Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορφανά αρκουδάκια στον δρόμο της επανένταξης στο φυσικό περιβάλλον
  • [02] Πάγωμα του μέτρου της εφεδρείας, ζήτησε ο Μ. Βορίδης
  • [03] Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

  • [01] Ορφανά αρκουδάκια στον δρόμο της επανένταξης στο φυσικό περιβάλλον

    Έμειναν ορφανά από πολύ μικρή ηλικία και βρέθηκαν φοβισμένα και σε κακή κατάσταση σε περιοχές του Άργους Ορεστικού και των Τρικάλων. «Υιοθετήθηκαν» από τον Αρκτούρο και τώρα πλέον, έχουν φτάσει να ζυγίζουν 40 κιλά έκαστο, αφού τρώνε με ? άγρια όρεξη μεγάλες ποσότητες από καρύδια, κάστανα, βελανίδια και φρούτα.

    Ο λόγος για δύο αρκουδάκια, που είχαν εντοπισθεί, τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία μόλις δύο μηνών και έκτοτε εντάχθηκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης του Αρκτούρου, σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Φλώρινα.

    «Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Αρκτούρου Λάζαρος Γεωργιάδης.

    Ο μικρός Τζον (John) είχε βρεθεί τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Άργους Ορεστικού από τους ανθρώπους μονάδας επεξεργασίας ξύλου, οι οποίοι και ειδοποίησαν τον Αρκτούρο. Το αρκουδάκι ζύγιζε μόλις 8 κιλά, έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία, ενώ άκαρπες ήταν οι προσπάθειες για την ανεύρεση της μαμάς του.

    Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να αφήσει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι- είτε να την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε να έχει θανατωθεί.

    «Το αρκουδάκι βαπτίστηκε με το όνομα του Τζον Μπίτσαμ (John Beetcham), πρώην προέδρου της διεθνούς ένωσης αρκούδων ?International Bear Association?, ο οποίος συνεργάζεται με την οργάνωση για το εγχείρημα της επανένταξης», λέει ο κ.Γεωργιάδης.

    Όπως συμπληρώνει, πάντως, ο μικρός Τζον μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός, αφού μεγαλώνει μαζί μ? ένα άλλο ορφανό αρκουδάκι, που βρέθηκε κι αυτό τον περασμένο Απρίλιο από κτηνοτρόφο, στα λιβάδια Περτουλίου.

    Ο μικρός Νικήτας δέθηκε αμέσως με τον θετό αδερφό του και τα δύο ζώα τέθηκαν υπό ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, όπου αποφεύγεται κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ακόμα και οπτική, ώστε να μην αναγνωρίσουν τον άνθρωπο ως φίλο, αλλά ως διαφορετικό είδος.

    Τα αρκουδάκια βρίσκονται στον ειδικό χώρο επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων και παρακολουθούνται με κάμερες. Τρώνε διάφορα φρούτα και δημητριακά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, άγρια μούρα, βρώμη, σιτάρι, αλλά και πολλά ραδίκια, τα οποία μαζεύουν τα μέλη του Αρκτούρου από το δάσος και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά το καθένα», αναφέρει ο κ.Γεωργιάδης.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξής τους στη φύση, οι επιστήμονες έχουν διπλασιάσει την ποσότητα τροφής που τους χορηγούν έτσι ώστε να αποθηκεύσουν λίπος που θα τους χρειαστεί στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου γιατί, όπως εξηγεί ο κ.Γεωργιάδης, «αν όλα κυλήσουν ομαλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση».

    Στα αρκουδάκια θα τοποθετηθούν ραδιοκολάρα παρακολούθησης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της επανένταξή τους.

    [02] Πάγωμα του μέτρου της εφεδρείας, ζήτησε ο Μ. Βορίδης

    Την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουν τον αριθμό που αναμένεται, μέχρι το τέλος του έτους, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Δαικυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας. Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της εφεδρείας και τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις λειτουργικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σε αρκετές υπηρεσίες.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Μακης Βορίδης, υποστήριξε ότι το μέτρο της εφεδρείας πρέπει κατ' αρχήν να παγώσει, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του.

    Επίσης, συζητώντας με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Βορίδης είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες μέρες, των εμπλεκομένων υπουργών, για το θέμα.

    'Οπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών, η εφεδρεία είναι οριζόντιο μέτρο, όμως στα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ δεν είχε προβλεφθεί η εφεδρεία στον τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών και των εσόδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και στην παροχή υπηρεσιών και στα έσοδα. Φέροντας ως παράδειγμα τις δημόσιες συγκοινωνίες είπε ότι με δεδομένη την εφαρμογή της εφεδρείας ως έχει, στις 28 Νοεμβρίου, θα καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις και πρόσθεσε ότι "επιστροφή πρός τα πίσω δεν υπάρχει".

    "Ζήτησα, λοιπόν την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης ώστε να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του μέτρου", ανέφερε ο υπουργός Υποδομών.

    [03] Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

    Σημαντική πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έναντι ελλείμματος 9% εφέτος.

    Η μεγάλη βουτιά του ελλείμματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Έτσι το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ εφέτος.

    Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ( το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος ( 2,1% του ΑΕΠ ).

    Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ.

    Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ εφέτος.

    Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% τον επόμενο χρόνο έναντι μείωσης 5,5% φέτος ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 17,1% κατά μέσο όρο έναντι 15,4%.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα τρέχει με ρυθμό 0,6% έναντι 2,8% εφέτος.

    Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

  • Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

  • Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.

  • Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

  • Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

  • Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 November 2011 - 13:29:33 UTC