Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ
  • [02] Με υπερψήφιση πέντε "νομοσχεδίων" ολοκληρώθηκε η "Βουλή των Εφήβων"
  • [03] Ο πρόεδρος της ΕΕ Ρόμπεϊ απέκλεισε σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
  • [04] Πέφτει ο Ηρακλής, μένει στη Σούπερ Λίγκα ο Αστέρας Τρίπολης
  • [05] Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος
  • [06] Κρίσιμη εβδομάδα για το χρέος στην ευρωζώνη
  • [07] Πτώση πωλήσεων 37,1% στην αγορά αυτοκινήτου το οκτάμηνο
  • [08] Συνεχής άνοδος της απόδοσης του διετούς ελληνικού ομολόγου
  • [09] Δυσοίωνες προβλέψεις Γ. Άκερμαν για το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη
  • [10] Άρχισε η δίκη πρώην πρωθυπουργού Ισλανδίας για κατάρρευση τραπεζών
  • [11] Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Β. Σιούσελ τερμάτισε την πολιτική σταδιοδρομία του
  • [12] Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα καλύπτει ολόκληρο τον δήμο Χανίων

  • [01] Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ

    Μια ιστορία 32 χρόνων (σ.σ. από τον Ιούλιο του 1979) οδεύει προς το τέλος της, καθώς σήμερα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανακοίνωσε την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την εταιρεία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα.

    [02] Με υπερψήφιση πέντε "νομοσχεδίων" ολοκληρώθηκε η "Βουλή των Εφήβων"

    Με υπερψήφιση πέντε νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων», που είχαν τύχει επεξεργασίας στις Επιτροπές της το Σαββατοκύριακο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, το οποίο φέτος συμπλήρωσε 16 χρόνια ζωής.

    Τα νομοσχέδια που αφορούσαν τη βία στα γήπεδα και την καταπολέμησή της, τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και τα συνακόλουθα θεραπευτικά μέτρα, συγκέντρωσαν την επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εφήβων «βουλευτών» - κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να εκφράσει την ευχή, «να είναι παράδειγμα η σύμπτωση αυτή των απόψεων και για την άλλη Βουλή, την Βουλή των Ελλήνων».

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως τόσο ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όσο και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είχαν κατ? ιδίαν συζητήσεις κατά την διάρκεια του διαλείμματος της συνεδρίασης με τους έφηβους «βουλευτές», για θέματα που θίχθηκαν στις τοποθετήσεις, όπως η χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων κατά τις νεανικές κινητοποιήσεις ή οι ευθύνες για την οικονομική κρίση.

    Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η υπουργός και οι υφυπουργοί Παιδείας κκ Διαμαντοπούλου, Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Ι. Ιωσήφ, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.ά..

    [03] Ο πρόεδρος της ΕΕ Ρόμπεϊ απέκλεισε σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ.

    Ερωτηθείς από ένα φλαμανδόφωνο ραδιοσταθμό αν αποκλείει την έξοδο από τη νομισματική ένωση χωρών που βρίσκονται σε κρίση, ο Ρόμπεϊ απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως "αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ' όσο λύσεις".

    "Το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ' ό,τι σήμερα", δήλωσε ο Ρόμπεϊ από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού VRT. "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα", πρόσθεσε.

    "Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία", δήλωσε εξάλλου ο Ρόμπεϊ, ο οποίος βολιδοσκοπείται επίσης για να γίνει μόνιμος πρόεδρος των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης. "Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν".

    [04] Πέφτει ο Ηρακλής, μένει στη Σούπερ Λίγκα ο Αστέρας Τρίπολης

    Ο Ηρακλής καταλαμβάνει την τελευταία θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα κι έτσι ο Αστέρας Τρίπολης αποκτά το δικαίωμα να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα, του οποίου ήδη έχουν διεξαχθεί αγώνες της 1ης αγωνιστικής.

    Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κήρυξε, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, απαράδεκτη την συζήτηση της υπόθεσης (της επανασυζήτησης της έφεσης της ΠΑΕ Ηρακλής κατά της απόφασης της ΠΕ/SUPER LEAGUE), λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε επιστρέψει την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων.

    [05] Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος

    Αθήνα, Ελλάδα 05/09/2011 14:27 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προχωρώντας στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

    Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία \"στα όρια του στενού δημόσιου τομέα\", λόγω συνταγματικών κωλυμάτων, δηλαδή, όπως εξήγησε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναδιαρθρώσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν \"σπάσει\" οι συνομιλίες με την τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

    Ο κ. Μόσιαλος συνέστησε ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

    [06] Κρίσιμη εβδομάδα για το χρέος στην ευρωζώνη

    Σε τρεις σημαντικούς σταθμούς στην πορεία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρώπης, αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

    Πρώτον, την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την αγωγή Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    Δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να αποφασίσει, αν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - κυρίως ιταλικών - από τη δευτερογενή αγορά.

    Τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες πιστωτές της να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα, με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

    Το Ρόιτερ σημειώνει ότι καμία από αυτές τις προκλήσεις δεν θα αποτρέψει τις εντατικές προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτικών να διατηρήσουν \"πάνω από το νερό\" τις χώρες της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, αλλά προσθέτει ότι αυτές υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτες είναι οι προσπάθειες και πόσο μακριά είναι η Ευρωζώνη από μία διαρκή λύση στην κρίση χρέους.

    [07] Πτώση πωλήσεων 37,1% στην αγορά αυτοκινήτου το οκτάμηνο

    Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η \"καθίζηση\" στην αγορά αυτοκινήτου στη χώρα, με αποτέλεσμα στο τέλος του οκταμήνου, η πτώση στις πωλήσεις να ανέρχεται σε 37,1% και ειδικά στα επιβατηγά αυτοκίνητα (παρά την απόσυρση και τις προσφορές των αντιπροσωπειών) σε 36,8%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου εφέτος, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 93.962 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 37,1 % ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010 (στα επιβατηγά η πτώση ανέρχεται σε 36,8%). Μείωση 30,8% είχε παρουσιαστεί το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 (στα επιβατηγά η πτώση είχε ανέλθει σε 32,9%).

    [08] Συνεχής άνοδος της απόδοσης του διετούς ελληνικού ομολόγου

    Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η απόδοση (επιτόκιο) του διετούς ελληνικού ομολόγου, με αποτέλεσμα να φθάσει σήμερα, μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία των 6μηνων έντοκων γραμματίων, στο 49,47%.

    Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των πιό μακροχρονίων ελληνικών ομολόγων ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση. Αντίθετα υποχωρεί κάτω από 2% η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του περιθωρίου (spread).

    Έτσι πριν από λίγο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 17,28% σημειώνοντας άνοδο κατά 0,3% σε σχέση με την Παρασκευή.

    Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου υποχωρούσε στο 1,92% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρύνεται στο 15,36%. Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) κυμαινόταν στο 23,5%. Σημειώνεται ότι παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις 21 Ιουλίου η απόδοση του CDS είχε φθάσει το 24,96%.

    [09] Δυσοίωνες προβλέψεις Γ. Άκερμαν για το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη

    Δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη, ως επίπτωση της τρέχουσας κρίσης κρατικού χρέους, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, στη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη.

    Απευθυνόμενος σε κοινό τραπεζιτών υποστήριξε ότι "οι προοπτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένες", καθώς η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα περιοριστεί ως επίπτωση τόσο της τρέχουσας κατάστασης, όσο και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

    Την ίδια ώρα στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης οι μετοχές του τραπεζικού τομέα σημείωναν πτώση τιμής με αποτέλεσμα οι σημαντικότεροι δείκτες να καταγράφουν απώλειες. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,76%, στις 5.385 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,52%, στις 3.069 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,56%, στις 5.209 μονάδες.

    Στο επίκεντρο της εικόνας αυτής, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος ως απόρροια της τρέχουσας κρίσης κρατικού χρέους, μνεία της οποίας έκανε πρόσφατα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για "αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση" του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τον κ.Άκερμαν ωστόσο, τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική, καθώς "θα απειλούσε να καταστεί ένδειξη ότι οι πολιτικοί έχουν απωλέσει την πίστη τους στην επιτυχία του παρόντος μίγματος μέτρων".

    Και τούτο, μολονότι ο επικεφαλής της κυριότερης γερμανικής τράπεζας προειδοποίησε ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε τερματισμό λειτουργίας εάν υποχρεούνταν να δεχθούν "κούρεμα" στην αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχουν, στο βαθμό που έχει προταθεί από διάφορες πλευρές.

    [10] Άρχισε η δίκη πρώην πρωθυπουργού Ισλανδίας για κατάρρευση τραπεζών

    Η δίκη του Γκέιρ Χάαρντε για την ευθύνη του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ισλανδία το 2008, όταν ήταν πρωθυπουργός, άρχισε σήμερα στο Ρέικιαβικ ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.

    Ο 60χρονος Χάαρντε έχει χαρακτηρίσει τη δίκη αυτή \"φάρσα\" και έχει δηλώσει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δικηγόροι του θα ζητήσουν την απόρριψη των κατηγοριών.

    [11] Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Β. Σιούσελ τερμάτισε την πολιτική σταδιοδρομία του

    Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ τερμάτισε σήμερα την πολιτική σταδιοδρομία του παραιτούμενος από τη βουλευτική έδρα του εν μέσω σκανδάλων διαφοράς στα οποία φέρονται να εμπλέκονται τέσσερις από τους υπουργούς του.

    Ο πολιτικός αυτός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος ηγήθηκε δύο αμφιλεγόμενων κυβερνήσεων από το 2000 ως το 2007 σε συνασπισμό με το ακροδεξιό κίνημα του εκλιπόντος πολιτικού Γεργκ Χάιντερ.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σιούσελ δεν ανάλαβε καμιά ευθύνη, δήλωσε όμως ότι παραιτείται για να διευκολύνει τις δικαστικές αρχές να ελέγξουν τις κατηγορίες.

    Η παραίτησή του έρχεται έπειτα από αρκετές εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολυάριθμες πιθανές υποθέσεις διαφθοράς, που περιλαμβάνουν φερόμενες πληρωμές από εταιρείες όπως η Austria Telekom σε πολιτικούς.

    [12] Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα καλύπτει ολόκληρο τον δήμο Χανίων

    Τη δυνατότητα κάλυψης 170.000 κατοίκων θα έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα η επέκταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Χανίων, προϋπολογισμού ? 14.950.000, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των τέως δήμων Σούδας, Χανίων, Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου, που σήμερα αποτελούν τον ενιαίο δήμο Χανίων, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα αποκτήσουν σύνδεση με τον βιολογικό των Χανίων, όταν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

    Σύμφωνα με το στέλεχος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Κώστα Στεργιάννη, η Επιχείρηση είχε υποβάλει από τις αρχές του 2011 αίτημα ένταξης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Χανίων στο Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), τομεακό του οποίου είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του υπουργείου Περιβάλλοντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2011 - 12:29:46 UTC