Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [02] «Ο κόσμος του Ελύτη στην ποίηση και τη ζωγραφική»
  • [03] Με απώλειες 1,67% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • [01] Συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας έντονα στο σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αποφάσισαν, στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποίησαν σήμερα, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία αύριο και την Τετάρτη.

    Οι συνάδελφοί τους σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες την απεργία που πραγματοποιούν σήμερα.

    Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους. Έτσι, ενώ είχαν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Η Ομοσπονδία των αυτοκινητιστών κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι παρόλο που κατέθεσαν τις προτάσεις τους εδώ και αρκετές ημέρες, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως κίνηση από την πλευρά του υπουργού να συνεχιστεί ο διάλογος, και ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκαν μαζί του ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

    [02] «Ο κόσμος του Ελύτη στην ποίηση και τη ζωγραφική»

    «Ο Κόσμος του Ελύτη στην ποίηση και τη ζωγραφική» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Ίδρυμα Θεοχαράκη και στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του νομπελίστα ποιητή.

    Η έκθεση που εγκαινιάζεται επίσημα αύριο εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα, και αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα ζωγραφικά έργα του Ελύτη από τα οποία τα περισσότερα φυλάσσονται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Κολάζ, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια μικρών διαστάσεων, όπως το πορτρέτο του Διονύση Φωτόπουλου:'' ξέρω δεν θα μου το συγχωρέσει ο χρόνος που τον έβαλα σε δοκιμασία: ή εγώ ή εκείνος. Προτείνω τη ζωή με την κάννη στον κρόταφο και περιμένω'' γράφει σε ιδιόχειρο σημείωμά του στον σκηνογράφο, ο Έλληνας νομπελίστας.

    Στον τρίτο όροφο η έκθεση συνεχίζεται με σημαντικά έργα κορυφαίων δημιουργών για το έργο των οποίων ο Ελύτης είχε δημοσιεύσει αισθητικά δοκίμια: Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος -Γκίκας, Νίκος Νικολάου, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός. Κι ανάμεσά τους η περίφημη "καθιστή γυναικεία μορφή", έργο που δώρισε ο Ανρί Ματίς, μέσω του Ροζέ Μιλλιέξ στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο και φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Στον ίδιο όροφο προσωπικά ντοκουμέντα του Οδυσσέα Ελύτη, όπως η άδεια παραμονής του στο Παρίσι το 1948-1951, ένα φωτογραφικό πορτρέτο του ποιητή τραβηγμένο από τον Μπρεσόν, το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη και άλλα συναρπαστικά ντοκουμέντα.

    Σημαντική πτυχή της τιμητικής έκθεσης για τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς είναι τα έργα διακεκριμένων σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη. Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους δημιουργούς ξεχωρίζουν τα ονόματα των: Ναταλία Μελά, Παναγιώτη Τέτση, Γιώργου Λάππα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Κώστα Βαρώτσου.

    [03] Με απώλειες 1,67% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου του 1993 υποχώρησε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά.

    Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται τα πυρά των πωλητών, καθώς η αγορά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, προεξοφλεί μεγαλύτερο \"κούρεμα\" στα ελληνικά ομόλογα, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ξεκλειδώσει η εκταμίευση της 6ης δόσης το σκηνικό ανασφάλειας θα παραμείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 784,65 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,67%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τις 806,42 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,06%, κέρδη τα οποία εξανεμίσθηκαν γρήγορα και η αγορά έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,950 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2011 - 16:29:35 UTC