Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακό κύμα
  • [02] ΕΟΔ: "Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι"

  • [01] Απεργιακό κύμα

    Σε απεργίες και στάσεις εργασίας προχωρούν σωματεία εργαζομένων τις επόμενες ημέρες αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Αναλυτικά:

    - Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Συλλόγων του Υπουργείου Οικονομικών.

    - Σε θέσεις μάχης βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι δάσκαλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κυλιόμενες πενθήμερες απεργίες.

    - Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα (17/10 έως 21/10) ο σύλλογος υπαλλήλων του ελεγκτικού συνεδρίου. «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον αφανισμό του εισοδήματος μας, καταστρέφοντας τις ζωές μας, προχωρά στην ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου», που οδηγεί τους Έλληνες στον εργασιακό μεσαίωνα». Την Τρίτη (18/10) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση (11:00) στην πλατεία Κοραή και μετά θα γίνει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

    - Δεμένα για τρεις ημέρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας. Η ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως την ίδια ώρα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα, το σωματείο των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) έχει αποφασίσει να μην αφήσει τα πλοία να αναχωρήσουν ούτε την ερχόμενη Τετάρτη, συνεχίζοντας για ένα 24ωρο ακόμα τις κινητοποιήσεις.

    - Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

    - Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εφοριακοί, οι οποίοι προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και σε τρεις 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

    - Σε 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

    - Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    [02] ΕΟΔ: "Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι"

    H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) σε ανακοίνωση, που εξέδωσε, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να μην εντάξει τους δημοσιογράφους των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στο ενιαίο μισθολόγιο καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με το να τους θεωρεί δημόσιους υπάλληλους.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    "Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

    "Το να εργάζεται δημοσιογράφος σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο: οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο κοινό και πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ.

    «Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών οργανισμών θέλει να εντάξει όλους τους εργαζόμενους σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης σε ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύει για το σύνολο του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα θεωρούνται απλώς δημόσιοι υπάλληλοι και δε θα καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου. «Η ένταξή μας στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων είναι περιοριστική για τον ρόλο μας ως ανεξάρτητων δημοσιογράφων», τονίζουν τα μέλη της ΕΟΔ, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ την ελευθερία τους να ενημερώνουν το κοινό σε μία περίοδο που αυτό επιζητεί αξιόπιστη, νηφάλια και απροκατάληπτη Ενημέρωση. Η ελευθερία αυτή κατοχυρώνεται επίσης από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των δημοσιογράφων».

    Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Ηλία Μόσιαλο, να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω στοιχεία και υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η ανεξαρτησία των δημοσίων ΜΜΕ καθορίζεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 October 2011 - 12:29:34 UTC