Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρά και άμεσα προβλήματα εμποδίζουν τη λειτουργία των ΤΕΙ, λένε οι Πρόεδροι των Ιδρυμάτων
  • [02] Ο "χάρτης" των ελληνικών εξαγωγών το 2011

  • [01] Σοβαρά και άμεσα προβλήματα εμποδίζουν τη λειτουργία των ΤΕΙ, λένε οι Πρόεδροι των Ιδρυμάτων

    Σοβαρότατα και άμεσα προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ) διαπιστώνουν καθημερινά και ανέφεραν σήμερα στην έκτακτη συνεδρίασή τους οι Πρόεδροι των ιδρυμάτων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η βασική διεκδίκησή τους, για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ιδρύματα για την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν πέρασε στα νέα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    \"Η Σύνοδος ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος, σε ό,τι αφορά τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα. Αντ\' αυτού, με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά\", λένε οι επικεφαλής των ΤΕΙ.

    Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ επεσήμαναν ότι τα Ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, με τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών, με την έλλειψη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση, κατά 55%, του αριθμού του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων.

    Η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, δηλώνει, τέλος, ότι ξεκινά αγώνα, \"με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά «κολλέγια».

    [02] Ο "χάρτης" των ελληνικών εξαγωγών το 2011

    Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στον χάρτη των εξαγωγών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαγωγικού προτύπου της χώρας όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχεία για την πορεία του εξαγωγικού μας εμπορίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

    Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η Λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται σε πρωταγωνιστική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα περιφερειακό ρόλο στο διεθνές εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ ότι η Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί στα ?επόμενα Βαλκάνια? για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

    Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τη γειτονική Τουρκία, η ισχυρή άνοδος στην Αίγυπτο, αλλά και συνολικά στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές στην εν λόγω περιοχή διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων και περιφερειακών αναπτυξιακών συνεργασιών.

    Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τη σημαντική ενίσχυση των Εφοδιασμών Πλοίων, που αποτελώντας μία «αυτόνομη αγορά» κατατάσσονται πλέον στη πρώτη δεκάδα των καλύτερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, αναδεικνύοντας τη σημασία περαιτέρω διασύνδεσης των εξαγωγών με τους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

    Παράλληλα, η ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, η διείσδυση σε νέες αγορές της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, δείχνουν ότι παρά τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αγοράς, για την ποιότητα, την τεχνογνωσία και τις καινοτομίες τους».

    Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών και σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων για τις παραγγελίες βιομηχανίας από το εξωτερικό, διαφαίνεται σοβαρή δυνατότητα να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου.

    Ο χάρτης των εξαγωγών

    Η ανοδική πορεία των εξαγωγών οφείλεται στις αυξητικές τάσεις των εμπορευματικών συναλλαγών προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές, κυρίως όμως στους συνεχιζόμενους ανοδικούς ρυθμούς τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) κατά 29,3% (με ιδιαίτερη συμβολή από την αύξηση προς την Τουρκία) που στο εξεταζόμενο εξάμηνο απορρόφησε το 53,5% της αξίας τους, αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις στις εξαγωγές προς τη Β.Αμερική (κατά 105,8%) και προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (κατά 107,2%).

    Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην ΕΕ(27) κατά 12,2%, τις χώρες των Βαλκανίων (17,1%), την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (29,8%), τη Ν.Α.Ασία (296,7%), τις Υπόλοιπες χώρες ΟΟΣΑ (99,1%), τη Λατινική Αμερική (81,9%) ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν προς τις χώρες της Αφρικής (8,9%) και τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (4,5%).

    Κατά χώρες σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών προς την Ιταλία κατά 27,4%, η οποία ενίσχυσε τη θέση της ως κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών (1.043,7 εκ.? στο εξάμηνο του 2011), καθώς και της Τουρκίας κατά 126,3% (στα 866,6 εκ.?), η οποία για το εξεταζόμενο εξάμηνο αποτελεί τη δεύτερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ξεπερνώντας και τη Γερμανία. Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 129,9% που ανακόπτει τη μείωση που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα έτη. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται ακόμα για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο κατά 14,3% (628,6 εκ.?), τη Βουλγαρία κατά 21% (571,4 εκ.?), τη Γαλλία κατά 11,2% (345,2 εκ.?), τη Σιγκαπούρη κατά 1257,5% (262,1 εκ.?), την Αίγυπτο κατά 158,6% (220,5 εκ.?), την ΠΓΔΜ κατά 33,4% (200,7 εκ.?), τα Ην.Αρ.Εμιράτα κατά 121,8% (173,1 εκ.?) και τη Ρωσία κατά 29,4% (164,5 εκ.?).

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιορισμένες μειώσεις που αφορούν στις εξαγωγές προς τη Γερμανία κατά -3,8% (στα 849,3 εκ.? στο εξάμηνο του 2011), τη Ρουμανία κατά -7,6% (288,9 εκ.?) και την Ελβετία κατά -13,8% (69,5 εκ.?).

    Ενδεικτική των αλλαγών συσχετισμών στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι η ανακατάταξη της σειράς των 10 κορυφαίων αγορών-προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα στο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με ολόκληρο το έτος του 2010.

    Πλέον η Ιταλία κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ύστερα από αύξηση κατά 27,4%, σε σχέση με το α? εξάμηνο του 2010, η οποία προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις ελληνικών εξαγωγών σε βιομηχανικά προϊόντα (+35,3%) και πρώτες ύλες (+44,3%). Ακολουθεί η Τουρκία, που στο σύνολο του έτους 2010 είχε καταταχθεί 5η καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς στη γειτονική χώρα οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 126,3%, εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων στα πετρελαιοειδή (+1402,6%), αλλά και στις εξαγωγές εμπιστευτικών ειδών (+212,4%) και των τροφίμων (+69,8%). Ενδεικτικά αναφέρονται οι μειώσεις την ίδια περίοδο κατά 48,3% στις πρώτες ύλες και κατά 34,7% στα μηχανήματα.

    Στην τρίτη θέση έχει βρεθεί στο α? εξάμηνο του 2011 η Γερμανία -που παραδοσιακά αποτελεί τη Νο 1 αγορά ελληνικών προϊόντων- καθώς σημειώθηκαν μειώσεις κατά 8,9% στα τρόφιμα, 3,4% στα βιομηχανικά προϊόντα και 5,8% στα εμπιστευτικά προϊόντα. Τις μειώσεις αντιστάθμισαν σε ένα σημαντικό βαθμό οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή (221,4%) και στις πρώτες ύλες (48,8%).

    Σε σταθερά υψηλές θέσεις παραμένει η Κύπρος, όπου η συνολική αύξηση των εξαγωγών στο εξάμηνο ανέρχεται στο +14,3%, προερχόμενη κυρίως από τις καλύτερες επιδόσεις στις εξαγωγές πετρελαιοειδών (+78,1%), μηχανημάτων (+37,1%) και ποτών-καπνού (+15,5%).

    Αξιοσημείωτη είναι και η αναρρίχηση των ΗΠΑ στην πρώτη πεντάδα, σε προ 2001 επίπεδα, με τη συνολική αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο να αγγίζει το 130%, εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά 767,5% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 31,4%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2011 - 14:29:42 UTC