Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γυρίζει σελίδα η Ιταλία
  • [02] Μέρκελ: Η Ευρώπη ζει "την πιο δύσκολη ώρα της" μετά το 1945
  • [03] Στο Νομισματικό Μουσείο ο θησαυρός των Αβδήρων
  • [04] Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, ζητά η Εύα Καϊλή
  • [05] Επίθεση Χατζηγάκη εναντίον βουλευτών της ΝΔ, που διαφωνούν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση
  • [06] Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο Ραγκούση για την απελεύθερωση των ταξί
  • [07] Λ. Άντορ: Δεν έχει ζητήσει η τροϊκα την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων στην Ελλάδα
  • [08] Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

  • [01] Γυρίζει σελίδα η Ιταλία

    Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, άρχισε, σήμερα, τις διαβουλεύσεις του με τα ιταλικά κόμματα.

    Το πρωί, ο Μόντι συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες των μικρότερων, τοπικών, κομμάτων. Το απόγευμα θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της "Ιταλίας των Αξιών" του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, με εκείνους της Λέγκα του Βορρά και μ' αυτούς του κεντρώου "Τρίτου Πόλου". Αύριο το πρωί, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα" και τον μπερλουσκονικό "Λαό της Ελευθερίας" και το απόγευμα έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο πρόεδρος της βουλής και επικεφαλής του μικρού κεντροδεξιού κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" Τζανφράνκο Φίνι δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι προβλέπει πως η κυβέρνηση θα έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου μέχρι την Παρασκευή. "Ο Μόντι πρέπει να λύσει και προβλήματα πολιτικού χαρακτήρα, το θέμα δεν είναι μόνο η λίστα των υπουργών, αυτή είναι το απλούστερο απ' όσα πρέπει να γίνουν", τόνισε ο Φίνι. Πρόσθεσε, επίσης ότι "ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θέλει να έχει επαφές και με τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που είναι, οπωσδήποτε, θετικό".

    Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο Μόντι επιθυμεί να συμπεριλάβει στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής, την επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, την επαναφορά του φόρου ακινήτων (που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι) και την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον ιταλικό Τύπο, πριν από το τέλος του 2011 είναι πολύ πιθανή μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια κίνηση αναγκαία, λόγω του ότι με τα σημερινά δεδομένα, η μηδενική, ουσιαστικά, ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να επιτρέψει το μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013.

    Σε ότι αφορά την ελλιπή ανάπτυξη, η πρόεδρος των ιταλών βιομηχάνων Έμμα Μαρτσεγκάλια, σε δήλωσή της, τονίζει ότι "είναι πολύ σημαντικό να συσταθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης".

    Η επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, η Σουζάνα Καμούσο, προσθέτει ότι "χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, αρχίζοντας από την ανακατανομή του πλούτου και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου".

    Τα κύρια ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει άμεσες απαντήσεις ο Μαριο Μόντι, είναι αν θα μπορέσει να εγκριθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου (η κεντροδεξιά είναι αντίθετη), αν θα επιβληθεί, όντως, συνολικός φόρος που να συνυπολογίζει τα ακίνητα και τα εισοδήματα (εξακολουθεί να αντιδρά το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και μέχρι πότε θα διαρκέσει η κυβέρνησή του.

    Σε σχέση με το τελευταίο, αυτό, σημείο, υπάρχουν δυο επιλογές: ή θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη ή θα μπορέσει να συνεχισθεί κανονικά η νομοθετική περίοδος-με τον Μόντι πρωθυπουργό- μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

    [02] Μέρκελ: Η Ευρώπη ζει "την πιο δύσκολη ώρα της" μετά το 1945

    Λειψία, Γερμανία 14/11/2011 14:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς)

    Γερμανία - ΕΕ: Η Ευρώπη ζει "την πιο δύσκολη ώρα της" μετά το 1945, λέει η Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της ότι η Ευρώπη διέρχεται "ίσως" με την κρίση του χρέους "την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

    "Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογράμμισε η Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) που διεξάγεται στη Λειψία, στην πρώην ΓΛΔ.

    "Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της", δήλωσε η καγκελάριος, η οποία ηγείται της Γερμανίας από το 2005. Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με "μια ιστορική δοκιμασία" και το θέμα είναι "να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο" με αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση, συνέχισε στην ομιλία της, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Ευρώπη.

    Ενώπιον χιλίων συνέδρων της CDU που συνεδριάζουν μέχρι αύριο Τρίτη, η Μέρκελ, η οποία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, επέμεινε στο γεγονός ότι "ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη" διότι "αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη".

    "Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας", υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και ένδεκα χρόνια της CDU.

    [03] Στο Νομισματικό Μουσείο ο θησαυρός των Αβδήρων

    'Ενας πραγματικός θησαυρός της αρχαιότητας που αφορά μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις του βόρειου Αιγαίου, τα 'Αβδηρα, θα εκτίθεται από τις 21 Νοεμβρίου στο Νομισματικό Μουσείο.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου 2012, είναι αφιερωμένη στη δωρεά του θησαυρού των αρχαίων Αβδήρων, που ανακαλύφθηκε το 2000 στο Λονδίνο για να καταλήξει, μετά από διάφορες στάσεις, στο Μουσείο της Αθήνας. Γι' αυτό και ο τίτλος της έκθεσης είναι "'Αβδηρα - Λονδίνο - Νέα Υόρκη - Αθήνα".

    Ο θησαυρός, που χρονολογείται στα 520/500 π.Χ., εντοπίστηκε από τον Αμερικανό συλλέκτη Τζόναθαν Κάγκαν το 2000 στην αγορά του Λονδίνου. Ο συλλέκτης, αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται για θησαυρό, κατόρθωσε να αγοράσει τα 22 από τα νομίσματα, διαφυλάσσοντας την ενότητα του συνόλου. Στη συνέχεια τον δημοσίευσε και τον δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο τον Σεπτέμβριο του 2010, προς τιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζον(Τζακ) Κρολ, γνωστού για τη συμβολή του στην αρχαία νομισματική.

    Με την αγαστή συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, των Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και του Νομισματικού Μουσείου, ο θησαυρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παραδόθηκε στο Μουσείο.

    [04] Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, ζητά η Εύα Καϊλή

    Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, η βουλευτής Εύα Καϊλή.

    "Θα ήταν πολύ σημαντικό να πάει (το ΠΑΣΟΚ) σε συνέδριο. Αν σε αυτό το συνέδριο πρέπει να κριθεί και ο πρόεδρος του κόμματος, είναι κάτι που δεν γνωρίζω αν θα τεθεί ως θέμα από τους συναδέλφους ή θα έχουμε τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα πρέπει να φοβόμαστε και τις εκλογές, γιατί θα κριθούμε και για όσα έχουν συμβεί",τόνισε η κ. Καϊλή.

    Ανέφερε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει απολογισμός και να αποδοθούν ευθύνες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για δημοψήφισμα.

    [05] Επίθεση Χατζηγάκη εναντίον βουλευτών της ΝΔ, που διαφωνούν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

    Σφοδρή επίθεση σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, εξαπέλυσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Ο βουλευτής της ΝΔ, εισερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε «ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά, «που με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».

    Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε πως το κόμμα είναι ευρωπαϊκό, εθνικό, αστικό και πολυκομματικό και φυσικά στους κόλπους του έχει και τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς και του μεσαίου χώρου.

    [06] Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο Ραγκούση για την απελεύθερωση των ταξί

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο Ραγκούση για την απελεύθερωση των ταξί ο υπουργός Υποδομών, Μ. Βορίδης.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό real fm είπε ότι θα επανεξετάσει το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων υποστηρίζοντας ότι με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν.

    Η χώρα έχει υποχρέωση να απελευθερώσει το επάγγελμα του μεταφορέα, ανέφερε ο κ. Βορίδης, πρόσθεσε, όμως, ότι "το περιεχόμενο της απελευθέρωσης δεν το διαβάζω στο μνημόνιο".

    [07] Λ. Άντορ: Δεν έχει ζητήσει η τροϊκα την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων στην Ελλάδα

    «Οι συλλογικές συμβάσεις, σε επίπεδο επιχείρησης, θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό», διαβεβαιώνει, σε γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, Λάζλο Άντορ.

    Υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε η "τρόικα" ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίζεται να μην καταλαβαίνει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις.

    [08] Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

    Ολοένα σαφέστερη καθίσταται η επιβράδυνση των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, σύμφωνα με εξειδικευμένους οικονομικούς δείκτες μηνός Σεπτεμβρίου, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Σεπτέμβριο "οι σύνθετοι δείκτες υποδεικνύουν επιβράδυνση για το σύνολο των κυριότερων οικονομιών", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

    Βάσει των δεικτών που αφορούν στη Γερμανία, καταγράφεται για πρώτη φορά από την κρίση του 2008-2009 επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

    Αντίστοιχα είναι τα συμπεράσματα για τη Γαλλία αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς οι σχετικοί δείκτες που τους αφορούν είχαν διαμορφωθεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο) σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 μονάδων, καταδεικνύοντας την μακροπρόθεσμη τάση των οικονομιών τους.

    Η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία, επίσης συνεχίζει να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 μονάδων, ενώ και στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 November 2011 - 13:29:34 UTC