Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση των εφοριών
  • [02] Ο φιλέλληνας Πάτρικ Λι Φέρμορ δώρισε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη
  • [03] Το αυτοκίνητο του μέλλοντος: Μιλάει, βλέπει και οδηγεί μόνο του μέσα στην κίνηση
  • [04] Μέσα από οικολογικό παραμύθι γνωρίζουν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης
  • [05] Δωρεάν εξετάσεις από το Ωνάσειο και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
  • [06] Προβλήματα από τη νεροποντή στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Κάθε μήνα χάνονται 5.500 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία
  • [08] H Τουρκία διέκοψε τον διάλογο με το συριακό καθεστώς

  • [01] Στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση των εφοριών

    Αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των εφοριών αναμένεται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους προχωρώντας καταρχήν στο κλείσιμο 19 ΔΟΥ της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση 100 μεγάλων εφοριών με δικαστικά τμήματα που θα επικεντρωθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Οι εφορίες που αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες: Τροπαίων, Ακράτας, Κλειτορίας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας , Τυμπακίου, Καστελλίου Πεδιάδας, Ληξουρίου, Νεάπολης Βοίου, Δερβενίου, Αρεόπολης, Κροκεών, Νεάπολης Βοιών, Νεάπολης , Πλωμαρίου, Μήθυμνα, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, Πάργας και Καρλοβασίου.

    Οι εφορίες αυτές θα κλείσουν και θα μεταφερθούν σε γειτονικές ΔΟΥ προκειμένου να ενισχυθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

    Πρόκειται ουσιαστικά για κινήσεις που θα σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτικής αναδιάρθρωσης των εφοριών προκειμένου να μειωθουν σε λιγότερες από 80 έναντι 288 σήμερα. Οι εφορίες αυτές θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο φυσικών και νομικών προσώπων ενώ η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων θα γίνεται μέσω των ΚΕΠ. Σε οτι αφορά την καταβολη φόρων θα γίνεται είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των τραπεζών όπως και σήμερα.

    [02] Ο φιλέλληνας Πάτρικ Λι Φέρμορ δώρισε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη

    Στο Μουσείο Μπενάκη είχε διαλέξει ο Πάτρικ Λι Φέρμορ να δωρίσει το σπίτι του στην Καρδαμύλη. Η δωρεά είχε γίνει όσο ζούσε, με τη μεσολάβηση του Τζαννή Τζαννετάκη και το σπίτι περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη μετά τον θάνατο του σπουδαίου Άγγλου φιλέλληνα, στις 10 Ιουνίου 2011.

    Το περασμένο Σάββατο, στην μνήμη του Πάτρικ Φέρμορ, το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσε εκδήλωση στο σπίτι του συγγραφέα στην περιοχή Καλαμίτσι, της Καρδαμύλης όπου συγκεντρώθηκαν γνωστοί και φίλοι από την Ελλάδα και την Αγγλία, ανάμεσα στους οποίους ο πρέσβης της Αγγλίας Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Γουόλκερ, οι εκτελεστές της διαθήκης καθώς και η βιογράφος του.

    Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ζούσε για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στο σπίτι που κατασκεύασε ο ίδιος σε σχέδια του Νίκου Χατζημιχάλη. Η σχέση του με το Μουσείο Μπενάκη κρατούσε από παλιά, είχε επαφές με τον Αντώνη Μπενάκη και την Ειρήνη Καλλιγά αργότερα, ενώ διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον διευθυντή του Ιδρύματος Άγγελο Δεληβοριά. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε συμφωνηθεί από τον δωρητή και το Μουσείο ότι το σπίτι θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες. Παράλληλα για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Τους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σπιτιού, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη θα γνωστοποιήσει τους τρόπους λειτουργίας του χώρου.

    «Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ άλλωστε, ήταν περισσότερο Καρδαμυλίτης και λιγότερο Εγγλέζος. Ένας καθαρόαιμος δηλαδή Μανιάτης, ένας πραγματικός Έλληνας, ένας πατριώτης θα έλεγα», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβοριάς, στην συγκινητική βραδιά. "Γιατί θα παραμένουν ζωντανά τα ίχνη των βημάτων του στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, στην Αττική και τη Ρούμελη. Όπως ζωντανές θα παραμένουν οι αφηγήσεις των βιβλίων του, οι αναμνήσεις όσων τον έζησαν από κοντά, οι ιστορικές καταθέσεις του στους βωμούς της ελευθερίας, οι αύρες μιας προσωπικότητας συναρπαστικής." είπε ο Α. Δεληβοριάς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Μουσείου Μπενάκη.

    [03] Το αυτοκίνητο του μέλλοντος: Μιλάει, βλέπει και οδηγεί μόνο του μέσα στην κίνηση

    Αν κάποια στιγμή δείτε δίπλα σας να κινείται ευέλικτα στον δρόμο ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, δεν έχετε δει φάντασμα εν δράσει, αλλά το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο, που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και το οποίο ήδη κυκλοφορεί στους δρόμους (του Βερολίνου, όχι της Αθήνας!).

    Αφού δοκιμάστηκε επαρκώς από τους δημιουργούς του, τους επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης AutoNOMOs Labs, με επικεφαλής τον Ραούλ Ρόχας, το αυτοκίνητο του μέλλοντος βγήκε για βόλτα στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας (συνολικά διήνυσε 80 χλμ μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο), μετά από ειδική άδεια που εξασφάλισε από τις Αρχές της πόλης, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ".

    Το αυτοκίνητο πήγε και ήρθε δύο φορές την απόσταση των 20 χλμ. ανάμεσα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Πύλη του Βραδεμβούργου, χωρίς να συμβεί κανένα απρόοπτο, παρά την μεγάλη κίνηση. Πάντως, για λόγους ασφαλείας, σε αυτή την πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες δρόμου, οι Αρχές απαίτησαν ένας άνθρωπος οδηγός να βρίσκεται, για καλό και για κακό, πίσω από το τιμόνι, έστω κι αν στην ουσία δεν άγγιξε τίποτε και η παρουσία του ήταν διακοσμητική (αν χρειαζόταν πάντως να πατήσει φρένο, αμέσως θα αποσυνδεόταν ο υπολογιστής και ο άνθρωπος θα ανακτούσε αμέσως τον έλεγχο του οχήματος). Στα ειδικά πεδία δοκιμών όμως, εκτός πόλης, το αυτοκίνητο κυκλοφορεί τελείως μόνο του, χωρίς καν οδηγό ασφαλείας.

    Το όχημα μπορεί να "δει", να "μιλήσει" και να αυτο-οδηγηθεί, χωρίς την παραμικρή παρουσία και επέμβαση ανθρώπινου χεριού, ούτε καν εξ αποστάσεως. Το αυτοκίνητο διαθέτει ένα πολύπλοκο "οπλοστάσιο" ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστών, ένα δορυφορικό σύστημα πλοήγησης μεγάλης ακρίβειας, τρεις βιντεοκάμερες και πληθώρα αισθητήρων λέιζερ αόρατου υπερύθρου φωτός γύρω-γύρω και πάνω στην οροφή του.

    To αυτόματο όχημα μπορεί να αναγνωρίσει τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο, τους πεζούς, τα κτίρια και τα δέντρα σε απόσταση έως 70 μέτρων ολόγυρα του (πλήρης κάλυψη πεδίου 360 μοιρών), ενώ μπορεί να "δει" αν τα φώτα στα φανάρια μπροστά του είναι πράσινα ή κόκκινα και έτσι να συμπεριφερθεί ανάλογα. Το αυτοκίνητο γκαζώνει, φρενάρει, στρίβει, αλλάζει λωρίδα κλπ. από μόνο του. "Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση και η αντίδραση του αυτοκινήτου στο περιβάλλον του είναι πολύ ταχύτερες από τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου", όπως είπε ο Ρόχας.

    Στο μέλλον, ο κάτοχος του αυτόματου αυτοκινήτου, μέσω ενός "έξυπνου" κινητού ή ενός φορητού υπολογιστή ή ταμπλέτας, θα μπορεί να στέλνει μήνυμα στο αυτοκίνητό του να τον παραλάβει από το σημείο που ο ίδιος θα βρίσκεται και μετά να τον πάει όπου θέλει, ενώ ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να κάτσει στο πίσω κάθισμα, αφού θα οδηγεί ο υπολογιστής-σοφέρ! Μάλιστα θα μπορεί το ίδιο αυτοκίνητο να πηγαινοέρχεται και να εξυπηρετεί πολλούς ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, γείτονες) ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια εκτίμηση, μια πόλη όπως το Βερολίνο να μπορεί να εξυπηρετηθεί με μόλις το 10% των σημερινών οχημάτων.

    Το καινοτομικό αυτοκίνητο -που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας- είναι ένα διασκευασμένο Volkswagen Passat, το κόστος του οποίου έχει φθάσει τα 400.000 ευρώ, μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών και συνεχών βελτιώσεων. Υπάρχουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπτύσσουν αυτόματα οχήματα, όπως η Google που κάνει δοκιμές με ένα ρομποτικό Toyota Prius στη Νεβάδα.

    Είναι πάντως δύσκολο, προς το παρόν, να πει κανείς με σιγουριά ποια ερευνητική ομάδα διεθνώς βρίσκεται σε πιο προχωρημένο τεχνολογικό στάδιο, αν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί ακόμα και σε μια δεκαετία περίπου τα πρώτα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να εμφανιστούν στην αγορά. Ο ίδιος πάντως ο Ρόχας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και είπε ότι θα χρειαστούν 30-40 χρόνια, ώσπου τέτοια οχήματα να διατεθούν στον μέσο καταναλωτή και αφού προηγουμένως πέσει το κόστος τους σε ανεκτά επίπεδα. Εκτίμησε πάντως ότι τελικά θα συμβεί ό,τι και με τους κομπιούτερ: στην αρχή μόνο ερευνητικά εργαστήρια διέθεταν ένα, ώσπου, μετά από 40 χρόνια, κάθε ένας διαθέτει πια έναν τουλάχιστον υπολογιστή.

    Εκτός όμως από τα τεχνολογικά ζητήματα, πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν και διάφορα νομικά θέματα, πριν τέτοια αυτόματα οχήματα εμφανιστούν στους δρόμους, όπως, για παράδειγμα, αν συμβεί ατύχημα, ποιος τελικά θα φέρει την ευθύνη: ο κάτοχος του αυτοκινήτου που δεν το οδηγούσε, ο υπολογιστής που έλεγχε το όχημα ή η εταιρία που το έφτιαξε; Παρόλα αυτά, οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι, όταν η τεχνολογία φθάσει οριστικά σε ώριμο στάδιο, τα αυτόματα αυτοκίνητα θα είναι πιο ασφαλή και λιγότερο επιρρεπή σε ατυχήματα σε σχέση με τους ανθρώπους οδηγούς, με δεδομένο ότι τα περισσότερα δυστυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

    [04] Μέσα από οικολογικό παραμύθι γνωρίζουν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης

    Ο Πέτρος και η Δάφνη είναι δύο αδελφάκια, πέντε ετών. Ενώ είναι έτοιμα να μπουν στο αυτοκίνητο της μαμάς τους για να πάνε από το σπίτι στον παιδικό σταθμό, κάτι συμβαίνει και το όχημα χαλάει. Έτσι, αναγκάζονται να κάνουν τη διαδρομή με τα πόδια. Στο δρόμο βλέπουν άλλους ανθρώπους να πηγαίνουν στις δουλειές τους, χαιρετούν φίλους, έχουν εικόνες από την πόλη και μυρωδιές από τα καταστήματα. Όλα αυτά, είναι μια πρωτόγνωρη και συνάμα συναρπαστική εμπειρία για τα δύο παιδιά.

    Τα δύο αδέλφια είναι οι πρωταγωνιστές του οικολογικού παραμυθιού «Πηγαίνοντας στο σχολείο ...δρόμος και εικόνες», που παρουσιάζουν στελέχη της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ Ανατολικής ΑΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Bambini/ Intelligent Energy Europe και περιλαμβάνει την εφαρμογή δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με θέμα τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

    Ειδικοί και ψυχολόγοι της Ανατολικής Α.Ε. επισκέπτονται -με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης- δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Καλαμαριάς, προκειμένου να ενημερώσουν συνολικά 450 παιδιά, ηλικίας από 3,5 έως και 5 ετών, για τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Το παραμύθι είναι ένας τρόπος, όπου με οπτικοακουστικά μέσα, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείται το Ι.Χ. αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις.

    «Άσε το αμάξι, κάτι μπορεί να αλλάξει, είναι το σύνθημα του παραμυθιού. Μέσα από αυτό θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και πως με λιγότερη χρήση Ι.Χ. θα βοηθήσουμε το περιβάλλον και παράλληλα θα υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για παιχνίδι. Στόχος είναι να πιέσουν τους γονείς τους να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητο και να περπατούν τις κοντινές αποστάσεις», εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελενα Πατήλα, υπεύθυνη των προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της Ανατολικής Α.Ε.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε από τον δήμο Καλαμαριάς και το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί στο δήμο Θέρμης και στη δημοτική κοινότητα Πεύκων του Νεαπόλεως - Συκεών.

    [05] Δωρεάν εξετάσεις από το Ωνάσειο και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

    Δεκαήμερο προληπτικής ιατρικής, με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου, ανακοίνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Στις δράσεις του προγράμματος, που θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης.

    Δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (μέτρηση Heart Score).

    Στην είσοδο του Νοσοκομείου, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ή επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα για απολύτως δωρεάν λήψη δημογραφικών στοιχείων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών των ενδιαφερομένων, στους οποίους θα δίνονται ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, την χοληστερόλη καθώς και οδηγίες διατροφής. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα προσδιορίζεται ο πιθανός καρδιαγγειακός κίνδυνος σε διάγραμμα με στήλες.

    Η δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων θα πραγματοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του δεκαημέρου προληπτικής ιατρικής (20 - 30 Σεπτεμβρίου) από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00.

    Δωρεάν κλινική αξιολόγηση και διενέργεια υπερήχων καρδιάς μόνο σε παιδιά, μετά από ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό εξετάσεων. Η εξέταση θα προγραμματίζεται μόνο την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 για το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 94 93 933).

    Το πρόγραμμα εορτασμού του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ολοκληρώνεται με την επίσκεψη ομάδας ιατρών καρδιολόγων και νοσηλευτών σε Γυμνάσια της Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και Μοσχάτου, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές θα ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Επιπλέον, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας θα γίνουν δωρεάν σεμινάρια Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης σε καθηγητές από εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές στους χώρους του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

    Τέλος το πρόγραμμα προλητικής ιατρικής του Ωνασείου περιλαμβάνει ιατρική επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων με έκπτωση 50%. Το πακέτο των βιοχημικών εξετάσεων περιλαμβάνει (γενική αίματος, σάκχαρο, χοληστερίνη, χοληστερόλη HDL & LDL, τριγλυκερίδια αίματος, προσδιορισμό κρεατινίνης, ουρία αίματος). Επιπρόσθετα γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση. Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται σε ?120 από ?242, δηλαδή γίνεται έκπτωση 50%.

    Σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση, θα πρέπει να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 210 94 93 933, ώστε προσερχόμενος στα Εξωτερικά Ιατρεία για τις βιοχημικές εξετάσεις, να έχει ήδη προγραμματίσει την εξέταση από τον γιατρό για την ίδια ημέρα.

    Δωρεάν εξετάσεις και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

    Επίσης, και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα "Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου" με την επιστημονική συνδρομή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, από 22 έως και 24 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα και 11 και 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

    [06] Προβλήματα από τη νεροποντή στη Θεσσαλονίκη

    Προβλήματα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές, από τη νεροποντή που ξέσπασες τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στην περιοχή «Πυλαιώτικα» Χαριλάου Θεσσαλονίκης, ζευγάρι που επέβαινε σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, παγιδεύτηκε σε ρέμα, από τα ορμητικά νερά και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να απεγκλωβιστούν.

    Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψος της γέφυρας του Στρυμώνα, ενώ η κυκλόφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω Σερρών. Επίσης, η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στον κόμβο Ρεντίνας, καθώς επίσης και στο ύψος του ρέματος Μοδίου, καθώς τα νερά της βροχής, οι λάσπες και τα κλαδιά δέντρων κάλυψαν το οδόστρωμα.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για την άντληση υδάτων από υπόγεια διαμερίσματα και ισόγεια καταστήματα, ενώ νωρίς το πρωί τα οχήματα κινούνταν με δυσκολία στην περιφερειακή οδό, στο ύψος της αερογέφυρας Σταυρούπολης, ενώ φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    Εξάλλου, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημίες σε γεωργικές καλλιέργειες (κυρίως αμπέλια και οπωροφόρα) προκάλεσαν η έντονη βροχόπτωση, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ μετά τις 9 το πρωι τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα στο νομό Χαλκιδικής.

    [07] Κάθε μήνα χάνονται 5.500 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία

    Σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μεταφράζεται η κρίση που βιώνει ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον τομέα ισοδυναμεί με το κλείσιμο ενός εργοστασίου με 181 εργαζομένους κάθε 24ωρο.

    Οπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ως το ίδιο τρίμηνο του 2011, δηλαδή από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η δημοσιονομική κρίση, οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώθηκαν από τα 538.784 άτομα σε 416.989 άτομα. Οι θέσεις εργασίας στην ελληνική μεταποίηση που χάθηκαν, ανήλθαν σε σχεδόν 121.800. Μειώθηκαν στο διάστημα αυτό κατά 22,6%.

    [08] H Τουρκία διέκοψε τον διάλογο με το συριακό καθεστώς

    Η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Διέκοψα τις συνομιλίες μου με τη συριακή κυβέρνηση. Ουδέποτε θελήσαμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά δυστυχώς η συριακή κυβέρνηση μάς ανάγκασε να πάρουμε αυτήν την απόφαση", τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά της γειτονικής Συρίας και ότι θα έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.

    "Θα δούμε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ποιές θα είναι οι κυρώσεις μας", πρόσθεσε.

    Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του "δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη συριακή κυβέρνηση", την οποία κατηγόρησε για δυσφήμιση της Τουρκίας.

    Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, "μίλησαν για την ανάγκη ν΄ασκηθεί επιπλέον πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού", δήλωσε η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2011 - 8:29:38 UTC