Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ
  • [02] Κρίσιμη εβδομάδα για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
  • [03] Ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων
  • [04] Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα εμβάσματα εκτός Ελλάδος

  • [01] Το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει να τρυπά το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

    Ανέφερε ότι η διαδικασία της γεώτρησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες, αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν και πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης.

    Ο κ. Κασίνης μίλησε στο ΚΥΠΕ, από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για διαλέξεις στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Σε ερώτηση για το "πράσινο φως" που δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές στη Delek, για να εξαγοράσει από τη Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο «12» και κατά πόσο υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των κυπριακών Αρχών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Noble ζήτησε κάτι τέτοιο και αξιολογείται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον υπουργό Εμπορίου.

    Όπως είπε, την άδεια αυτή την δίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του υπουργού Εμπορίου, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, αφού αξιολογούνται η τεχνική κατάρτιση, η οικονομική κατάρτιση και η εμπειρογνωμοσύνη που έχουν.

    Εξέλιξη-σταθμό,που διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη στρατηγική και ενεργειακή αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου την έναρξη εργασιών για διενέργεια γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Ομήρου, είπε ότι η εξέλιξη αυτή «διαμορφώνει νέα δεδομένα για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και «αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους» για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, τόσο στρατηγικά, όσο και ενεργειακά.

    «Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της, μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Τέλος, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου, καθώς, ενώ αρνείται επίμονα να κυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει και τους πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με κινδύνους πρόκλησης κλυδωνισμών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα εποχή για την Κύπρο

    [02] Κρίσιμη εβδομάδα για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

    Η κρισιμότερη εβδομάδα για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είναι αυτή που μόλις άρχισε. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών σήμερα και αύριο θα κρίνουν, εν πολλοίς, τις εξελίξεις καθώς βρίσκεται στην κόψη η εξεταστική, που στα περισσότερα Πανεπιστήμια δεν έχει διεξαχθεί λόγω των καταλήψεων. Εκτός από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών όμως και οι πρυτάνεις έχουν το λόγο, καθώς η πρώτη ενέργεια υλοποίησης των νέων διατάξεων έρχεται τώρα με την υπογραφή της Διαπιστωτικής Πράξης-όπως λέγεται- για να συγκροτηθεί η πενταμελής επιτροπή για τα μεγάλα Πανεπιστήμια και τριμελής για τα μικρότερα Πανεπιστήμια, που θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την ανάδειξη των 8 μελών από το σύνολο των Διδασκόντων (ΔΕΠ) κάθε ιδρύματος, για να συγκροτηθεί το νέο Συμβούλιο Διοίκησης.

    Μέχρι στιγμής αρκετοί πρυτάνεις φέρεται να αρνούνται να υπογράψουν την συγκεκριμένη πράξη, λέγοντας ότι ?έτσι προσυπογράφουμε την αυτοκατάργησή μας, ενώ δεν θα μπορέσουμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ εάν έχουμε υπογράψει την υλοποίηση της Πράξης?. Η άποψη αυτή έρχεται όμως σε αντίθεση από τις θέσεις εκατοντάδων καθηγητών -που συνεχώς αυξάνονται- και υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου και η ανάδειξη των τυχόν δυσκολιών του, θα είναι η καλύτερη επιλογής τακτικής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Τα ιδρύματα, όπως υποστηρίζουν πλέον αρκετοί καθηγητές και φοιτητές, πρέπει να μείνουν ανοιχτά, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ανεξαρτήτως του εάν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθενός ιδρύματος συμφωνεί ή διαφωνεί με διατάξεις ή ακόμη και ολόκληρο το νόμο.

    Η ουσία είναι, πάντως, ότι αν και έχει από τους πανεπιστημιακούς ιδιαίτερο βάρος στην υπογραφή ή μη της Διαπιστωτικής Πράξης, αυτό έχει περισσότερο συμβολική και λιγότερο πρακτική αξία, καθώς ο νόμος δίδει τη δυνατότητα στην υπουργό να προχωρήσει ανεξαρτήτως ποιος θα υπογράψει την Πράξη.

    Οι πρυτάνεις προγραμματίζουν έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους. Όμως, θεωρείται βέβαιον πως θα επιμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους για "ανοιχτά Πανεπιστήμια".

    Πάντως, υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, δεν πρόκειται να γίνει εξέταση σε μάθημα που δεν έχει διδαχθεί για χρονικό διάστημα 13 εβδομάδων, ενώ θα διαγράφεται ο φοιτητής που δεν θα εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

    [03] Ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,56%, από 4,5% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, στις 16 Αυγούστου και ο δείκτης κάλυψης στο 2,84 φορές, από 2,95 αντιστοίχως στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,\"διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,250 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμοΒ­ρφώΒ­θηκε στο 4,56%. Υποβλήθηκαν συνολιΒ­κές προΒ­Β­Β­σφοΒ­ρές ύψους 3,550 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάΒ­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,84 φορές.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των ΒαΒ­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καΒ­Β­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΛειτουΒ­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, στις 12μ.μ.

    Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια\", καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

    [04] Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα εμβάσματα εκτός Ελλάδος

    Τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία για την πιστοποίηση της ταυτότητας των συναλλασσομένων με αυτά και ζητούν τα προβλεπόμενα έγγραφα και στοιχεία, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη σχετικής με τα εμβάσματα εκτός Ελλάδος και τα χρήματα που χάνονται για την ελληνική οικονομία ιδίως αν πρόκειται για \"εμβάσματα λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες\".

    Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή, διαβιβάστηκε στη Βουλή και απάντηση της διεύθυνσης Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι \"η ασκούμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεία στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης στη Μεταφορά Κεφαλαίων, αλλά και στα Πιστωτικά Ιδρύματα είναι συνεχής και πλήρης\".

    Όπως διευκρινίζεται η εποπτεία αυτή \"διεξάγεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας\" και επισημαίνεται ότι οι Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης στη Μεταφορά Κεφαλαίων, αλλά και τα Πιστωτικά Ιδρύματα νομιμοποιούνται να μην εκτελέσουν συγκεκριμένη συναλλαγή αν δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ή εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι πιστοποίησης της ταυτότητας του πελάτη.

    Για τις ελλείψεις, ανεπάρκειες και παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και καταγράφονται στα σχετικά πορίσματα ελέγχου, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις με τη μορφή συγκεκριμένων προστίμων και παράλληλα έχουν υποχρεωθεί οι ελεγχόμενες στη λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων, η υλοποίηση των οποίων ελέγχεται και επαληθεύεται.

    Αναφέρεται ειδικότερα ότι τα χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 κυμαίνονται από 10.000 έως 170.000 ευρώ. Για τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης στη Μεταφορά Κεφαλαίων τα επιβληθέντα πρόστιμα κυμαίνονται από 30.000 έως 60.000 ευρώ.

    Με το έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει, ως προς τη διαδικασία ελέγχου και διεκπεραίωσης συναλλαγών και τα στοιχεία που απαιτούνται κατ΄ελάχιστον για την πιστοποίηση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων ότι:

  • Για συναλλαγές έως 1.000 ευρώ λαμβάνονται στοιχεία ταυτότητας ή εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό τα στοιχεία του διαβατηρίου που πρέπει να είναι σε ισχύ και η βίζα εισόδου ή η σφραγίδα εισόδου διαρκείας όχι μεγαλύτερης των τριών μηνών από την ημέρα σφράγισης του διαβατηρίου, ή προσωρινή άδεια παραμονής ή δελτίο διαμονής σε χώρα της ΕΕ. Ζητείται ακόμη η παρούσα διεύθυνση κατοικίας.

  • Για συναλλαγές από 1.000 έως 15.000 ευρώ λαμβάνεται και διακρατείται φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου και των λοιπών εγγράφων. Τα φωτοαντίγραφα φυλάσσονται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών μετά το τέλος της συναλλαγής.

  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ γίνεται πλήρης πιστοποίηση και επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων ενώ εφαρμόζονται και μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλλουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία οικονομικού/συναλλακτικού προφίλ, πληροφορίες για την προέλευση των χρημάτων, την πηγή περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων, περιγραφή της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας του πελάτη κλπ.

    Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να ζητηθούν ακόμη και σε περιπτώσεις συναλλαγών κάτω των 15.000 ευρώ, εφόσον αξιολογείται ότι αυτές εμπίπτουν στην ίδια συναλλακτική σχέση ή όταν εγείρονται αμφιβολίες για την ακρίβεια, την πληρότητα ή την καταλληλότητα των παρεχομένων στοιχείων.

    Σημειώνεται επίσης ότι οι Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης στη Μεταφορά Κεφαλαίων και τα Πιστωτικά Ιδρύματα νομιμοποιούνται να μην εκτελέσουν συγκεκριμένη συναλλαγή εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη ή δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα δέουσας επιμέλειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 12:29:37 UTC