Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζουν "καρέκλες"
  • [02] η
  • [03] Να σταματήσει τις απειλές και τις εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Στ. Λαμπρινίδης
  • [04] Ανοίγει η αυλαία της 4ης αγωνιστικής
  • [05] Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια
  • [06] Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, λέει αξιωματούχος του ΔΝΤ
  • [07] Την επιβολή φόρου στις εκπομπές CO2 συστήνουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
  • [08] Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή της κόρης του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων

  • [01] Αλλάζουν "καρέκλες"

    Tον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ως υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος \"Ενιαία Ρωσία\" για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ως επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου.

    Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του 12ου Συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Πούτιν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της λίστας στις προηγούμενες εκλογές του 2008 με την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας, είπε ότι πιστεύει πως πρέπει να τηρηθεί η παράδοση και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές να είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος της χώρας.

    Όπως είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός από κοινού με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ έχουν από καιρό αποφασίσει για τις μεταξύ τους σχέσεις και την πρότασή τους για τη μελλοντική διαμόρφωση του συνδυασμού τους στον ηγετικό μηχανισμό της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την κοινή είσοδο των δύο ηγετών στο χώρο του Συνεδρίου και την κοινή τους πρόταση.

    Μιλώντας στο Συνέδριο ο κ. Μεντβιέντεφ είπε ότι \"δεν θα δώσουμε τη Ρωσία σε εκείνους, που θέλουν να τη διαλύσουν και δίνουν απραγματοποίητες υποσχέσεις\", επιμένοντας ότι το σημαντικό για την τελευταία δεκαετία ήταν ότι η χώρα έμεινε ενιαία, ανορθώθηκε και τώρα μπαίνει σε μια νέα φάση της ανάπτυξής της.

    [02] η

    Λίγο μετά τη δύση του ηλίου ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου γέμισε με νεανικές μουσικές από την πρωτοποριακή εκδήλωση που είχε ξεκινήσει στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Δεκάδες Αθηναίοι αλλά και τουρίστες, καθισμένοι στα σκαλιά και την είσοδο του Μουσείου, απολάμβαναν ποπ μουσικά κομμάτια και ηλεκτρονική μουσική από τον Monsieur Minimal (Χρήστο Τσιτρούδη), τη Μαριέττα Φαφούτη και την μπάντα τους.

    Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που υπό τους ήχους της μουσικής επισκέπτονταν το Μουσείο, αφού παρέμεινε ανοιχτό με δωρεάν είσοδο έως τα μεσάνυχτα, καθώς γιόρταζε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε:

    "Στόχος είναι να διοργανώνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις αλλά με προσοχή. Πρέπει να γίνονται με ευαισθησία, δεν πρέπει να γίνονται μανιέρα, δεν πρέπει να είναι μια απλή επανάληψη. Πιστεύουμε ότι το μουσείο της Ακρόπολης θα συμβάλλει με αυτές τις εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης, ιδιαίτερα της μουσικής και του χορού, στο να γίνει ο χώρος οικείος σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Το μουσείο δεν είναι βέβαια το Μέγαρο Μουσικής ή οποιοσδήποτε αντίστοιχος χώρος, το μουσείο έχει το δικό του στόχο αλλά με τέτοιες εκδηλώσεις και το Μουσείο ενισχύεται και οι σύγχρονες τέχνες".

    Σ' ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, και με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.

    Η Ελλάδα φέτος γιορτάζει για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, σε 24 σημεία σε όλη τη χώρα, με κεντρικό θέμα τις κρίσεις (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές κ.α.), που διαχρονικά έχουν εμφανιστεί στην Ιστορία, καθώς και τους τρόπους που αυτές αποτυπώθηκαν στα έργα του υλικού πολιτισμού.

    [03] Να σταματήσει τις απειλές και τις εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο Στ. Λαμπρινίδης

    Ανησυχία για τις τουρκικές \"απειλές και εχθρικές ενέργειες\" σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

    Ο κ. Λαμπρινίδης καταδίκασε την \"πολεμική ρητορική\" της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου.

    Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις βασικές αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ο σεβασμός της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου να επιζητά μια καλύτερη ζωή. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε προκλήσεις που απασχολούν σήμερα τη διεθνή κοινότητα συνολικά και την Ελλάδα ειδικότερα.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαμπρινίδης:

    --Τόνισε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας αυτής ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η απερήμωση, αλλά και προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, όπως η πυρηνική απειλή, η τρομοκρατία και η πειρατεία.

    --Υπογράμμισε το όραμα και το ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ανατολική γειτονιά της χώρας.

    --Αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία \"Ατζέντα 2014\" για την αναβίωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των χωρών των Βαλκανίων, καθώς και στις περιφερειακές ομάδες συνεργασίας, όπως η Διαδικασία για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου και το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας.

    Μίλησε, επίσης, για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εκφράζοντας την επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση μέσω ενός \"δίκαιου συμβιβασμού\" και ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων. \"Θέλουμε επίλυση του ζητήματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις τεράστιες προοπτικές της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της ευθύτητας και της ειλικρίνειας\", τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Μετέφερε, σε σχέση με την \"Αραβική Άνοιξη\", την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στο \"δικαίωμα των λαών\" της περιοχής για δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή.

    Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συνδρομή σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από επικίνδυνες ζώνες, στην εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση Ευρωπαίων στρατιωτών, και στη συστηματική ελληνική διπλωματική παρουσία στη Βεγγάζη.

    Για το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την \"απόλυτη στήριξη\" της Ελλάδας στο δικαίωμα των Παλαιστινίων για ένα δικό τους κράτος και στην απόφασή τους να αιτηθούν την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. \"Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να υφίσταται ως ανεξάρτητο κράτος, όπως και το Ισραήλ έχει το ισότιμο δικαίωμα να υφίσταται με απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια\", είπε χαρακτηριστικά.

    Όσο αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Λαμπρινίδης αντιδιαστέλλοντας την πολεμική ρητορική της Τουρκίας με την ελληνική στάση, τόνισε με έμφαση τη δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης μίλησε και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπέρβασή της, μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι, τόσο η ελληνική οικονομική κρίση, όσο και η γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα.

    Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2012, ζητώντας τη στήριξη των κρατών-μελών του Οργανισμού.

    Με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, στις εναρκτήριες εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Ανοίγει η αυλαία της 4ης αγωνιστικής

    Με δύο αγώνες ανοίγει σήμερα το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, που έφτασε στην 4η αγωνιστική, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, ποιες και πόσες ομάδες θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί το απόγευμα στο Ηράκλειο από τον Εργοτέλη και η Κέρκυρα θα υποδεχθεί τον Πανιώνιο.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτής της αγωνιστικής στρέφεται στην αυριανή αναμέτρηση στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση. Οι γηπεδούχοι θέλουν την νίκη για να βρεθούν στην κορυφή (σ.σ. ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός δεν αγωνίζεται) και έχουν ελαφρύ προβάδισμα, κυρίως λόγω έδρας. Από την πλευρά της, η Ενωση, θα παίξει με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθεί και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις, προκειμένου να διατηρήσει το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής που μετρά έως τώρα.

    Την ευκαιρία να βρεθεί επικεφαλής στην βαθμολογία έχει ο Παναιτωλικός, που στο ντέρμπι των «νεοφώτιστων» θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι το φαβορί για τη νίκη.

    Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 17:15 Κέρκυρα-Πανιώνιος NOVA

    19:30 Εργοτέλης-Ολυμπιακός NOVA

    Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 16:00 Ξάνθη-ΟΦΗ ΝΕΤ

    16:00 Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος NOVA

    18:15 Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα NOVA

    20:30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ NOVA

    [05] Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια, εξαπέλυσε ομάδα κουκουλοφόρων αιφνιδιαστικά, στις 2.30 τα ξημερώματα.

    Οι δράστες πέταξαν τις μολοτοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίες εξερράγησαν στο δρόμο χωρίς να τραυματιστεί κανείς και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Νωρίτερα, στις 9.10 χτες το βράδυ, άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη δύο ΙΧ αυτοκίνητα, στη διασταύρωση Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου στην ίδια περιοχή κια τους έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

    [06] Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, λέει αξιωματούχος του ΔΝΤ

    Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν κάνει αυτό που της ζητείται και έτσι θα αποφευχθεί μια καταστροφή, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρζες.

    "Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία", υπογράμμισε ο Μπόρζες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για το δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας είναι "εξαιρετικά σημαντικό", προσέθεσε, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι "να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία", εξήγησε.

    Ωστόσο υπάρχει ένας όρος, η Ελλάδα πρέπει να βάλει "το σπίτι της σε τάξη" και "αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται", υπογράμμισε.

    Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε "αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα", προειδοποίησε.

    Μια χρεοκοπία θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για την Ελλάδα, προσέθεσε, αλλά μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό", είπε.

    Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα "μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης" και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα "απέχει πολύ από την πραγματικότητα", υπογράμμισε επίσης ο Μπόρζες.

    Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε εξάλλου τις επιφυλάξεις του Ταμείου όσον αφορά μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από τους ευρωπαίους ηγέτες, η οποία αφορά την εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει "ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο", κατέληξε.

    [07] Την επιβολή φόρου στις εκπομπές CO2 συστήνουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

    Την επιβολή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στις εκπομπές των καυσίμων των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών συστήνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα στις πλούσιες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες που απαρτίζουν την Ομάδα των 20 (G20) σε έκθεσή τους, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες.

    "Παγκόσμιες πολιτικές φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα (...) θεωρούνται ευρέως ως μια πολλά υποσχόμενη δυνατότητα", αναφέρουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή τους.

    Η G20 είχε ζητήσει τη σύνταξη της έκθεσης αυτής έπειτα από σύνοδο που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον με στόχο να βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης του αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών.

    Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνουν στην έκθεσή τους την επιβολή ενός φόρου 25 δολαρίων ανά τόννο CO2 στις χώρες του Παραρτήματος ΙΙ των συμφωνιών της Σύμβασης-πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, δηλαδή στις δυτικές χώρες, στην ΕΕ, στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Η χρέωση αυτή "θα μπορούσε να επιτρέψει να συγκεντρωθούν περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020" και θα οδηγούσε ταυτοχρόνως και σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις μειώσεις που προβλέπονται σήμερα.

    Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν επίσης ότι αυτό θα στοίχιζε στις χώρες που αφορά "λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο".

    Οι ίδιοι συστήνουν επίσης τη φορολόγηση με το ίδιο αντίτιμο και με έναν "παγκόσμια συντονισμένο" τρόπο τον τόννο του CO2 που εκπέμπεται από τα καύσιμα για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, το οποίο θα απέφερε "40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2020".

    Τέλος καλούν η αρχή να γίνει με τη διακοπή των επιδοτήσεων σε αυτούς που παράγουν ορυκτά καύσιμα, από την οποία θα εξοικονομείται ένα ποσό "της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως".

    [08] Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή της κόρης του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων

    Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή της 22χρονης φοιτήτριας κόρης του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα, την οποία απήγαγαν άγνωστοι, προχθες το πρωί στην Καστοριά, όπου φοιτούσε σε Σχολή της πόλης. Η αστυνομία εστίασε τις έρευνες, απο την αρχή, στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι απαγωγείς είχαν μεταφέρει εκεί την 22χρονη. Οι δράστες της απαγωγής ζητούσαν 4 εκατομμύρια ευρώ σαν λύτρα για την απελευθέρωσή της.

    Οι απαγωγείς διαπιστώθηκε ότι κρατούσαν τη νεαρή σε αγροτική περιοχή, κοντά στο χωριό Αβγό. Μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες, ορίστηκε ως σημείο παράδοσης των λύτρων ένα σημείο στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Αθηνών. Το ποσό που δόθηκε σε μια γυναίκα, ήταν τελικά 50.000 ευρώ και έτσι αφέθηκε ελεύθερη η 22χρονη κόρη του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων.

    Ακολούθησε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες. Πρόκειται για δύο Γιαννιώτες που εργάζονται σε πιτσαρία στο κέντρο της πόλης, η σύζυγος του ενός και η μητέρα του άλλου, η οποία ήταν η γυναίκα που πήγε στο ραντεβού και παρέλαβε τα λύτρα και ένας Αλβανός που ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα.

    Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν στην απαγωγή συμμετείχαν και άλλα άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2011 - 10:29:37 UTC