Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Λαίλαπα» ο ιός HPV, προκαλεί και καρκίνο στόματος και λαιμού
  • [02] Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη από το '92
  • [03] Από 1η Νοεμβρίου σταματούν την πίστωση οι φαρμακοποιοί Αττικής
  • [04] Διάλογο για το μισθολόγιο ζητούν διδάσκοντες ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [05] Σύντομα στη Βουλή νέο πλαίσιο για την προστασία των ζώων
  • [06] Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, διαβεβαιώνει το Γενικό Λογιστήριο
  • [07] Το Νόμπελ Φυσικής 2011 στην έρευνα επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος

  • [01] «Λαίλαπα» ο ιός HPV, προκαλεί και καρκίνο στόματος και λαιμού

    Τα περιστατικά καρκίνου του στόματος και του λαιμού εμφανίζονται αυξημένα, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως στη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο ευρέως εξαπλωμένος ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων. Οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά έχουν ευνοήσει την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού και, κατά συνέπεια, των στοματικών καρκίνων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μάουρα Γκίλισον του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν, σε βάθος 20ετίας, καρκινικούς ιστούς από δείγματα που πήραν από 271 ασθενείς με καρκίνους στο στόμα (στο πίσω μέρος της γλώσσας, στις αμυγδαλές, στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας), καθώς επίσης στο φάρυγγα και το λάρυγγα.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, με το πέρασμα των χρόνων, η παρουσία του ιού HPV στα δείγματα του καρκινικού ιστού ήταν όλο και πιο συχνή. Με βάση αυτά τα πορίσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι στοματικοί καρκίνοι που οφείλονται στον ιό, πλήττουν πλέον περίπου 26 άτομα ανά ένα εκατομμύριο του πληθυσμού, έναντι μόνο οκτώ το 1988.

    Η καθηγήτρια Τίνα Νταλιάνη του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης συμφώνησε ότι η αύξηση στους στοματικούς καρκίνους «οφείλεται σε μια επιδημία του ιού HPV». Όπως είπε, η αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα σε πιο νεαρή ηλικία, καθώς και η εναλλαγή περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων, παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού και των σχετικών καρκίνων. Η Νταλιάνη, σε προηγούμενη έρευνά της στη Σουηδία, είχε διαπιστώσει ότι οι καρκίνοι που οφείλονται σε αυτό τον ιό, γίνονται σταδιακά η κυριότερη μορφή των καρκίνων του στόματος, ενώ παλαιότερα ο καπνός του τσιγάρου θεωρείτο η κυριότερη αιτία. Στη δεκαετία του ΄80 οι στοματικοί καρκίνοι που αποδίδονταν στον HPV, αποτελούσαν μόνο το 16% του συνόλου, ενώ σήμερα πια είναι πάνω από το 70%. Όπως είπε η Γκίλισον, «η σχέση ανάμεσα στον ιό HPV και στους καρκίνους του στόματος και του λαιμού αλλάζει τελείως πλέον τις αντιλήψεις μας αναφορικά με το ποιος κινδυνεύει, ποια πρέπει να είναι η θεραπεία, ποια είναι η πρόγνωση της ασθένειας και πώς θα γίνει η πρόληψη».

    Το αισιόδοξο νέο είναι ότι όσοι έχουν καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV, έχουν τελικά καλύτερη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου, καθώς ο καρκίνος τους ανταποκρίνεται καλύτερα στην θεραπεία. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να αξιοποιηθεί σε αυτού του είδους τους καρκίνους ένα εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, ο οποίος επίσης οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό. Προς το παρόν πάντως, κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για την καταπολέμηση του στοματικού καρκίνου.

    [02] Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη από το '92

    Από το 1992 μεχρι σήμερα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στην Ευρώπη εξαιτίας των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, τονίζει ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ, σε δημόσια παρέμβαση του.

    Τα κρούσματα δολοφονιών δημοσιογράφων-ερευνητών στις διάφορες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αυξάνονται και πληθύνονται επικίνδυνα τονίζει ο Επίτροπος, υπενθυμίζοντας τις αποτρόπαιες δολοφονίες του Χραντ Ντινκ στην Τουρκία, του Γκεόργκι Γκονγκάτζε στην Ουκρανία, του Ελμάρ Χιουσγιένοφ στο Αζερμπαϊτζάν και της Αννα Πολιτκόφσκαγια στην Ρωσία, πριν από πέντε χρόνια.

    Επικαλούμενος στοιχεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Χάμμαρμπεργκ υπογραμμίζει ότι για τις 30 δολοφονίες δημοσιογράφων που έγιναν από το 2007 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη συνελήφθησαν μόνον δέκα ύποπτοι, χωρίς όμως οι διώξεις τους να στεφθούν από επιτυχία.

    Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες, για την αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου και την λειτουργία του δικαστικού συστήματος, καταλήγει ο Επίτροπος.

    Υποστηρίζοντας ότι η προστασία των δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, ο Επίτροπος αναφέρεται, στην συνέχεια, στην λογοκρισία που ασκείται κατά των δημοσιογράφων, είτε με την μέθοδο της κατάθεσης αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση είτε με την μέθοδο των απευθείας απειλών, εναντίον των ίδιων των δημοσιογράφων και των οικείων τους.

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται όταν οι αρχές ανέχονται να απειλούνται ή να δολοφονούνται δημοσιογράφοι, λέει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.

    Ο Επίτροπος τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης του αδικήματος της συκοφανικής δυσφήμισης από δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωματων των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους με ασφαλή τρόπο, χωρίς το φόβο παρενοχλήσεων, επιθέσεων, ξυλοδαρμών, είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την ελευθερία του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης σ' όλη την Ευρώπη .

    [03] Από 1η Νοεμβρίου σταματούν την πίστωση οι φαρμακοποιοί Αττικής

    Ένα μήνα περιθώριο δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για να εξοφλήσουν τα Ταμεία τα χρέη τους προς τα φαρμακεία, διαφορετικά από την 1η Νοεμβρίου και μετά όποιο Ασφαλιστικό Ταμείο δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, δεν θα πιστώνεται. Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες το βράδυ η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μετά από πολύωρη συνεδρίαση.

    Αυτό σημαίνει ότι ασφαλισμένοι των Ταμείων που χρωστούν σε φαρμακοποιούς από συνταγές που έχουν εκτελεστεί, θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα πηγαίνουν στα Ταμεία τους για να πάρουν τα χρήματά τους.

    Οι φαρμακοποιοί, επίσης, διαφωνούν ριζικά με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τέτοιου είδους αποφάσεις, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα ο φαρμακευτικός κλάδος έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες εν ονόματι του "ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων", καθιστώντας το ελληνικό φαρμακείο το πιο ανοικτό επάγγελμα στην Ευρώπη».

    [04] Διάλογο για το μισθολόγιο ζητούν διδάσκοντες ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Επιστολή για το Ειδικό Μισθολόγιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητών, έστειλαν οι ομοσπονδίες τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

    Με την επιστολή τους, οι διδάσκοντες ζητούν "μια υπεύθυνη ενημέρωση για τον ακριβή χαρακτήρα του μισθολογίου και όλα τα σχετικά θέματα" και τον "καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έναρξης και ολοκλήρωσης του διαλόγου, για το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Λειτουργών του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας".

    [05] Σύντομα στη Βουλή νέο πλαίσιο για την προστασία των ζώων

    «Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η προστασία των ζώων είναι μια συνεχής διαδικασία. Θεωρούμε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η αγάπη για τα ζώα και η προστασία τους αποτελούν δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας». Αυτό δήλωσε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, με τον νόμο 3170/2003 θέσπισε για πρώτη φορά ένα συνολικό πρωτοποριακό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, το οποίο έρχεται να συμπληρωθεί με νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Ο διάλογος για την τελική διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής.

    Όπως είπε ο κ. Δριβελέγκας, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, που θα βελτιώσει και το σύστημα περισυλλογής και περίθαλψης των ζώων. Επιπλέον, επιδιώκεται και η προστασία των ζώων, από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις ή εκδηλώσεις για σκοπούς κερδοσκοπικούς, με τη λήψη μέτρων που θα το απαγορεύουν, ενώ προβλέπονται κατά πολύ αυστηρότερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από αυτές που προέβλεπαν οι νόμοι 1197 και 3170.

    [06] Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, διαβεβαιώνει το Γενικό Λογιστήριο

    Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την κάλυψη των δημοσιονομικων αναγκών της χώρας, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, διαβεβαιώνουν πηγές του Γενικου Λογιστηρίου του κράτους.

    Σημειώνεται οτι χθές στο Eurogroup έγινε γνωστό οτι η απόφαση εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου στήριξης θα ληφθεί εντός του Νοεμβρίου.

    [07] Το Νόμπελ Φυσικής 2011 στην έρευνα επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος

    Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή του βραβείου.

    Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) λαμβάνει ο αμερικανός πολίτης Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο Αμερικανοαυστραλός πολίτης Μπράιαν Σμιτ και ο Αμερικανός Άνταμ Ρις.

    "Μελέτησαν αρκετές δεκάδες αστέρες που εκρήγυντο, οι οποίοι αποκαλούνται σουπερνόβα, και ανακάλυψαν πως το σύμπαν επεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό", ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

    "Η ανακάλυψη αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους βραβευθέντες", προσθέτει η επιτροπή στη δήλωσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2011 - 10:29:36 UTC