Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση η φωτιά στον Έβρο
  • [02] Στο "κυνήγι" εξεύρεσης στέγης οι φοιτητές
  • [03] Στέλιος Καζαντζίδης: «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός»
  • [04] Εκατοντάδες δίτροχα εκλάπησαν στη Θεσσαλονίκη το α' εξάμηνο του έτους
  • [05] Ο Τρισέ θεωρεί σημαντικότερο κίνδυνο τον πληθωρισμό από την ύφεση
  • [06] Οι εξεγερμένοι βρίσκονται 30 χλμ από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι
  • [07] Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας
  • [08] Η Κυριακοπούλου στον τελικό του επί κοντώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

  • [01] Σε ύφεση η φωτιά στον Έβρο

    Σε ύφεση βρίσκονται από το πρωί τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στον Έβρο, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες σε περίμετρο 70.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα του ακριτικού νομού.

    Οι επιχειρήσεις των επίγειων και εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης, συνεχίζονται, ώστε να περιοριστούν αναζωπυρώσεις, που λόγω των ισχυρών ανέμων, υπάρχουν στις τοποθεσίες Διπόταμος και 'Υψωμα 22.

    Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί 184 πυροσβέστες με 65 οχήματα, με τη συνδρομή 7 αεροσκαφών καναντέρ και 4 ελικοπτέρων, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν μηχανήματα της περιφέρειας, του στρατού, του δήμου και του δασαρχείου.

    Εξάλλου, όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία Έβρου, η πυρκαγιά έχει κάψει τα νότια όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, χωρίς όμως να κινδυνέψουν οι πυρήνες απόλυτης προστασίας.

    Στο μεταξύ, για σήμερα έχουν ληφθεί και επιπλέον μέτρα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρο τον νομό Έβρου και τη Σαμοθράκη, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πρόκλησης νέων πυρκαγιών (κατηγορία 4).

    [02] Στο "κυνήγι" εξεύρεσης στέγης οι φοιτητές

    Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, αύριο Δευτέρα (29 Αυγούστου), θα ξεκινήσει και το

    Ωστόσο κάτι τόσο απλό, μπορεί να εξελιχθεί σε Γολγοθά, αφού οι παγίδες είναι πολλές.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο κτηματομεσιτών Αττικής- Αθηνών, Ιωάννη Ρεβύθη, οι νέοι φοιτητές πηγαίνοντας στην πόλη που βρίσκεται η σχολή, στην οποία έχουν περάσει, θα πρέπει να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού και την γειτονία, σε σχέση με την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σουπερμάρκετ και στη σχολή τους.

    Επιπλέον θα πρέπει να ελέγχουν τα σπίτια για τυχόν βλάβες και να προσέχουν τις συμβάσεις που υπογράφουν με τους ιδιοκτήτες, για όρους που δεν συμφωνούν με αυτούς, αλλά και για το χρόνο μίσθωσης.

    Ένα άλλο σημείο που υπογραμμίζει είναι ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.

    Πάντως όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρεβύθης τα ενοίκια φέτος, σε ό,τι αφορά την Αττική, θα είναι φθηνότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιάς, καθώς οι κτηματομεσίτες εκτιμούν πως λόγω της κρίσης θα μετακινηθούν λιγότεροι νέοι για σπουδές σε άλλες πόλεις.

    Συμβουλές για την ανεύρεση κατοικίας στους φοιτητές, δίνει και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το οποίο επισημαίνει τις

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν, τονίζει, οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.

    Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και εάν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα μήνες.

    Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται, ενώ η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

    Όσον αφορά το ενοίκιο, αυτό καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής, ενώ η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. «κυνήγι» για την εξεύρεση στέγης των νέων φοιτητών, που θα εισαχθούν σε σχολή μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε ποια πόλη και σχολή έχουν περάσει και έχουν αρχίσει από νωρίς την αναζήτηση σπιτιού. «Η φοιτητική στέγη θα είναι πιο οικονομική κατά 7% έως 8%, ειδικά στα παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές για τα νεόδμητα», λέει ο κ. Ρεβύθης. «παγίδες» που κρύβει η ενοικίαση ενός σπιτιού.

    [03] Στέλιος Καζαντζίδης: «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός»

    Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τα ελληνικά διαβατήρια, όπου γης, να τραγουδούν. Η φωνή του "μύριζε" βασιλικό κι ασβέστη, όπως οι αυλές των φτωχόσπιτων στις λαϊκές γειτονιές, στον λυγμό του τρεμόπαιζε εκείνο το βουβό -και γι' αυτό αβάσταχτο- δάκρυ που κυλούσε, καμιά φορά, στα μάτια του λαού, που το μόνο που έκανε στη ζωή του ήταν υπομονή?

    Μόνο που ώρες-ώρες αυτή η υπομονή γινόταν αβάσταχτη και όταν δεν εύρισκε άλλη διέξοδο, γινόταν τραγούδι με τη φωνή του Καζαντζίδη, φλόγα κεριού που τρεμόπαιζε σαν θυσία στους θεούς της ελπίδας?

    Η φωνή του ήταν μέσα στο λαϊκό σπίτι σε εκείνη τη γωνιά που το καντήλι φώτιζε την εικόνα του Χριστού και το "κάντρο" με τα γαμήλια στέφανα του πατέρα και της μάνας?

    Η φωνή του ήταν η απέραντη θλίψη του κυριακάτικου απογεύματος, που τελείωνε με το τελευταίο σφύριγμα του "ρέφερι"?

    Η φωνή του, συνδεδεμένη με το Σάββατο, που πληρωνόταν ο πατέρας και μαζί με τα "ψώνια" για το σπίτι έφερνε και το 45αράκι δισκάκι?

    Η φωνή του Καζαντζίδη και τα τραγούδια του ευωδίαζαν όπως το "κοκκινιστό" της μάνας την Κυριακή, ήταν τα "ψιλά" στην τσέπη ενός φαντάρου για το τζούκ μπόξ στο μαγερειό έξω από το στρατόπεδο, ήταν η επιγραφή "Γυρίζω απ' τη νύχτα" στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που κατάπινε ατέλειωτα μουσκεμένα χιλιόμετρα στην Εθνική?

    Η φωνή του ήταν το δάκρυ του 'Ακη Πάνου όταν τον άκουγε να τραγουδάει: «Είναι τόσο σκληρός ο αγώνας, μα τόσο γλυκός, Είναι τόσο μεγάλη η ζωή όταν ζείς διαρκώς?»

    [04] Εκατοντάδες δίτροχα εκλάπησαν στη Θεσσαλονίκη το α' εξάμηνο του έτους

    Εκατοντάδες δίτροχα, μεταξύ των οποίων ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες, έχουν κλαπεί στο νομό Θεσσαλονίκης μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, που άντλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ιστοσελίδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν 696 κλοπές δίτροχων, χωρίς να υπολογίζονται όσα περιστατικά, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αναφέρθηκαν στην αστυνομία.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ομάδα ποδηλατιστών \"BikeRespect\", μόνο την τελευταία διετία έχουν κλαπεί από την πόλη της Θεσσαλονίκης περίπου 1.500 ποδήλατα.Τα κλεμμένα δίτροχα αλλάζουν παρανόμως χέρια με διάφορους τρόπους, αλλά οι κλέφτες τους δεν είναι πάντα τυχεροί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα τριών νεαρών, που συνελήφθησαν χτες.

    Συγκεκριμένα, περιπολούντες μηχανικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα σε ύποπτο αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες στην περιοχή της Νεάπολης, διαπίστωσαν ότι σε αυτό υπήρχαν επτά καινούργια ποδήλατα, των οποίων την προέλευση οι νεαροί αδυνατούσαν να αιτιολογήσουν. Κατόπιν τούτου,οι τρεις επιβάτες, ομογενείς ηλικίας 20, 23 και 26 ετών, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημελλειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Ο Τρισέ θεωρεί σημαντικότερο κίνδυνο τον πληθωρισμό από την ύφεση

    Κληθείς να σχολιάσει εάν και κατά πόσον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι η ασθενής ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε χθες ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των τιμών.

    Αυτή η εμπιστοσύνη είναι κάτι που βοηθά σε δύσκολες συνθήκες συμβάλλοντας στην διατήρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας, συνέχισε.

    Προηγουμένως στην ίδια εκδήλωση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε τονίσει πως ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πολύ σοβαρότερος από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι η νομισματική πολιτική είναι κάτι που πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται. Ο Τρισέ κλήθηκε να σχολιάσει αυτή την τοποθέτηση.

    Στην ομιλία του ο Τρισέ δεν αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες κρίσεις χρέους χωρών-μελών της ευρωζώνης, είπε πάντως ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει τις πολιτικές της στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επικεντρώθηκε σε γενικά θέματα γύρω από την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

    «Θεωρούμε ότι το πολύ στέρεο αγκυροβόλιο των εκτιμήσεών μας για τον πληθωρισμό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους μας», είπε ο Τρισέ μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).«Είναι κάτι που θεωρούμε απολύτως ουσιώδες για την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.«Η χρήση έκτακτων μέτρων εξαρτάται από την λειτουργία που καλείται να επιτελέσει η νομισματική πολιτική και πρέπει να αντιστοιχεί με το επίπεδο του προβλήματος ή της αναστάτωσης στις χρηματαγορές. . . ή στους ιδιαίτερους τομείς των αγορών», είπε ο Τρισέ.

    [06] Οι εξεγερμένοι βρίσκονται 30 χλμ από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι

    Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί βρίσκονταν σήμερα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά της Σύρτης, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, την οποία έχουν προσεγγίσει στα 100 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή αφού κατέλαβαν την Μπεν Τζάουαντ, για την οποία αγωνίζονταν από την Τρίτη, σύμφωνα με στρατιωτικό επικεφαλής των εξεγερμένων.

    Στα ανατολικά "σήμερα πήραμε την Μπεν Τζάουαντ" και στα δυτικά "οι μαχητές της επανάστασης της Μιζουράτα βρίσκονται στα 30 χιλιόμετρα από τη Σύρτη", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Φορτίγια, διοικητής των μαχητών της Μιζουράτα, της πόλης των εξεγερμένων που πολιορκούσαν για μήνες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.

    Η Σύρτη, τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Καντάφι, βρίσκεται εφεξής σε κλοιό ανάμεσα στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που έχουν έρθει από τα ανατολικά, από τη Βεγγάζη, και αυτές που έχουν έρθει από τα δυτικά, από τη Μιζουράτα.

    [07] Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας

    Σε αγώνες για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    ΟΦΗ-Ατρόμητος 1-1

    ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης 0-0

    Κέρκυρα-Παναθηναϊκός 28/8

    Πανιώνιος-Εργοτέλης 28/8

    ΠΑΟΚ-Ξάνθη 28/8

    Ματαιώθηκε η αναμέτρηση Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης

    Δεν αγωνίστηκαν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αφού δεν είναι ακόμα γνωστές οι δύο από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος.

    [08] Η Κυριακοπούλου στον τελικό του επί κοντώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

    Το πάλεψε όσο καλύτερα μπορούσε και τα κατάφερε. Εξαντλημένη από τον υψηλό πυρετό που την ταλαιπωρεί από το Σάββατο η Νικόλ Κυριακοπούλου ξεπέρασε τον εαυτό της και κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του επί κοντώ που θα γίνει την Τρίτη.

    Η Ελληνίδα αθλήτρια που χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο και να κάνει ενέσεις ώστε να πέσει ο υψηλός πυρετός που την ταλαιπώρησε και να μπορέσει να αγωνιστεί, υπερέβη τα 4.55μ και δεν χρειάστηκε να συνεχίσει σε μεγαλύτερο ύψος τις προσπάθειές της για να πάρει την πρόκριση.

    Βέβαια αγωνιζόμενη με πυρετό χτυποκάρδισε πολλές φορές τους φίλους του στίβου μέχρι να πάρει την πρόκριση, αφού δύο φορές παρά λίγο να μείνει εκτός. Και αυτό αφού πέρασε με την πρώτη τα 4.25μ, την 3η τα 4.40μ, με την 1η και πάλι τα 4.50μ ενώ χρειάστηκε να κάνει και τις τρεις προσπάθειες για τα 4.55μ.

    Το ύψος αυτό πέρασαν ακόμη και πήραν την πρόκριση οι Φαμπιάνα Μούρερ (Βραζιλία), Ελενα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία), Αννα Ρογκόφσκα (Πολωνία), Γιρίνα Πτατσνίκοβα (Τσεχία), Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα), Μαρτίνα Στρουτς (Γερμανία), Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ), Σβετλάνα Φεοφάνοβα (Ρωσία), Σίλκε Σπίγκελμπουργκ (Γερμανία), ενώ τη 12άδα συμπλήρωσαν με 5.50μ οι Μόνικα Πίρεκ (Πολωνία) και Κριστίνα Γκάντσιεφ (Γερμανία).

    Εμφανώς καταβεβλημένη ολοκλήρωσε τον αγώνα της η Κυριακοπούλου και εμφανίστηκε στη μικτή ζώνη του σταδίου για να κάνει δηλώσεις, ευχαριστημένη τουλάχιστον από το τελικό αποτέλεσμα: "Έκανα πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ο υψηλός πυρετός με είχε καταβάλει. Χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο και να μου κάνουν ορό και δύο ενέσεις για να μπορέσει να πέσει ο πυρετός. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να ξεκουραστώ, να αναρρώσω ώστε να βρω δυνάμεις για τον τελικό της Τρίτης. Το προσπάθησαν πάρα πολύ κι δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Είδα αρκετές αθλήτριες σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για τον τελικό, ας είμαι καλά και θα δούμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2011 - 10:29:45 UTC