Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας
  • [02] Τέσσερις νεκροί από κατάρρευση σκηνής σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο
  • [03] «Ειδικός» γάμος...δώρο στον Φιντέλ Κάστρο!
  • [04] Σεισμός 4,5 βαθμών στη Μεσσηνία
  • [05] Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη μπορεί να γίνει "σταδιακά", δηλώνει ο Σόιμπλε
  • [06] Τρεις στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα κούρδων ανταρτών στην Τουρκία
  • [07] Γιορτάζει η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την Πανηγυρική Γιορτή του Δεκαπεντάγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, που διοργανώνει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», στην Καστανιά Ημαθίας, σήμερα και αύριο, 15 Αυγούστου.

    Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ θα παραστεί ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές, η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος πιστών.

    Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου. Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις 300 και πλέον ποντιόπουλα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

    Χτες βράδυ, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Παναγίας Σουμελά, πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση-συναυλία με τίτλο «Ψυχή και Σώμα» με τους Διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

    Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμωνα. Θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας, που θα συνοδεύουν τιμητικά νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, με τις παραδοσιακές φορεσιές. Ακολούθως θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

    Το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», δωρεά των Αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, στην μνήμη του πατέρα τους, αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη.

    Τέλος, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσαντα μαθητή του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

    [02] Τέσσερις νεκροί από κατάρρευση σκηνής σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίσθηκαν όταν εξαιτίας του ισχυρού ανέμου κατέρρευσε σκηνή σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, λίγα λεπτά πριν από την εμφάνιση του αμερικανικού ντουέτου της κάντρι "Σούγκαρλαντ".

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, θεατές προσπάθησαν να συγκρατήσουν τμήματα της σκηνής του Hoosier Lottery Grandstand που κατέρρευσε, για να βοηθήσουν τυχόν παγιδευμένους.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έπνεε ισχυρός άνεμος και ότι είχε αρχίσει να βρέχει.

    "Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", ανέφερε η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας της Ιντιανάπολις.

    Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει τη σκηνή να καταρρέει από μια βίαιη ριπή ανέμου ενώ ακούγονται τα ουρλιαχτά θεατών.

    Το ντουέτο "Σούγκαρλαντ" σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει:"Είμαστε καλά. Προσευχόμαστε για τους οπαδούς μας και το λαό της Ιντιανάπολις. Ζητούμε να κάνετε και εσείς το ίδιο".

    Το Hoosier Lottery Grandstand είναι ένας χώρος 15.000 θέσεων. Κάτω από τη σκηνή βρίσκονται καμαρίνια και άλλες εγκαταστάσεις.

    [03] «Ειδικός» γάμος...δώρο στον Φιντέλ Κάστρο!

    'Ενας γκέι αντιφρονών και μια τρανσέξουαλ παντρεύτηκαν στην Κούβα χθες, ανήμερα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Μετά την τελετή τύλιξαν πάνω τους τη σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο των ομοφυλοφίλων και διέσχισαν με ένα αυτοκίνητο κάμπριο τους δρόμους της Αβάνας.

    Σε μια απλή τελετή, ο 31χρονος Ινιάσιο Εστράντα, ακτιβιστιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και η 30χρονη τρανσέξουαλ Γουέντι Ιριέπα, υπέγραψαν το πιστοσποιητικό του γάμου, αντάλλαξαν δαχτυλίδια και φιλήθηκαν ενώπιον κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος τούς ευχήθηκε κάθε ευτυχία.

    Παρόλο ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπεται στη Κούβα, οι αρχές δεν παρενέβησαν επειδή, νομικά δεν πρόκειται για γάμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους του ιδίου φύλου, καθώς η Ιριέπα θεωρείται γυναίκα μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου στην οποία υπεβλήθη το 2007, την πρώτη που επέτρεψε το κράτος.

    Ομως, ο γάμος που τελέσθηκε την ημέρα των 85ης επετείου των γενεθλίων του Κάστρο-το ζευγάρι είπε ότι ο γάμος αυτός ήταν "το δώρο" του προς τον πρώην ηγέτη της Κούβας-σκοπό έχει την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κούβα. Δείχνει επίσης μια αλλαγή στάσης στην Κούβα όπου τη δεκαετία του 1960 οι ομοφυλόφιλοι κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως "αντεπαναστάτες", ένα κομμάτι της ιστορίας για το οποίο ο Κάστρο παραδέχθηκε την ευθύνη του πέρυσι σε συνέντευξή του.

    Χειροκροτώντας το ζευγάρι, δημοσιογράφοι και δεκάδες περίεργοι Κουβανοί, το υποδέχθηκαν καθώς έφθασε σε κυβερνητικό γραφείο τέλεσης γάμων σε προάστειο της Αβάνας.

    "Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ νευρική. Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου", δήλωσε η νύφη, που φορούσε ένα στράπλες νυφικό όταν κατέβηκε από ένα κάμπριο αυτοκίνητο Ford της δεκαετίας του '50.

    Ο Εστράντα ντυμένος με ένα λευκό κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, έφθασε στο γραφείο τέλεσης γάμων με μια Mercedes, χωριστά από τη νύφη. Δήλωσε χαρούμενος, αλλά νευρικός και τόνισε ότι ο γάμος αυτός είναι "ένα βήμα προόδου για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στην Κούβα".

    Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από τρεις μήνες, όπως δήλωσε ο ίδιος Εστράντα, ο οποίος είναι φορέας του AIDS.

    Μια ημέρα πριν από το γάμο, η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο και ένθερμη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, "συνεχάρη" τη Γουέντι.

    "Είμαι χαρούμενη που θα μπορέσει να παντρευτεί, όχι ακριβώς με έναν ετεροφυλόφιλο, όπως επιθυμούσε, αλλά φαίνεται ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της και ότι θα μπορέσει να το γιορτάσει και εμείς τής ευχόμαστε τα καλύτερα", δήλωσε η ανηψιά του Φιντέλ Κάστρο.

    Η Μαριέλα διευθύνει εδώ και 11 χρόνια τό Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (Cenesex), όπου εργαζόταν η Γουέντι Ιριέπα ως προσωπική βοηθός της. Η Μαριέλα λέγεται ότι απέλυσε την Ιριέπα όταν πληροφορήθηκε ότι ο Εστράντα είναι μέλος οργάνωσης αντιφρονούντων.

    [04] Σεισμός 4,5 βαθμών στη Μεσσηνία

    Αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4.05 τα ξημερώματα.

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο 180 χιλιόμετρα ΝΔ της Αθήνας και δύο χιλιομετρα ΝΔ της Οιχαλίας.

    [05] Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη μπορεί να γίνει "σταδιακά", δηλώνει ο Σόιμπλε

    Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά "σταδιακά" και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας», ανακοίνωσε ο συντηρητικός υπουργός σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ωστόσο «δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα βήμα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες».

    «Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», αναλύει ο υπουργός.

    Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

    Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

    Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις», επισήμανε.

    Η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε.

    [06] Τρεις στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα κούρδων ανταρτών στην Τουρκία

    Κούρδοι αντάρτες έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική φάλαγγα στην ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες, δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στην επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν στρατιώτες που περιπολούσαν σε δρόμο δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΡΚΚ.

    Τον Ιούνιο, ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε μέσω των δικηγόρων του ότι συμφώνησε με τούρκους αξιωματούχους στη σύσταση ενός \"συμβουλίου ειρήνης\" για τον τερματισμό των 27χρονων σύγκρουσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

    Ωστόσο, η στρατιωτική δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζεται.

    [07] Γιορτάζει η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου

    Με επίκεντρο την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά θα γιορταστεί και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η μεγάλη λατρεία που έχουν οι Έλληνες για τη «μάνα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα που της έχουν προσδώσει. Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

    Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».

    Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της.

    Η Παναγία της Τήνου

    Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και "με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία", στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

    Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

    Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

    Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

    Παναγία Σουμελά

    Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

    Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

    Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

    Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».

    Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

    Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

    Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

    Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης

    Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου.

    Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.

    Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

    Παναγία της Εκατονταπυλιανής

    Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικία, της Πάρου. Για το ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».

    Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

    Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σ? έναν μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής. Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

    Η «Οφιούσα» της Κεφαλονιάς

    Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».

    Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.

    Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.

    Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από τους σεισμούς.

    Παναγία Αγιασώτισσα

    Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

    Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

    Η Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο

    Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.

    Ο επιτάφιος της Παναγίας στην Πάτμο

    Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

    Κουφονήσια - Με τα καΐκια στην Παναγιά

    Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

    Άνδρος - Παναγία Φανερωμένη

    Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2011 - 8:30:39 UTC