Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβλήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [02] Νέα προδιαγεγραμμένη ήττα της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο
  • [03] Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Πολωνία κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

  • [01] Αναβλήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

    Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ".

    Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και την κρίσιμες ώρες ενόψει της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

    [02] Νέα προδιαγεγραμμένη ήττα της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο

    Στις κάλπες καλούνται 2,47 εκατ. ψηφοφόροι της γερμανικής πρωτεύουσας για τις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου. Προβλέπεται άνετη επικράτηση του σημερινού κυβερνήτη-δημάρχου Κλάους Βοβεράιτ και πτώση των κεντροδεξιών κομμάτων με ενδεχόμενη έξοδο από την τοπική βουλή των Φιλελευθέρων (FDP), εταίρων της καγκελαρίου Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Για τον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ η αναμενόμενη ήττα στο Βερολίνο θα σημάνει την επιβεβαίωση της φθίνουσας πορείας των κεντροδεξιών κομμάτων. Αυτό αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση της κ. Μέρκελ και του CDU με τον κ. Ρέσλερ και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι δίνουν πλέον παγγερμανικά μάχη επιβίωσης.

    Όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επανεκλογή του σοσιαλδημοκράτη Κλάους Βοβεράιτ του SPD για τρίτη κατά σειρά θητεία ως \"κυβερνήτη - δημάρχου\" (αυτή είναι η ονομασία του τοπικού πρωθυπουργού στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου). Το ποσοστά του SPD στις μετρήσεις κινούνται μεταξύ 29,5% και 32%. Στις προηγούμενες εκλογές είχε αποσπάσει 30,8%. Ενδιαφέρον για τον Κλάους Βοβεράιτ θα έχει η επιλογή του μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου ανάμεσα στους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες. Με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό του εταίρο την \"Αριστερά\" τα ποσοστά αναμένεται ότι δεν θα δίνουν κυβερνητική αυτοδυναμία.

    Σημαντική άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι \"Πράσινοι\" με υποψήφια τη Ρενάτε Κίναστ. Τα ποσοστά των Πρασίνων δείχνουν να υποχωρούν, από το 30% προ μηνών όταν άρχισε ο προεκλογικός αγώνας, στο 20%, το οποίο όμως είναι αισθητά ανεβασμένο σε σχέση με το 13,4% των προηγούμενων εκλογών.

    Το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), με 21,3% στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται να κρατήσει οριακά τη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Πράσινους. Ωστόσο ο στόχος των χριστιανοδημοκρατών, με υποψήφιο τον Φρανκ Χένκελ, να εκθρονίσουν το σοσιαλδημοκράτη Βοβεράιτ είναι ανέφικτος.

    Το μετακομμουνιστικό κόμμα \"Αριστερά\" - κυβερνητικός εταίρος του SPD και του Βοβεράιτ τις δύο προηγούμενες πενταετίες - αναμένεται ότι δεν θα διατηρήσει το 13,4% των προηγούμενων εκλογών και το αποτέλεσμα της πτώσης του θα είναι να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση.

    Με δραματική ήττα απειλείται το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. Από το 7,6% των προηγούμενων εκλογών, τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις κινούνται μεταξύ 3%-4%, κάτω από το πλαφόν κοινοβουλευτικής εκπροσώπισης που είναι 5%. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι το πέμπτο κατά σειρά κρατίδιο μέσα σε ένα χρόνο, όπου οι εταίροι της κ.Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρεθούν εκτός τοπικής βουλής. Για τις ήττες του FDP στις εκλογές της Βρέμης και Μεκλεμβούργου-Πομερανίας που προηγήθηκαν καθώς και την αναμενόμενη στο Βερολίνο την πολιτική ευθύνη έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος υπ. Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ που διαδέχτηκε τον περασμένο Μάϊο τον Γκίντο Βεστερβέλε (υπ. Εξωτερικών), χωρίς όμως να ανακόψει την πτωτική πορεία. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει το αποτέλεσμα του FDP καθώς ο κ. Ρέσλερ επέλεξε την τελευταία εβδομάδα - ενόψει και της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης - έθεσε ανοιχτά θέμα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας και συγκρούστηκε μετωπικά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της. Το FDP Βερολίνου έριξε στην τελική ευθεία όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα στην αντιπαράθεση για το ευρώ ακολουθώντας σαφή ευρωσκεπτικιστική γραμμή. Όπως είπε ο πρόεδρος του FDP Βερολίνου Κρίστοφ Μάγιερ, κάθε ψήφος για το FDP θα είναι στήριξη των ευρω-σκεπτικιστών στο κόμμα του που \"μάχονται στην ευρωκρίση να μην ξεπουληθούν γερμανικά συμφέροντα\".

    Την έκπληξη στις αυριανές τοπικές εκλογές του Βερολίνου αναμένεται να κάνει το νεοπαγές κόμμα \"Πειρατές\". Με συνθηματολογία υπέρ της διαφάνειας στο διαδίκτυο και των ατομικών δικαιωμάτων το κόμμα αυτό έχει σημαντική πρόσβαση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις κινούνται μεταξύ 6,5% - 9%.

    [03] Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Πολωνία κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας κατά της λιτότητας την ώρα που ολοκληρωνόταν η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (CES), που διοργάνωσε τη διαδήλωση, ανέμενε να συμμετάσχουν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, όμως σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 20.000.

    Η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν Πολωνοί, όμως υπήρχαν και Γερμανοί, Ούγγροι και Λιθουανοί.

    \"Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι οι μειώσεις μισθών και η λιτότητα που επιβάλλεται σχεδόν παντού και κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (από την κρίση χρέους) δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και δεν θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους\", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπερναντέτ Σεγκόλ γενική γραμματέας του CES.

    \"Είναι ξεκάθαρη η επιρροή (που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών) και το γεγονός ότι οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους\", εκτίμησε η Σεγκόλ που ζήτησε να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, \"να πάψουν να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, να εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή και να επιβληθεί δίκαιη φορολόγηση\".

    \"Υπάρχουν πολύ λίγες δουλειές, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, η κοινωνική πρόνοια έχει συρρικνωθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και οι πολιτικοί μας υπεύθυνοι πρέπει να κάνουν κάτι\", δήλωσε από τη μεριά του ο Σεμπάστιαν Οσταζέφκσι, ένας διαδηλωτής 19 ετών του πολωνικού συνδικάτου \"Αλληλεγγύη\".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 September 2011 - 16:29:37 UTC