Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού
  • [02] Θ. Πάγκαλος: Ο νέος αρχηγός πρέπει να μπορεί να κερδίσει εκλογές
  • [03] Σημαντική πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη
  • [04] Στο 17,5% η ανεργία τον Σεπτέμβριο
  • [05] Έκθεση για "Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό"
  • [06] Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας...
  • [07] "Μεταναστευτικός σταθμός" για πελεκάνους και κορμοράνους η λίμνη Κορώνεια
  • [08] Διήμερη καθυστέρηση στην καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους ΙΚΑ
  • [09] Με μαζικές αγωγές απειλούν τις αυστραλιανές τράπεζες
  • [10] Επιστολή στον Άκερμαν της Deutsche Bank περιείχε σκόνη εκρηκτική
  • [11] Η Σάλκε θέλει τον Ποντόλσκι
  • [12] Με επιτυχία διεξάγεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορίνθου
  • [13] Ρομπο-σκύλος ο καλύτερος φίλος του τυφλού!
  • [14] Αργός θάνατος από πετρέλαιο για 13 θαλασσοπούλια στον Θερμαϊκό κόλπο
  • [15] Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο διατρέχουν οι καλόγριες
  • [16] Εξιχνίαση δολοφονίας έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο
  • [17] Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και το Νοέμβριο οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
  • [18] Στο 2,9% ο πληθωρισμός
  • [19] Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε το γαλλικό αξιόχρεο
  • [20] Ο πρωθυπουργός Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις

  • [01] Αρχίζει η διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού

    Αρχίζει και επισήμως σήμερα η διαδικασία για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

    Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της "Ελληνικό ΑΕ".

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η "Ελληνικό Α.Ε." θα επιδιώξει την αξιοποίηση της έκτασης, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και θα περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. "Ατού" για την αξιοποίηση είναι το γεγονός πως η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με άμεση πρόσβαση στα νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με το Ταμείο, στόχος της διαδικασίας είναι να αναμορφωθεί πλήρως η συνολική έκταση, ώστε να αναδειχθεί σε ορόσημο για την περιοχή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της Αθήνας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού και ως κομβικού σημείου για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    [02] Θ. Πάγκαλος: Ο νέος αρχηγός πρέπει να μπορεί να κερδίσει εκλογές

    Κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ και το PSI, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠαΣΟΚ για την επόμενη μέρα.

    "Πρέπει να αφοσιωθούμε σε αυτή τη σύνοδο και στη συνέχεια στο PSI, το οποίο δεν είναι δεδομένο", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. Ανακοίνωσε, πάντως, ότι μετά το "κλείσιμο" του PSI, θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα στο Κίνημα.

    'Αφησε αιχμές για όσους θέτουν ηλικιακά κριτήρια και όρια, λέγοντας ξεκάθαρα ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται, ενώ χαρακτήρισε "αηδιαστικά", σε ορισμένες περιπτώσεις, "τα καλλιστεία ονομάτων", όπως τα χαρακτήρισε, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να απευθυνθεί σε ευρύτερο "ακροατήριο".

    Για τον χρόνο διάρκειας της κυβέρνησης Παπαδήμου, επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή που έχει αναλάβει, εκφράζοντας την ευχή αυτό να έχει συμβεί "μέχρι την άνοιξη".

    [03] Σημαντική πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη

    Ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ στην Ευρώπη ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

    Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ευρωπαϊκή έκθεση, με θέμα "Η γονιμότητα έχει σημασία", η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Ταρλατζή.

    Στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, πέραν από ιατρικούς λόγους, συντελεί και το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής, σημείωσε ο κ. Ταρλατζής. Δηλαδή, οι γυναίκες περιμένουν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί και σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Παραγωγής - MAR, όπου με τη βοήθειά της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατ. μωρά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων, είπε ο καθηγητής.

    Μιλώντας για την πρόσβαση των ζευγαριών στην Ελλάδα σε θεραπείες γονιμότητας και την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση της γονιμότητας ως ιατρική και κοινωνική προτεραιότητα, ο κ. Ταρλατζής είπε, ότι "όσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει τη διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια" και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους.

    [04] Στο 17,5% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

    Στο 17,5% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Σεπτέμβριο εφέτος, περίπου 5 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (12,6%) και περίπου μια μονάδα χαμηλότερα από τον Αύγουστο εφέτος (18,4%).

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 857.656 άτομα και αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 36,6%), ενώ μειώθηκαν κατά 50.297 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2011 (μείωση 5,5%).

    Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός υπερβαίνει τον αριθμό των απασχολουμένων κατά περίπου 400.000 άτομα.

    Ειδικότερα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 4.440.050 άτομα και αυξήθηκε κατά 120.120 άτομα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 2,8%) και κατά 36.547 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2011 (αύξηση 0,8%).

    Ηλικιακά, η ανεργία πλήττει κυρίως τα άτομα 15- 24 ετών (46,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος από 33,6% τον Σεπτέμβριο 2010). Ακολουθούν, οι ηλικίες 25- 34 ετών (24,5% από 17,8%), 35- 44 ετών (14,5% από 10%) και 45- 54 ετών (12% από 8%). Η ανεργία παραμένει "γένους θηλυκού", καθώς στις γυναίκες φτάνει στο 21% (από 16,7% τον Σεπτέμβριο πέρυσι) και στους άνδρες στο 14,9% (από 9,6%).

    [05] Έκθεση για "Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό"

    Μια ακόμη αξιόλογη έκθεση εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, που φέρει τον τίτλο: "Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό. Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος - 7ος αι. μ.Χ.".

    Κατά την τελετή των εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμούς ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου.

    Η έκθεση καταγράφει με 170 εκθέματα (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, οικιακά αντικείμενα, κοσμήματα και εγχώρια έπιπλα) το "ενδιάμεσο διάστημα" της μετάβασης στον χριστιανισμό, αναδεικνύοντας την τέχνη του 3ου με 7ου αιώνα μ.Χ.

    Μεγάλο μέρος των έργων, που προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και η έκθεση αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται με την ενότητα "Ύστερη Αρχαιότητα, μία εποχή όσμωσης", η οποία περιλαμβάνει "Αρχαίες λατρείες και μυστηριακές θρησκείες" και τους "Φιλοσόφους και Αποστόλους".

    Ακολουθεί "Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία". Στη συνέχεια, "Πόλεις και Δημόσιος Βίος" με τις υποενότητες "Πόλεις και Πολίτες", "Νομισματική αλλαγή" και "Θησαυροί νομισμάτων". "Δημόσιος βίος" είναι η τέταρτη ενότητα, στην οποία περιλαμβάνονται "Δημόσια θεάματα" και "Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες". Ακολουθεί "Θάνατος αρχή ζωής" με "Κοιμητήρια", "Μάρτυρες και Μαρτύρια".

    Μετά είναι "Η πρώτη χριστιανική λατρεία" με "Ναούς της νέας θρησκείας" και "Λειτουργία". Τελευταία είναι η ενότητα "Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία" που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες "Από τα Φαγιούμ στις εικόνες" και "Από την αμφισημία στην καθαρότητα".

    Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2012.

    [06] Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας...

    Αιχμαλωτίζουν άγρια πουλιά για να απολαμβάνουν το τραγούδι τους, αλλά αυτά, μην αντέχοντας τη σκλαβιά, πεθαίνουν ? τραγουδώντας. Τους κρύους μήνες του χειμώνα, τα άγρια πουλιά, όπως καρδερίνες, φλώροι, σκαθάρια και γαλιάνδρες, αδυνατώντας να βρουν εύκολα τροφή στη φύση, καταφεύγουν στις πόλεις, όπου πέφτουν θύματα παράνομου εμπορίου. Χρησιμοποιώντας ξόβεργες και ειδικές παγίδες, διάφοροι επιτήδειοι αιχμαλωτίζουν τα πουλιά, με σκοπό την προώθησή τους στο παράνομο εμπόριο.

    "Τα πουλάκια αυτά, πετούν στις πόλεις ψάχνοντας για τροφή και πολλές φορές αιχμαλωτίζονται για το μελωδικό τους τραγούδι", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΑΖ), Στέλιος Γερονυμάκης, προτρέποντας τους κατοίκους των πόλεων να καταγγέλλουν άμεσα στο δασαρχείο όσα περιστατικά πέφτουν στην αντίληψή τους.

    Εξηγώντας τη μέθοδο παγίδευσης πουλιών, σημειώνει ότι χρησιμοποιούν ως δόλωμα μια καρδερίνα σε ένα κλουβί ή κράχτες, δηλαδή μηχανήματα αναπαραγωγής της φωνής ενός πουλιού και δίπλα στήνουν μια άλλη παγίδα με τροφή ούτως ώστε, μόλις πλησιάσει ένα πουλί, το καπάκι να κλείσει.

    Μια άλλη μέθοδος είναι οι ξόβεργες, δηλαδή δύο όρθια ξύλα αλειμμένα με βενζινόκολα απ΄ όπου ξεκολλάνε τα πουλιά χρησιμοποιώντας διαλύτη με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να πεθαίνουν μαρτυρικά.

    «Το τραγικό είναι ότι, επειδή κυνηγάνε αρσενικά πουλιά, αφού μόνο αυτά κελαηδούν, αν παγιδεύσουν θηλυκά, αντί να τα ελευθερώσουν, τα θανατώνουν για να μην τα ξαναπιάσουν!» λέει ο κ.Γερονυμάκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο ποσοστό από τα άγρια πουλάκια που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες από το στρες της φυλάκισης, καθώς δεν τρώνε και χτυπιούνται με μανία στα κάγκελα, προσπαθώντας να δραπετεύσουν από το κλουβί τους.

    [07] "Μεταναστευτικός σταθμός" για πελεκάνους και κορμοράνους η λίμνη Κορώνεια

    Οι πελεκάνοι και οι κορμοράνοι «ξαναθυμήθηκαν» τη λίμνη Κορώνεια και αν και .. μισοπεθαμένη, την επέλεξαν για ξεκούραση στη φθινοπωρινή τους μετανάστευση.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Κάρτα από το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, πάνω από 700 πελεκάνοι καθώς και άλλα είδη όπως χαλκόκοτες και κορμοράνοι, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια στην Κορώνεια, όπου και παρέμειναν για περισσότερο από ένα μήνα.

    «Από το 2004 είχαν να εμφανιστούν αυτά τα πουλιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι «θυμούνται» την λίμνη και αυτή την φορά την επέλεξαν για ξεκούραση» εξηγεί προσθέτοντας ότι η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και κορυφώνεται τον Νοέμβριο.

    Όντας πλέον στην καρδιά της φθινοπωρινής μετανάστευσης, στην Κορώνεια, παρατηρούνται παρυδάτια πουλιά με κυρίαρχες τις αβοκέτες που ξεκουράζονται πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, φοινικόπτερα και βαρβάρες καθώς και αφρόπαπιες, όπως πρασινοκέφαλες, καπακλήδες, κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και σαρσέλες.

    Στη λίμνη Βόλβη βρίσκονται πάνω από 1000 λαγγόνες, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ οι πρώτες μαυροκέφαλες έχουν φτάσει από τον Αύγουστο. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πουλιών όπως σταχτομυγοχάφτες, φυλλοσκόποι και διάφορα είδη αετών βρίσκονται σε περιοχές περιφερειακά των λιμνών.

    Την εκτίμηση ότι τα μεταναστευτικά πουλιά ήρθαν νωρίτερα φέτος κάνει από την πλευρά της η βιολόγος Εύα Κατράνα από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα η οποία αποδίδει το γεγονός αυτό στον κλιματικό παράγοντα.

    Ηίδια θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι μεγάλος αριθμός πουλιών συνεχίζει να επιλέγει την περιοχή ως μεταναστευτικό σταθμό αλλά και ως τόπο για να ξεχειμωνιάσει.

    «Στο Δέλτα παρατηρούμε περίπου 270 είδη μεταναστευτικών πουλιών, μερικά εκ των οποίων αρκετά σπάνια» λέει η κ.Κατράνα σημειώνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστευτικών πουλιών δηλώνει το καλό περιβαλλοντικό επίπεδο της περιοχής όπου αναζητούν τροφή και καταφύγιο.

    [08] Διήμερη καθυστέρηση στην καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους ΙΚΑ

    Mικρή, διήμερη, καθυστέρηση στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

    Σε ό,τι αφορά τη μηνιαία σύνταξη άφησε να εννοηθεί ότι έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Νομίζω ότι υπήρξε τέτοιο θέμα και ότι το ΙΚΑ έχει αυτή τη στιγμή καταλήξει στην ημέρα πληρωμής των συντάξεων, διότι υπάρχει επεξεργασία των στοιχείων. Κάθε μήνα, εδώ και δύο χρόνια, αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε να μην υπάρξει καθυστέρηση και όπως τα καταφέραμε και τους προηγούμενους μήνες, θα τα καταφέρουμε και τώρα. Βέβαια, υπήρχε μία παράδοση ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στις 14-15 Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό φέτος είναι ότι θα πληρωθούν στις 16 το δώρο και στις 22 οι συντάξεις. Παρακολουθούμε το θέμα, γίνονται όπως και κάθε μήνα συσκέψεις με όλα τα ταμεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει».

    Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα υπάρχει λόγω της μείωσης των εσόδων, καθώς οι δαπάνες έχουν μειωθεί και συγκρατούνται. Επιπλέον είπε ότι γίνεται προσπάθεια να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. «Κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός, που κάνουμε, είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, είναι μία ξεχωριστή υπόθεση. Τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα. Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Άρα, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια».

    [09] Με μαζικές αγωγές απειλούν τις αυστραλιανές τράπεζες

    Οι μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας απειλούνται με μαζικές δικαστικές προσφυγές, οι οποίες ενδεχομένως τους στοιχίσουν δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι ορισμένα τραπεζικά πρόστιμα και τέλη στις πιστωτικές κάρτες πιθανόν να είναι παράνομα.

    Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη μαζική προσφυγή 34.000 ατόμων κατά της τράπεζας ΑΝΖ, την οποία κατηγορούσαν για επιβολή παράνομων τελών και προστίμων.

    Το δικαστήριο, αφού εξέτασε 5 διαφορετικά τέλη τα οποία επιβάλουν στους πελάτες τους όλες οι τράπεζες, αποφάνθηκε ότι το πρόστιμο που επέβαλε η ΑΝΖ σε όσους δεν πλήρωναν εμπρόθεσμα τις πιστωτικές τους κάρτες ενδεχομένως είναι παράνομο. Το δικαστήριο θα επανέλθει τον ερχόμενο χρόνο.

    Ο εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την μαζική προσφυγή, τη χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου "μεγάλη νίκη", τονίζοντας ότι τα πρόστιμα που επέβαλε η ΑΝΖ στους πελάτες της που καθυστερούσαν να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες αφορούν τον κύριο όγκο των παραπόνων των ατόμων που κατέφυγαν στην προσφυγή.

    Την αντίθετη ακριβώς άποψη διατύπωσε ο διευθυντής της ΑΝΖ Philip Chronican, ο οποίος και είπε ότι η δικαστική απόφαση "δικαιώνει την τράπεζα".

    Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα κάνουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ αναμένεται ότι τελικά η υπόθεση θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    [10] Επιστολή στον Άκερμαν της Deutsche Bank περιείχε σκόνη εκρηκτική

    Ένας ύποπτος φάκελος που ταχυδρομήθηκε με παραλήπτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank AG Γιόζεφ Άκερμαν και εντοπίσθηκε χθες Τετάρτη πριν παραδοθεί, περιείχε μια εκρηκτική σκόνη που μπορεί να ήταν αυτοσχέδια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φραγκφούρτης.

    "Αυτό που είχαμε ήταν μια σκόνη, πράγμα που δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με εμπορικά ή στρατιωτικά εκρηκτικά", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Αλεξάντερ Κίσλινγκ. "Μπορεί να είναι κάτι αυτοσχέδιο, για παράδειγμα φτιαγμένο από πυροτεχνήματα".

    Τραπεζική πηγή και ένας αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν πως ένας φάκελος που περιείχε εκρηκτικά εστάλη χθες Τετάρτη στον Άκερμαν --ο οποίος θεωρείται στη Γερμανία η ενσάρκωση του καπιταλισμού-- όμως εντοπίσθηκε πριν φτάσει στον παραλήπτη του.

    Η αστυνομία της Φραγκφούρτης επιβεβαίωσε ότι ένα ύποπτο πακέτο εστάλη στην έδρα της τράπεζας στην πόλη και ότι ερευνούν το θέμα, αλλά δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να επιβεβαιώσουν ότι περιείχε εκρηκτικά.

    Ο Κίσλινγκ δήλωσε πως η σκόνη στο φάκελο δημιουργεί υπόνοιες ότι μπορεί να είναι εκρηκτική, όμως η αστυνομία πρέπει τώρα να εξετάσει την ουσία για να προσδιορίσει τι είναι, μια διαδικασία που θα απαιτήσει πιθανόν αρκετές ώρες.

    Η αστυνομία αρνήθηκε να πει αν στο φάκελο υπήρχε πυροκροτητής που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη της σκόνης.

    Η γερμανική αστυνομία και τραπεζικές πηγές είπαν πως δεν είναι σαφές ποιος είναι ο αποστολέας του πακέτου.

    [11] Η Σάλκε θέλει τον Ποντόλσκι

    Η διοίκηση της Σάλκε προσανατολίζεται να κινηθεί για την απόκτηση του Λούκας Ποντόλσκι, ο οποίος δεσμεύεται με την Κολωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Οπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, οι διοικούνες την Σάλκε είναι έτοιμοι να προσφέρουν το καλοκαίρι, 15 εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα του Γερμανού επιθετικού, ο οποίος προορίζεται για αντικαταστάτης του Ραούλ στην γραμμή «κρούσης» της ομάδας.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 26χρονος Ποντόλσκι, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 2003 στην Κολωνία, ενώ το 2006 πήρε μεταγραφή για την Μπάγερν Μονάχου στην οποία και αγωνίσθηκε για τρία χρόνια. Στην εφετινή μπουντεσλίγκα, ο Ποντόλσκι είναι δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ με 11 γκολ.

    [12] Με επιτυχία διεξάγεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορίνθου

    Συνεχίζονται οι προβολές στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε φεστιβάλ Νοτίου Ελλάδας, με ελληνικές και ξενόγλωσσες ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, πρώτης προβολής, ντοκιμαντέρ και πολλές πρεμιέρες.

    Σήμερα, Πέμπτη, το πρόγραμμα ξεκινά στις 7 το απόγευμα με Ciao Cirella, ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ Α' προβολής, που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από την Ιταλία που διασκορπίστηκε σε όλη την υφήλιο. Στις 8 θα προβληθεί η ρωσική ταινία Medea, Α' προβολής, που αποτελεί σύγχρονη διασκευή της τραγωδίας του Σενέκα Μήδεια. Στις 9.15 το βράδυ, το Φεστιβάλ φιλοξενεί το βραβευμένο "Ithaca" του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, που παρουσιάζει δραματοποιημένο το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη. Η βραδιά κλείνει με τη ρωσική ταινία I shall remember, Α΄προβολής, που μέσα από μια οικογενειακή ιστορία παρουσιάζει την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και του Ολοκαυτώματος.

    Οι προβολές αύριο Παρασκευή ξεκινούν στις 6 το απόγευμα, με ταινίες μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια, όπως και μια ταινία στο πλαίσιο του αφιερώματος "We can do", το Οnce upon a train ινδικής παραγωγής.

    Στο Φεστιβάλ παρευρίσκεται, από την έναρξη ήδη, ο διακεκριμένος Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ της Κορίνθου, όπως και πολλών άλλων διοργανώσεων διεθνώς (New York's Indian Film Festival κ.α.). Ο Vivek Singhania, έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία στην πατρίδα του, έχει ξεκινήσει από το 2007 διεθνή καριέρα.

    Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ με την τελετή λήξης που αφορά μουσικό πρόγραμμα από την γυναικεία χορωδία του ΚΕΠΑΠ Κορίνθου και την απονομή των βραβείων με το χρυσό Πήγασο που φιλοτέχνησε ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος.

    Να σημειωθεί ότι στις προβολές του φεστιβάλ η είσοδος για τους ανέργους είναι ελεύθερη, με την επίδειξη μόνο της κάρτας ανεργίας.

    [13] Ρομπο-σκύλος ο καλύτερος φίλος του τυφλού!

    Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και, γι' αυτό, Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ρομποτικό σκύλο που μπορεί να συνοδεύσει ένα τυφλό -αλλά και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο- στη βόλτα του.

    Ο ρομπο-σκύλος, με την προσωρινή ονομασία NR003, αποτελεί δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρίας ρομποτικής NSK και του πανεπιστημίου Ηλεκτρο-Επικοινωνιών, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Χρησιμοποιεί ένα αισθητήρα Kinnect της Microsoft, που του επιτρέπει να «διαβάζει» εικόνες και αποστάσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο στα «μάτια» του σκύλου μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των εμποδίων που βρίσκονται μπροστά, ώστε το μηχανικό «ζώο» να προσαρμόζει ανάλογα την πορεία του -και μαζί με αυτό και ο άνθρωπος που το κρατά από το λουρί! Το ρομπότ διαθέτει τέσσερα πόδια και οκτώ μικρές ρόδες, κάτι που του επιτρέπει στις ευθείες επιφάνειες να επιταχύνει, ενώ όταν συναντά ανωμαλίες ή σκάλες μπορεί να βαδίσει πάνω τους. Ο «σκύλος» ελέγχεται τόσο από λογισμικό που έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων, όσο και μέσω πίεσης που ασκεί με το χέρι του ο συνοδός στο «λουρί».

    Το ρομπότ είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εντολές που δέχεται, μιλώντας στον ιδιοκτήτη του με μια συνθετική γυναικεία φωνή. Στο μέλλον, σχεδιάζεται ο ρομποτικός σκύλος να μπορεί να δεχτεί φωνητικές εντολές και να προσανατολίζεται με ακρίβεια μέσω GPS, οδηγώντας τον κύριό του εκεί που πρέπει. Σε σχέση με ένα πραγματικό σκύλο, ο ρομποτικός σκύλος είναι πιο αργός, αλλά και λιγότερο επιθετικός!

    Ο «σκύλος» αναπτύσσεται από το 2005 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών, ενώ εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά γύρω στο 2020. Καθώς διευρύνεται συνεχώς το ποσοστό των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και έτοιμη αγορά για τέτοια ρομπότ.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρία «Τογιότα» παρουσίασε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα ρομπότ-νοσοκόμα που θα μπορεί να σηκώνει καθηλωμένα στο κρεβάτι άτομα και θα τα στηρίζει για να περπατούν μέχρι την τουαλέτα. Η εταιρία ελπίζει να έχει έτοιμη την ρομποτική νοσοκόμα εντός του 2013.

    [14] Αργός θάνατος από πετρέλαιο για 13 θαλασσοπούλια στον Θερμαϊκό κόλπο

    Αργό, βασανιστικό θάνατο από πετρέλαιο βρήκαν 13 θαλασσοπούλια στη Θεσσαλονίκη μετά από ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου.

    Τα πουλιά περισυνέλλεξαν τα μέλη του Σωματείου για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, «Δράση για την άγρια ζωή» αφού ειδοποιήθηκαν από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης πως μπροστά στον Όμιλο είχαν βγει θαλασσοπούλια με λερωμένο το φτέρωμά τους από πετρέλαιο.

    «Αμέσως μεταβήκαμε στην περιοχή και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για 13 μαυροβουτηχτάρια (Podiceps nigricollis) των οποίων είχε καταστραφεί το φτέρωμα από πετρελαιοειδή. Τα πουλιά λόγω του ότι είχαν πάθει υποθερμία, αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά αλλά επειδή είχαν καταπιεί και πετρέλαιο, κινδύνευε άμεσα η ζωή τους» αναφέρει ο Σταύρος Καλπάκης από το Σωματείο.

    Τα πουλιά μεταφέρθηκαν προκειμένου να τους παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάσωσή τους ενέργειες (καθαρισμός του φτερώματός τους από τα πετρελαιοειδή, ζέσταμα προκειμένου να επανέλθουν από την υποθερμία, απομάκρυνση όλων των τοξικών ουσιών από το στομάχι, κ.λπ.). Όπως όμως αποδείχτηκε, ήταν ήδη πολύ αργά αφού μέσα σε λίγες ώρες, παρά τις προσπάθειες των εθελοντών, τα πουλιά πεθάνανε.

    Σύμφωνα με τον κ.Καλπάκη, το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε άμεσα και διαπιστώθηκε ότι γνώριζε για το περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν, δίχως όμως να γνωρίζει τον υπαίτιο.

    [15] Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο διατρέχουν οι καλόγριες

    Η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να καλύπτει τα έξοδα προκειμένου να λαμβάνουν οι καλόγριες αντισυλληπτικά χάπια ώστε να μειώνεται ο επιπλέον κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που προκύπτει εξαιτίας τoυ όρκου αγνότητας, ανακοίνωσαν σήμερα Αυστραλιανοί ειδικοί στον καρκίνο.

    Οι 94.790 καλόγριες σε ολόκληρο τον κόσμο "πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα για την αποχή τους" εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας.

    Οι γυναίκες που δεν μένουν έγκυες και δεν θηλάζουν συχνά έχουν συχνότερους έμμηνους κύκλους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

    Ο Ρότζερ Σορτ, ένας αναπαραγωγικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι είναι σκόπιμο ο Πάπας όχι μόνο να επιτρέψει στις καλόγριες να παίρνουν το χάπι, αλλά να προωθεί και ο ίδιος την πρωτοβουλία αυτή.

    Ο Σορτ και η ερευνήτρια στον καρκίνο Κάρα Μπριτ από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνά τους στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet στην οποία περιγράφουν τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο που διατρέχουν οι καλόγριες όπως αυτός έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

    Η πρώτη αναφορά για υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτή την κατηγορία έγινε το 1713 από τον ιταλό γιατρό Μπερναντίνο Ραματσίνι.

    [16] Εξιχνίαση δολοφονίας έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο

    Τέσσερις Αιγύπτιοι ήταν οι δράστες της δολοφονίας του άγνωστου άνδρα το κακοποιημένο πτώμα του οποίου, βρέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε χώρο έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

    Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μάνδρας, κατάφερε να συλλάβει έναν 32χρονο και έναν 39χρονο το βράδυ της Τρίτης στη Σαλαμίνα, ενώ οι άλλοι δύο δράστες αναζητούνται. Κίνητρο των πράξεών τους ήταν οι οικονομικές διαφορές που είχαν με το θύμα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι δράστες, το απόγευμα της Δευτέρας αφού απήγαγαν το θύμα, το οδήγησαν σε σπίτι στην περιοχή της Σαλαμίνας όπου τον βασάνισαν μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια ο 39χρονος τον μετέφερε με όχημα σε χώρο έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και τον εγκατέλειψε. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    [17] Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και το Νοέμβριο οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

    Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τον μήνα Νοέμβριο, οι εξορμήσεις δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Διαρκείς έλεγχοι και επιχειρήσεις "σκούπα", πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη διαχείριση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο ευρύτερο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, όπου σημειωτέον, οι δείκτες επικινδυνότητας έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 37.451 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν τα 18.408, ενώ βεβαιώθηκαν 2.772 παραβάσεις σχετιζόμενες με τους νόμους περί ηθών, αλλοδαπών, όπλων, Κ.Ο.Κ., λαθρεμπορίου και άλλα μικροαδικήματα.

    Σημαντικό χτύπημα κατάφερε η Αστυνομία και στη μάχη κατά του παρεμπορίου, καθώς κατασχέθηκαν από μικτά κλιμάκια ελέγχου, συνολικά 100.401 τεμάχια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

    Συνελήφθησαν δε, 607 άτομα, από τα οποία διακόσια είκοσι τρία για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, εκατό για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 69 για κλοπές και διαρρήξεις, σαράντα τέσσερα άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις, εννέα άτομα για λαθρεμπόριο, εννέα για ληστείες και εκατό πενήντα τρία για διάφορες άλλες παραβάσεις.

    Κατασχέθηκαν, επίσης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, ποσότητες ναρκωτικών, όπλων, κινητά τηλέφωνα και χρηματικά ποσά, ενώ βρέθηκαν και 82 κλεμμένα αυτοκίνητα.

    Συνολικά, σε όλη την Αττική, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, από τις Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, συνελήφθησαν 3.543 άτομα εκ των οποίων, τέσσερα για ανθρωποκτονία, 528 για κλοπές και διαρρήξεις, 47 άτομα για ληστείες, 57 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ηθών, 343 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, 107 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, χίλια άτομα για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών, 54 για παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων, 27 για παραβάσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, 809 για καταδιωκτικά έγγραφα, 72 άτομα για απάτες - πλαστογραφίες και 495 για διάφορα αδικήματα, όπως υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό πλημμελήματος, κ.λ.π.).

    [18] Στο 2,9% ο πληθωρισμός

    Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 2,9%, από 3% που είχε τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Νοεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

    Ο Γενικός Δείκτης το Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι της ίδιας αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Επίσης, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 10 - Νοεμβρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 09 - Νοεμβρίου 10, παρουσίασε αύξηση 3,6%, έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Οι κυριότερες ανατιμήσεις οφείλονται στις αυξήσεις των φόρων (αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο) και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

    Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Νοεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

    [19] Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε το γαλλικό αξιόχρεο

    Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας από "AA-" σε "A+", λόγω της ασθενούς ανάπτυξης στη χώρα και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της.

    "Λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων" στον εσωτερικό σχεδιασμό, η γαλλική οικονομία "στερείται (. . .) ζωτικότητας και η ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται. Μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη", κρίνει ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης, που δηλώνει ανεξάρτητος από την κινεζική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του.

    Η ανακοίνωση του Νταγκόνγκ ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, όπως ο αμερικάνικος Standard & Poor's, που απείλησαν να μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη δυνατή, "AAA", κατά "δύο βαθμίδες".

    [20] Ο πρωθυπουργός Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ τόνισε πως εκατομμύρια δολάρια από ξένα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι ρώσοι ψηφοφόροι.

    Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τις καθημερινές διαδηλώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές καταγγέλλοντας νοθεία και μεροληψία στις εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν κατηγόρησε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι "έδωσε σήμα" στους αντίπαλους του Κρεμλίνου.

    "Έδωσε το σήμα για την έναρξη" της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, είπε αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές έδρασαν "με την υποστήριξη" της Ουάσινγκτον.

    Η Κλίντον "έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση".

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, για τις οποίες η Κλίντον υποδήλωσε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Στο μεταξύ η ρωσική αντιπολίτευση προγραμματίζει περισσότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, ανακοίνωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 κρατήσεις πολιτών επειδή διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Μόσχας αργά χθες Τετάρτη, τρίτη ημέρα της διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων που αναδεικνύουν το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, νικητή των εκλογών.

    Τουλάχιστον 47 μέλη της αντιπολίτευσης παραμένουν σήμερα στη φυλακή. Μεταξύ αυτών οι πολιτικοί Ιλία Γιάσιν και Αλεξέι Ναβάλνι--ο τελευταίος είναι γνωστός μπλόγκερ και επικριτής του Κρεμλίνου. Αυτοί θα παραμείνουν υπό κράτηση από πέντε έως 15 ημέρες, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σχεδόν 800 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση από την Κυριακή, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Η Μόσχα είναι το κέντρο των διαδηλώσεων, με μικρότερες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται στην Αγία Πετρούπολη και τη Σαμάρα, μια πόλη 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 December 2011 - 11:29:35 UTC