Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
  • [02] Σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ
  • [03] Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια
  • [04] Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα
  • [05] Κλειστή τηλεόραση και γυμναστική για αποφυγή της κατάθλιψης
  • [06] Τα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, μέσα από δύο νέα βιβλία
  • [07] Αποστολή τριών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • [01] Αρχίζει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

    Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, αρχίζει σήμερα στις 7 το απόγευμα η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές.

    Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κεντρικό σημείο των οποίων θα είναι η προώθηση όλων των ενεργειών και όρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης.

    Στην Αθήνα επανέρχονται, αυτή την εβδομάδα, τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την έναρξη υλοποίησης του νέου δανειακού προγράμματος, με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

    Μαραθώνιο συσκέψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στις 9 το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό του 2012. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό να έχει ψηφισθεί έως το Μάρτιο. Σ' αυτό θα προβλέπονται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατάξεις που θα οδηγούν στην εφαρμογή καθολικού Πόθεν Έσχες για όλους τους φορολογούμενους, περικοπές στις φοροαπαλλαγές, μέτρα για την απλοποίηση του καθεστώτος φορολογίας των επιχειρήσεων ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πακέτο δεν θα οδηγεί σε μείωση εσόδων.

    [02] Σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

    Απολογισμό των τελευταίων δέκα ημερών που κατέληξαν στη συμμετοχή στην κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, κάνει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, σήμερα,στη 1.00 το μεσημέρι συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πολιτική του κόμματος δεν αλλάζει και θα εξηγήσει ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν το τελικό αποτέλεσμα μίας συνολικής στρατηγικής που συνέλαβε όταν ο κ. Παπανδρέου "έθεσε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε".

    Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η στρατηγική του πέτυχε πλήρως για τους εξής λόγους:

    -πρώτον, ακυρώθηκε το δημοψήφισμα,

    -δεύτερον, εξαναγκάστηκε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, κάτι που δεν ήταν καθόλου βέβαιο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή.

    -τρίτον, επιβλήθηκαν οι εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου

    -τέταρτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να απελευθερωθεί η έκτη δόση του δανείου καθώς επίσης και να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα PSI.

    Στις προσεχείς εβδομάδες, ο κ. Σαμαράς θα στηρίξει την κυβέρνηση στο έργο της και θα προβάλλει ότι η δική του στρατηγική άνοιξε τον δρόμο για να αρθεί το αδιέξοδο.

    [03] Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια

    Ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν και σήμερα στα πελάγη, η ένταση των οποίων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνει κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

    Από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο.

    Για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων μόνο κλειστού τύπου, ενώ δεν γίνονται δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

    Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν στη διάρκεια της ημέρας, γι' αυτό καλό είναι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πριν αναχωρήσουν, να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ή τα τουριστικά πρακτορεία.

    [04] Απειλή για το περιβάλλον τα συνθετικά ρούχα

    Στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα των άπειρων θρυμματισμένων πλαστικών στις θάλασσες, έρχονται να προστεθούν και οι πλαστικές ίνες από τα συνθετικά ρούχα, που, μέσω της πλύσης στο πλυντήριο, καταλήγουν στη θάλασσα.

    Τα ακρυλικά, πολυεστερικά και υπόλοιπα συνθετικά ρούχα, που πλένονται στο πλυντήριο, απελευθερώνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, μικρότερα από το κεφάλι μίας πινέζας. Τα παράγωγα αυτά του πετρελαίου φθάνουν εντέλει στη θάλασσα, μολύνοντας τα ψάρια και τους ανθρώπους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

    Η έρευνα που διεξήχθη από τον δρα Μαρκ Μπράουνι, του τμήματος Βιολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου (UCD) σε 18 ακτές σε όλο τον κόσμο, έδειξε πως τουλάχιστον 1.900 ίνες «φεύγουν» από ένα και μόνο ρούχο κατά τη διάρκεια της πλύσης, ενώ στα φλις (fleece) ο αριθμός αυξάνεται κατά 180%.

    Τα μέλη της ομάδας του δρα Μπράουν επεδίωκαν να εντοπίσουν την πηγή της συγκέντρωσης πλαστικών μικροσωματιδίων στις παραλίες. Οι ερευνητές συνέλεξαν άμμο από τις επιλεγμένες ακτές και διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητά τους τα σωματίδια αποτελούντο από πολυεστέρα 56%, ακρυλικό 23%, πολυπροπυλένιο 7%, πολυαιθυλένιο 6% και πολυαμίδιο 3% και κυμαινόταν για κάθε 250 ml (ένα φλιτζάνι) ιζήματος σε από 2 (στην Αυστραλία) έως 31 (στην Πορτογαλία) ίνες.

    Εξέτασαν δείγματα από χώρους εναπόθεσης λυματολάσπης και απόβλητα από εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, που καταλήγουν στη θάλασσα. Οι πλειονότητα των ινών στα πολυμερή συνθετικά ταίριαζαν σε αυτές των συνθετικών ρούχων. Τότε, οι ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα: Σε τρία πλυντήρια και επί 3 μήνες έπλεναν ακρυλικά πουλόβερ, μπλουζάκια και κουβέρτες σε διάφορες θερμοκρασίες και έκαναν το ίδιο σε κύκλους πλυσίματος χωρίς ρούχα. Δεν χρησιμοποίησαν απορρυπαντικό και μαλακτικό, γιατί έφραζε τα φίλτρα. Μετά συνέλεξαν τα απόβλητα και μέτρησαν τα σωματίδια πλαστικού.

    Κατέληξαν, λοιπόν, ότι οι μικρές αυτές πλαστικές ίνες προέρχονταν από λύματα πλυντηρίων ρούχων, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, και όχι από απορρυπαντικά ή τεμαχισμένα πλαστικά. Αυτό εξηγείται γιατί τα νερά των πλυντηρίων καταλήγουν από τον βιολογικό καθαρισμό στη θάλασσα και τα πλαστικά σωματίδια είναι τόσο μικρά που ξεφεύγουν από τα πλέγματα των φίλτρων.

    Ο κίνδυνος για τη μόλυνση της θάλασσας, αλλά και των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων από αυτά τα αμέτρητα παράγωγα του πετρελαίου είναι εμφανής. Χρειάζονται ακόμα μελέτες για να αποδειχθεί η ακριβής επίπτωση στην παγκόσμια υγεία, έρευνες πάντως σχετίζουν την εισπνοή πλαστικών μικροσωματιδίων με την εμφάνιση όγκων, καθώς και τις βαφές που χρησιμοποιούνται στα συνθετικά ρούχα με δερματίτιδες.

    [05] Κλειστή τηλεόραση και γυμναστική για αποφυγή της κατάθλιψης

    Oι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες και όπως προκύπτει αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σωματική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι ασκούνταν περισσότερο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν περίπου 20% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που αθλούνταν σπανίως.

    Από την άλλη, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση την εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

    "Τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης," σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Μισέλ Λούκας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

    Οι περισσότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου σε μία γυναίκα, καθώς και το επίπεδο των ενδορφινών στο αίμα της, παρότι η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει άμεσα ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλούν κατάθλιψη, πρόσθεσε η ίδια.

    [06] Τα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, μέσα από δύο νέα βιβλία

    Ο απατηλός κόσμος που χτίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μπροστά στα μάτια μιας άκρως ταλαιπωρημένης κοινωνίας, η οποία ζητούσε απεγνωσμένα να απαλλαγεί από την οικονομική καχεξία και τις πολιτικές περιπέτειες της μεταπολεμικής εποχής, ζωντανεύει σε δύο πρόσφατα ελληνικά μυθιστορήματα, γραμμένα από δύο σχεδόν συνομήλικους συγγραφείς: τα Παιδιά του Κάιν (σ. 395) του Νίκου Παναγιωτόπουλου και το Όνειρο του Οδυσσέα (σ. 333) του Μάκη Καραγιάννη (αμφότερα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

    Οι συγγραφείς ανήκουν στην ίδια γενιά (ο Παναγιωτόπουλος έχει γεννηθεί το 1963 και ο Καραγιάννης το 1958) και ενσωματώνουν στα βιβλία τους ολόκληρη τη μεταπολιτευτική εμπειρία, που ξεπηδάει από τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε καινούργιες και εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.

    Η κρίση ανησυχεί βαθιά και κινητοποιεί τους έλληνες συγγραφείς; Ο Παναγιωτόπουλος και ο Καραγιάννης δεν αναφέρονται ευθέως στην κρίση και στα ακανθώδη προβλήματα που έπληξαν την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Κάνουν, όμως, σίγουρα κάτι άλλο, που είναι ενδεχομένως και πιο σημαντικό: δείχνουν τα σαθρά θεμέλια της διαδρομής που ακολούθησε η χώρα ενόσω πίστευε πως είχε αφήσει οριστικά πίσω της το οδυνηρό δικτατορικό και προδικτατορικό της παρελθόν. Οι πρωταγωνιστές τους είναι όχι μόνο μάρτυρες, αλλά και συνυπεύθυνοι της καταστροφής: μια καταστροφή που συντελέστηκε τόσο με τις πράξεις τους όσο και με τη στάση τους απέναντι σε ποικίλα φαινόμενα εξαχρείωσης του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου.

    [07] Αποστολή τριών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Ρωσικός πύραυλος που μεταφέρει τρεις αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτοξεύτηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο πλαίσιο σημαντικής αποστολής για τη διατήρηση της επάνδρωσης του σταθμού και για τη φήμη της χώρας ως διαστημική δύναμη.

    Ο πύραυλος Soyuz-FG, μεταφέροντας τον Αμερικανό Νταν Μπέρμπανκ και τους Ρώσους Αντον Σκαπλέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και η εκτόξευσή του θεωρήθηκε επιτυχής.

    Οι τρεις αστροναύτες θα προστεθούν στο υπάρχον δυναμικό του ΔΔΣ, τον Αμερικανό Μάικ Φόσαμ, τον Ιάπωνα Σατόσι Φουρουκάουα και τον Ρώσο Σεργκέι Βολκόφ.

    Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής της περασμένης Τετάρτης στον Αρη, όπου και πάλι χρησιμοποιήθηκε πύραυλος Soyuz.

    Με την απόσυρση του αμερικανικού διαστημικού σκάφους τον Ιούλιο, οι ρωσικοί Soyuz είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς πληρώματος στον Σταθμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 November 2011 - 7:29:37 UTC