Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ψηφοφορία τίθεται αύριο το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
  • [02] Ψηφιακό Μουσείο "Γεώργιος Ιακωβίδης"
  • [03] Από το πιάτο στο χωράφι
  • [04] Στην Αθήνα σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [05] Ο Ηλ. Πλασκοβίτης διέψευσε δημοσιεύματα περί εργασιακής εφεδρίας
  • [06] Αντιπαράθεση στη Γερμανία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
  • [07] Καταθέτει ο Δ. Χριστόφιας για την έκρηξη στο Μαρί
  • [08] Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε συμπλοκή οπαδών στο Ηράκλειο
  • [09] Θεσμός για τα Χανιά η "Γιορτή σαρδέλας" που πραγματοποιείται για 17η χρονιά
  • [10] Σχεδόν το 40% των ευρωπαίων υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις
  • [11] Τρεις ληστείες τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Αττική
  • [12] Στοιχεία για Αμερικανούς φοροφυγάδες ζήτησαν οι ΗΠΑ από Ελβετία

  • [01] Σε ψηφοφορία τίθεται αύριο το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

    Σε ψηφοφορία τίθεταιαύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Αμέσως μετά , όπως προαναγγέλλει σε συνέντευξή του, στα ΝΕΑ , ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης θα προωθηθεί στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την κατάργηση των πολεοδομιών και της ριζικής αλλαγής του καθεστώτος έκδοσης αδειών.

    Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, σε κάθε Δήμο θα συγκροτηθεί Υπηρεσία Δόμησης, η οποία θα εκδίδει εντός 7 ημερών την άδεια δόμησης. Τον έλεγχο στις οικοδομικές εργασίες θα πραγματοποιεί με αυτοψίες σε τρία στάδια το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    [02] Ψηφιακό Μουσείο "Γεώργιος Ιακωβίδης"

    Ένα πρωτοποριακό στην Ελλάδα μουσείο, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στα Χύδηρα της Λέσβου - Το Ψηφιακό Μουσείο "Γεώργιος Ιακωβίδης".

    Το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του έργου του μεγάλου ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, στο χωριό όπου γεννήθηκε. Έτσι δημιουργήθηκε το ψηφιακό μουσείο, στο οποίο αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για να αναδειχθεί η ζωή και το έργο του ζωγράφου. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές.

    Πρόκειται για προσομοίωση ενός πραγματικού μουσείου, με πολλαπλές λειτουργίες και δυνατότητες και με δεδομένη την απουσία πραγματικών έργων. Ένα μουσείο, όπου αντί για πίνακες υπάρχουν οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες και οθόνη κινηματογραφικής προβολής.

    Με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όχι απλά να θαυμάσει τους πίνακες, αλλά και να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε λεπτομέρειες, να απομονώσει στοιχεία των πινάκων και να συγκρίνει έργα του ζωγράφου και των δασκάλων του. Η επίσκεψη στο ψηφιακό μουσείο είναι μία εικαστική εμπειρία.

    Η τεχνολογία συναντά την τέχνη, επιτρέποντας στον επισκέπτη να περιηγηθεί στη ζωή και το έργο του ανθρώπου και δημιουργού, Γεώργιου Ιακωβίδη.

    Στο ισόγειο του ψηφιακού μουσείου, που έχει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ως κτίριο, παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου περισσότερο μέσα από τη ζωή του, με φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο και οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του. Ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του ερμηνευτικά κείμενα για όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάζονται, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μία ενδιαφέρουσα εκδοχή ψηφιακού χρονολογίου εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό.

    Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη, από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα κατά τη μαθητεία του στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του, που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του. Χρώματα, πρόσωπα, στιγμές της καθημερινής ζωής ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ψηφιακών εφαρμογών.

    Μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική και οικογενειακή ζωή, τοπία, ανθρώπινες μορφές στη φύση, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες, έργα με συμβολιστικό περιεχόμενο συνοψίζουν το πολύπλευρο έργο του Ιακωβίδη με το οποίο καθιερώθηκε ως μια από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

    Στο υπόγειο του ψηφιακού μουσείου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατασκευάστηκε αίθουσα όπου προβάλλεται ένα σύντομο βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη στην Αθήνα και το Μόναχο και εκεί διεξάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσελκύοντας τόσο τα σχολεία όσο και το ευρύ κοινό.

    [03] Από το πιάτο στο χωράφι

    Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να φάει ψωμί φτιαγμένο από σιτάρι, που περιέχει γλουτένη, γιατί δεν μπορεί να το χωνέψει. Η τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να μπορεί να απομονώνει τη γλουτένη από το σιτάρι, παράγοντας ένα καλύτερο προϊόν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μεταλλαγμένα τρόφιμα. Η διαδικασία ισοδυναμεί με την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης από το σιτάρι, χωρίς να προστίθεται κάτι άλλο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μεταλλαγμένων.

    Όλα τα παραπάνω περιγράφονται συνοπτικά στη φράση "από το πιάτο στο χωράφι", ένα ρητό που αντιστράφηκε για να υποδηλώσει ότι η παραγωγή τροφίμων πλέον τείνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καταναλωτή.

    "Μέχρι τώρα το ρητό 'από το χωράφι στο πιάτο' χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει την ασφάλεια ενός τροφίμου, την αγνότητα της καλλιέργειας και την αμεσότητα της προσφοράς στην κατανάλωση.

    Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αντιστρέψει το ρητό, δίνοντάς του τη μορφή 'από το πιάτο στο χωράφι'" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

    "Για παράδειγμα, η καθαρισμένη πατάτα, αν μείνει για ώρα στο περιβάλλον, μαυρίζει. Υπάρχουν, όμως, πατάτες που δεν μαυρίζουν- εκείνες από τις οποίες απομονώνεται ένα βακτήριο. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, καθώς δεν προστέθηκε κανένα γονίδιο ποντικιού στην πατάτα", σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Διευκρινίζει δε ότι αυτή είναι η νέα τάση στο πλαίσιο της αγροδιατροφής, που βρίσκεται, ωστόσο, ακόμη στο στάδιο της μελέτης καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

    Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Βέργος προβλέπει την υιοθέτηση τέτοιων τάσεων και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια αφού, όπως λέει, υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησης της αγροτικής γης για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ανωτέρας διατροφικής και διαιτητικής αξίας. "Η Ινδία και το Σουδάν θα συνεχίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, όμως τα σιτηρά, εφόσον μεταποιηθούν σωστά, έχουν μεγάλη εμπορική αξία στο πλαίσιο της αγροδιατροφής και το σκηνικό θα γίνεται πλέον όλο και πιο εξειδικευμένο", προσθέτει.

    [04] Στην Αθήνα σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Στον "αναπνευστήρα" βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Το ερώτημα είναι κατά πόσο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας επί όλων των πτυχών.

    Σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη γιατί όπως είπε, "είναι σημαντικό για μας στα Ηνωμένα Έθνη να διατηρούμε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις".

    Πρόσθεσε ότι πήγε στην Τουρκία σχετικά πρόσφατα και τώρα είναι ώρα να πάει και στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνει ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και, όπως είπε, προσβλέπει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση.

    Την Τετάρτη ο κ. Ντάουνερ θα συζητήσει το Κυπριακό με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, γιατί η Άγκυρα επιμένει στη θέση για επιδιαιτησία ή εμπλοκή τρίτων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με το επιχείρημα ότι τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνον δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα προς τα εμπρός για να διευκολύνει τη διαδικασία, αλλά επιμένει να ανοίγει θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που επιτεύχθηκαν επί του προκατόχου του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι αυτή η τακτική του Ντερβίς Έρογλου, την οποία υπαγορεύει η Άγκυρα, αποσκοπεί στον τερματισμό του διαλόγου για την εξυπηρέτηση δύο τουρκικών στόχων: Στην αλλαγή της διαδικασίας ώστε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, (είτε με τη μέθοδο της επιδιαιτησίας είτε με διεθνή διάσκεψη) και στην προώθηση της αξίωσης περί τερματισμού "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε "πάγωμα" των συνομιλιών μέχρι νεοτέρας, με αιτιολογικό την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας έτσι την οριστικοποίηση του αδιεξόδου, θέλοντας να κρατήσουν ανοικτή την προοπτική.

    Εξάλλου, ξένοι πρεσβευτές στη Λευκωσία αναμένουν να δουν, αν θα αντιδράσει και πως η Άγκυρα, με την έναρξη της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

    [05] Ο Ηλ. Πλασκοβίτης διέψευσε δημοσιεύματα περί εργασιακής εφεδρίας

    Διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα ότι προβλέπεται να οδηγηθούν σε εργασιακή εφεδρεία 50.000 εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβότης.

    Είναι " ουρανοκατέβατο" αυτό που γράφεται, δήλωσε χαρακτηριστικά , σε συνέντευξή του , το πρωί , στη ΝΕΤ. Ο κ. Πλασκοβίτης, υπογράμμισε επίσης ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θ΄αφορά μονίμους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, των Περιφερειών και των Δήμων.

    [06] Αντιπαράθεση στη Γερμανία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. \"Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική ΄Ενωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα\", είπε ο Χίτχερ στην εφημερίδα του Ντύσελντορφ \"Rheinische Post\". Ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτείται η αυταπάτη ότι η έξοδος από το ευρώ λύνει όλα τα προβλήματα χωρίς κανένα κόστος για μας\". Εκτίμησε μάλιστα ότι μόνο ένα \"κούρεμα\" του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση 20 δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.

    Η προειδοποίηση του Μίχαελ Χίτχερ ήρθε ως απάντηση σε σειρά τοποθετήσεων από στελέχη του στρατοπέδου της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Μέρκελ στον κυριακάτικο τύπο, τα οποία έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί, αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. \"Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές\", είπε ο κ. Μπόσμπαχ στην κυριακάτικη Tagesspiegel.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Χέρμαν Ότο Σολμς από το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) εκτίμησε ότι \"η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια μόνιμη εστία αναταραχής και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα χρέους σε ορατό ορίζοντα\". Για το λόγο αυτό \"πρέπει να σκεφτεί μήπως ο δρόμος της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από το ευρώ προσφέρει καλύτερες προοπτικές, όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα\", είπε ο κ. Σολμς στην εφημερίδα Frankfurter Algemeine Sonntagszeitung.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας πάντως η καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ έχει αποσαφηνίσει στους βουλευτές του κόμματός της ότι με την ίδια καγκελάριο δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος μεμονωμένων χωρών από την Ευρωζώνη.

    [07] Καταθέτει ο Δ. Χριστόφιας για την έκρηξη στο Μαρί

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας άρχισε την κατάθεση του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί στις 11 Ιουλίου.

    Η κατάθεση του κ. Χριστόφια άρχισε με την από μέρους του ανάγνωση εισαγωγικής δήλωσης επτά σελίδων, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Το όλο θέμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: Πρώτη μεγάλη ενότητα είναι η πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το εθνικό συμφέρον.

    Η δεύτερη ενότητα είναι ο όλος χειρισμός του φορτίου από αυτούς που είχαν την αρμοδιότητα και τη γνώση να το πράξουν\".

  • \"Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο κατευθυνόταν μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Συρία πιθανό να μετέφερε στρατιωτικό υλικό από το Ιράν, κατά παράβαση απαγορευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Το ζήτημα ήταν από την αρχή πολύ σύνθετο και ευαίσθητο. Από την πρώτη στιγμή γίναμε δέκτες διαβημάτων, παραστάσεων και πιέσεων από χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή με την υπόμνηση ότι, ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επιδεικνύει ευαισθησία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας\"

  • \"Πρέπει να υπογραμμιστεί με σαφήνεια ότι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι κρίσιμης σημασίας για τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

  • \"Την ίδια ώρα υπήρξε από πλευράς της Συρίας έντονη αντίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζητήθηκε από εμάς να αφεθεί το πλοίο να καταπλεύσει στη Συρία με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο\".

  • \"Ο όλος χειρισμός του φορτίου του πλοίου έγινε σε πλήρη συνεργασία με την Αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας...Διατυπώσαμε τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει και αποθηκεύσει το φορτίο, ως επιχείρημα στην προσπάθεια μας να πείσουμε για την ανάγκη άμεσης εμπλοκής του Συμβουλίου Ασφαλείας...Διερευνήσαμε τη δυνατότητα το φορτίο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μεταφερθεί κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της UNIFIL ή στη Μάλτα. Ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξε κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή άλλη συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση από άλλη χώρα σε σχέση με τη μετακίνηση του φορτίου οπουδήποτε αλλού εκτός Κύπρου.

    Εισηγηθήκαμε την παραλαβή του φορτίου από πλοίο με \"μπλε σημαία\", δηλαδή σημαία των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας να χειριστεί το φορτίο\".

  • \" Δυστυχώς η θέση μας για παραλαβή του φορτίου από \"πλοίο με μπλε σημαία\", δηλαδή από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν υιοθετήθηκε, ενδεχομένως λόγω και των αντικρουόμενων και διαφορετικών απόψεων εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  • \"Ενήργησα μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Έλαβα υπόψη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έλαβα υπόψη τις θέσεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε την κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτή ήταν μια ορθή πολιτική απόφαση. Με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή που είχαμε\".

  • \"...Με την κατάσχεση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία επήλθε πλήγμα στις σχέσεις μας, τόσο με το Ιράν όσο και με τη Συρία...Έχω κάνει αυτή την εισαγωγή για να γίνει κατανοητός ο διπλωματικός ελιγμός που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας κ. Άσαντ τον Αύγουστο του 2009. Στην ίδια συνάντηση ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας\"|.

  • \"Δεν υπήρχε πολιτική κατακράτησης του φορτίου μέχρι αυτό να παραδοθεί στη Συρία ή το Ιράν...Το γεγονός ότι Συρία και Ιράν σταδιακά κατανόησαν ότι το φορτίο δεν θα μπορούσε να επιστραφεί σε μια από αυτές τις χώρες αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι τόσο κατά την επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην Κύπρο το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, όσο και κατά τη συνάντησή μου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον ηγέτη του Ιράν, το θέμα του φορτίου δεν συζητήθηκε καν\".

  • \"Η δεύτερη ενότητα όπως έχω ήδη αναφέρει είναι το ζήτημα της φύλαξης και διαχείρισης του φορτίου. Αυτή η ευθύνη ανατέθηκε λογικά και φυσιολογικά σε εκείνους που είχαν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δηλαδή στην Εθνική Φρουρά. Είναι ξεκάθαρο στη δική μου αντίληψη ότι το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος. Αποτυχία λειτουργιών και συστημικών διαδικασιών οι οποίες κτίστηκαν μέσα από τις δεκαετίες στη βάση σκοπιμοτήτων και πέρα από τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης. Υπάρχει στη λειτουργία της γραφειοκρατίας στον τόπο μας αδυναμία ελέγχου και αυτοελέγχου. Αυτές οι αδυναμίες δημιουργούν φαινόμενα αμέλειας, αναβλητικότητας και ευθυνοφοβίας\".

  • \"Για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου δεν έτυχα καμίας ενημέρωσης. Για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο, επίσης δεν έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης. Δυστυχώς, αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα ότι υπήρξε από τους αρμόδιους λάθος διάγνωση σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου. Υπήρξε από τους αρμόδιους υποτίμηση των κινδύνων\".

  • \"...Δεν ήμουν ενήμερος για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου. Εάν...γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα\".

  • \"Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υπομείνει μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει πάνω από όλα τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον τόπο μας.Αναφέρομαι σε ύβρεις και προπηλακισμούς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια κάποιων να δικάσουν και να καταδικάσουν, είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες είτε σε \"λαϊκά δικαστήρια\".

    Υπέμεινα όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η ώρα που θα λάμψει η αλήθεια από τα αρμόδια και συντεταγμένα όργανα της πολιτείας\".

  • \"Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να καλέσω για ακόμα μια φορά τον κυπριακό λαό σε ενότητα για αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Υπενθυμίζω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως το πόρισμα, σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα, δοθεί στη δημοσιότητα\".

    [08] Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε συμπλοκή οπαδών στο Ηράκλειο

    Ένας νεκρός και δύο τραυματισμένοι νεαροί είναι ο τραγικός απολογισμός άγριας συμπλοκής που έγινε σήμερα τα ξημερώματα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου κοντά στο Παγκρήτιο στάδιο, με αφορμή ποδοσφαιρικές διαφορές.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 25 άτομα χωρισμένα σε δυο ομάδες συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή για να λύσουν τις ποδοσφαιρικές διαφορές τους. Ο καυγάς δεν άργησε να ανάψει για τα καλά και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα ένας 21χρονος από τα Μάλια Ηρακλείου να χτυπηθεί θανάσιμα με μαχαίρι στο στήθος, ενώ δύο ακόμα νέοι μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο.

    Επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες και άλλα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Οι δύο σοβαρά τραυματισμένοι έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ενώ η Αστυνομία έχει προχωρήσει στις πρώτες συλλήψεις, συνεχίζει τις προσαγωγές και διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

    [09] Θεσμός για τα Χανιά η "Γιορτή σαρδέλας" που πραγματοποιείται για 17η χρονιά

    Θεσμό για τα Χανιά αποτελεί πλέον η «γιορτή σαρδέλας», που διοργανώνουν ο δήμος Χανίων και οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς της συνοικίας Νέας Χώρας. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί φέτος, για 17η χρονιά, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στην παραλία της Νέας Χώρας.

    Σε συνέντευξη Tύπου ο αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, ο εφημέριος της Ενορίας, πατήρ Αντώνης Σαπουνάκης και ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών και ξενοδόχων Νέας Χώρας, Παναγιώτης Κόρακας, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους, να παραβρεθούν στην εκδήλωση αυτή, στην διάρκεια της οποίας θα προσφερθεί δωρεάν ψητή σαρδέλα και κρητικό κρασί, ενώ θα πλαισιωθεί και από ένα πλούσιο μουσικο - χορευτικό πρόγραμμα.

    «Η εκδήλωση αυτή, η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τα Χανιά και τη Νέα Χώρα, έχει ως στόχο να προβάλλει τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα της συνοικίας και βεβαίως το ψάρι και την σαρδέλα ειδικότερα, ως την καλύτερη και υγιεινότερη διατροφή», επεσήμανε ο πατήρ Σαπουνάκης.

    «Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμος Χανίων στηρίζει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που προσφέρουν δημιουργικές διεξόδους και στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης στους κατοίκους της πόλης», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λειψάκης, προσθέτοντας ότι «η γιορτή σαρδέλας, είναι μια εκδήλωση αντάμωσης και επικοινωνίας κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και προβολής της συνοικίας αυτής , με την όμορφη παραλία της». «Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν μας εμπόδισε να διοργανώσουμε και φέτος τη λαϊκή αυτή γιορτή», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κόρακας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι, «η γιορτή αυτή, αποδεικνύει την ενότητα των κατοίκων, των φορέων και των επαγγελματιών της περιοχής και αναδεικνύει τις ομορφιές της».

    [10] Σχεδόν το 40% των ευρωπαίων υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις

    Οι Eυρωπαίοι υποφέρουν από ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις και σχεδόν 165 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 38% του πληθυσμού διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με κάποια ψυχική ή νευρολογική πάθηση, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα ευρείας κλίμακας.

    Με μόνο το ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων να λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, οι ψυχικές παθήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία, καθώς οι πάσχοντες καθίστανται, σε κάποιο στάδιο, ανίκανοι να εργαστούν, ενώ πλήττονται και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.

    \"Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα,\" αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Την ίδια ώρα, κάποιες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και για το πώς αυτός επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά μεταθέτοντας την ευθύνη για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την χρηματοδότηση της έρευνας στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    \"Το τεράστιο χάσμα στον τομέα της θεραπείας...για τις ψυχικές διαταραχές πρέπει να κλείσει,\" δήλωσε ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αυτής μελέτης.

    \"Αυτοί οι λίγοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή την λαμβάνουν με πολυετείς καθυστερήσεις και σπανίως (λαμβάνουν) την κατάλληλη και πλέον σύγχρονη (θεραπεία),\" σύμφωνα με τον ίδιο.

    Ο Βίτκεν πραγματοποίησε τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες--τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία-- συνολικού πληθυσμού 514 εκατομμυρίων πολιτών.

    Στοιχεία για την έκταση του φαινομένου σε άλλες χώρες του κόσμου δεν ήταν διαθέσιμα ώστε να μπορεί να επιτευχθεί σύγκριση καθώς οι διάφορες μελέτες υιοθετούν διαφορετικές παραμέτρους.

    [11] Τρεις ληστείες τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Αττική

    Επιδρομή σε εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων στη Μαγούλα, έκανε πολυμελής ομάδα ληστών τα ξημερώματα, ενώ άλλοι τρεις ένοπλοι διέπραξαν ληστεία στη γιορτή μπύρας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

    Η εισβολή στην έκθεση αυτοκινήτων έγινε λίγο πριν τις δυο τη νύχτα από έξι άγνωστα άτομα. Οι δράστες ακινητοποίησαν το φύλακα με την απειλή πιστολιού, τον έδεσαν και άρπαξαν πέντε αυτοκίνητα με τα οποία εξαφανίστηκαν.

    Η ληστεία στη γιορτή μπύρας έγινε γύρω στα μεσάνυχτα, την ώρα που στο ΣΕΦ βρισκόταν πολύς κόσμος λόγω της εκδήλωσης. Οι τρεις δράστες, με την απειλή πιστολιών, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό από το ταμείο και εξαφανίστηκαν με κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

    Μία ακόμα ληστεία έγινε στη μία τα ξημερώματα στη Νέα Ιωνία. Δύο ένοπλοι άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν.

    [12] Στοιχεία για Αμερικανούς φοροφυγάδες ζήτησαν οι ΗΠΑ από Ελβετία

    Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν προθεσμία μέχρι αύριο στην Ελβετία για την παράδοση των τραπεζικών στοιχείων Αμερικανών φοροφυγάδων που έχουν κρύψει τις περιουσίες τους στις ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SonntagsZeitung.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για αμερικανούς πολίτες που έχουν κρύψει τα χρήματά τους στην Ελβετία και απαίτησαν την επίδοση στοιχείων μέχρι αύριο από τη δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, την Credit Suisse, σύμφωνα με επιστολή που φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ και απευθύνεται προς τις ελβετικές αρχές.

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο χθεσινό φύλλο της SonntagsZeitung.

    Εκτός από την Credit Suisse, το διάβημα αφορά περί τις δέκα ακόμη ελβετικές τράπεζες, την Julius Baer, την Wegelin, την Τράπεζα του καντονίου της Ζυρίχης και την Τράπεζα του καντονίου της Βασιλείας.

    Οι αμερικανικές αρχές απαιτούν τα στοιχεία αμερικανικών εταιρειών και αμερικανών ιδιωτών που έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ποσά άνω των 50.000 δολαρίων (35.000 ευρώ) από το 2002 έως το 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2011 - 8:29:56 UTC