Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να γίνει σήμα ρούχων"
  • [02] Κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ των καταγγελιών για "αλλοίωση" στατιστικών στοιχείων

  • [01] "Το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να γίνει σήμα ρούχων"

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά διότι αντίκειται στα χρηστά ήθη ορισμένων κρατών μελών, ιδίως της Ουγγαρίας.

    Το ζήτημα αυτό προέκυψε το 2006 οπότε η Couture Tech Ltd, εταιρεία σχετιζόμενη με τις διεθνείς δραστηριότητες ενός Ρώσου σχεδιαστή ρούχων, κατέθεσε ενώπιον του Γραφείου των κοινοτικών σημάτων της ΕΕ αίτηση περί καταχωρίσεως ως εγκεκριμένου για την ευρωπαϊκή αγορά σήματος των ρούχων της, ενός εμβλήματος της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) το οποίο είχε σε περίοπτη θέση ένα σφυροδρέπανο.

    Το ευρωπαϊκό Γραφείο απέρριψε την αίτηση με το επιχείρημα ότι το σήμα αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντίθετο στα χρηστά ήθη ενός τμήματος του ευρωπαϊκού πληθυσμού το οποίο διαβιεί σε ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο είχε τελέσει υπό το σοβιετικό καθεστώς.

    Η Couture Tech Ltd, προσέφυγε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της απόφασης του Γραφείου των κοινοτικών σημάτων. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή σημειώνοντας ότι ο κοινοτικός κανονισμός για τα κοινοτικά σήματα προβλέπει ότι «ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη, και τούτο έστω και αν οι ανωτέρω λόγοι ισχύουν μόνον εντός ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως». Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έλαβε υπόψη του την περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «το σφυροδρέπανο και ο ερυθρός αστέρας με πέντε βραχίονες» θεωρούνται ως «σύμβολα αυταρχισμού», η δε χρήση τους αντίκειται στη δημόσια τάξη.

    [02] Κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ των καταγγελιών για "αλλοίωση" στατιστικών στοιχείων

    Καμία βάση δεν έχουν οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή και περιείχαν υπερεκτιμήσεις του χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Γιούροστατ, με την οποία είχαμε πλήρη και στενή συνεργασία. Ακριβώς επειδή τους εφαρμόσαμε δεν υπήρξαν επιφυλάξεις.

    Στην κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση προέβη ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, για το σύστημα αξιολόγησης του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος, διαμάχη που οδήγησε στην απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να παύσει το διοικητικό συμβούλιο.

    Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του, επέμεινε πολλές φορές ότι «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο με την Γιούροστατ, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και με διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτήρισε δε \"μεγάλο επίτευγμα\" τη δημοσίευση δύο φορές και χωρίς αστερίσκους από την Γιούροστατ των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

    Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6 % στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί. «Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

    Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισαν \"μη πειστικές\" τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και έκαναν λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος. με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Γιούροστατ», καθώς και για ένα «σάπιο ανήθικο σύστημα που μαγειρεύει στοιχεία για να περνά ο \"οδοστρωτήρας\" της πολιτικής τους».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης επέμεινε να ζητά εξηγήσεις γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του και όχι συλλογικά στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που καυτηρίασε έντονα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Αρκετοί βουλευτές ακόμα και της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσαν τον κ. Γεωργίου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, που είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει συλλογικά η ανεξάρτητη αρχή και να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών η παύση από τα καθήκοντα τους.

    «Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι προϊστάμενοι είναι αρμόδιοι. Ο νόμος πρότυπο της στατιστικής στην ΕΕ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί -λυπάμαι που το λέω- το πρόβλημα με τα \"γκρικ στατίστικς\". Έχουμε τα στοιχεία που είναι αναγνωρισμένα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, πλην των μελών του Διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου.

    Τόνισε ακόμα ότι ενημέρωσε έγκαιρα για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΛΣΤΑΤ τόσο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον σημερινό υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Μάλιστα, όπως είπε, από την έρευνα που έγινε από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία είχε προσφύγει, του αναφέρθηκε ότι ο δράστης που υπέκλεπτε τα email του, είχε μπει στο γραφείο του πριν καν μετακομίσει στην Ελλάδα ενώ το επισκεπτόταν περισσότερο και από τον ίδιο».

    Πάντως, τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου όσο και πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Γεωργίου επίμονα να μάθει και να τους ενημερώσει αν η Γιούροστατ χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια της επαναταξινόμησης που επιβλήθηκαν στην χώρα μας, και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και σε ποιες.

    «Ο υπολογισμός του ελλείμματος έγινε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών. Η μεθοδολογία την οποία ακολούθησα ήταν βάσει του κώδικα ορθής πρακτικής. Η γνώση που έχω είναι ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες και αν όχι, τότε μπαίνουν επιφυλάξεις», απάντησε ο κ Γεωργίου.

    Εν τω μεταξύ, 21 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών, κατέθεσαν γραπτό αίτημα στην πρόεδρο κ. Παπανδρέου, με το οποίο ζητούν να κληθούν και να τους ενημερώσουν, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Βάλτερ Ράντερμαχερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 20:29:46 UTC