Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου"
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: Έρχονται νέα "μαύρα μέτρα"
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Τέσσερις οι βασικές προτεραιότητες
  • [04] Επανέρχεται η τρόικα στην Αθήνα

  • [01] Α. Σαμαράς: Όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου"

    "Όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της και ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    "Δεν θέλησα συγκυβέρνηση, δεν θέλησα παραπάνω συμμετοχή", ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Η ΝΔ πήρε δύο κρίσιμα υπουργεία με ουσιαστικό ρόλο και βαρείς εθνικούς συμβολισμούς, το Άμυνας και το Εξωτερικών και στέλνει τα μηνύματα που πρέπει να στείλει, η πατρίδα είναι δύσκολη υπόθεση και βαρύ χρέος που πρέπει να το τιμήσεις".

    Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την στάση του τις τελευταίες δέκα ημέρες λέγοντας ότι πήρε πρωτοβουλία με τέσσερις στόχους: να μην γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.

    Η ΝΔ είπε ο κ. Σαμαρά πέτυχε και τους τέσσερις στόχους και πρόσθεσε ότι άνοιξε ο δρόμος για τις εκλογές με συγκεκριμένη ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: Έρχονται νέα "μαύρα μέτρα"

    Την αμέριστη συμπαράστασή της στους, επί δώδεκα ημέρες, απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τους επισκέφθηκε απόψε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε δράση και λαϊκή αντεπίθεση, για την προστασία των ανέργων, των συντάξεων και των μισθών και σε πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Η ΓΓ του ΚΚΕ εξήρε τον αγώνα των εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία τονίζοντας ότι η επιτυχία του αγώνα τους θα έχει θετικά αποτελέσματα και σε άλλους εργαζομένους.

    Αναφερόμενη στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι επίκεινται νέα "μαύρα μέτρα" και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην δώσουν την παραμικρή σημασία στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Τέσσερις οι βασικές προτεραιότητες

    Τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης προδιέγραψε, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για προσπάθειες προς την κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των βαρών και της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν γίνει. Παρουσία και του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Μουρμούρα, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες". Δήλωσε, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση 88 δισ. ευρώ έως τις αρχές Μαρτίου, από το πρώτο και το δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες αφορούν στα εξής:

    1. Στην εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον, είπε, γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup, ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Ενώ, έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται, παράλληλα, πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

    2. Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε", για να συμπληρώσει, πάντως, ότι "δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα". Ο υπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και υποσχέθηκε αξιοπρεπή και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και αποκατάσταση των αδικιών.

    3. Στην κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και κατά 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012- 2014.

    4. Στην ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το "κούρεμα" κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

    [04] Επανέρχεται η τρόικα στην Αθήνα

    Στην Αθήνα επανέρχονται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι συζητήσεις θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, αλλά και να αρχίσει η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

    Με βάση, εξάλλου, πληροφορίες από το ΔΝΤ, υφίσταται η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή της 6ης δόσης, αν και εκφράζονται φόβοι ότι σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις- λόγω της πολιτικής κρίσης-, που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2011 - 19:29:36 UTC