Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για το ειδικό τέλος
  • [02] Αναβρασμός στην Παιδεία
  • [03] Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [04] Στη Λιβύη μεταβαίνουν Σαρκοζί - Κάμερον
  • [05] Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου, στη Δυτική Αχαΐα
  • [06] Επενδύσεις- ρεκόρ 243 δισ. δολαρίων καταγράφηκαν στις "καθαρές" ενέργειες

  • [01] Κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για το ειδικό τέλος

    Μόνο οι ναοί και οι Ιερές Μονές εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων και όχι το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

    Η διευκρίνηση αυτή αναμένεται να συμπεριφερθεί στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Όπως διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές: \"Η απαλλαγή εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση\".

    [02] Αναβρασμός στην Παιδεία

    Ίσως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται τόσο εκτεταμένος και μεγάλος αναβρασμός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως είναι και η πρώτη φορά που υπάρχουν ουσιαστικές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Τα νέα μέτρα απο τη μία πλευρά στα Πανεπιστήμια, αλλά και οι όποιες ελλείψεις και προβλήματα στα σχολεία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργούν τις συνθήκες για να αναπτυχθούν πλέον σοβαρές απόψεις και τάσεις μέσα στα Πανεπιστήμια, μέσα στα σχολεία, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

    Επίσης, τα νέα δεδομένα δοκιμάζουν τις συνοχές, την αλληλεγγύη και τις τακτικές δασκάλων, καθηγητών, μαθητών και γονέων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Αν και οι εκπαιδευτικοί «κονταροχτυπιούνται» με το υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στον αριθμό των εκπαιδευτικών προβλημάτων, η μεγάλη όμως ανησυχία ήταν πως θ΄αντιμετωπιστεί η έλλειψη των βιβλίων.

    Αν και οι ελλείψεις είναι μεγάλες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης -η νησιωτική Ελλάδα, οι παραμεθόριες περιοχές κλπ. έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό από βιβλία- διαφαίνεται η αγαστή συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μια συνεργασία που ίσως ήταν απρόβλεπτη, αλλά λειτουργεί, όπως διαπιστώνουν πολλοί γονείς αλλά και η ίδια η υπουργός Παιδείας, που συνεχάρη δημοσίως τους εκπαιδευτικούς.

    Δεν είναι λίγοι οι γονείς που τους ακούσαμε να συνομιλούν την πρώτη μέρα της έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία. «Ψυχραιμία» συνιστούσαν οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια έλλειψη. Δεδομένου μάλιστα ότι στα περισσότερα σχολεία υπήρχαν εξ αρχής τα βιβλία στα βασικά μαθήματα, κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς για την παραγωγή φωτοτυπιών. Μηχανισμοί αναπαραγωγής των σελίδων των βιβλίων στήθηκαν σε δήμους, αλλά και στο Εθνικό Τυπογραφείο με την εθελοντική προσφορά των υπαλλήλων του.

    Οι εκπαιδευτικοί πάντως καυτηριάζουν ως «πρωτοφανή» την έλλειψη των βιβλίων και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των αιτημάτων περιλαμβάνουν τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές και γενικότερα στη μείωση των δαπανών για την Παιδεία.

    Τέλος και οι μαθητές φαίνεται να προστίθενται στις κινητοποιήσεις, αφού δηλώνουν ότι θα αρχίσουν «μπλόκα» σε κεντρικούς δρόμους όλων των περιοχών της Αθήνας, διεκδικώντας, βιβλία, εκπαιδευτικούς και κονδύλια.

    [03] Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Το να είσαι μέλος της ΕΕ είναι καλό πράγμα για τη χώρα σου, όμως το ευρώ δεν έχει τα αναμενόμενα οφέλη, κρίνει πλειοψηφία των Ευρωπαίων που ερωτήθηκε σε δημοσκόπηση του German Marshall Funds (GMF), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Το 67% των ανθρώπων, που ερωτήθηκαν σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ, κρίνει ότι \"το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ ήταν ένα καλό πράγμα για την οικονομία του\". Οι πιο ενθουσιώδεις ως προς αυτό ήταν οι Γερμανοί (76%), ακολουθούμενοι από τους Πολωνούς (74%) και τους Ολλανδούς (73%), ενώ μόνον το 46% των Βρετανών και των Βουλγάρων έχει την ίδια άποψη.

    Επιπλέον μόνο το 40% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν κρίνει ότι το ευρώ ήταν (για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) ή θα είναι (για τις υπόλοιπες) ένα καλό πράγμα για την οικονομία της χώρας του. Το 53% έχει αντίθετη άποψη.

    Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην οποία το ευρώ αντιμετωπίζεται θετικά από πλειοψηφία 55%, ενώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αρνητικές στη Γαλλία (54%) και την Πορτογαλία (58%). Η δημοσκόπηση αυτή δεν έγινε και στην Ελλάδα.

    Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, δεν θέλει η ΕΕ να έχει επιπλέον εξουσία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας της.

    Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του σε ένα ταμείο που θα βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

    Η ετήσια δημοσκόπηση Transatlantic Trends (Διατλαντικές Τάσεις) γίνεται από το 2002 από το GMF, αμερικανικό ινστιτούτο προώθησης των διατλαντικών σχέσεων. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GMF από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS Opinion από τις 25 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου σε δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Τουρκία(www.transatlantictrends.org).

    Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ και ότι είναι στην πλειοψηφία τους επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ.

    Ένας στους δύο Τούρκους, ποσοστό 48%, πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ήταν ένα καλό πράγμα. Το ποσοστό αυτό είναι 10 μονάδες υψηλότερο από πέρυσι, όμως απέχει πολύ από το 73% που ήταν το 2004.

    Για το ίδιο θέμα, οι Ευρωπαίοι κρίνουν σε ποσοστό 39% ότι μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ήταν \"ούτε καλό ούτε κακό\" πράγμα, σε ποσοστό 29% ότι θα ήταν κακό και σε ποσοστό 26% καλό.

    Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης μεγάλη διαφορά απόψεων στην Ευρώπη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα. Την ώρα που το 48% των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ, το 45% των Γάλλων και το 40% των Γερμανών παρουσιάζεται ως το πιο επικριτικό σε κάτι τέτοιο. Οι αποκλίσεις αυτές συναντώνται, ορισμένες φορές και ενισχυμένες, στις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η δημοσκόπηση αυτή αντανακλά εξάλλου τις εντάσεις που καταγράφηκαν φέτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, τις συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Περίπου το 62% των Τούρκων που ερωτήθηκαν έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το 42% των Αμερικανών (έναντι ποσοστού 50% πέρυσι) έχει καλή άποψη για την Τουρκία.

    Στο διπλωματικό επίπεδο, μια σχετική πλειοψηφία των Τούρκων (27%)πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί μόνη της. Ένας ερωτηθείς στους πέντε θα ήθελε προσέγγιση της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, ενώ η ίδια αναλογία επιθυμεί προσέγγιση με την ΕΕ στον τομέα των Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Εξάλλου η πλειοψηφία των Τούρκων κρίνει τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής πιο σημαντικές από την ΕΕ για την οικονομία της Τουρκίας (43%) και την ασφάλειά της (42%).

    Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία αφορά επίσης θέματα γεωπολιτικής, έδειξε ακόμη ότι πλειοψηφία των Αμερικανών (51%) θεωρεί ότι η Ασία είναι εφεξής πιο σημαντική για τη χώρα τους από την Ευρώπη (38%). Επίσης έδειξε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την υπεροχή τους στα μάτια των Ευρωπαίων (52%), με εξαίρεση τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Σουηδούς.

    [04] Στη Λιβύη μεταβαίνουν Σαρκοζί - Κάμερον

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα μεταβούν σήμερα Πέμπτη στη Λιβύη.

    Η επίσκεψη αυτή, στην οποία αναφέρονται πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προετοιμάστηκε με την αποστολή περίπου 160 γάλλων αστυνομικών στην Τρίπολη, αλλά και τη Βεγγάζη, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μία αποστολή "ασφαλείας", σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

    Η επίσκεψη των δύο ευρωπαίων ηγετών επιβεβαιώθηκε, χωρίς όμως να δοθούν άλλες διευκρινίσεις, από πηγές που πρόσκεινται στο λιβυκό καθεστώς.

    Σύμφωνα με διαφορετικές πηγές ο γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ-Ανρί Λεβί αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στην αποστολή αυτή.

    [05] Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου, στη Δυτική Αχαΐα

    Χιλιάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαντηνΤετάρτηστη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου, που βρίσκεται στη δυτική Αχαΐα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, ο αριθμός των νεκρών ψαριών πιθανόν να αγγίζει τους 15 τόνους. Για την εξακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο των ψαριών, εστάλησαν σε εργαστήριο της Αθήνας δείγματα για εξέταση.

    Στο μεταξύ, η οικολογική καταστροφή έχει οικονομικές συνέπειες για τους αλιείς της περιοχής και γι? αυτό το λόγο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε επείγον έγγραφο προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη της ζημιάς.

    Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, συγκάλεσε για αύριο σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και εκπροσώπων των αλιέων, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις τόσο για την κάλυψη των ζημιών, όσο και για τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος, που προκάλεσε την καταστροφή. Ακόμη, αναμένεται να αποφασισθεί η λήψη μέτρων τόσο για την αποκατάσταση της λιμνοθάλασσας, όσο και για την αποτροπή της επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

    [06] Επενδύσεις- ρεκόρ 243 δισ. δολαρίων καταγράφηκαν στις "καθαρές" ενέργειες

    Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της \"καθαρής\" ενέργειας έφτασαν το 2010 στο επίπεδο-ρεκόρ των 243 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πλειοψηφία των οποίων συγκεντρώνεται στις οκτώ πιο πλούσιες οικονομίες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ιδρύθηκαν περισσότερα από 50 εθνικά ταμεία, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 6.000 ταμεία, αναφέρει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη σε ένα νέο οδηγό του.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

    Η Κάσι Φλιν, η επικεφαλής για τη συγγραφή αυτού του οδηγού, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχει φτάσει σε \"ιστορικά\" επίπεδα.

    \"Νομίζω ότι θα δούμε πολλά ακόμη ταμεία να δημιουργούνται μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διοχέτευση των πόρων\" πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2011 - 6:29:38 UTC