Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντέρμπι "δικεφάλων" στην Τούμπα
  • [02] Θέμα παραίτησης μελών της κυβέρνησης θέτουν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Χρ. Ροζάκης: Νομικό και πολιτικό παράδοξο η στάση της Τουρκίας στις κυπριακές έρευνες
  • [04] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο από τον Κενυάτη Μακάου
  • [05] «Η μέριμνα πασών των Εκκλησιών» αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου
  • [06] Υπο έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αρετίου, στο νομό Λασιθίου
  • [07] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί να σταματήσει η βία στην Υεμένη
  • [08] Η BAΕ Systems θα απολύσει περί τους 3.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία
  • [09] Υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ: Πρέπει να αποδεχθούμε το σχέδιο του Κουαρτέτου
  • [10] Τουλάχιστον 22 νερκοί από τέσσερις εκρήξεις στο Ιράκ

  • [01] Ντέρμπι "δικεφάλων" στην Τούμπα

    Νικηφόρα πέρασε χθες ο Ολυμπιακός από το Παγκρήτιο με 3-2 επί του Εργοτέλη, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση. Οι γηπεδούχοι θέλουν τη νίκη για να βρεθούν στην κορυφή (σ.σ. ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός δεν αγωνίζεται) και έχουν ελαφρύ προβάδισμα, κυρίως λόγω έδρας.

    Από την πλευρά της, η Ενωση θα παίξει με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθεί και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις, προκειμένου να διατηρήσει το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής που μετρά έως τώρα.

    Ωστόσο, την ευκαιρία να βρεθεί επικεφαλής στην βαθμολογία, έχει ο Παναιτωλικός, που στο ντέρμπι των «νεοφώτιστων» θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα και είναι το φαβορί για τη νίκη.

    Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 16:00 Ξάνθη-ΟΦΗ ΝΕΤ

    16:00 Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος NOVA

    18:15 Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα NOVA

    20:30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ NOVA

    [02] Θέμα παραίτησης μελών της κυβέρνησης θέτουν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία θέτουν θέμα παραίτησης για όποιους είτε δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων, είτε διακρίνονται για την αμφιθυμία τους στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, είτε θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τους προσωπικούς τους προσανατολισμούς, απέστειλαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Οδυσσέα Βουδούρη, βουλευτή Μεσσηνίας και τον Θανάση Οικονόμου, βουλευτή Ιωαννίνων.

    Οι δύο βουλευτές, πάντως, δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο. Απλά, όπως αναφέρουν, οι αποφάσεις δεν έχουν προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει κατά τη γνώμη τους.

    Η ανοιχτή επιστολή των δύο βουλευτών έχει ως εξής:

    «Το διακύβευμα της περιόδου που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Πέρα από την αγωνία και την αδυναμία ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας να ανταποκριθεί στα οικονομικά βάρη, κανείς δεν αγνοεί τις οδυνηρές συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τις μη-αναστρέψιμες επιπτώσεις της για την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα κατάφεραν να αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη πορεία. Ωστόσο, η στάση της αντιπολίτευσης αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ενώ οι συνθήκες επιβάλλουν εθνική συσπείρωση, τα κόμματα της ιστορικής αριστεράς οχυρώνονται στη διαμαρτυρία, με στερεότυπες ρητορείες και ευχολόγια.

    Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, έχει αποκλειστική στόχευση να γίνει, πάση θυσία, ο αρχηγός της πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέλοντας να αγνοεί ότι \"επαναδιαπραγμάτευση\" με δανεικά, συνεπάγεται νέα συμφωνία αλλά με ακόμα πιο δυσμενείς όρους. Η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές όσες φορές και αν χρειαστεί, θυμίζει τους επίδοξους αυτοκράτορες της όψιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που μηχανορραφούσαν για τον θρόνο, αντί να αντιμετωπίσουν την επέλαση των βαρβάρων.

    Η Ελλάδα όμως δεν αξίζει μια τέτοια μοίρα. Η αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά ταυτόχρονα και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, είναι η μόνη αποδεκτή προοπτική. Αυτή την προοπτική θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε. Ωστόσο, για να έχει νόημα η στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια και να ενσωματώνει η προσπάθεια αυτή τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, επιβάλλεται να διευκρινίσουμε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες υλοποιείται. Τρεις είναι αυτές οι βασικές προϋποθέσεις.

    Δέσμευση για το αποτέλεσμα: Τα σκληρά μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδεθούν ρητά με συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα αποτελεί ξεκάθαρη οριστική και αμετάκλητη δέσμευση. Στόχος που θα αποτελέσει κυριολεκτικά \"συμβόλαιο\" με τους πολίτες: η χώρα να μπει σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη του 2012, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα από 24 δισ. ? το 2009, σε 11 δισ. ? το 2010 και περίπου 2 δισ. ? το 2011. Αυτή η τροχιά είναι ο απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη. Πράγματι, ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής πραγματικότητας είναι το Δημόσιο. Η επίτευξη του στόχου αυτού, θα αποδείξει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι βιώσιμο. Το πλεονασματικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, θα ανοίξει το δρόμο στην αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων της χώρας μας.

    Μέτρα με όρους δικαιοσύνης και με διάλογο: Τα μέτρα λιτότητας πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δίκαια (ή τουλάχιστον όσο λιγότερο άδικα). Η διανομή των βαρών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης, έστω και στο χρονικά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε, όχι αδιαπραγμάτευτη και τελεσίδικη αναγγελία.

    Κυβέρνηση αποφασισμένη και αποτελεσματική: Πέρα από τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ευρωζώνης, είναι δεδομένο ότι στη σημερινή κατάσταση έχουν συμβάλει και οι σημαντικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Οι υπουργικές αμφιθυμίες, η αναβλητικότητα, οι προσπάθειες ετεροπροσδιορισμού μέσα στο κομματικό πλαίσιο είναι μερικές από τις αιτίες καθυστέρησης.

    Είναι πλέον επιτακτικό να μπουν στην άκρη ψευδοδιλήμματα και προσωπικές πρακτικές, που μόνο μεταχρονολογούν τις αναγκαίες αποφάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος για όλους. Και ενώ ορισμένοι υπουργοί μάχονται αποφασιστικά χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, άλλοι δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ\' αυτή.

    Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις. Αυτές πρέπει να γίνουν με τους ξεκάθαρους στόχους και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αναφέραμε. Αν οι υπερβάσεις αυτές υλοποιηθούν, η έξοδος από την κρίση μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά απ\' ότι νομίζουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα χάσει η κυβέρνηση ή κάποια συγκεκριμένη παράταξη, αλλά η Ελλάδα στο σύνολό της», καταλήγουν οι δύο βουλευτές.

    [03] Χρ. Ροζάκης: Νομικό και πολιτικό παράδοξο η στάση της Τουρκίας στις κυπριακές έρευνες

    Νομικό πολιτικό παράδοξο χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ, Χρίστος Ροζάκης.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Αλήθεια" επισημαίνει ότι η συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - "ΤΔΒΚ" δεν έχει υπόσταση. Παρατηρεί όμως ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως "κράτος" για έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου και από την άλλη το αντιμετωπίζει ως κοινότητα αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής AOZ.

    Ο Κύριος Ροζάκης θεωρεί ότι η Τουρκία θέλει να παρεμβληθεί μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδος και πιστεύει ότι θα κάνει έρευνες και στα ανοικτά της Πάφου για να διεκδικήσει το μείζων στην περιοχή. Οι διαφορές τονίζει είναι μεγάλες και αγεφύρωτες και μπορούν να γεφυρωθούν στα διεθνή δικαστήρια.

    Σε ερώτηση για το Καστελόριζο απάντησε ότι εφόσον διαθέτει αναμφίβολα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αυτή επεκτείνεται στο σημείο που αρχίζει η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

    Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου είναι ενδεχομένως να οριοθετήσουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα γι'αυτό, επισημαίνει, προσπαθεί να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή.

    Στο ερώτημα , κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κατανείμει αναλογικά τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν από το φυσικό αέριο πριν από την λύση του κυπριακού, η απάντηση του καθηγητή είναι κατηγορηματική : "Αυτό θα γίνει μόνο αν μιλούμε για μια συνολική λύση, όπου οι τουρκοκύπριοι θα είναι μέρος του ενωμένου κράτους".

    Στην ίδια συνέντευξη ο καθηγητής Χρίστος Ροζάκης τονίζει ότι :" Στο οικόπεδο 12 η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει οτιδήποτε, γιατί δεν υπάρχει καμία συνέχεια των ακτών της με τις θαλάσσιες περιοχές στην επίμαχη περιοχή".

    [04] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο από τον Κενυάτη Μακάου

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο έκανε ο Πάτρικ Μακάου. Ο Κενυάτης δρομέας τερμάτισε πρώτος σήμερα στο μαραθώνιο του Βερολίνου σε δύο ώρες, τρία λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Αιθίοπα, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, με 2:03.59, από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2008, και πάλι σε μαραθώνιο στη γερμανική πρωτεύουσα.

    [05] «Η μέριμνα πασών των Εκκλησιών» αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    «Η μέριμνα πασών των Εκκλησιών» αποτελεί \"διακονία\" του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε τρισάγιο στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, στη μνήμη του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του.

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «θησαυρός», πολύτιμος, ανεκτίμητος και «αδαπάνητος» είναι η Θεία Ευχαριστία, η «Χάρις του Θεού», η «εις τον Χριστόν Πίστις» και το «Πανάγιο Πνεύμα» και η εκκλησία το \"μαρτυρεί\" στον κόσμο, ο οποίος \"αναζητεί θησαυρούς φθειρόμενους και υλικούς και προσκολλάται ευκόλως εις όσους «σης και βρώσις αφανίζει και κλέπται διορρύσουσι και κλέπτουσι», αγνοών, η αδιαφορών «δια τον άσυλον θησαυρό» που κατέχει η Εκκλησία\".

    «Την μαρτυρίας ταύτην, περί του θησαυρού ημών του «εν οστρακίνοις σκεύεσι» φυλασσόμενου, αλλ\' ουδέποτε αλλοιούμενου συνεχίζει να δίδει το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είς τον σύγχρονο άνθρωπον και παραλλήλως να υπενθυμίζει την ύπαρξίν του και εις εκείνους , οι οποίοι επηρεαζόμενοι εκ των ποικιλώνυμων κρίσεων της εποχής μας, τον έχουν λησμονήσει» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η «μέριμνα πασών των Εκκλησιών» αποτελεί διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «εν απαρασαλεύτω πίστει ότι η υπερβολή της δυνάμεως είναι του Θεού». Πρόσθεσε ότι πάντοτε «εκάλυπτε θυσιαστικώς» τα πνευματικά της τέκνα σε όλες τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στέλνοντας τους κατάλληλους αρχιερείς \"για την διαποίμανση και τον καταρτισμό τους\" και πρόσθεσε :

    «Ιδιαίτερως δε, εις καιρούς δυσχειμέρους και χαλεπούς για το Γένος και την Εκκλησίαν, εις καιρούς κατά τους οποίους αι έν Μακεδονία επαρχίαι και τα εν αυτοίς τέκνα της διέτρεχον «κινδύνους εκ γένους, κινδύνους εξ εθνών, κινδύνους εν ψευδαδέλφοις» το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εφρόντισε να εκλέξη και να καταστήση εις τας μητροπόλεις αυτάς Ιεράρχας ικανούς και πεφωτισμένους για να στηρίξουν το πολυτρόπως χειμαζόμενον ποίμνιο των, Ιεράρχας ικανούς \"να βαστάσουν τον καύσωνα» της αρχιερατικής τους διακονίας, αποφασισμένους να άρουν τον σταυρόν της μαρτυρίας του Ιησού, αλλά και να σταυρωθούν επ\' αυτού».

    Τέτοια ήταν η προσωπικότητα του μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών, που στάλθηκε από τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ\' για να διακονήσει τον λαό των Γρεβενών, συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι «ηργάσθη παντοιοτρόπως δια να αποτρέψη τους βαρείς λύκους, οι οποίοι όχι μόνο δεν εφείδοντο του ποιμνίου του αλλα και επεχείρουν να αρπάσουν τα πρόβατα μακράν της σωτηρίου ποίμνης της Εκκλησίας του Χριστού». «Είς την επιτέλεσιν του ιερού του καθήκοντος εύρε μαρτυρικόν θάνατον» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης, Ιωήλ, διαμήνυσε τους «εγκαρδίους» και «αδελφικούς» χαιρετισμούς και τις ευχές του προς τον αρχιεπίσκοπο «δια την αποκατάσταση της πολυτίμου υγεία του», προαναγγέλλοντας την επικείμενη συνάντηση τους, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στο Άγιο Όρος και στη μητρόπολη Λαγκαδά.

    Στην προσφώνηση του, ο μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος εξήρε το έργο του προκατόχου του, Αιμιλιανού, που ήρθε στα Γρεβενά, τέσσερα μόλις έτη από τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα, σε μια εποχή που «η χώρα βρισκόταν υπό τον ξένον ζυγό» και βρίσκονταν σε έξαρση οι εθνικοί και θρησκευτικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και δολοφονήθηκε δεκαέξι μόλις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις αρχές Οκτωβρίου του 1911.

    Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συμμετάσχει σε καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών στον πολιτιστικό κέντρο του δήμου.

    [06] Υπο έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αρετίου, στο νομό Λασιθίου

    Tα χειροτέρα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής που έθεσε υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή Αρετίου , στο Νομό Λασιθίου.

    Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες , προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της και να μην κινδυνεύσει το Μοναστήρι.

    Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έκαψε περίπου 20 στρέμματα χορτολιβαδικής και 5 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

    [07] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί να σταματήσει η βία στην Υεμένη

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες να σταματήσει η βία στην Υεμένη, στην πρωτεύουσα της οποίας Σαναά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι χθες, επομένη της αιφνίδιας επιστροφής στη χώρα του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

    Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από όλες τις πλευρές \"να απορρίψουν τη βία, κυρίως τη βία κατά των ειρηνικών και άοπλων αμάχων\" και να υπάρξει μια \"διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης\".

    Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στη Σαναά, όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, την επομένη του αιτήματος κατάπαυσης του πυρός που απηύθυνε ο πρόεδρος Σάλεχ μετά την αιφνίδια επιστροφή του την Παρασκευή στη χώρα έπειτα από απουσία άνω των τριών μηνών στη Σαουδική Αραβία.

    [08] Η BAΕ Systems θα απολύσει περί τους 3.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία

    Η BAΕ Systems, μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες, πρόκειται να ανακοινώσει την περικοπή περίπου 3.000 θέσεων εργασίας στη Βρετανία, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

    Δημοσιεύματα των εφημερίδων Sunday Telegraph και Sunday Times καθώς και πληροφορίες του δικτύου Sky News αναφέρουν ότι η εταιρία θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση την προσεχή εβδομάδα.

    Οι περικοπές θα επηρεάσουν 2.500 με 3.000 υπαλλήλους της εταιρίας, ενώ μεταξύ των εγκαταστάσεων που θα πληγούν περισσότερο είναι το εργοστάσιο στο Ουόρτον του Λάνκασιρ, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoons και ένα στο Μπρόου του Γιόρκσιρ, όπου κατασκευάζονται τα αεροσκάφη τύπου Hawk.

    Η BAE αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το πότε θα γίνουν οι περικοπές, τι κλίμακας θα είναι και ποια εργοστάσιά της θα πληγούν περισσότερο.

    [09] Υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ: Πρέπει να αποδεχθούμε το σχέδιο του Κουαρτέτου

    Το Ισραήλ οφείλει να αποδεχθεί το σχέδιο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων πριν από το τέλος του 2012, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

    "Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση του Κουαρτέτου, επειδή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα πράγμα που είναι πολύ θετικό: την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο Ραδιοσταθμό του Ισραήλ.

    "Και έχουμε πει, εδώ και δυόμισι χρόνια, από τότε που σχηματίσαμε αυτήν την κυβέρνηση, ότι είμαστε έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις", προσέθεσε.

    Λίγο μετά την υποβολή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς του αιτήματος αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, το Κουαρτέτο υπέβαλε πρόταση για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

    Το σχέδιο του Κουαρτέτου προτείνει προπαρασκευαστική συνάντηση εντός ενός μήνα για να συμφωνηθεί μια ημερήσια διάταξη και η μέθοδος των διαπραγματεύσεων, ώστε οι δύο πλευρές να σημειώσουν "ουσιαστική πρόοδο" στα εδαφικά και συνοριακά θέματα εντός έξι μηνών και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία έως το τέλος του 2012.

    Ο Λίμπερμαν, αν και σημείωσε σήμερα ότι διατηρεί "επιφυλάξεις όσον αφορά τη διατύπωσή" του, αιτιολόγησε ταυτοχρόνως τη στάση του υπέρ του σχεδίου του Κουαρτέτου, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο απέναντι στις ΗΠΑ.

    "Οι Αμερικάνοι ανέπτυξαν τεράστιες προσπάθειες στους κόλπους του Κουαρτέτου για να καταλήξει σε αυτήν την πρόταση, εκτός του ότι μας υποστήριξαν στην κρίση γύρω από την πρεσβεία μας στο Κάιρο και κατά την ομιλία (την Τετάρτη) του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ", δήλωσε.

    "Ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα έρθουν αυτήν τη φορά αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και δεν θα τις αποφύγουν", σημείωσε επίσης, κατηγορώντας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι επιζητεί "συνεχώς προσχήματα για να μην διαπραγματευτεί".

    Ο Αμπάς δήλωσε χθες ότι επιθυμεί μια τροποποίηση της συμφωνίας του Παρισιού που συνήφθη το 1994 γιατί είναι "άδικη".

    Ο Λίμπερμαν υπογράμμισε εξάλλου ότι "αν οι Παλαιστίνιοι περάσουν πράγματι μια μονομερή απόφαση αν όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργότερα στη Γενική Συνέλευση, αυτό θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια ολότελα καινούργια κατάσταση και αυτό θα έχει επιπτώσεις, σκληρές επιπτώσεις".

    Το Ισραήλ ανησυχεί ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα για την αναγνώριση κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό μπορεί να κερδίσει μια πιο περιορισμένη έγκριση στη Γενική Συνέλευση, όπου οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί με απλή πλειοψηφία.

    "Οποιοδήποτε μονομερές βήμα θα προκαλέσει αναμφίβολα την αντίδραση του Ισραήλ", κατέληξε.

    [10] Τουλάχιστον 22 νερκοί από τέσσερις εκρήξεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 22 ιρακινοί σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πόλη Κερμπάλα, στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από κυβερνητικό κτίριο, όπου πολίτες περίμεναν στην ουρά για να εκδώσουν ταυτότητες και διαβατήρια και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις λίγο μετά την άφιξη των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών.

    Πανικόβλητοι οι άνδρες ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν τους περαστικούς καθώς από τις εκρήξεις καταστράφηκαν οι προσόψεις γειτονικών κτιρίων και πήραν φωτιά κάποια σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Οπως δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Η Κερμπάλα, ιερή πόλη για τους σιίτες, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων σουνιτών ισλαμιστών με θύματα σιίτες προσκηνυτές που συρρέουν στους ναούς της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2011 - 12:29:39 UTC