Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη"
  • [02] ΟΗΕ: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να αντέξουν για άλλους 6 μήνες

  • [01] "Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που κουβαλάει ο ελληνικός λαός με το χρέος, αλλά και με στόχο την έξοδο από την κρίση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    "Το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία δυο χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης", συνέχισε, σημειώνοντας ότι καθημερινά χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, οι αποφάσεις πρέπει να είναι καθοριστικές για να πάμε σε μία "Ευρώπη της αλληλεγγύης".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βάλει σε μια βιώσιμη βάση την οικονομία της. "Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι "οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες είναι ιστορικές".

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος η συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

    Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε στον πρωθυπουργό ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

    Οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup, και τη λειτουργίας της task force στην Ελλάδα και για την τεχνική βοήθεια που παρέχει.

    Συζήτησαν τέλος για την απόφαση να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

    [02] ΟΗΕ: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να αντέξουν για άλλους 6 μήνες

    Η μοναδική προσδοκία των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους κυρίους Χριστόφια - Έρογλου στο τέλος του μήνα, είναι να διατηρηθεί το "μομέντουμ" της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για άλλους έξι μήνες, με την ελπίδα να κατορθώσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Ο Γενικός Γραμματέας με την ενθάρρυνση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμά ότι δεν πρέπει η διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να πάνε χαμένες οι προσπάθειες τριών ετών.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία μέχρι την παραμονή της τελευταίας συνάντησης Χριστόφια - Ερογλου, τα κεφάλαια οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση και εσωτερική ασφάλεια ήταν κατά 99% κλειστά.

    Για τη διακυβέρνηση υπάρχει σοβαρή υπαναχώρηση του Ντερβίς Ερογλου, την οποία ορισμένοι θεωρούν διαπραγματευτική τακτική, ενώ για το περιουσιακό και το εδαφικό εκτιμάται ότι παρά το αδιέξοδο, μεγαλύτερη εμπλοκή εμπειρογνωμόνων στη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Μπαν Κι Μουν θα καταγράψει τα κεφάλαια που θεωρεί ότι έχουν κλείσει ή είναι σχεδόν κλειστά και θα ζητήσει συνέχιση των συνομιλιών μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα γίνει νέα συνάντηση. Αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί λύση, θα κηρυχθεί ανάπαυλα για μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013.

    Γενική είναι η εκτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη ότι υπάρχει τουρκική διαβεβαίωση για συνέχιση της διαδικασίας και αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέσει η τουρκική πλευρά τελεσίγραφο για διεθνή διάσκεψη.

    Δεν αποκλείεται όμως η Άγκυρα να εγείρει θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 October 2011 - 20:29:32 UTC