Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ήττα της Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια
  • [02] Η λιτότητα θα φέρει αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Τρεμόντι στην Ιταλία
  • [03] Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ

  • [01] Ήττα της Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια

    Οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ έπεσαν στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καγκελαρίου στις περιφερειακές εκλογές, αλλά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες που διατηρούν την πρώτη τους θέση.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη πλήγμα για την CDU, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες στις πέντε από τις έξι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

    Ειδικότερα, η CDU έχασε το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.

    Μια έβδομη και τελευταία περιφερειακή εκλογή θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου, όπου ο δήμαρχος ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις.

    Στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (βορειοανατολικά), οι Φιλελεύθεροι (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, εταίρου των χριστιανικών Ενώσεων (CDU/CSU) της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, "εξήλθαν" από το κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι μπαίνουν με το 8,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Για πρώτη φορά, οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται τόσο στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όσο και στα κοινοβούλια των 16 κρατιδίων.

    Οι Πράσινοι βελτίωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα τους κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημαδεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν φέτος την εξουσία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρώτο κρατίδιο όπου ένας πράσινος έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ZDF, το SPD στο Μεκλεμβούργο θα πρέπει να λάβει το 36,5% των ψήφων, μια αύξηση κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006, το CDU το 23,3%, μια πτώση κατά 5.5 μονάδες.

    Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Eρβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με το CDU, ή αν προτιμά την άκρα αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 17,9% των ψήφων, ή 1,1% περισσότερο από το 2006 στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που πλήττεται από ανεργία σχεδόν δύο φορές υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο (12%).

    "Θα αποφασίσουμε αυτό που είναι το καλύτερο για το κρατίδιο" κατά τη διάρκεια πολιτικών συνομιλιών κατά τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στην τηλεόραση.

    Η εκλογή αποτελεί "δραματική απώλεια για το CDU και το FDP", δήλωσε ο κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD. "Θα έχουμε έναν καγκελάριο του SPD, μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2013.

    Το FDP συνεχίζει την οδυνηρή του κάθοδο με ένα ταπεινωτικό 2,8% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές .

    Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, συμφώνησε ότι το κόμμα του έχει "αρκετό δρόμο μπροστά του για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη" των ψηφοφόρων. Και σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης ο επικεφαλής του FDP στο Μεκλεμβούργο, Κρίστιαν Αχρεντ, παραιτήθηκε απόψε.

    Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε σήμερα, εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι θα εξασφάλιζαν μόλις το 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

    Η άκρα δεξιά (NPD), θα χάσει πόντους αλλά θα τα καταφέρει μόλις να περάσει το όριο του 5%, που της δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

    Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή στην περιοχή αυτή που συνορεύει με τη Βαλτική και την Πολωνία ήταν περίπου 53,5%, μια μείωση κατά σχεδόν 6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006.

    Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω του θανάτου ενός υποψηφίου των Συντηρητικών, γεγονός που απαιτεί τη διοργάνωση συμπληρωματικής εκλογής στις 18 Σεπτεμβρίου.

    [02] Η λιτότητα θα φέρει αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο Τρεμόντι στην Ιταλία

    Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι υποσχέθηκε χθες ότι θα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε τις πιέσεις στην δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

    Ο Τρεμόντι καλείται να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού ως το 2013 και την μείωση του χρέους που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ. Δήλωσε πεπεισμένος ότι οι στόχοι της κυβέρνησης θα επιτευχθούν, ωστόσο παραδέχθηκε ότι το βιαστικά καταρτισμένο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε στη βουλή τον Αύγουστο και πλέον υφίσταται σημαντικές αναθεωρήσεις ήταν ημιτελές.

    «Όταν παίρνεις μέτρα μέσα σε τέσσερις ημέρες μπορεί να κάνεις λάθη, είναι αλήθεια», δήλωσε στο φόρουμ Αμπροσέτι, στο Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσαν να υπάρξει κινητοποίηση της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας μετά τις επικρίσεις για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε το πακέτο των μέτρων λιτότητας.

    Τα σπρεντ των ιταλικών 10ετών ομολόγων έφθασαν την Παρασκευή τις 331 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικό χρέος τον Αύγουστο. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασαν έτσι στο 5,29%.

    Η επικεφαλής της ένωσης των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria Έμμα Μαρτσεγκάλια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι μήπως η ΕΚΤ σταματήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων». Πρόσθεσε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση η Ιταλία θα είχε τεράστια προβλήματα».

    Το Σάββατο ο Τρισέ αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη.

    [03] Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ

    Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ χθες, ενώ στη νοτιοανατολική Τουρκία αυτονομιστές μαχητές σκότωσαν δύο στρατιωτικούς, δύο αστυνομικούς και δύο πολιτοφύλακες σε χωριστές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο.

    Μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) διατηρούν στρατόπεδα στα όρη Καντίλ, στον κουρδικό θύλακα του Βόρειου Ιράκ. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους στην περιοχή Σόραν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ενός κόμματος του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Το δημοσίευμα δεν περιείχε πληροφορίες για απώλειες ή ζημιές.

    Οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων εβδομάδων αναζωπύρωσαν την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις αρχές στον ιρακινό κουρδικό θύλακα.

    Από 145 ως 150 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές και από πυρά πυροβολικού εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

    Το Σάββατο εξ άλλου το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 30 μέλη του PJAK (Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή του Κουρδιστάν), που θεωρείται παρακλάδι του PKK. Οι κούρδοι αντάρτες λένε πως πιστεύουν ότι η Τουρκία και το Ιράν συντονίζουν τις επιθέσεις του και προσθέτουν ότι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Το κύμα των αεροπορικών επιδρομών στο ιρακινό έδαφος ακολούθησε την έξαρση της βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μαχητές του PKK σκότωσαν πάνω από 40 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού τον Ιούλιο.

    Δύο πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν την Κυριακή ενώ εκτελούσαν περίπολο στο Χακάρι. Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας χειροβομβίδας ενώ δούλευαν πλάι σε αστυνομικό τμήμα στο Χακάρι. Δύο στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός κι ένας λοχίας, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Τούντσελι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εννιά άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση επίσης στο Τούντσελι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2011 - 4:29:43 UTC