Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, νέα λίστα για τα «βαρέα»
  • [02] Ελληνικό εικαστικό χρώμα στο Παρίσι
  • [03] Μήνυμα Αντ. Σαμαρά να σταματήσουν οι εσωκομματικές κόντρες
  • [04] Μαίνεται για τέταρτη μέρα η πυρκαγιά στις Πρέσπες
  • [05] Την πλατφόρμα "Όμηρος" επισκέφθηκε ο Δημ. Χριστόφιας
  • [06] Εκτός ο Ιμπαγάσα του Ολυμπιακού και για το ματς με την Μαρσέιγ
  • [07] Η ιστορία μας Δημοκρατίας "σε κατάσταση συνεχούς διακινδύνευσης"
  • [08] Σε επίπεδα ρεκόρ τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα
  • [09] Η προσοχή και η επίγνωση είναι ξεχωριστές νοητικές λειτουργίες
  • [10] Σε στάδιο "έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων" το υπ. Οικονομικών για φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία
  • [11] Ποσό 40,9 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε σε 115 από τις 345 off shore που ελέγχθηκαν
  • [12] Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
  • [13] Ζουν με τον ιό HIV 34 εκατομμύρια άνθρωποι - αριθμός ρεκόρ, λέει ο ΟΗΕ

  • [01] Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, νέα λίστα για τα «βαρέα»

    Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2012, μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη παραλάβει τις περισσότερες από τις αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν αυτές τις παροχές και δρομολογεί παρεμβάσεις.

    Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

    Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

    Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

    Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

    Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν μετά την εξέταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος από το Εurogroup που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή. Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η δημοσιοποίηση του νέου καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000. Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

    Η νέα λίστα έχει βασιστεί στο πόρισμα της επιτροπής Κωνσταντινίδη, που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο. Η επιτροπή, είχε βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένες εργασίες.

    Έτσι, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου, ενώ απεντάσσονται καθαρίστριες που εργάζονται σε ένα μόνο εργοδότη και εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας και τον επισιτισμό που δεν απασχολούνται με νυκτερινό ωράριο. Θα εξαιρεθούν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται μέχρι σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, κομμωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές.

    Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν τελικά από τη λίστα, θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μισθολογικές επιπτώσεις, αφού με την εξαίρεση καταργείται το αντίστοιχο επίδομα και συνταξιοδοτικές απολαβές, εφόσον αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    Αντίθετα δεν θίγεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η αξιολόγηση της λίστας, θα επαναλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια κάθε τρία χρόνια.

    Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, δηλώνουν αντίθετα τόσο με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού του κράτους για το 2012 όσο και με τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

    Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσουν ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρύξουν γενική πανεργατική απεργία στις 7 Δεκεμβρίου ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

    Το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, υποστηρίζοντας, ότι "τα μέτρα που προωθούνται οδηγούν τα ταμεία σε διάλυση και την μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα".

    [02] Ελληνικό εικαστικό χρώμα στο Παρίσι

    Από αύριο το απόγευμα, το Grand Palais στο Παρίσι θα έχει και ελληνικό εικαστικό χρώμα.

    Είκοσι έλληνες καλλιτέχνες, εκθέτουν έργα τους στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων (Salon des Independants), που πραγματοποιείται στο Grant Palais το οποίο αποτελεί τον κατ' εξοχήν εκθεσιακό χώρο για τα εικαστικά, στη Γαλλία.

    Το ιστορικό αυτό Σαλόνι, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1844 έχει ως φιλοδοξία τη συγκέντρωση έργων που εκφράζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

    Στο ελληνικό περίπτερο θα εκτεθούν τα έργα των 20 Ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

    Η ιστορικός τέχνης 'Εμμυ Βαρουξάκη, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του ελληνικού περιπτέρου, λέει για την έκθεση.

    "Παρουσιάζεται ένας ολόκληρος μεσογειακός κόσμος με την ιστορία του, τα βιώματα και τις προσδοκίες του".

    Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, που μετέχει στην έκθεση και με έργο σχετικό με την Ακρόπολη, επισημαίνει:

    «Το έργο μου αναφέρεται στην ιστορική μνήμη, στην αναπόληση της παιδικής ηλικίας και στην αγωνία μιας πληγωμένης πόλης, μπροστά στους παγερούς καιρούς που θα έρθουν...Η εικόνα της Ακρόπολης, σιωπηλής και σκουριασμένης, προσδοκώ να υψωθεί στα μάτια των θεατών της έκθεσης σαν σύμβολο της αιώνιας ομορφιάς»

    Τα έργα που έχουν επιλεγεί εκφράζουν κυρίως το πνεύμα των καιρών, όπως η βιοποικιλότητα, η υπερβολή, ο κατακερματισμός του ρεαλισμού, η παρουσία των απορριμμάτων, η πληγωμένη μνήμη, το θαύμα του ελληνικού τοπίου και της φύσης, τέλος η οπτική ποίηση και ο ερωτισμός.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 27 Νοεμβρίου και τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη.

    Στην έκθεση μετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι: Abadie-Λαλαγιάννης Julie, Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Τιτή Βασιλείου - Χαλαστάνη, Αλέξης Βερούκας, Μαρία Δαμίρη, Τάνια Δημητρακοπούλου , Ράνια Καπελιάρη, Κατερίνα Κουνινιώτη , Σπύρος Λύτρας , Πέτρος Ματζάκος, Μέρλιν - Βασιλάτου Λίζα, Αντωνία Πρεβενά, Μαριάννα Τρώντσιου, Μανώλης Τσαγκαράκης.

    Οι γλύπτριες :Κλειώ Μακρή και Βασιλική Πέρκα, η ακουαρελίστα Ερμιόνη Παπαδοπούλου, η εικαστικός Μαρίλια Φωτοπούλου, και η Μαργαρίτα Πέτροβα - Εικαστικά Αντικείμενα.

    Το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων είναι ένας πολύ παλιός θεσμός στη Γαλλία. Πρωτοξεκίνησε το 1884 με στόχο τη συγκέντρωση των έργων των καλλιτεχνών που διεκδικούν ένα είδος ανεξαρτησίας στην τέχνη τους.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα μεταξύ άλλων οι χώρες : Ιταλία, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, και βεβαίως η Ελλάδα.

    Π.Τρ.

    [03] Μήνυμα Αντ. Σαμαρά να σταματήσουν οι εσωκομματικές κόντρες

    Αθήνα, Ελλάδα 21/11/2011 11:39 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Μήνυμα Σαμαρά να σταματήσουν οι εσωκομματικές κόντρες

    Παρέμβαση για να σταματήσουν οι εσωκομματικές κόντρες μέσα στη ΝΔ έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

    "Ο επόμενος που θα ασχοληθεί με ανύπαρκτα προβλήματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που προσβάλλουν, όχι μόνο τον κάθε Νεοδημοκράτη, αλλά -σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός- και τον κάθε Έλληνα, ας γνωρίζει ότι θα βρεθεί αυτόματα έξω από το κόμμα," τόνισε ο κ. Σαμαράς σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, έξω από τα γραφεία της ΝΔ, επισημαίνοντας μάλιστα πως να μην θελήσει κανένας να τον δοκιμάσει.

    [04] Μαίνεται για τέταρτη μέρα η πυρκαγιά στις Πρέσπες

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 21/11/2011 11:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Φλώρινα: Μαίνεται για τέταρτη μέρα η πυρκαγιά στις Πρέσπες

    Για τέταρτη μέρα εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε δύσβατη περιοχή στις Πρέσπες. Η φωτιά κατακαίει χορτολιβαδική έκταση ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται 58 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης, μέλος πληρώματος από την Καστοριά, όταν το πυροσβεστικό όχημα, το οποίο οδηγούσε, έπεσε σε χαράδρα.

    [05] Την πλατφόρμα "Όμηρος" επισκέφθηκε ο Δημ. Χριστόφιας

    Την πλατφόρμα "Όμηρος" της αμερικανικής εταιρείας Noble, στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου γίνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

    Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του έφθασαν στο λιμάνι της Λεμεσού λίγο πριν από τις 09:30 το πρωί όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφαλείας και στις 10:05 αναχώρησε με ελικόπτερο για την πλατφόρμα, απ' όπου αναμένεται να επιστρέψουν γύρω στις 13:30

    Τον Πρόεδρο Χριστόφια συνοδεύουν οι υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    Στην πλατφόρμα μετέβη, επίσης, ομάδα κινηματογραφιστών και ένας φωτογράφος.

    [06] Εκτός ο Ιμπαγάσα του Ολυμπιακού και για το ματς με την Μαρσέιγ

    O Αριέλ Ιμπαγάσα εκτός από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, θα χάσει και το σημαντικό ματς του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ, την Τετάρτη, στη Μασσαλία κόντρα στη Μαρσέιγ. Ο Αργεντινός μέσος δεν είναι ακόμη έτοιμος και ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον άφησε εκτός αποστολής για το ματς με την πρωταθλήτρια Γαλλίας.

    Εκτός αποστολής έμειναν και οι Ορμπάιθ, Μακούν, οι οποίοι τραυματίστηκαν στο ντέρμπι του Σαββάτου. Το θετικό για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι ότι ο Λιούμπομιρ Φέισα ξεπέρασε τον τραυματισμό του και είναι στην αποστολή για το ματς της Μασσαλίας.

    Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε ο Γιάννης Φετφατζίδης, αλλά και ο Γιάννης Ποτουρίδης. Αναλυτικά οι παίκτες, που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία: Κοστάντσο, Μέγερι, Τοροσίδης, Μανιάτης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέβας, Μοδέστο, Αμπντούν, Ποτουρίδης, Γέστε, Φέισα, Φουστέρ, Φετφατζίδης, Τζιμπούρ, Πάντελιτς και Μιραλάς.

    [07] Η ιστορία μας Δημοκρατίας "σε κατάσταση συνεχούς διακινδύνευσης"

    Τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη Γερμανία εδώ και πολύ καιρό. Η επιμονή των Γερμανών να ελέγξουν πλήρως την πολιτική και την οικονομική ατζέντα του μέλλοντος προκαλεί πολλαπλές και συχνά ένθερμες συζητήσεις, σ' ένα πλαίσιο εντός του οποίου όλο και συχνότερα γίνεται αναφορά στο πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης των δημοσιονομικών και εργασιακών μεταβολών που απαιτούν προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των αδύναμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τι συνέβαινε, ωστόσο, από την άποψη της δημοκρατικής νομιμότητας στη Γερμανία αμέσως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η χώρα έβγαινε καθημαγμένη από μια πολυαίμακτη σύγκρουση, η οποία της κόστισε και μια τεράστια εθνική ταπείνωση, με τους νικητές να απαιτούν από τους ηττημένους όχι μόνο δυσβάστακτες οικονομικά επανορθώσεις, αλλά και σημαντικό περιορισμό των εδαφών τους, ο οποίος θα έπρεπε να συνοδευτεί από την παράδοση ενός μεγάλου μέρους των βιομηχανικών τους προϊόντων στο εξωτερικό, όπως και από μια γενναία περιστολή του στρατού τους; Αντιμέτωπη με τόσο δυσβάστακτες συνθήκες, η Γερμανία φάνηκε έτοιμη να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση: υπό την πίεση της επανάστασης του 1918, η παλαιά γερμανική αυτοκρατορία αναγκάστηκε να εναποθέσει το στέμμα της στα χέρια της δημοκρατίας και του πολυκομματισμού.

    Το σύνταγμα αυτής της πρωτόφαντης δημοκρατίας γεννήθηκε στη Βαϊμάρη, μια μικρή αλλά ιστορική πόλη της Θουριγγίας, που τίμησαν με τα ονόματά τους ο Γκαίτε, ο Σίλλερ και ο Χέρντερ και κόσμησαν με τη δράση τους, λίγο μετά τη σύνταξη του συντάγματος, ο ιδρυτής του Μπαουχάουζ Βάλτερ Γκρόπιους και οι εμπνευστές του εξπρεσιονισμού Βασίλι Καντίνσκι και Πάουλ Κλέε.

    Η δημοκρατία είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα στη Βαϊμάρη, αλλά γρήγορα άρχισε να μετατρέπεται σε δίκοπο μαχαίρι: όσο περισσότερο προσπαθούσε να διασφαλίσει την κυριαρχία της τόσο λιγότερο θωρακιζόταν απέναντι στους κινδύνους οι οποίοι προοιωνίζονταν τη διάλυσή της.

    Την αντιφατική και οδυνηρή αυτή ιστορία μιας δημοκρατίας σε κατάσταση συνεχούς διακινδύνευσης αφηγείται ο γερμανός ιστορικός Heinrich A. Winkler στο βιβλίο του "Βαϊμάρη, Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Άντζης Σαλταμπάση. Σοσιαλδημοκράτης εκ πεποιθήσεως (είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), ο Βίνκλερ δείχνει με ποιον τρόπο παγιδεύτηκαν η Σοσιαλδημοκρατία, που ήταν το πιο γνήσιο τέκνο της επανάστασης, αλλά και οι κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, που επιδίωκαν έναν ανορθωτικό συνασπισμό μαζί της, σ' έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, ο οποίος είχε τη χειρότερη δυνατή κατάληξη: το λίκνο της δημοκρατίας δηλητηριάστηκε θανάσιμα από τον ανερχόμενο εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ και των Ναζί και η Ευρώπη κυλίστηκε για άλλη μια φορά στο αίμα, τον όλεθρο και τον εξανδραποδισμό.

    [08] Σε επίπεδα ρεκόρ τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα

    Γενεύη, Ελβετία 21/11/2011 12:22 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ.Πρακτ.)

    Ελβετία: Τα επίπεδα των κύριων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2010

    Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2010 και αυξήθηκε ταχύτερα πέρυσι από το μέσο όρο αύξησης που είχε κατά την περασμένη δεκαετία, ανακοίνωσε σήμερα στο ετήσιο Δελτίο Αερίων του Θερμοκηπίου που εκδίδει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

    Οι συγκεντρώσεις των κύρων αερίων του θερμοκηπίου μακράς ζωής στην ατμόσφαιρα --διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου-- αυξήθηκαν από την προβιομηχανική εποχή κατά 39%, 158% και 20% αντίστοιχα, αναφέρεται στην έκθεση.

    [09] Η προσοχή και η επίγνωση είναι ξεχωριστές νοητικές λειτουργίες

    Μια νέα σειρά από εγκεφαλικές απεικονίσεις, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιξε το εργαστήριο ενός ελληνικής καταγωγής επιστήμονα στη Γερμανία, έρχονται να διαχωρίσουν οριστικά δύο νοητικές λειτουργίες που φαίνονται στενά δεμένες μεταξύ τους: την προσοχή και την επίγνωση.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στο Τίμπινγκεν, με επικεφαλής τον Νίκο Λογοθέτη και τους ιάπωνες συνεργάτες του Μασατάκα Βατανάμπε (πανεπιστήμιο του Τόκιο) και Γιουσούκε Μουραγιάμα, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από το ιαπωνικό Ινστιτούτο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης, η οποία μετρά την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου με βάση το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα.

    Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους στον πρωτογενή οπτικό φλοιό, καθώς προηγούμενες συμπεριφορικές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δυνατό να υπάρχει οπτική επίγνωση χωρίς προσοχή και, αντίθετα, προσοχή χωρίς επίγνωση. Ποτέ όμως έως τώρα δεν είχε υπάρξει πειραματική επιβεβαίωση σε επίπεδο νευροαπεικόνισης ότι όντως οι δύο αυτές ζωτικές νοητικές διαδικασίες δεν πάνε κατ' ανάγκη "χέρι-χέρι" κάθε στιγμή.

    [10] Σε στάδιο "έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων" το υπ. Οικονομικών για φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

    Στο στάδιο της "έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην κατάρτιση συμφωνίας με την Ελβετία", βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες σε τραπεζικά ιδρύματα.

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 17 Νοεμβρίου προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη.

    Ο κ. Οικονόμου ενημερώνει τη Bουλή ότι οι συμφωνίες που έχει καταρτίσει η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς και την κατευθυντήρια γραμμή για τον ορθό προσανατολισμό της Ελλάδας ως προς τη διαμόρφωση των αιτημάτων της.

    [11] Ποσό 40,9 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε σε 115 από τις 345 off shore που ελέγχθηκαν

    Αθήνα, Ελλάδα 21/11/2011 12:10 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλή: Ποσό 40,9 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε σε 115 από τις 345 off shore που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ, απαντά το υπουργείο Οικονομικών

    Σε 345 ανέρχονται οι off shore εταιρείες που ελέγχθηκαν τη διετία 2010-2011 από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 115 off shore εταιρείες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 230 off shore. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε σε βάρος των off shore, από τους παραπάνω ολοκληρωμένους ελέγχους ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ.

    [12] Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις συγκρούσεις στο Κάιρο

    Είκοσι άνθρωποι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα στους διαδηλωτές που τάσσονται κατά των κυβερνώντων ενόπλων δυνάμεων και τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, το οποίο επικαλείται η δημόσια τηλεόραση.

    Ο προηγούμενος απολογισμός επίσημων και ιατρικών πηγών έκανε λόγο για 15 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων το Σάββατο, εκ των οποίων 14 στο Κάιρο και ένας στην Αλεξάνδρεια.

    [13] Ζουν με τον ιό HIV 34 εκατομμύρια άνθρωποι - αριθμός ρεκόρ, λέει ο ΟΗΕ

    Σε 34 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που ζουνσε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχουν σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, κυρίως λόγω της καλύτερης πρόσβασης στις θεραπείες", επισημαίνουν οι ειδικοί της υπηρεσίας.

    Σε σχέση με το 2009 ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε κατά 3,3% και ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό παράμεινε σταθερός στα 2,7 εκατομμύρια, δείχνοντας μια τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την UNAIDS.

    Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS μειώθηκε κατά 5,3% γιατί το σημερινό επίπεδο των ερευνών επιτρέπει να σωθούν περισσότεροι ασθενείς, σύμφωνα με του επιστήμονες.

    "Πριν από λίγα μόνο χρόνια, θα φαινόταν υπερβολή να ανακοινώσουμε ότι το τέλος της επιδημίας του AIDS είναι κοντά, όμως η επιστήμη, η στήριξη της πολιτείας και η ανταπόκριση της κοινωνίας αρχίζουν να φέρνουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα", υπογράμμισε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 November 2011 - 11:30:13 UTC