Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
  • [02] Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία
  • [03] ¶ναψαν τα πρώτα λαμπιόνια στην αγορά
  • [04] «Βροχή» από "πεφταστέρια" απόψε
  • [05] Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ιρλανδία λόγω των πολιτικών λιτότητας
  • [06] Η ΓΕΝΟΠ έκοψε το ρεύμα στο υπουργείο Υγείας
  • [07] Προσάραξη φορτηγού πλοίου, νοτιοδυτικά της 'Υδρας
  • [08] Η Ευρώπη προχωρεί "με αργούς ρυθμούς", δηλώνει ο Τίμοθι Γκάιτνερ
  • [09] Δεκαεπτά παιδιά και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην Κίνα
  • [10] Το "Σογιούζ" έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [11] Ο Ομπάμα στην Αυστραλία για ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

  • [01] Σήμερα η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

    Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι η νέα κυβέρνηση κάνει πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους φοροφυγάδες, την διαπλοκή και τα κατεστημένα της χώρας που θέλουν να παρατείνεται το πελατειακό κράτος. Παράλληλα κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να μην ακούσει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του, υπερασπίστηκε την επιλογή του για διενέργεια δημοψηφίσματος και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παρεμβαίνει με παρρησία, χωρίς την αυτοσυγκράτηση που επιβάλλει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

    Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, προκειμένου να συναντηθεί με τους κ.κ.Μπαρόζο και βαν Ρομπάϊ, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Τρόϊκας.

    [02] Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

    Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι επιβεβαίωσε ότι η προσπάθειά του, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, πρόκειται να στεφθεί με επιτυχία.

    Ο Μόντι σήμερα, στις 11 τοπική ώρα Ιταλίας, θα συνομιλήσει με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνογια ναδεχθεί, επισήμως, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης .

    "Ολοκλήρωσα τις διαβουλεύσεις μου με τους κοινωνικούς εταίρους, τις περιφέρειες και τους δήμους. Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της εντατικής και αποδοτικής αυτής δουλειάς", υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας.

    Οι παρατηρητές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, τονίζουν, τέλος, ότι "σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση Μόντι θα αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες".

    [03] ¶ναψαν τα πρώτα λαμπιόνια στην αγορά

    Ανοίγουν δειλά-δειλά όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τα πρώτα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα στολίδια και δένδρα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, κι ας υπολείπονται πολλές ακόμη μέρες έως τις γιορτές. Πολύχρωμα λαμπιόνια και χαμογελαστοί Αη Βασίληδες σε χιονισμένα τοπία σκορπίζουν ευφορία, προσφορά πολύτιμη στην ανάγκη να «σπάσει» ο ζόφος των τελευταίων μηνών.

    Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, για εμπόρους δεν φαίνεται ιδιαίτερα γιορτινή, αφού ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των επιχειρήσεων διαφαίνεται ότι ο σάκος του ¶η Βασίλη δεν θα είναι γι αυτούς ιδιαίτερα γεμάτος. Εξομολογούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα φετινά Χριστούγεννα προοιωνίζονται «μαύρα», καθώς τα πρώτα δείγματα φανερώνουν ότι θα πέσουν θύματα της γενικότερης ύφεσης που πλήττει την αγορά, αλλά και της δραματικά μειωμένης ροής ρευστού από τους καταναλωτές. Οι τιμές είναι κατά πολύ φθηνότερες από πέρσι, λένε, αλλά ο κόσμος «γυρίζει την πλάτη του» στην αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών. Η μόνη ελπίδα για τους εμπόρους είναι οι τελευταίες μέρες πριν τις γιορτές.

    Ο κ. Χρήστος, έμπορος εποχικών ειδών, για περισσότερα από 15 χρόνια στο Παλαιό Φάληρο δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κίνηση μέχρι τώρα είναι μειωμένη αισθητά, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Εμείς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες, φέτος ρίξαμε τις τιμές από 25 έως 30%. Αλλά και πάλι δεν πουλάμε τίποτα. Πελάτες μπαίνουν στο μαγαζί, αλλά περιορίζεται μόνο στο να κοιτάζουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για αγορές. Ζήτημα είναι να πάρουν ένα δωράκι, το πιο φτηνό».

    Στη πλειονότητά τους τα χριστουγεννιάτικα είδη κινούνται φέτος σε καλές τιμές και σε πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερα από πέρσι. Ενδεικτικά, τα έλατα ανάλογα με το ύψος κοστίζουν από 25 ευρώ μέχρι 195 ευρώ. Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες μπάλες κυμαίνονται από 0,70 - 1,50 ευρώ, τα λαμπιόνια 30 ευρώ, το αστέρι για την κορυφή του δέντρου στα 12 ευρώ και οι γιρλάντες από 6 έως 18 ευρώ. Διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ, ενώ Αη Βασίληδες, ξωτικά και τάρανδοι διαφόρων μεγεθών μέχρι 15 ευρώ.

    Από έρευνα της εταιρείας Deloitte, η οποία αποτελεί την 14η κατά σειρά, που πραγματοποιεί σχετικά με την αγοραστική πρόθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καταδεικνύεται ότι οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι καταναλωτές, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα και σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας.

    [04] «Βροχή» από "πεφταστέρια" απόψε

    Μία ακόμη "βροχή" από πεφταστέρια, των Λεοντιδών, θα εμφανιστεί και στον ουρανό της χώρας μας, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τη νύχτα της Τετάρτης 16 προς Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και θα είναι ορατό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα.

    Πρόκειται για μια πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Το θέαμα αναμένεται να είναι αρκετά έντονο, με την εμφάνιση περίπου 75 μετεώρων ανά ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο. Τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα (εξ ου και το όνομά τους), ενώ οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.

    Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου συνήθως, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή "πεφταστέρι".

    Ορισμένες φορές, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, οι "βροχές" των Λεοντιδών μπορεί να μετατραπούν σε "καταιγίδες", οπότε μέχρι και 700.000 μετέωρα εμφανίζονται κάθε ώρα, όπως συνέβη το 1966 όταν, επί 20 λεπτά, καταμετρήθηκαν 200 διάττοντες το δευτερόλεπτο. Η μεγαλύτερη "καταιγίδα διαττόντων" που παρατηρήθηκε ποτέ, ήταν των Λεοντιδών το 1833. Ορισμένοι μάλιστα κοινωνιολόγοι απέδωσαν στο ουράνιο αυτό φαινόμενο την εξάπλωση της θρησκομανίας που επηρέασε τα επόμενα χρόνια τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα μεγάλες καταιγίδες των διαττόντων Λεοντιδών έλαβαν χώρα επίσης κατά τα έτη 902, 934, 967, 1037, 1202, 1366, και 1533 και το 1799 μ.Χ.

    [05] Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ιρλανδία λόγω των πολιτικών λιτότητας

    Ο υφυπουργός για τη Στέγαση της Ιρλανδίας, Ουΐλι Πενρόζ, του Εργατικού κόμματος, υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή την άνοιξη θα κλείσει το στρατόπεδο Μιούλινγκαρ, στην εκλογική περιφέρειά του, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, πάντως η εξέλιξη θίγει ελαφρά μόνον την κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (αυτή στο 166μελές κοινοβούλιο είναι, πλέον, 28 εδρών).

    Στην Ιρλανδία ο κυβερνητικός συνασπισμός ήλθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο μετά τον θυμό των εκλογέων για την οικονομική διαχείριση απο την προηγούμενη κυβέρνηση, που οδήγησε τελικά στο δανεισμό της χώρας απο την ΕΚΤ, την ΕΕ το ΔΝΤ.

    Τον Ιούλιο, παραιτήθηκε υπουργός του κόμματος Fine Gael, επειδή καταψήφισε τις προωθούμενες απο την κυβέρνηση περικοπές στα ιρλανδικά νοσοκομεία.

    Η Τερέζα Ρέιντι, λέκτορας στη Σχολή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστημιακό Κολέγιο Κορκ, τόνισε ότι "το αποτέλεσμα της παραίτησης του Πενρόζ δεν θα είναι σημαντικό, επειδή αυτή η παραίτηση προεξοφλήθηκε για αρκετό χρόνο, άρα δεν θα έχει σημαντικό αποσταθεροποιητικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε έναν αριθμό κυβερνητικών στελεχών να παραιτείται για ένα θέμα, που θα πρέπει επίσης να έχει εμβέλεια που να ξεπερνά μια απλή εκλογική περιφέρεια, ώστε αυτό το θέμα να έχει μια σημαντική επίπτωση" στην πολιτική ζωή.

    [06] Η ΓΕΝΟΠ έκοψε το ρεύμα στο υπουργείο Υγείας

    Σε διακοπή ρεύματος στο υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα το πρωί η ΓΕΝΟΠ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

    Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η διαμαρτυρία αφορά στο "απαράδεκτο γεγονός" το ελληνικό Δημόσιο να χρωστά 141 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και την ίδια ώρα "να δίνει εντολή να κοπεί το ρεύμα στον φτωχό, τον άνεργο και τον μικροσυνταξιούχο".

    [07] Προσάραξη φορτηγού πλοίου, νοτιοδυτικά της 'Υδρας

    Το φορτηγό πλοίο commander με σημαία Παναμά και με πλήρωμα 18 άτομα, προσάραξε σε βραχώδη ξέρα, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Ελευσίνα με προορισμό το Αλγέρι.

    Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε θαλάσσια ρύπανση. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ αναμένεται ρυμουλκό προκειμένου να απεγκλωβίσει το πλοίο και να το οδηγήσει με ασφάλεια σε λιμάνι για επιθεώρηση.

    [08] Η Ευρώπη προχωρεί "με αργούς ρυθμούς", δηλώνει ο Τίμοθι Γκάιτνερ

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσετην Τρίτηότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν "με αργούς ρυθμούς" προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Γηραιά Ηπειρο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal.

    "Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα" τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες" πρόσθεσε ωστόσο, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη.

    [09] Δεκαεπτά παιδιά και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην Κίνα

    Τροχαίο δυστύχημα στη βορειοδυτική Κίνα προκάλεσε το θάνατο 17 παιδιών και δύο ενηλίκων, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στην κοινότητα Τσινγκγιάνγκ στην επαρχία Γκανσού, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο και το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το λεωφορείο που μετέφερε παιδιά σε τοπικό παιδικό σταθμό, συγκρούστηκε μετωπικά με μεγάλο φορτηγό, σύμφωνα με φωτογραφία που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ραδιοφώνου της Κίνας.

    Έρευνες διεξάγονται για τα αίτια του δυστυχήματος, όμως όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας το σχολικό λεωφορείο που είχε θέσεις για εννιά παιδιά μετέφερε πολλά περισσότερα.

    [10] Το "Σογιούζ" έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Το διαστημικό σκάφος "Σογιούζ" που μεταφέρει δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη έφθασε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos.

    Το "Σογιούζ" μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Αντον Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, καθώς και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ και εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, επαναλαμβάνοντας τις πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είχαν διακοπεί τον περασμένο Αύγουστο μετά την απώλεια ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους τροφοδοσίας, το οποίο συνετρίβη στη Σιβηρία μετά την απογείωσή του.

    Το ατύχημα προκάλεσε την αναβολή για δύο μήνες της αποστολής του "Σογιούζ", για όσο διάστημα η Ρωσική Διαστημική Υπηρερεσία επιθεωρούσε τους εκτοξευτήρες των "Σογιούζ".

    Στις 22 Νοεμβρίου, το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα επιστρέψει στη Γη και στις 21 Δεκεμβρίου νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο θα έχει από τότε πλήρη σύνθεση.

    Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει μία σειρά από αποτυχίες μετά τον Δεκέμβριο του 2010 και την απώλεια του δορυφόρων του ρωσικού συστήματος Glonass, το οποίο επρόκειτο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.

    [11] Ο Ομπάμα στην Αυστραλία για ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Αυστραλία για την πρώτη του επίσκεψη σε σύμμαχη χώρα με την οποία επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας απέναντι στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Κίνας.

    Η επίσκεψη συμπίπτει με την 60ή επέτειο της συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του που θα διαρκέσει 28 ώρες, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία, επισημαίνοντας τη σημασία της Αυστραλίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού για τις αμερικανικές εξαγωγικές δραστηριότητες.

    Τη στιγμή που η οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από το Ιράκ και αρχίζουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τον επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής πολιτικής ασφαλείας προς την Ασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 November 2011 - 7:29:38 UTC