Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [02] Νέα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία
  • [03] "Σπιτικά μαγειρέματα" λόγω και της κρίσης
  • [04] Συζητήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας μόχλευσης του EFSF
  • [05] O Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για 3η φορά πρόεδρος της Νικαράγουας
  • [06] Αφιέρωμα στον Μάλερ από την ιστορική Φιλαρμονική της Τσεχίας, στο ΜΜΑ
  • [07] Τα βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/10 της καλλιεργήσιμης γης στην Κίνα

  • [01] Συνάντηση των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αργά χθες το βράδυ, των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και της ΝΔ, στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

    Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.

    [02] Νέα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

    Γάλλοι υπουργοί πέρασαν το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας το δρόμο για επιπλέον μέτρα λιτότητας τα οποία θα ανακοινωθούνσήμερα Δευτέρα, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνεση υπό το φως της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και της ανάγκης να εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

    Μετά τις προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να περικόψει άλλα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην εκτροχιασθούν τα σχέδιά της για μείωση του ελλείμματος.

    Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να πέσει στο 1% το 2012 από 1,75% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

    Κυβερνητικοί υπουργοί ετοίμασαν το έδαφος για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της Δευτέρας, βγαίνοντας στα ερτζιανά για να υπογραμμίσουν τη σημασία της περικοπής των δαπανών προκειμένου να διατηρηθεί στην επιθυμητή βαθμίδα "τρία Α" η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

    "Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς που έχει δει η Γαλλία από το 1945", δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χθες, προσθέτοντας πως "'έχει έρθει η ώρα της αλήθειας" για τη Γαλλία.

    Σε μια ομιλία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προς περιφερειακούς εκλεγμένους αξιωματούχους στην πόλη-θέρετρο των γαλλικών Άλπεων Μορζίν, ο Φιγιόν δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά είπε πως θα ήταν άστοχο να επιρρίπτεται η ευθύνη "στους οίκους αξιολόγησης, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους ή δεν ξέρω ποιον άλλο αποδιοπομπαίο τράγο" για το έλλειμμα της Γαλλίας.

    "Επιπλέον, δεν είναι χρήσιμο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί για να χρηματοδοτήσουμε τις δημόσιες δαπάνες μας", είπε ο Φιγιόν. "Δεν υπάρχει άλλη συνταγή για να μειώσουμε το χρέος από το να μειώσουμε τις δαπάνες."

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας βρίσκεται τώρα στο 5,7% του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το μειώσει στο 4,5% έως το επόμενο έτος και να φθάσει το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2013.

    Τον Αύγουστο, ο Φιγιόν παρουσίασε ένα σχέδιο για περικοπή 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους προϋπολογισμούς του 2011 και 2012. Οι νέες εξοικονομήσεις των 6 έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι στην κορυφή των προηγούμενων προβλέψεών του.

    [03] "Σπιτικά μαγειρέματα" λόγω και της κρίσης

    Επιστροφή στα «σπιτικά μαγειρέματα», θέλοντας και μη για λόγους υγιεινής διατροφής, αλλά και οικονομίας, αφού το έτοιμο και «γρήγορο» φαγητό δεν είναι πλέον οικονομικό, με τον ΦΠΑ να φτάνει το 23%.

    Το ΑΠΕ- ΜΠΕ απευθύνθηκε στην διατροφολόγο Μαρία Λεμπέση για να δώσει λύσεις αντικατάστασης των έτοιμων γευμάτων, με αυτά που μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του στο σπίτι.

    Η κ. Λεμπέση λέει ότι «αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα στο σπίτι με αγνά υλικά, ώστε να γίνουν πιο υγιεινά, πιο διαιτητικά και φυσικά πιο φθηνά».

    Προτείνει λοιπόν, αντί για πίτσα με χοντρή ζύμη, χάμπουργκερ και γύρο με πίτα που «στάζουν» θερμίδες και κορεσμένα λίπη και που θα τα φέρει στο σπίτι το delivery, οι καταναλωτές να μπουν στην κουζίνα του σπιτιού τους και με απλά βήματα να παρασκευάσουν τις δικές τους «νοστιμιές».

    Όπως επισημαίνει η κ. Λεμπέση το έτοιμο φαγητό «σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του, είναι ένας από τους βασικούς ενόχους για την παγκόσμια μάστιγα της παχυσαρκίας».

    Αν οι άνθρωποι το αποφύγουν, η κ. Λεμπέση, υποστηρίζει, ότι θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν δια βίου το επιθυμητό σωματικό βάρος και την υγεία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ειδικά την περίοδο αυτή.

    [04] Συζητήσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας μόχλευσης του EFSF

    Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα για να επιταχύνουν την διαδικασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που πλέον αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την Ιταλία, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν το ΕΤΧΣ, που διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους --η οποία ήδη πλήττει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία-- στην Ιταλία και στην Ισπανία.

    Η συμφωνία των 17 ωστόσο να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του ΕΤΧΣ κατά 4-5 φορές χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις προτού παρουσιαστεί στις αγορές. "Το αρχικό σχέδιο ήταν να έχουμε τις λεπτομέρειες έτοιμες ως το τέλος του χρόνου", σχολίασε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. "Αλλά υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι πρέπει να επιταχύνουμε την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, διότι οι εντάσεις στις αγορές αυξήθηκαν μετά τις τελευταίες ελληνικές εξελίξεις και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να ακολουθεί", πρόσθεσε.

    "Λαμβανομένης υπόψη της πίεσης σε χώρες όπως η Ιταλία, που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, υπάρχει η αίσθηση πως χρειάζεται να έχουμε (το ενισχυμένο ΕΤΧΣ) έτοιμο ήδη ως τα τέλη αυτού του μήνα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι θα παρουσιάσει τον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη Οκτωβρίου --πωλήσεις δημόσιων πόρων, αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημα-- ενώ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

    [05] O Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για 3η φορά πρόεδρος της Νικαράγουας

    Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα εξασφάλισετηνΚυριακή τρίτη θητεία καθώς συγκέντρωσε το 63,7%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 18% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

    Ο πλησιέστερος αντίπαλος του Ορτέγα Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του Ορτέγα, ήρθε δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία με 25,55%, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπέρτο Ρίβας.

    Κατά την πενταετή θητεία του Ορτέγα σημειώθηκε οικονομική πρόοδος, οφειλόμενη εν μέρει και στην βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

    Πρώην διοικητής των Σαντινίστας που ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα το 1979 και πολέμιος των ΗΠΑ την ψυχροπολεμική περίοδο, ο Ορτέγα κατάφερε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα χάρη σε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009--το οποίο ελέγχουν οι Σαντινίστας-- που καταργούσε την απαγόρευση που ίσχυε για τις συναπτές θητείες.

    [06] Αφιέρωμα στον Μάλερ από την ιστορική Φιλαρμονική της Τσεχίας, στο ΜΜΑ

    Η Φιλαρμονική της Τσεχίας ήταν η ιστορική ορχήστρα που ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη τη Συμφωνία αρ. 7 του Γκούσταβ Μάλερ, στις 19 Σεπτεμβρίου 1908 στην Πράγα, με μαέστρο τον ίδιο το συνθέτη.

    Το ίδιο έργο, καθώς και την Πρώτη Συμφωνία, αλλά και δύο συλλογές τραγουδιών του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού θα παρουσιάσει το διάσημο ιστορικό σύνολο την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινού αρχιμουσικού Ελιαχού Ινμπάλ.

    Σολίστ δύο εξαιρετικοί ερμηνευτές : ο Γερμανός τενόρος Κρίστοφ Πρεγκαρντιέν (11/11) και η -επίσης Γερμανίδα- μεσόφωνος Βάλτραουντ Μάιερ (12/11) που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2010.

    Οι δύο συναυλίες είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου υστερορομαντικού συνθέτη, μαέστρου και πιανίστα, ο οποίος πέθανε στη Βιέννη, στις 18 Μαΐου 1911.

    H Φιλαρμονική της Τσεχίας μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής και θεωρείται μία από τις είκοσι καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο(περιοδικό Gramophone, 2008).

    [07] Τα βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/10 της καλλιεργήσιμης γης στην Κίνα

    Σχεδόν το ένα δέκατο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Κίνα είναι μολυσμένο από μόλυβδο, ψευδάργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα σε "εντυπωσιακά" επίπεδα που ξεπερνούν τα επίσημα όρια ασφαλείας, δήλωσε ειδικός της κυβέρνησης σύμφωνα μεδημοσιεύματα.

    Ο Γουάν Μπεντάϊ, επικεφαλής μηχανικός του κινεζικού Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας, δήλωσε ότι μία φετινή έρευνα σχετικά με τα στοιχεία που μολύνουν το έδαφος διαπίστωσε ότι βαρέα μέταλλα που προέρχονται από χυτήρια και άλλα επικίνδυνα στοιχεία που εκλύονται στη φύση δείχνουν ότι "συνολικά περίπου το 10% της καλλιεργήσιμης γης έχει σημαντικά προβλήματα με τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που ξεπερνούν τα επιτρεπτά (κυβερνητικά) όρια," έγραψε η Southern Metropolitan Daily.

    "Τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται συνεχώς κρούσματα μόλυνσης με βαρέα μέταλλα και μόνο από τον Ιανουάριο ως τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν 11 περιστατικά, τα εννέα από αυτά αφορούσαν μόλυβδο," δήλωσε ο Γουάν σε διάσκεψη στην Γκουανγκτζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Η έκθεση σε μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα βλάπτει το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα και τα νεφρά, μεταξύ άλλων, και κυρίως των παιδιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 November 2011 - 7:29:36 UTC