Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τα πανεπιστημια
  • [02] Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς Καντάφι
  • [03] "Έρχεται" το "πακέτο" με όλες τις έκτακτες εισφορές
  • [04] Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που δρούσε σε Λαύριο, Κερατέα, Μαραθώνα
  • [05] Ένα μήνα μετά τη σφαγή, η Νορβηγία απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς
  • [06] Επιβεβαιώθηκε η καταδίκη των δυο Aμερικανών περιηγητών
  • [07] Ισόπαλοι 2-2 ο Ολυμπιακός με την Ίντερ

  • [01] Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τα πανεπιστημια

    Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων φέρνει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου αρχίζεισήμερα στη Βουλή και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψηφοφορία.

    Στο τελικό κείμενο αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νεοσύστατου συμβουλίου διοίκησης, το οποίο είναι, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένο με την εκλογή του πρύτανη. Το αρχικό κείμενο προέβλεπε ότι το 15μελές όργανο αποτελείται από επτά πανεπιστημιακούς, επτά εξω-πανεπιστημιακούς και έναν φοιτητή, στο κείμενο που θα συζητηθεί αναμένεται η αναλογία αυτή να αλλάξει υπέρ των πανεπιστημιακών, σε οκτώ προς επτά ή οκτώ προς έξι.

    Η σύσταση του συμβουλίου διοίκησης αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τους πρυτάνεις, η σύνοδος των οποίων έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο, ημέρα έναρξης συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή, έχει προγραμματιστεί νέα σύγκλιση της συνόδου των πρυτάνεων, αλλά και συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ, του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών.

    Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις τους στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ κάνουν λόγο για αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Δηλώνουν ακόμη ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος στην πράξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τυχόν κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν διατυπώσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι: Κώστας Καρτάλης και Σπύρος Βούγιας, (πανεπιστημιακοί στο επάγγελμα).

    Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει γιατί είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των πανεπιστημίων στις ανάγκες του 21ου αιώνα. «Στο πανεπιστήμιο δημοκρατία δεν σημαίνει ούτε "κομματοκρατία", ούτε "μετριοκρατία". Δημοκρατία στο πανεπιστήμιο σημαίνει αξιοκρατία, λογοδοσία, ποιότητα και αριστεία. Τα κόμματα και οι παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν ρόλο στα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος διδασκαλίας και έρευνας», αναφέρει σε δηλώσεις της στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ προσθέτει πως υπήρξε εξαντλητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν πολλές από τις προτάσεις των πανεπιστημιακών.

    Πέρα από τον τρόπο διοίκησης, σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στις παροχές προς τους φοιτητές και στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Πολλές από τις καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο εφαρμόζονται επί σειρά δεκαετιών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι η εισαγωγή της «παρτ τάιμ» φοίτησης των εργαζόμενων φοιτητών και η οικονομική διευκόλυνσή τους με την εισαγωγή άτοκων δανείων. Για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θεσπίζεται σειρά αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, ενώ καταργείται η διανομή συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου. Εισάγεται επίσης ο θεσμός του Συνηγόρου του φοιτητή και δημιουργείται συμβούλιο φοιτητικής μέριμνας. Ως προς το διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές θα αξιολογούνται από εσωτερικούς και εξωτερικούς αξιολογητές κάθε πέντε χρόνια, ενώ με εισήγηση της κοσμητείας και έγκριση του συμβουλίου θα είναι δυνατή η ίδρυση επώνυμης έδρας διδασκαλίας και έρευνας.

    [02] Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς Καντάφι

    Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.

    Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

    Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

    Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

    Ομπάμα: "Ο τύραννος πρέπει να φύγει"

    Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο Λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

    "Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο", τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει του Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτήν την "ιστορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος για να οδηγήσει τη χώρα σε μια μετάβαση στην οποία να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης".

    Ειρηνική μετάβαση εξουσίας ζητά το ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο της δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζωή των Λίβυων.

    "Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε την εντολή που έχουν τα Ηνωμένα Έθνη να προστατέψουν τους πολίτες" δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οανα Λουνγκεσκου. "Όλες οι πλευρές αυτής της σύγκρουσης έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό" συνέχισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, που τόνισε ακόμη πως η μετάβαση της εξουσίας στη Λιβύη, πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντριου Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε πως "Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολίτες της Λιβύης, αλλά και με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη για ότι επακολουθήσει", ενώ τόνισε πως μόνο με τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και άμεση μεταβίβαση εξουσίας στη Λιβύη.

    Έτοιμοςγιαδιαπραγματεύσειςο Καντάφι

    Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επανήλθε με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να "σώσουν την Τρίπολη" από την επιθετικότητα των επαναστατών .

    "Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", δήλωσε ο Καντάφι, ενώ το Αλ Αραμπίγια μετέδιδε εικόνες πολιτών που γιόρταζαν στο κέντρο της Τρίπολης και κατέβαζαν από τους τοίχους αφίσες του Λίβυου ηγέτη. Οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν οι πρώτες που μεταδόθηκαν, μετά από την είσοδο των επαναστατών στην Τρίπολη.

    Τέλος, ο δεύτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ, κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ -Τζαζίρα, αλλά και επίσημα χείλη, σ΄ένα σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς.

    [03] "Έρχεται" το "πακέτο" με όλες τις έκτακτες εισφορές

    Επισπεύδει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν "πακέτο" όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών.

    Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.

    Την εγκύκλιο, με βάση την οποία θα αρχίσουν να στέλνονται από το τέλος του μήνα τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από το 1% έως και το 5% για το σύνολο του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

    Όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματός τους.

    Hεισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

    Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

    - αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης

    - οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων

    - οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

    Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

    Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

    Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

    Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

    - Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

    - Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

    - Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

    Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης.

    [04] Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που δρούσε σε Λαύριο, Κερατέα, Μαραθώνα

    Συνελήφθη στο Λαύριο 23χρονος Γεωργιανός, ο οποίος ήταν μέλος σπείρας που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια στις περιοχές Λαυρίου, Κερατέας και Μαραθώνα.

    Ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς του οι οποίοι αναζητούνται, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση η οποία εντόπιζε σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές, και αφού παραβίαζαν πόρτες ή παράθυρα, εισέρχονταν και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές-ηλεκτρικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.

    Από την έρευνα-προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες το τελευταίο δίμηνο, έχουν διαπράξει συνολικά τέσσερις διαρρήξεις στην περιοχή του Λαυρίου, τέσσερις στην περιοχή της Κερατέας και άλλες τέσσερις στον Μαραθώνα.

    Ο 23χρονος είχε αποφυλακιστεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού τον Απρίλιο, με απόφαση Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, όπου και κρατείτο για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

    Ο δράστης συνελήφθη, από Αστυνομικούς του Α.Τ. Λαυρίου, και κατηγορείται για «σύσταση και συμμορία», «διακεκριμένες κλοπές», για «απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία» και οδηγήθηκε στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

    [05] Ένα μήνα μετά τη σφαγή, η Νορβηγία απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς

    Σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή, η Νορβηγία απέτισετην Κυριακήφόρο τιμής στους 77 νεκρούς των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια σε τελετή που έγινε παρουσία 6.700 ανθρώπων στη νορβηγική πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει: "Μαζί κερδίσαμε τον αγώνα κατά του μίσους".

    "Σήμερα σταματάμε το χρόνο για να θυμηθούμε τους νεκρούς. Το κάνουμε ως έθνος, όλοι μαζί χάσαμε κάτι που είναι αναντικατάστατο", σημείωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής που έγινε στην αίθουσα συναυλιών Spektrum της νορβηγικής πρωτεύουσας.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης την αντίδραση που είχαν οι συμπολίτες του μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

    "Μαζί κερδίσαμε τον αγώνα κατά του μίσους. Μαζί αγκαλιάζουμε το άνοιγμα, την ανοχή και την έννοια της κοινότητας", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ και κάλεσε τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτούς που θρηνούν, να επαγρυπνούν για "οποιαδήποτε εξτρεμιστική τάση" και να βοηθήσουν στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας.

    "Αυτούς που προσφεύγουν στη βία, εμείς θα τους πολεμάμε με όλα τα όπλα της δημοκρατίας. Παντού θα μας βρίσκουν απέναντί τους", σημείωσε.

    Κατά την τελετή που έγινε στο Όσλο Σπέκτρουμ, η οποία μεταδόθηκε απευθείας και στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 77 νεκρών των επιθέσεων, στη μνήμη των οποίων είχαν ανάψει συμβολικά 77 κεριά, και τιμήθηκαν επίσης οι επιζήσαντες, το προσωπικό των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών και οι εθελοντές που συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης. Πολλοί από αυτούς ήταν παρόντες στην αίθουσα.

    Μεταξύ των 6.700 παρευρισκομένων στην τελετή ήταν επίσης μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, της βασιλικής οικογένειας, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι γειτονικών χωρών.

    "Ακόμη φοβάμαι (...) και κρατάω κλειστά τα πατζούρια στο γραφείο μου για να μη βλέπω το σημείο της καταστροφής απέναντι από εκεί που δουλεύω", δήλωσε η υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών Έβα Χίλντερουμ, αναφερόμενη στο σημείο όπου έγινε η μία εκ των δύο επιθέσεων.

    [06] Επιβεβαιώθηκε η καταδίκη των δυο Aμερικανών περιηγητών

    Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί επιβεβαίωσετηνΚυριακήσε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη των δυο Aμερικανών περιηγητών Σέιν Μπάουερ και Τζος Φάταλ σε οχτώ χρόνια κάθειρξης ο καθένας για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στο Ιράν.

    Οι δυο Αμερικανοί που κρατούνται εδώ και δυο χρόνια στο Ιράν "καταδικάσθηκαν ο καθένας σε 8ετή κάθειρξη από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης", τόνισε ο εισαγγελέας επιβεβαιώνοντας σχετική πληροφορία που ανακοινώθηκε χθες από τον ιστότοπο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

    Οι καταδικασθέντες υποστήριξαν ότι πέρασαν στο ιρανικό έδαφος κατά λάθος καθώς χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

    Οι ΗΠΑ "βαθιά απογοητευμένες" από την καταδίκη

    Οι ΗΠΑ είναι "βαθιά απογοητευμένες" από την καταδίκη στο Ιράν σε οκτώ χρόνια φυλακή για κατασκοπεία των αμερικανών περιηγητών Σέιν Μπάουερ και Τζος Φάταλ, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    "Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την άμεση απελευθέρωσή τους και να εργαζόμαστε για να την επιτύχουμε. Είναι καιρός να επιστρέψουν στο σπίτι και να ξαναβρούν τις οικογένειές τους", πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι δικαστικές αρχές καταδίκασαν τους Σέιν Μπάουερ και Τζόσουα Φάταλ σε οκτώ χρόνια στη φυλακή", δήλωσε η Κλίντον.

    "Μαζί με τον πρόεδρο (Μπαράκ) Ομπάμα και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζω την ακλόνητη υποστήριξή μας στους Σέιν, Τζόσουα, Σάρα και τις οικογένειές τους σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς", πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον.

    Οι οικογένειες των περιηγητών ζήτησαν από την πλευρά τους από τις ιρανικές αρχές να δείξουν οίκτο, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο νέοι είναι αθώοι.

    "ΟΙ Σέιν (Μπάουερ) και Τζος (Φάταλ) είναι αθώοι και ουδέποτε αποτέλεσαν την παραμικρή απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, την κυβέρνησή της ή τον πληθυσμό της", αναφέρουν οι οικογένειες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    "Ζητάμε από τις αρχές του Ιράν να δείξουν οίκτο και να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς καθυστέρηση", προσθέτουν.

    Οι δύο Αμερικανοί, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράν, "καταδικάσθηκαν σε καθειρξη οκτώ ετών έκαστος", δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Ντολαταμπαντί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ISNA, επιβεβαίωσε έτσι μια πληροφορία που είχε δοθεί χθες Σάββατο από τον ιστότοπο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

    Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης διευκρίνισε πως οι δύο καταδικασμένοι έχουν προθεσμία 20 ημερών για να καταθέσουν έφεση.

    Επιβεβαίωσε επίσης πως η υπόθεση της συντρόφου τους Σάρα Σάουρντ, 32 χρόνων, η οποία απελευθερώθηκε με εγγύηση το Σεπτέμβριο του 2010 για λόγους υγείας και δικάσθηκε ερήμην κατά την ίδια χρονική περίοδο μ' αυτούς, "παραμένει ακόμη ανοικτή".

    Οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί στις 31 Ιουλίου 2009 στα ιρανο-ιρακινά σύνορα, τα οποία υποστηρίζουν πως πέρασαν κατά λάθος αφού χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

    [07] Ισόπαλοι 2-2 ο Ολυμπιακός με την Ίντερ

    Πανέτοιμος για την έναρξη του πρωταθλήματος έδειξε ότι είναι ο Ολυμπιακός. Αν και αγωνίζονταν με 10 παίκτες από το 28΄, λόγω αποβολής του Μέλμπεργκ, οι "ερυθρόλευκοι" , παίζοντας σοβαρό και πειθαρχημένο ποδόσφαιρο, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την Ιντερ στη Γενεύη, στο πιο δυνατό τεστ που έχουν δώσει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας τους.

    Χωρίς τη μεγάλη φάση κύλησε το πρώτο 25λεπτο, με τις δύο ομάδες να "ψάχνονται" στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός είχε μία κεφαλιά του Μοντέστο στο 7΄, μετά από φάουλ του Γέστε, που πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 16΄ ο Καστάινος δεν έκανε καλό κοντρόλ μέσα στην περιοχή κι έχασε την ευκαιρία να γίνει απειλητικός προς την εστία του Κοστάντσο. Η εικόνα του αγώνα άλλαξε μετά το 28΄. Τέσσερα λεπτά νωρίτερα ο Μέλμπεργκ είχε δει την πρώτη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Μιλίτο και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπέπεσε σε παιδαριώδες λάθος (φάουλ από πίσω στον Ομπι), γεγονός που έφερε την αποβολή του με δεύτερη κίτρινη.

    Οι "νερατζούρι" από τότε ανέλαβαν πλήρως τα ηνία του αγώνα κι έφτασαν τρεις φορές κοντά στο γκολ (Αλβαρες 36΄, Μιλίτο 38΄ και Μότα 40΄), χωρίς, ωστόσο, να τα καταφέρουν.

    Με γκολ... από τα αποδυτήρια ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με την κεφαλιά του Φέισα μετά το φάουλ του Γέστε στο 47΄. Στο 55΄ ο Μιραλάς λίγο έλειψε να κάνει το 2-0, αλλά το σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ. Ό,τι δεν κατάφερε ο Βέλγος, το πέτυχε 13 λεπτά αργότερα ο Μοντέστο με εξαιρετικό πλασέ έξω από την περιοχή, μετά το λάθος του Ρανόκια (2-0).

    Η Ίντερ κατάφερε να μειώσει στο 75΄ με το πλασέ του Πατσίνι μετά από ασίστ του Φαραόνι. Στο 89΄ πάλι ο Πατσίνι, μετά από σύγχυση μέσα στην περιοχή, κατάφερε με σουτ να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Κοστάντσο (2-2).

    Κόκκινη: 28΄ Μέλμπεργκ (δεύτερη κίτρινη)

    Κίτρινες: Σάμουελ - Μέλμπεργκ, Μοντέστο

    Διαιτητής: Μπρεμό (Ελβετία)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2011 - 6:29:45 UTC