγή είναι πραγματική.

    [04] Αυξήθηκαν οι μαθητές, ενώ μειώθηκαν τα σχολεία

    Αύξηση 1,2% στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μείωση 0,5% στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζει ο σχολικός πληθυσμός κατά το σχολικό έτος 2010/11, σε σχέση με το 2009/10.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν κατά 1,0% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 0,3 στη δευτεροβάθμια.

    Το διδακτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 2,0% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μειώθηκε κατά 1,9% στη δευτεροβάθμια.

    Η αναλογία μαθητών προς διδακτικό προσωπικό ήταν 12,2 προς 1 στα Νηπιαγωγεία, 9,7 προς 1 στα Δημοτικά Σχολεία, 8,1 προς 1 στα Γυμνάσια και 9,3 προς 1 στα Γενικά Λύκεια.

    Όσον αφορά στη συγκέντρωση του σχολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα, η Περιφέρεια Αττικής συγκέντρωσε το 29,2% στα Νηπιαγωγεία, το 33,8% στα Δημοτικά, το 33,3% στα Γυμνάσια και το 35,4% στα Γενικά Λύκεια.

    [05] Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη σε διυλιστήριο στην Αργεντινή

    Έκρηξη σε διυλιστήριο πετρελαίου της βραζιλιάνικης εταιρίας Petrobras στην Αργεντινή κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωποι και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους πέντε, μεταδίδουν εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

    Το διυλιστήριο βρίσκεται στη νότια πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.

    [06] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ίμβρο

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό το γενικό τίτλο «Νιμπρώτ?κα και άλλα», διοργανώνονται από σήμερα μέχρι και τις 25 Αυγούστου στην Ίμβρο. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνουν τον εορτασμό των 50 χρόνων ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη, από τις 11 έως τις 13 του μηνός, παρουσία του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου.

    «Το καλοκαίρι, η Ίμβρος μας 'πλημμυρίζει' από ομογενείς που έρχονται στα πάτρια εδάφη, αλλά και πολλούς τουρίστες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μόνο τον περασμένο Ιούλιο το νησί επισκέφθηκαν πάνω από 60.000 τουρίστες. Καθημερινά, προς το νησί εκτελούνται έξι δρομολόγια φέριμποτ από το Καμπάτεπε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, Γιώργος Ξεινός, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί.

    Τα τελευταία χρόνια, οι απόδημοι Ίμβριοι, από όλο τον κόσμο, επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στον τόπο τους, δίνοντας χαρά στους περίπου τριακόσιους Έλληνες που ζουν μόνιμα στο νησί. Φροντίζουν να αναστηλώσουν τα παλιά οικήματα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, που «ξεκαθάρισε» το τοπίο με την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. Ανακαινίσθηκαν και πολλοί ναοί, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολιτικός, όπως και εξωκκλήσια, με χρηματοδότηση ιδιωτών.

    Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου

    Από σήμερα μέχρι τις 25 Αυγούστου θα λειτουργήσουν στην Ίμβρο δύο σημαντικές εκθέσεις. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας του Doug Paterson, με θέμα «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς ΑΘΩΣ - ΣΙΝΑ», που οργανώνει η Αγιορείτικη Εστία στο χώρο του Νηπιαγωγείο των Αγ. Θεοδώρων και την έκθεση φωτογραφίας της Βάσως Ξεινού, με θέμα: «Ο Πατριάρχης στην Ίμβρο».

    Την Τετάρτη και την Πέμπτητο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών διοργανώνει στο Αμφιθέατρο Παναγίας συναυλία με το μουσικό συγκρότημα και χορωδία «Εστουδιαντίνα» Ν. Ιωνίας Βόλου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, στο λόφο ¶η Φλώρου, στο χωριό Γλυκύ.

    Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, θα γίνει συνάντηση της Νεολαίας στο Νηπιαγωγείο των Αγίων Θεοδώρων, ενώ στις 13 Αυγούστου θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των νέων της Ίμβρου, στο γήπεδο του Ευλαμπίου, όπως και πάρτι Νεολαίας στο Σχοινούδι.

    Στις 14 Αυγούστου, στα χωριά Αγρίδια και Σχοινούδι θα αναβιώσει το γνωστό έθιμο «κουρμπάνι» και το βράδυ θα γίνει γλέντι με το μουσικό συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα από τη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή Ιμβρίων οργανοπαικτών. Το ίδιο σχήμα θα εμφανιστεί και την επομένη το μεσημέρι στο Σχοινούδι μετά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που θα γίνει σε όλα τα χωριά της Ίμβρου και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στα Αγρίδια.

    Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες πεζοπορίες, κατασκήνωση-ψάρεμα στα «Κόκκινα» με το Ναυταθλητικό Όμιλο Ιμβρίων, ενώ στις 18 Αυγούστου θα γίνει το αντάμωμα στην «Π?λια» (Σπηλιά) Αγριδίων.

    Λειτουργίες θα γίνουν στις 16 Αυγούστου, στην «Παναγιά την Μπαλωμένη», στις 17 Αυγούστου, στους «Αγίους Αναργύρους» στην Παναγιά, όπου θα γίνει και το παραδοσιακό γλέντι. Στις 22 και 23 Αυγούστου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, θα γίνουν Θείες Λειτουργίες στον ¶γιο Χαράλαμπο και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίων Θεοδώρων. Την επομένη θα γιορταστούν τα «Νιάμερα της Παναγίας», με παραδοσιακό γλέντι, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση ζωγραφικής, με θέμα: «Τα Κάστρα της Ίμβρου και τους Αρχαιολογικούς χώρους».

    [07] Αλτρουιστές οι χιμπατζήδες

    Οι χιμπατζήδες, ιδίως οι θηλυκοί, τείνουν αυθόρμητα χείρα βοηθείας σε άλλα μέλη του είδους τους, αντί να δρουν εγωιστικά και προς ίδιο μόνο όφελος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία δεν είναι αποκλειστικά (αν και περιστασιακά...) χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

    Οι επιστήμονες του κορυφαίου στον κόσμο αμερικανικού κέντρου έρευνας Yerkes για τους μεγάλους πιθήκους, με επικεφαλής τη συγκριτική ψυχολόγο Βικτόρια Χόρνερ του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης» και το ?Science?, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με επτά χιμπατζήδες, οι οποίοι, όταν κλήθηκαν να διαλέξουν αν θα έχουν μια μπανάνα μόνο για τους ίδιους ή μια μπανάνα για αυτούς και άλλη μία για τους συντρόφους τους, προτίμησαν τη δεύτερη «κοινωνική» επιλογή σε ποσοστό από 53% έως 67%.

    Οι επιστήμονες διεθνώς μέχρι τώρα διαφωνούσαν σχετικά με το πόσο κοινωνικοί και αλτρουιστές είναι οι χιμπατζήδες, οι στενότεροι γενετικά συγγενείς των ανθρώπων. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όντως δεν νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. «Πάντα ήμουν σκεπτικιστής για τα προηγούμενα αρνητικά ευρήματα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την κοινωνική φύση των χιμπατζήδων μέσω ενός διαφορετικού τεστ, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο είδος τους», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο κορυφαίος διεθνώς ειδικός στα πρωτεύοντα, ζωολόγος Φρανς ντε Βάαλ, του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα.

    Η διαπίστωση αυτή ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη του αλτρουισμού στους ανθρώπους και παράλληλα αυξάνει τα κοινά που μοιραζόμαστε με τους χιμπατζήδες, οι οποίοι, όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, μεταξύ άλλων, μπορούν να κυνηγήσουν με δόρατα, να παίξουν με αυτοσχέδιες κούκλες και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους. Μέχρι τώρα όμως, πολλοί επιστήμονες επέμεναν ότι οι «συγγενείς» μας είναι περισσότερο αντικοινωνικοί παρά γενναιόδωροι και μάλλον απρόθυμοι να μοιραστούν μεταξύ τους διάφορα πράγματα, μια εικόνα που έρχεται τώρα πια να αλλάξει.

    Έτσι, μάλλον ανατρέπεται η κυρίαρχη αντίληψη ότι ο αλτρουισμός αναπτύχθηκε μόνο αφότου οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τα άλλα πρωτεύοντα (πιθήκους), πριν από περίπου 6 εκατ. χρόνια. Φαίνεται πως η «φιλάνθρωπη» συμπεριφορά έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες. Όπως επεσήμανε η Χόρνερ, «οι άνθρωποι πρέπει πια να ξεπεράσουν την αντίληψη ότι έχουμε ικανότητες που τα άλλα ζώα δεν έχουν. Πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη του ζωικού βασιλείου».

    [08] Ανακαλύφθηκε μυθικό πουλί που ήταν ψηλότερο από ενήλικα άνθρωπο!

    Ένα πελώριο πουλί, ψηλότερο και από ένα ενήλικο άνθρωπο, περπατούσε στη Γη - και πιθανώς πετούσε - πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή την ίδια εποχή με τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με τα απολιθωμένα οστά που ανακάλυψαν Βρετανοί και άλλοι παλαιοντολόγοι στην Κεντρική Ασία.

    Η ανακάλυψη ρίχνει φως στην εξέλιξη των πουλιών και ιδιαίτερα στο κατά πόσο υπήρχαν υπερμεγέθη πουλιά δίπλα-δίπλα με τους δεινόσαυρους.

    Το σπάνιο εύρημα δείχνει ότι πιθανότατα τα τεράστια πουλιά ήσαν πολύ πιο συχνά στην εποχή των δεινοσαύρων από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες.

    Τα υπερμεγέθη πουλιά - ή δεινόσαυροι με μορφή πτηνών - φαίνεται πως αφθονούσαν στην Μεσοζωική εποχή, όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας, πριν εξαφανιστούν πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια.

    Μέχρι τώρα, τα περισσότερα απολιθώματα πουλιών-δεινοσαύρων από την Μεσοζωική περίοδο που έχουν βρεθεί, αφορούσαν κυρίως μικρού μεγέθους πλάσματα.

    Εξαίρεση αποτελεί το απολίθωμα ενός μεγάλου πουλιού σαν στρουθοκάμηλος (Gargantuavis philoinos), που βρέθηκε στη Γαλλία και χρονολογείται από την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, πλησίον του τέλους της εποχής των δεινοσαύρων.

    Η ανακάλυψη όμως ενός νέου τεράστιου πουλιού, αυτή τη φορά στην Ασία, δείχνει ότι αυτά τα πλάσματα ήσαν γεωγραφικά εξαπλωμένα και πιο συνήθη.

    «Μεγάλα πουλιά ζούσαν δίπλα-δίπλα με κρητιδικούς μη πτηνόμορφους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι ήσαν σίγουρα μεγάλοι και σημαντικοί από οικολογική άποψη, αλλά υπήρχε πάντα κάποιος χώρος για άλλα ζώα της ξηράς, όπως οι κροκόδειλοι και τα μεγάλα πουλιά», δήλωσε ο ερευνητής παλαιοντολόγος Ντάρεν Νάις του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος ονόμασε το νέο απολίθωμα \"Samrukia nessovi\" (ο μυθολογικός \"φοίνικας\" στη γλώσσα του Καζακστάν, όπου και έγινε η ανακάλυψη).

    [09] Τεστ προβλέπει το φύλο του μωρού από την έβδομη εβδομάδα κύησης

    Ένα απλό τεστ που αναλύει το DNA του παιδιού στο αίμα της εγκύου μητέρας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια (95% έως 99%) ήδη από την έβδομη εβδομάδα της κύησης το φύλο του μωρού, χωρίς να δημιουργεί κανένα κίνδυνο για το έμβρυο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το αιματολογικό-γενετικό τεστ μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα από το υπερηχογράφημα, το οποίο είναι συνήθως ακριβές κατά την 11η έως 14η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή περίπου στο τέλος του πρώτου τριμήνου).

    Η μελέτη (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα ερευνών πάνω στο ζήτημα αυτό δείχνει ότι η νέα μέθοδος ανάλυσης του DNA του παιδιού μέσω του μητρικού αίματος είναι πιο ακριβής από τα τεστ ούρων (ακρίβεια μόνο 41%) και τα υπερηχογραφήματα, ενώ είναι πιο ασφαλής από την αμνιοκέντηση, η οποία απαιτεί λήψη υγρού από τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο, πράγμα που συνεπάγεται ένα μικρό κίνδυνο αποβολής (γύρω στο 1%).

    Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον αυτά τα νέου τύπου μη επεμβατικά τεστ θα γνωρίσουν μεγάλη εξάπλωση, είτε για λόγους αδημονίας και περιέργειας από την πλευρά των γονιών, είτε για ιατρικούς λόγους.

    Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Νταϊάνα Μπιάνκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έθεσε στο μικροσκόπιο και συνέκρινε 57 επιστημονικές δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν περίπου 6.500 κυήσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο τεστ υπερτερεί σε ακρίβεια των άλλων τεχνικών (98% ακριβές αν πρόκειται για αγόρι και 94,8% για κορίτσι).

    Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.), αλλά όχι οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να προσφέρουν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στις εγκύους, ενώ μερικές εταιρίες (όπως η Consumer Genetics) πωλούν σχετικά τεστ απευθείας στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου, αν και δεν είχαν σημαντική απήχηση ως τώρα γιατί δεν ήταν βεβαιωμένη η ακρίβειά τους.

    Το τεστ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες που πάσχουν από κληρονομικές διαταραχές όπως η αιμοφιλία. Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία μήπως (ιδίως σε ορισμένες πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου τα αγόρια προτιμώνται από τα κορίτσια) γίνει κακή χρήση του νέου τεστ, με συνέπεια να αυξηθούν οι εκτρώσεις παιδιών που δεν έχουν το επιθυμητό φύλο.

    «Αν οι γονείς χρησιμοποιήσουν το τεστ για να μάθουν το φύλο του εμβρύου και μετά να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ανάλογα με το αποτέλεσμα (του τεστ), αυτό θα ήταν πρόβλημα. Ας θυμηθούμε ότι το φύλο δεν είναι ασθένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η γυναικολόγος δρ Μέρι Ρόσερ του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.

    Το τεστ αναζητά στο μητρικό αίμα μικρά τμήματα του χρωμοσώματος Υ που προσδιορίζει το αρσενικό φύλο και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Αν αυτό βρεθεί, σημαίνει ότι το έμβρυο είναι αγόρι, αλλιώς, αν δεν βρεθούν ίχνη του χρωμοσώματος Υ, θα γεννηθεί κορίτσι. Πριν την έβδομη εβδομάδα της κύησης, το νέο τεστ έχει ακρίβεια περίπου 75% για τα αγόρια, η οποία αυξάνεται σημαντικά σε 95% την έβδομη εβδομάδα έως 99% την 20ή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 12:29:47 UTC