Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τις εξελίξεις στην οικονομία, συνεδριάζει το απόγευμα η Εκτελ. Γραμματεία ΝΔ
  • [02] "Ξεφουσκώνει" το κύμα καταλήψεων σε πανεπιστήμια και σχολεία
  • [03] Ο Ζ. Μπαρόζο κατηγορεί τις αγορές ότι καλλιεργούν τον πανικό
  • [04] "Σάντουιτς" από γραφένιο υπόσχεται επανάσταση στην πληροφορική
  • [05] Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία το επόμενο διήμερο
  • [06] Κινητοποιήσεις καθηγητών και δασκάλων Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο
  • [07] Άρπαξαν 100.000 ευρώ από χρηματαποστολή στον Νέο Κόσμο
  • [08] Ως "πρωτοφανή άσκηση βίας" χαρακτήρισε ο Οικουμ. Πατριάρχης την κατάληψη μονής Εσφιγμένου
  • [09] Τραγικός θάνατος 92χρονου από πυρκαγιά στην Κρήτη
  • [10] Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, ενόψει νέων μέτρων για Ευρωζώνη
  • [11] Οριακή βελτίωση στα μεγέθη των εμπορευματικών συναλλαγών τον Αύγουστο
  • [12] Όμιλος επενδυτών του Κατάρ εξαγοράζει το λουξεμβουργιανό τμήμα της Dexia
  • [13] Όμιλος επενδυτών του Κατάρ εξαγοράζει το λουξεμβουργιανό τμήμα της Dexia
  • [14] Κρατικοποιείται η Dexia
  • [15] Αναγκαίο ένα "έξυπνο κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με Γκ. Σρέντερ
  • [16] Τριάντα ένας νεκροί σε επεισόδια σε ολόκληρη τη Συρία, την Κυριακή
  • [17] Το Βερολίνο δηλώνει πως "ανησυχεί πολύ" για τη θρησκευτική βία στην Αίγυπτο
  • [18] "Εφυγε" ο Κ. Μπαλάφας, φωτογράφος Β' Παγκοσμίου Πολέμου και Αντίστασης

  • [01] Για τις εξελίξεις στην οικονομία, συνεδριάζει το απόγευμα η Εκτελ. Γραμματεία ΝΔ

    Συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

    Στη συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, θα εξεταστεί το σύνολο των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2012 και τις, εν γένει, εξελίξεις στην οικονομία.

    Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τον οποίο στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως "ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας", ενώ θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει ριζική αναθεώρησή του.

    [02] "Ξεφουσκώνει" το κύμα καταλήψεων σε πανεπιστήμια και σχολεία

    Kατάληψη στο υπουργείο Παιδείας έκανε το πρωί ομάδα εργαζομένων του υπουργείου.

    Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν συνάντησε ανταπόκριση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και λίγο αργότερα η κυκλοφορία από και προς το υπουργείο άρχισε να γίνεται κανονικά.

    Οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται εκτός από τα οικονομικά μέτρα και για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, διαμαρτύρονται, όπως δήλωσαν, γιατί υπάρχουν κλειστοί, σε πολλούς υπαλλήλους, χώροι στάθμευσης και γιατί έχουν κλείσει, για λόγους ασφαλείας, οι έξοδοι του υπουργείου.

    Την ίδια ώρα, οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια έχουν μειωθεί στα 50 τμήματα, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια, που επίσης φαίνεται να μειώνονται.

    Ωστόσο αίσθηση προκαλούν και πάλι οι εκτεταμένες καταστροφές που υπέστη το 5ο λύκειο Ζωγράφου, από αγνώστους. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν βομβαρδισμένο τοπίο, όταν μπήκαν μέσα στο κτίριο, το Σαββατοκύριακο μετά από κατάληψη 15 ημερών. Γραφεία, καρέκλες, κάθε είδους εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είχαν καταστραφεί, ενώ τρεις αίθουσες προκάτ του ισογείου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στο μεταξύ, μαθητές, εκπρόσωποι σχολείων απ? όλη τη χώρα ,που συνεδρίασαν, συγκρότησαν Πανελλαδικό Όργανο Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ όρισαν ως «ημέρα δράσης» την 13η Οκτωβρίου, οπότε καλούν τους μαθητές να κάνουν συγκεντρώσεις έξω από όλα τα σχολεία. Παράλληλα προτίθενται να οργανώσουν συναυλίες στις πλατείες των μεγάλων πόλεων , αθλητικά τουρνουά, ενώ κάνουν λόγο για «οργανωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές εορτές και παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου».

    Διαβάστε επίσης:

    Κινητοποιήσεις καθηγητών και δασκάλων Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο

    [03] Ο Ζ. Μπαρόζο κατηγορεί τις αγορές ότι καλλιεργούν τον πανικό

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατηγορεί τις αγορές ότι "καλλιεργούν τον πανικό" κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής κατηγορεί χώρες της ευρωζώνης ότι άσκησαν "τεράστιες πολιτικές πιέσεις" επί της Επιτροπής για να δεχθεί την Ελλάδα στην Νομισματική Ενωση το 2001.

    Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

    Οι αγορές δεν είναι "άμεμπτες", δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. "Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό", δηλώνει ο Μπαρόζο.

    Οι αγορές δεν είναι "άμεμπτες", δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. "Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό", δηλώνει ο Μπαρόζο.

    Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

    "Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την εισδοχή (της Ελλάδας)", λέει.

    [04] "Σάντουιτς" από γραφένιο υπόσχεται επανάσταση στην πληροφορική

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους νομπελίστες καθηγητές Αντρέ Γκάιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «τσιπ» ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα βασίζονται στο νέο υλικό-θαύμα του μέλλοντος, το γραφένιο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πυρίτιο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

    Το γραφένιο, το οποίο θεωρείται το πιο λεπτό, ισχυρό και ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό στον κόσμο, έχει τις δυνατότητες να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην πληροφορική (και όχι μόνο), για αυτό άλλωστε οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν πέρυσι με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή τους το 2004.

    Τώρα, σε νέα μελέτη τους, που παρουσίασαν στο περιοδικό φυσικής «Nature Physics» οι δύο ρωσικής καταγωγής ερευνητές, μαζί με τον Λεονίντ Πονομαρένκο, για πρώτη φορά αναλύουν με ποιο τρόπο το γραφένιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα για την παραγωγή νέου τύπου «τσιπ».

    Δημιουργώντας ένα «σάντουιτς» δύο φύλλων γραφενίου με δύο ακόμα φύλλα ενός άλλου υλικού δύο διαστάσεων, του νιτρικού βορίου, δημιουργείται μια δομή τεσσάρων αλλεπάλληλων στρώσεων που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο των σημερινών «τσιπ».

    Η δημιουργία του «σάντουιτς» (όπου το νιτρικό βόριο απομονώνει μεταξύ τους τα δύο στρώματα του γραφενίου) επέτρεψε στους ερευνητές για πρώτη φορά να απομονώσουν το γραφένιο και έτσι να μελετήσουν πώς συμπεριφέρεται, όταν δεν δέχεται αρνητικές επιδράσεις από το περιβάλλον. Κατάφεραν έτσι να θέσουν υπό έλεγχο τις ηλεκτρονικές ιδιότητές του με τρόπο που δεν είχε ποτέ επιτευχθεί έως τώρα.

    Σύμφωνα με τον Γκάιμ, η νέα μελέτη δείχνει ότι το νέο υλικό συνιστά την καλύτερη και πιο εξελιγμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας μελλοντικής γενιάς ηλεκτρονικών με βάση το γραφένιο.

    [05] Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία το επόμενο διήμερο

    Ηκακοκαιρία που επικρατεί στη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους 8 με 9 μποφόρ θα συνεχιστεί το επόμενο διήμερο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Πιο αναλυτικά, σήμερα, Δευτέρα 10-10-2011 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις ανατολικότερες περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

    Αύριο Τρίτη 11-10-2011 τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    [06] Κινητοποιήσεις καθηγητών και δασκάλων Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο

    Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί εξ αιτίας του νέου μισθολογίου που όπως λέει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή της «ξεθεμελιώνει τα πάντα στο δημόσιο».Συγκεκριμένα, τονίζει ότι γίνονται μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, που ξεπερνούν, όπως λένε, ακόμα και το 40%. Όπως τονίζουν οι καθηγητές οι μειώσεις αφορούν «ετήσιο καθαρό εισόδημα που ξεκινά μόλις από τις 8.500 ευρώ και μείωση από 20-40% ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο, από τις ήδη χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών. Καταργούνται τα επιδόματα των εκπαιδευτικών (εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας) που δεν χαρίστηκαν από τις κυβερνήσεις αλλά η χορήγησή τους ήταν αποτέλεσμα των δύο δίμηνων απεργιών των εκπαιδευτικών το 1997 και το 2006».

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν:

    1. Στο συλλαλητήριο (ήδη έχει εξαγγελθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ) την Τρίτη 11/10/11 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    2.Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 13/10/11 στις 1 μμ στα Προπύλαια, στο οποίο θα συμμετάσχουν και άλλες ομοσπονδίες.

    3.Στο πανυπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15/11/11, στις 11 πμ, στο Σύνταγμα, μέρα Πανευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας δράσης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τις περικοπές, που διοργανώνεται από όλες τις ομοσπονδίες του δημοσίου. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών ώστε να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κηρύσσουν τρίωρη στάση εργασίας από 11 εως 2 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και 2μ.μ.έως 5 μ.μ. για την απογευματινή.

    Την ίδια ώρα, την αντίδραση τους στο πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο εκφράζουν και οι δάσκαλοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο «η κατακρεούργηση των νέων εργαζομένων και η αφαίμαξη των παλιών είναι ο κοινός τόπος».

    [07] Άρπαξαν 100.000 ευρώ από χρηματαποστολή στον Νέο Κόσμο

    Στο ποσό των περίπου 100.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία ένοπλης ληστείας σε χρηματαποστολή, που σημειώθηκε στις 10 το πρωί έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Λαγουμιτζή 74, στον Νέο Κόσμο.

    Δύο άγνωστοι προσέγγισαν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής, κρατώντας ο ένας βαριοπούλα και ο άλλος πιστόλι, τους ακινητοποίησαν και άρπαξαν έναν σάκο με τα χρήματα.

    Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν.

    [08] Ως "πρωτοφανή άσκηση βίας" χαρακτήρισε ο Οικουμ. Πατριάρχης την κατάληψη μονής Εσφιγμένου

    «Πρωτοφανή άσκηση βίας» εντός των ορίων της Ελληνικής Δημοκρατίας και «επικίνδυνη εκτροπή» εντός του Αγίου Όρους χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την συνεχιζόμενη «κατάληψη» του κτιριακού συγκροτήματος της μονής Εσφιγμένου, από τους σχισματικούς πρώην Εσφιγμενίτες μοναχούς.

    Κατά την επίσκεψη του στο Αντιπροσωπείο της νέας Μονής Εσφιγμένου (που στελεχώθηκε απο τη νέα αδελφότητα των Κατσουλιέρηδων) στις Καρυές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενους στους καταληψίες σχισματικούς μοναχούς ξεκαθάρισε ότι "η υπόθεση της εκκλησιαστικής αντιμετωπίσεως των εισέτι εντός των τειχών της Μονής και των λοιπών εξαρτημάτων αυτής παραμενόντων, να θεωρείται παρ' απάντων λήξασα, οριστικώς". Υπογράμμισε ότι το ίδιο ισχύει και από διοικητικής και δικαστικής πλευράς, για την κατάληψη, «κολασθείσας» και «ως ποινικό αδίκημα», καθώς σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους απαγορεύεται η εγκαταβίωση σχισματικών στη μοναστική πολιτεία.

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η «Μητήρ Εκκλησία» με πολύ θλίψη παρακολουθεί «όργανα τινά ανεχόμενα εισέτι το φαινόμενον της καταλήψεως» και συνέστησε στους μοναχούς της νέας αδελφότητας υπομονή και αγώνα μέχρι την αποκατάσταση «της κανονικότητος και της νομιμότητος».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι τυχόν διαφωνίες μεταξύ των μοναχών πρέπει να λύνονται με εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων εντός της εκκλησίας και να μην την οδηγούν σε «σχισματικήν διάσπαση», υπενθυμίζοντας ότι οι καταληψίες μοναχοί, παρά τις προσπάθειες των προκατόχων του Αθηναγόρα και του Δημητρίου, αλλά και επί των ημερών του, αρνήθηκαν την πνευματική ενότητα και συνεργασία με τις άλλες δεκαεννέα μονές.

    Από την πλευρά του ο ηγούμενος της νέας Μονής Εσφιγμένου Χρυσόστομος, προσφωνόντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ζήτησε από την «πολιτεία να αποκαταστήσει την τάξη και την νομιμότητα» και να μην επιτρέψει τις «αυθαίρετες παρεμβάσεις» και την «άναρχη υλοτόμηση» από τους καταληψίες, που απειλούν το κτίσμα και το φυσικό περιβάλλον γύρω από την ιστορική μονή.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα.

    [09] Τραγικός θάνατος 92χρονου από πυρκαγιά στην Κρήτη

    Ένας 92χρονος πέθανε από αναθυμιάσεις, όταν έπιασε φωτιά το διαμέρισμά του στο κέντρο του Ηρακλείου. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανέσυραν νεκρό τον υπερήλικα.

    Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής διενεργεί προανάκριση για τα αιτία της πυρκαγιάς.

    [10] Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, ενόψει νέων μέτρων για Ευρωζώνη

    Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την υπόσχεση που έδωσαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να ανακοινώσουν στο τέλος του μήνα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

    Η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ότι στόχος τους είναι να παρουσιάσουν μία βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος και να συμφωνήσουν με ποιο τρόπο θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Δεν έδωσαν, ωστόσο, λεπτομέρειες του σχεδίου τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην προχωρήσουν επιθετικά σε επενδύσεις με υψηλότερο κίνδυνο. Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας για την επικύρωση των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI αυξήθηκε κατά 0,4% και είναι 7% υψηλότερα από το χαμηλό του επίπεδο 15 μηνών την περασμένη εβδομάδα.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωναν κέρδη 0,4% και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών 0,3%.

    Η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε 1,3% και έφθασε στα 1,3566 δολάρια.

    [11] Οριακή βελτίωση στα μεγέθη των εμπορευματικών συναλλαγών τον Αύγουστο

    Οριακά υψηλότερη ήταν τον Αύγουστο η αξία των εισαγωγών σε σύγκριση με την αξία των εξαγωγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας.

    Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 2.349,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2011 έναντι 2.326,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 1%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.075,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.065,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9%.

    [12] Όμιλος επενδυτών του Κατάρ εξαγοράζει το λουξεμβουργιανό τμήμα της Dexia

    Όμιλος επενδυτών, που πρόσκειται στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της τράπεζας Dexia στο Λουξεμβούργο, υπό την επωνυμία Dexia BIL, που αφορούν στη λιανική τραπεζική και στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.

    "Χρηματοοικονομικός όμιλος του Κατάρ είναι έτοιμος να εξαγοράσει την τράπεζα", δήλωσε ο κ.Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται περί μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ τα οποία, επίσης σήμερα ανακοίνωσαν και την εξαγορά της λουξεμβουργιανής ιδιωτικής τράπεζας KBL, θυγατρικής του βελγικού Ομίλου KBC, έναντι του ποσού των 1,05 δισ.ευρώ.

    [13] Όμιλος επενδυτών του Κατάρ εξαγοράζει το λουξεμβουργιανό τμήμα της Dexia

    Όμιλος επενδυτών, που πρόσκειται στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της τράπεζας Dexia στο Λουξεμβούργο, υπό την επωνυμία Dexia BIL, που αφορούν στη λιανική τραπεζική και στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.

    "Χρηματοοικονομικός όμιλος του Κατάρ είναι έτοιμος να εξαγοράσει την τράπεζα", δήλωσε ο κ.Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται περί μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ τα οποία, επίσης σήμερα ανακοίνωσαν και την εξαγορά της λουξεμβουργιανής ιδιωτικής τράπεζας KBL, θυγατρικής του βελγικού Ομίλου KBC, έναντι του ποσού των 1,05 δισ.ευρώ.

    [14] Κρατικοποιείται η Dexia

    Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, την θυγατρική της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia στη χώρα.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ ύστερα από συνομιλίες με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

    Το κόστος της εθνικοποίησης θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής "κακής τράπεζας" ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

    Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου.

    Από το ποσό αυτό, το 60,5% (54 δισεκατομμύρια ευρώ) θα εγγυηθεί το Βέλγιο, το 36,5% η Γαλλία και το 3% το Λουξεμβούργο.

    [15] Αναγκαίο ένα "έξυπνο κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με Γκ. Σρέντερ

    Ένα "έξυπνο κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά περίπου 50% θεωρεί απαραίτητο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

    "Αυτή η μερική διαγραφή χρέους πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο, ώστε ούτε ο τραπεζικός τομέας να πληγεί δραστικά, ούτε να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", προσθέτει ο κ. Σρέντερ. Θεωρεί, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει ένα διαχειριστικό ίδρυμα, στο οποίο θα εισφερθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και ακίνητα, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να γεμίσει το κρατικό ταμείο της χώρας.

    Ο πρώην καγκελάριος τονίζει ότι είναι αναγκαία και η περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), θεωρώντας ότι η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) για το Ταμείο αποτελεί ένα μικρό βήμα μόνο. Εκτιμά, επίσης, ότι θα χρειασθούν και περαιτέρω αποφάσεις για την καθιέρωση των ευρωομολόγων. "Δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη, όταν η γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το μέσο", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ.

    [16] Τριάντα ένας νεκροί σε επεισόδια σε ολόκληρη τη Συρία, την Κυριακή

    Τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαντην Κυριακήσ' ολόκληρη τη Συρία σε μια σειρά επεισοδίων στο ένα από τα οποία ενεπλάκησαν ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι λιποτάκτες του στρατού και στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τη συριακή οργάνωση, οι μισοί από τους θανάτους αυτούς σημειώθηκαν στην πόλη Χομς, όπου επτά πολίτες πυροβολήθηκαν θανάσιμα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και οκτώ σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε συγκρούσεις μεταξύ συριακών στρατευμάτων και υπόπτων λιποτακτών.

    Εξάλλου, ένας λιποτάκτης συνταγματάρχης του συριακού στρατού, ο Ριάντ αλ-Ασαντ, ο οποίος έχει καταφύγει στην Τουρκία, ζήτησε "στρατιωτική βοήθεια" για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι αντίθετος σε μια ξένη επέμβαση στη χώρα του.

    [17] Το Βερολίνο δηλώνει πως "ανησυχεί πολύ" για τη θρησκευτική βία στην Αίγυπτο

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα πως "ανησυχεί πολύ" για τις βιαιότητες που στοίχισαν χθες Κυριακή τη ζωή σε 24 ανθρώπους στη διάρκεια συγκρούσεων που έφεραν αντιμέτωπους κόπτες διαδηλωτές (χριστιανοί της Αιγύπτου) με τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο του Καΐρου.

    "Ανησυχώ πολύ για τις βιαιότητες με θρησκευτικά κίνητρα που σημειώθηκαν την περασμένη νύκτα στην Αίγυπτο", δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    "Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και λογική", συνέχισε υπενθυμίζοντας πως "η οδός της δημοκρατίας περνάει επίσης από τη θρησκευτική ανεκτικότητα".

    [18] "Εφυγε" ο Κ. Μπαλάφας, φωτογράφος Β' Παγκοσμίου Πολέμου και Αντίστασης

    Πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια, πέθανε ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας ο οποίος με το φακό του απαθανάτισε μερικά από τα πιο σκληρά γεγονότα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης.

    Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της 'Αρτας από φτωχούς γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Αρχοντούλα. «Εκεί που -όπως λέει ο ίδιος-, οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς....»

    Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη βιοπάλη.

    Η πρώτη επαφή του με τη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή, όπως διηγείται ο ίδιος, ήταν στα δεκατρία του χρόνια.

    Το παράτολμο του χαρακτήρα και των πράξεων του αποδείχτηκε περίτρανα, όταν "αιχμαλώτιζε" στο φακό φοβερά εγκλήματα και σκηνές μπροστά στους Ιταλογερμανούς κατακτητές, με κίνδυνο την άμεση εκτέλεση του με συνοπτικές διαδικασίες, ή φωτογραφίζοντας τους διπλανούς συμπολεμιστές του την ώρα της μάχης.

    Αδιάψευστος μάρτυρας της παράτολμης ιδιοσυγκρασίας και εφευρετικότητάς του είναι η φωτογράφιση των σωμάτων των πατριωτών Τόδουλου και Φαρίδη, που αιωρούνταν άψυχα ανάμεσα σε δύο πλατάνια στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων τον Μάρτη του 1944, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Κώστας Μπουμπούρης, "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του".

    Η κηδεία του Κώστα Μπαλάφα γίνεται σήμερα Δευτέρα, στις 5:30 το απόγευμα, από το νεκροταφείο Χαλανδρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2011 - 10:29:41 UTC