Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλλειμμα 6,8% και ύφεση 2,5%, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2012
  • [02] Η ΝΔ θα επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την εφεδρεία
  • [03] "Μεθυσμένοι" παπαγάλοι εντοπίστηκαν στην Αυστραλία
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: "Ολοκληρώνεται μια δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής"
  • [05] Ευεργετική για την υγεία η χρήση ποδηλάτου
  • [06] Ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Ολυμπιακό οι Μόνχε και Ζαραδούκας

  • [01] Έλλειμμα 6,8% και ύφεση 2,5%, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2012

    Σε καθεστώς ύφεσης της τάξης του 2,5% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% εφέτος και πτώση κατά 4,5% το 2010), θα κινηθεί το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Το προσχέδιο προβλέπει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω στο 16,4% το 2012, από 15,2% εφέτος. Αντίθετα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 6,8% του ΑΕΠ, από 8,5% το 2011.

    Το προσχέδιο χρησιμοποιεί "μελανά χρώματα" για να περιγράψει το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζεται το 2012 λιγότερο ευνοϊκό από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες από ότι 6 μήνες πριν, ενώ η κρίση χρέους αφορά όλο και περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης: το εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό πρόγραμμα, βραχυπρόθεσμα συμβάλλει ως έναν βαθμό στην κατάσταση ύφεσης της οικονομίας, η οποία επιπλέον περιβάλλεται από κινδύνους και αβεβαιότητες που υπάρχουν για ανάκαμψη στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση, την ταχύτητα της εφαρμογής και τη γενικότερη πρόοδο του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών.

    Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα, οφείλεται επιπρόσθετα στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη μεγαλύτερη ύφεση του 2011, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η συμβολή της εγχώριας ζήτησης στη μείωση του ΑΕΠ προβλέπεται στις 4,9 εκατοστιαίες μονάδες.

    Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί το 2012 κατά 3,8% (από -6,2% το 2011 και -4,5% το 2010), λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας. Η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί το 2012 κατά 7,5% (από -8% το 2011 και -6,5% το 2010). Οι επενδύσεις θα περιορισθούν το 2012 κατά 4% (από -12,9% το 2011 και -16,5% το 2010). Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.

    Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 16,4% του εργατικού δυναμικού (από 15,2% το 2011 και 11,9% το 2010), λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας. Η ύφεση αυτή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 1,1% (από -5,3% το 2011 και -2,1% το 2010).

    Ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2012, επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο εναρμονισμένος δείκτης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6% (από 2,8% το 2011 και 4,7% το 2010). Παράλληλα, συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης του δομικού πληθωρισμού.

    Καταθέσεις

    Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του μεγέθους που αποτελεί την ελληνική συμβολή στο Μ3 της ζώνης του ευρώ (εκτός του νομίσματος σε κυκλοφορία) υποχώρησε το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011 και διαμορφώθηκε σε -10,7% τον Ιούλιο (β΄ τρίμηνο 2011: -10,2%, δ΄ τρίμηνο 2010: -11,8%). Ο ρυθμός αυτός, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους διαμορφώνεται σε αρνητικό επίπεδο, παρέμεινε χαμηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό στη ζώνη του ευρώ και μάλιστα η διαφορά μεταξύ των δύο ρυθμών ήταν διψήφια σε όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

    Η μείωση του νομισματικού μεγέθους Μ3 στην Ελλάδα, το οποίο σχεδόν στο σύνολό του περιλαμβάνει καταθέσεις, συνδέεται κυρίως με την έντονη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας της οποίας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατέφυγαν στις καταθέσεις τους, προκειμένου να καλύψουν καταναλωτικές ή λειτουργικές δαπάνες. Παράλληλα, η πτώση του νομισματικού μεγέθους Μ3 ενισχύθηκε σημαντικά από την αυξημένη αβεβαιότητα μερίδας των αποταμιευτών, η οποία οδήγησε στη μετακίνηση αποταμιευτικών κεφαλαίων προς τοποθετήσεις στο εξωτερικό, τραπεζογραμμάτια ή χρυσές λίρες.

    Χορηγήσεις

    Σε αρνητικό επίπεδο (-1,2%) βρέθηκε τον Ιούλιο εφέτος, σε ετήσια βάση, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες- αγρότες- ατομικές επιχειρήσεις και ιδιώτες- ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα) από τις τράπεζες. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη χειροτέρευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος- καθώς η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί-, αλλά και το κλίμα της αρνητικής ψυχολογίας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Από την πλευρά της προσφοράς δανείων, βασικοί παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά στην παροχή πιστώσεων, ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένες πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, λόγω των δυσκολιών που οι τελευταίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως προς την άντληση χρηματοδοτικών πόρων από εξωτερικές πηγές, και η άνοδος του ποσοστού των επισφαλών δανείων και του πιστωτικού κινδύνου, λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, αρνητική επίδραση στην προσφορά πιστώσεων ασκούν η αβεβαιότητα των τραπεζών σχετικά με τη σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος κατά τα επόμενα έτη και η αύξηση της "αποστροφής τους προς τον κίνδυνο". Από την πλευρά της ζήτησης, η διάθεση αλλά και η δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για περαιτέρω δανεισμό, επηρεάστηκε αρνητικά από την ένταση της ύφεσης και την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης.

    Μείωση ελλείμματος

    Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι τα μέτρα που θα έχουν άμεση επίπτωση στη μείωση του ελλείμματος και στη δυναμική του χρέους στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

    Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012, βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015,

  • συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών,

  • βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος,

  • επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου,

  • περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου (συγχωνεύσεις- καταργήσεις).

    Διαβάστε επίσης:

    Ευ. Βενιζέλος:"Ολοκληρώνεται μια δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής"

    [02] Η ΝΔ θα επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την εφεδρεία

    Η ΝΔ θα επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την εργασιακή εφεδρεία, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    «Δεν σημαίνει ότι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, επειδή η τρόικα δεν θα έχει πεισθεί, δεν θα επιμένει στην ορθότητα των παρατηρήσεων και των διεκδικήσεων της. Δεν σημαίνει ότι εμείς θα αφήσουμε στη μη επαναδιαπραγμάτευση όλα τα ζητήματα που, για εμάς, είναι ανοιχτά, από τους φορολογικούς συντελεστές μέχρι και την εργασιακή εφεδρεία», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε πως «έναν αγώνα κάνουμε και δεν θέλουμε να αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν. Σ' αυτόν τον αγώνα, λοιπόν, έχει μπει μπροστά ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι βέβαιο ότι είναι εύκολο, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε. Κάθε άλλο, δεν υπάρχουν λεφτά, το ξέρουμε».

    Ανέφερε ακόμη πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων, δεν θα υπάρξουν απολυμένοι και συμπλήρωσε:

    «Για έναν χρόνο δεν θα έχουμε κανέναν απολυμένο. Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το ξέρετε. Μη γελιέστε. Δεν θα απολυθεί αύριο κανένας με την εργασιακή εφεδρεία. Θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος. Μέσα σ' έναν ολόκληρο χρόνο πάρα πολλά μπορεί να έχουν συμβεί».

    [03] "Μεθυσμένοι" παπαγάλοι εντοπίστηκαν στην Αυστραλία

    Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας θεωρούν ότι το ποτό κάνει ένα είδος παπαγάλων να πέφτουν, να χτυπούν πάνω σε αντικείμενα ή να χάνουν τον προσανατολισμό τους, όμως οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι για την παράδοξη αυτή κατάσταση ευθύνεται το ότι οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι τσιμπολογούν φρούτα στα οποία έχει αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης.

    Ο Στίβεν Κάτερ από την κτηνιατρική κλινική "Η Κιβωτός", επισημαίνει πως η συμπεριφορά αυτή είναι εποχική και συνδέεται με αυτό που τρώνε οι παπαγάλοι του είδους red-collared lorikeets.

    "Η... μεθυσμένη συμπεριφορά παρατηρείται όλη τη χρονιά, αλλά είναι ιδιαίτερα αυξημένη την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, υπογραμμίζει ο ίδιος.

    Οι κάτοικοι της πόλης αναφέρουν ότι οι πολύχρωμοι αυτοί παπαγάλοι ειδικά αυτούς τους μήνες δυσκολεύονται να πετάξουν, χάνουν τον προσανατολισμό τους και γίνονται πιο φιλικοί στους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τους μεθυσμένους παπαγάλους είναι να μην αφυδατωθούν και σύντομα θα ξεπεράσουν το hang over.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: "Ολοκληρώνεται μια δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής"

    Στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα κινείται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ υποστηρίζεται από τη δέσμη των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί και τα οποία θα έχουν ψηφιστεί, στο σύνολό τους, από τη Βουλή πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου, επισημαίνοντας ότι με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με τον νέο προϋπολογισμό "ολοκληρώνεται μία πυκνή και δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το 2012 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ - δημοσιονομικό έλλειμμα 14,65 δισ. ευρώ)".

    [05] Ευεργετική για την υγεία η χρήση ποδηλάτου

    Οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν στη δουλειά τους με ποδήλατο αρχίζουν την ημέρα τους με πιο χαλαρή διάθεση και τους είναι ευκολότερο να "κατεβάσουν τους διακόπτες" το βράδυ.

    "Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και το μυαλό ξεφεύγει...", τονίζει ο Ίνγκο Φρόμπες από το Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

    Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθούν στη δουλειά τους, καλό είναι να χρησιμοποιούν, όταν μπορούν, ποδήλατο.

    Ακόμα και μια διαδρομή δέκα λεπτών αρκεί για να βελτιωθεί το κυκλοφορικό σύστημα και ενισχύει τους μύες, σύμφωνα με τον Φρόμπες.

    Οι ποδηλάτες, επισημαίνει, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση και προβλήματα στη μέση.

    [06] Ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Ολυμπιακό οι Μόνχε και Ζαραδούκας

    Την απόκτηση των ποδοσφαιριστών Βιθέντε Μόνχε και Γιάννη Ζαραδούκα, ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

    Οι δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας διάρκεις δύο ετών.

    «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση των ποδοσφαιριστών Βιθέντε Μόνχε και Γιάννη Ζαραδούκα, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας, διάρκειας δύο ετών», αναφέρει η ανακοίνωση της πειραϊκής ΠΑΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2011 - 12:29:38 UTC