Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα
  • [02] Προστατέψτε τα παιδιά
  • [03] Επιστροφή στην άγρια φύση
  • [04] Γαλλία:Το κράτος δεν θα βάλει λεφτά στις τράπεζες, δήλωσε η υπ. Προϋπολογισμού
  • [05] Ο Μανουέλ Νοριέγκα επιστρέφει σήμερα στον Παναμά
  • [06] Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Ευκαρπία
  • [07] Δύο νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα
  • [08] Συνελήφθη άνδρας, στην Κόρινθο, που είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων
  • [09] Τρεις ένοπλες ληστείες και δύο πυρκαγιές τα ξημερώματα στην Αττική
  • [10] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα, στον Πειραιά, λόγω της λιτάνευσης της εικόνας του πολιούχου
  • [11] Αυστραλία: Ικανοποίηση του υπ. Οικονομικών για τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης
  • [12] Νότια Αφρική: Εγκρίθηκε ένας οδικός χάρτης με στόχο μια δεσμευτική, συνολική συμφωνία το 2015
  • [13] Νέος πρωθυπουργός του Περού ο Όσκαρ Βάλντες
  • [14] Τουλάχιστον δυο νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό
  • [15] Η Τεχεράνη εκτιμά ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου
  • [16] Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας
  • [17] Μια μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει το "όχι" του Κάμερον στις Βρυξέλλες
  • [18] Η κρίση χρέους της ΕΕ είναι καθρέφτης της κρίσης του 2001, λέει η Κρ. Κίρσνερ
  • [19] Χωρίς Μέλμπεργκ και Τζιμπούρ ο Ολυμπιακός στην Κέρκυρα

  • [01] Κλειστά την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πανελλαδική αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/2012 ή και νωρίτερα, όπως αναφέρουν, διαμαρτυρόμενοι για την «υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την οικονομική ασφυξία», στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και έντασης των κινητοποιήσεων. Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων, που συνθλίβονται ανάμεσα στη διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και τη μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία».

    [02] Προστατέψτε τα παιδιά

    Η παιδική ηλικία αποτελεί τη βάση για κάθε ενήλικα. Είναι η περίοδος εκείνη, που ο άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται σε κάθε τους προσπάθεια, να παίζουν, να νιώθουν αγάπη, ασφάλεια, την προστασία των ενηλίκων από κάθε κίνδυνο.

    Αλήθεια, όμως, πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 78 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με άλλα λόγια, 14.820.000 παιδιά, δηλαδή το 19% των παιδιών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούνται από τη φτώχεια.

    Το 2005 το ποσοστό αυτό στα 27 κράτη μέλη έφτανε το 19% για τα παιδιά ηλικιών 0-17 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πληθυσμού ήταν 16%.

    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ακόμη, βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι θα εξαφανιστούν 8.000.000. Συνολικά, 300.000.000 παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε η οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη σημερινή (11 Δεκεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, που είναι η 11η Δεκεμβρίου.

    Όπως επισημαίνει το Χαμόγελο, για το 2009 οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν 14.087.484 κλήσεις.

    Εδώ και 16 χρόνια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει υλικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ιατρικά περισσότερα από 30.000 παιδιά.

    Λόγω έλλειψης χώρων, η οργάνωση δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη φιλοξενία ακόμη 1.230 παιδιών. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, ένας στους πέντε Έλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου, με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για την κάλυψη σημαντικής ανάγκης κάποιου παιδιού.

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, την προάσπιση και τη διασφάλιση των «αυτονόητων» δικαιωμάτων τους, τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω των διεθνών συνεργασιών του.

    [03] Επιστροφή στην άγρια φύση

    Παρατήρηση και αναγνώριση σπάνιων ειδών πουλιών που βρίσκονται στον υγρότοπο του Σχοινιά, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σήμερα όλοι όσοι βρέθηκαν στην περιοχή, ύστερα από πρόσκληση της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

    Παράλληλα εθελοντές της οργάνωσης καθάρισαν τους χωματόδρομους που οδηγούν προς τα παρατηρητήρια των πουλιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και που έχουν πλέον έχουν μετατραπεί παράνομα, σε χώρους εναπόθεσης μπαζών.

    Η «διπλή», αυτή, εθελοντική δράση στον υγρότοπο του Σχοινιά έγινε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, που είναι στις 5 Δεκεμβρίου προς τιμή των εκατομμυρίων εθελοντών που ενεργοποιούνται σε όλο τον πλανήτη.

    Η δράση έγινε σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και με την υποστήριξη του δήμου Μαραθώνα και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά.

    Ταυτόχρονα η ΑΝΙΜΑ απελευθέρωσε πουλιά στον υγρότοπο, που βρέθηκαν τραυματισμένα και τα οποία περιέθαλψε.

    Οι εθελοντικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης των Υγροτόπων της Αττικής που υλοποιείται από την Ορνιθολογική κατά τα τελευταία χρόνια. Οι υγρότοποι είναι από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα στον κόσμο και μερικά από αυτά βρίσκονται στην Αττική.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική, «η πολιτεία οφείλει να τους προστατεύσει, οριοθετώντας τους και διαθέτοντας οικονομικούς πόρους για την αποκατάστασή τους».

    Στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Ορνιθολογική για την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων της Αττικής υλοποιείται από το 2009, σε εθελοντική βάση, και το Πρόγραμμα Παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στους υγροτόπους της Αττικής.

    [04] Γαλλία:Το κράτος δεν θα βάλει λεφτά στις τράπεζες, δήλωσε η υπ. Προϋπολογισμού

    Η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, δήλωσε σήμερα πως "το κράτος δεν θα βάλει χρήματα στις γαλλικές τράπεζες" εκτιμώντας πως μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις ανάγκες χρηματοδότησής τους.

    "Σήμερα, σκεπτόμαστε πως η ανάγκη χρηματοδότησης των τραπεζών δεν είναι τόσο αυξημένη έτσι ώστε να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνες τους", δήλωσε η υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης από κοινού στο ράδιο Europe 1, την iTELE και την εφημερίδα Le Parisien.

    "Οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το επίπεδο των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με τα δικά τους κεφάλαια, τα δικά τους κέρδη. Το κράτος δεν θα βάλει χρήματα στις γαλλικές τράπεζες", συνέχισε, βλέποντας σε αυτό "ένα πολύ καλό νέο".

    Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναθεώρησε προς τα κάτω την Πέμπτη (8/12) τις ανάγκες ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τεσσάρων μεγάλων γαλλικών τραπεζών στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 8,8 αρχικά.

    Την επομένη, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, εκτίμησε πως οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν "χωρίς πρόβλημα" το στόχο της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων που τέθηκε στα τέλη Ιουνίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

    Καθώς η Credit Agricole δεν έχει ανάγκη να ενισχύσει περισσότερο τα ίδια κεφάλαιά της, σύμφωνα με την άποψη της EBA, οι μόνες ενδιαφερόμενες τράπεζες είναι η Societe Generale, η BNP Paribas και η BPCE. Αυτά τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συσσωρεύσει, τους εννέα πρώτους μήνες του 2011, κέρδη 9,84 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    [05] Ο Μανουέλ Νοριέγκα επιστρέφει σήμερα στον Παναμά

    Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, τον οποίο ανέτρεψαν πριν από 22 χρόνια οι αμερικανοί πρώην σύμμαχοί του, αναμένεται σήμερα στη χώρα του όπου θα οδηγηθεί σε φυλακή για την εξαφάνιση πολιτικών του αντιπάλων, σύμφωνα με μέλος της αντιπροσωπείας του Παναμά που τον συνοδεύει στο ταξίδι της επιστροφής του από τη Γαλλία.

    Ο Νοριέγκα επιστρέφει στον Παναμά μετά την απόφαση του εφετείου του Παρισιού, στις 23 Νοεμβρίου, να εκδοθεί ο πρώην δικτάτορας στη χώρα του από τη Γαλλία.

    Ο Νοριέγκα επιβιβάστηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού σε αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας Iberia με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου με άλλη πτήση πρόκειται ν΄αναχωρήσει στις 12:40 τοπική ώρα για τον Παναμά.

    "Ο Μανουέλ Νοριέγκα, 77 ετών, αναμένεται στον Παναμά με πτήση της Iberia στις 17:30 (22:30 ώρα Γκρήνουιτς)", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Ρομπέρτο Ενρίκεζ.

    Ισχυρός άνδρας του Παναμά την περίοδο από το 1983 ως το 1989, ο Μανουέλ Νοριέγκα φυλακίστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το 2010 μεταφέρθηκε στη Γαλλία όπου καταδικάσθηκε σε επταετή κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος.

    Οι αρχές του Παναμά θέλουν να εκτίσει τρεις ποινές 20ετούς κάθειξης συνολικά για εξαφανίσεις αντιπάλων του και ελπίζουν να τον δικάσουν και για άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, η οποία σημαδεύτηκε από πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι δήλωσε προχθές, Παρασκευή, ότι ο Νοριέγκα θα πάει "κατευθείαν στη φυλακή", αλλά ο πρώην δικτάτορας μπορεί να ζητήσει να τεθεί υπό περιορισμόν κατ΄οίκον βάσει νόμου, ο οποίος επιτρέπει σε καταδικασθέντες ηλικίας άνω των 70 ετών να εκτίσουν την ποινή τους κατ΄οίκον.

    [06] Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Ευκαρπία

    Δυο άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ευκαρπίας και αφού ακινητοποίησαν τον 43χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη με τη χρήση αναισθητικού σπρέι, αφαίρεσαν κοσμήματα, συνολικής αξίας 100.000-150.000 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του παθόντα.

    Διεξάγονται αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [07] Δύο νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα

    Δύο ακόμη νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

    Ένας 33χρονος σκοτώθηκε στο 12ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Ποντοηράκλειας-Πολυκάστρου Κιλκίς όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος, που οδηγούσε.

    Άλλος, 30 χρόνων έχασε την ζωή του στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό.

    [08] Συνελήφθη άνδρας, στην Κόρινθο, που είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων

    Συνελήφθη στο Λουτράκι άνδρας 51 χρόνων, επειδή βρέθηκε να είχε στο σπίτι του και σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων.

    Ειδικότερα, στην έρευνά τους οι αστυνομικοί της ασφαλείας Κορίνθου, βρήκαν και κατάσχεσαν στο σπίτι του άνδρα, εξήντα πέντε όστρακα βάσεων, εξήντα επτά όστρακα λαβών, δύο τμήματα από όστρεα, ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος, ένα θραύσμα μαρμάρινου ιγδίου, ένα σωζόμενο τμήμα πήλινου πίθου ή σιλό, δύο τμήματα πίθου, τέσσερα τμήματα κεραμικού πήλινου με κονίαμα (Κορινθιακός Στρωτήρας). Επίσης, 109 όστρακα χειλών αγγείων, 430 όστρακα από σώματα αγγείων, ένα οστό, ένα θραύσμα χαλαζία, ένα θραύσμα πήλινου ειδωλίου από μήτρα, τρία τμήματα αδιάγνωστα κι ένα τμήμα κιονίσκου με ιωνικό κιονόκρανο πιθανόν ρωμαϊκού ύφους.

    Όλα τα αρχαία αντικείμενα αξιολογήθηκαν από ειδικό επιστήμονα. Ανήκουν στην μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Επιπλέον, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα χασίς 16,5 γραμμαρίων, σε δύο συσκευασίες, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά.

    Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο άνδρας κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κορίνθου.

    [09] Τρεις ένοπλες ληστείες και δύο πυρκαγιές τα ξημερώματα στην Αττική

    Τρεις ένοπλες ληστείες και μία πυρκαγιά σε οίκο ανοχής, σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αττική.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη Μάνδρα, δύο άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων και με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό, τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, αφού πρώτα ακινητοποίησαν τον υπάλληλο.

    Στις τέσσερις το πρωί στο Περιστέρι, δύο ληστές μπήκαν σε ψητοπωλείο και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν τις εισπράξεις της ημέρας.

    Πέντε λεπτά πριν τις έξι τα ξημερώματα, στα Πατήσια, δύο άγνωστοι με την απειλή μαχαιριού, έκλεψαν την τσάντα αλλοδαπής, η οποία περιείχε άγνωστο έως στιγμής χρηματικό ποσό.

    Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται.

    Εξάλλου, λίγο πρις το 8 το βράδυ χθες στο κέντρο της Αθήνας, καταστράφηκε ολοσχερώς οίκος ανοχής από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη έως στιγμής αιτία. Την πυρκαγιά κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο δυνάμεις τις πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία έχει αναλάβει και την προανάκριση για το περιστατικό.

    Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, σε αποθηκευτικό χώρο εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης, στην περιοχή της Μαλακάσας του Νομού Αττικής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό και στο εμπόρευμα της επιχείρησης.

    Στην κατάσβεση συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

    Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

    [10] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Δευτέρα, στον Πειραιά, λόγω της λιτάνευσης της εικόνας του πολιούχου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Πειραιά θα ισχύσουν αύριο, Δευτέρα, λόγω λιτάνευσης της εικόνας του πολιούχου, Αγίου Σπυρίδωνα.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στο κέντρο της πόλης, ενώ από τις 09.30 έως τις 13.00 θα διακοπεί η κυκλοφορία επί της Ακτής Μιαούλη, στο τμήμα από την οδό Μπουμπουλίνας μέχρι και τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου.

    Η Τροχαία Πειραιά, με ανακοίνωσή της, καλεί τους οδηγούς να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρήσουν τα προσωρινά μέτρα που θα ληφθούν.

    [11] Αυστραλία: Ικανοποίηση του υπ. Οικονομικών για τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Wayne Swan καλωσόρισε τις τελευταίες αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους, σημείωσε ωστόσο ότι έχει έρθει η ώρα για αποφασιστική δράση και όχι περισσότερα λόγια.

    "Ο κόσμος χρειάζεται τώρα να δει τα λόγια να μετατρέπονται σε δράση", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Swan και προσθέτει: "Οι παγκόσμιες αγορές και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να δουν περισσότερες λεπτομέρειες και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων.

    Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η οικονομία της Αυστραλίας δεν είναι απρόσβλητη στις αναταράξεις από την ευρωπαϊκή κρίση, αν και εκτιμά ότι είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει πιθανή κλιμάκωση της κρίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες.

    "Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις από θέση ισχύος με αυστηρή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, πολύ ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη και χαμηλή ανεργία", δηλώνει.

    [12] Νότια Αφρική: Εγκρίθηκε ένας οδικός χάρτης με στόχο μια δεσμευτική, συνολική συμφωνία το 2015

    Οι αντιπρόσωποι περίπου 190 χωρών που πήραν μέρος στις μαραθώνιες συνομιλίες για το κλίμα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με στόχο, για πρώτη φορά, την επίτευξη συμφωνίας όλων των χωρών του πλανήτη το 2015 για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Στόχος είναι, η συμφωνία αυτή, η νομική φύση της οποίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, να τεθεί σε ισχύ το 2020.

    Ο οδικός αυτός χάρτης εγκρίνεται ύστερα από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών να επιβληθούν νομικά δεσμευτικές μειώσεις, στους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

    Βάσει του οδικού αυτού χάρτη παρατείνεται η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012, αρχίζουν τον επόμενο χρόνο διαπραγματεύσεις για μια νέα, νομικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα συναφθεί το 2015 και θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και επίσης δημιουργείται ένα "Πράσινο Ταμείο" για το κλίμα, το οποίο θα βοηθήσει τις πτωχές χώρες νά αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    [13] Νέος πρωθυπουργός του Περού ο Όσκαρ Βάλντες

    Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα διόρισε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην αξιωματικό του στρατού Όσκαρ Βάλντες, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο (χθες).

    Ο επιχειρηματίας Σάλομον Λέρνερ είχε παραιτηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από πρωθυπουργός με αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί στην κυβέρνηση του Ουμάλα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως απαιτεί ο νόμος.

    Η κυβέρνηση του Περού έχει κλονιστεί από τις διαμαρτυρίες εναντίον ενός σχεδίου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα ορυχείο χρυσού. Ο Ουμάλα έδωσε στο στρατό και την αστυνομία ειδικές εξουσίες για να τερματίσουν τα συλλαλητήρια που έκλεισαν δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία στην περιοχή Καχαμάρκα.

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Λέρνερ διαπραγματεύτηκε προσωπικά με τους ηγέτες των διαδηλωτών για ώρες αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα από τον πρόεδρο.

    Ο Ουμάλα, πρώην αξιωματικός, κέρδισε την προεδρία τον Ιούνιο με την υπόσχεση να κατευθύνει περισσότερες κοινωνικές δαπάνες σε αγροτικές πόλεις προκειμένου να ηρεμήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους, την ίδια ώρα που διαβεβαίωνε τις επιχειρήσεις πως οι επενδύσεις τους θα είναι ασφαλείς στην απότομα ανερχόμενη περουβιανή οικονομία.

    [14] Τουλάχιστον δυο νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό

    Τουλάχιστον δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών που έπληξε την πολιτεία Γκερέρο του νότιου Μεξικού και ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμφωνα με έναν πρώτο επίσημο απολογισμό.

    Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 19:47 τοπική ώρα, χθες, (03:37 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε 45χλμ από την Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο, σε βάθος 64χλμ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι.

    Στην Ιγκουάλα, μια μικρή πόλη ανάμεσα στην Πόλη του Μεξικού και το Ακαπούλκο, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες ζημιές καθώς το επίκεντρο ήταν κοντά, ένας 18χρονος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η οροφή του σπιτιού του, ενώ στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το Ακαπούλκο, ένας 25χρονος σκοτώθηκε όταν ένα κομμάτι βράχου έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.

    Στην πρωτεύουσα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 25 συνοικίες, ενώ ο κόσμος εγκατέλειψε πανικόβλητος τα κτίρια και βγήκε στους δρόμους.

    Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν στο Μεξικό για τη γιορτή της Παναγίας της Γουαδελούπης.

    Το 1985, σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών είχε κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους στο Μεξικό.

    [15] Η Τεχεράνη εκτιμά ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

    Το Ιράν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "είναι βέβαιο" ότι δε θα επιβάλει κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου καθώς το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

    "Πολιτική μας είναι η συνεχής τροφοδοσία της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Το Ιράν είναι μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και οιεσδήποτε κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ζημιά στην παγκόσμια αγορά", δήλωσε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν ως το τέλος Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης των πιέσεων κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [16] Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας

    Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας, ύστερα από σχετική έκκληση που απηύθυναν διαδικτυακά ακτιβιστές στο λαό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων.

    Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν κλειστά καταστήματα και άδειους δρόμους νωρίς σήμερα στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, στην πόλη Ζαμπαντάνι στη δυτική χώρα και στην επαρχία Αλέπο της βόρειας Συρίας.

    "Η απεργία είναι όπως μια διαδήλωση. Αρχίζει με δέκα ανθρώπους, ύστερα με εκατοντάδες και τέλος με χιλιάδες. Αρχίστε με εσάς τους ίδιους", αναφέρεται στη σελίδα του Facebook "Συριακή Επανάσταση 2011".

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας "Μείνετε στο σπίτι" καλείται ο λαός "να σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς απέχοντας από κάθε εργασία".

    Οι ακτιβιστές κάλεσαν επίσης το λαό να μποϊκοτάρει τις αυριανές δημοτικές εκλογές.

    [17] Μια μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει το "όχι" του Κάμερον στις Βρυξέλλες

    Μια μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δίκιο ν΄αντιταχθεί σε μια τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Mail on Sunday.

    Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι ήταν λάθος.

    Επίσης το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, όπως ζητούν πολλοί αξιωματούχοι στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος. Επίσης το 48% είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη των 27, ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή σ΄αυτήν.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα διαλυθεί εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 29% πιστεύει το αντίθετο. Ενα 60% πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και μόνο το 19% εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα διατηρηθεί.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε 1.020 άτομα από το βράδυ της Παρασκευής ως και το Σάββατο.

    [18] Η κρίση χρέους της ΕΕ είναι καθρέφτης της κρίσης του 2001, λέει η Κρ. Κίρσνερ

    Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους "είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001", της πιο σημαντικής στάσης πληρωμών στην ιστορία, δήλωσε το Σάββατο (χθες) η πρόεδρος της Αργεντινής, η Κριστίνα Κίρσνερ, έπειτα από την ορκωμοσία της για δεύτερη τετραετή θητεία στο Μπουένος Άιρες.

    "Αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001", είπε η Κρ. Κίρσνερ, δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών της χώρας της (75 δισεκατομμύρια ευρώ), απευθυνόμενη σε βουλευτές και γερουσιαστές παρουσία πολλών λατινοαμερικανών ομολόγων της.

    Η πρόεδρος εκτίμησε πως "και άλλοι σήμερα βιώνουν αυτό που έζησε η Αργεντινή ως δράμα, τη χρεοκοπία, η οποία μας έβαλε στο περιθώριο των εθνών", την ώρα που οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής την Παρασκευή, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ.

    Η Κριστίνα Κίρσνερ στιγμάτισε ένα σύστημα "που δεν βασίζεται στην πραγματική οικονομία, αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία". "Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας? οφείλουν να είναι ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες", είπε.

    Το Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή είχε παγώσει τις καταθέσεις προκειμένου να σταματήσει τις αναλήψεις από τις τράπεζες και να αποτρέψει την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μέτρο οδήγησε στο ξέσπασμα της πιο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα.

    Η Αργεντινή κήρυξε μορατόριο στο χρέος της και έγινε ένας παρίας στις αγορές. Κι όμως, χάρη στη ραγδαία αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η χώρα καταγράφει από το 2003 ρυθμό ανάπτυξης 8% το χρόνο κατά μέσο όρο, με εξαίρεση το 2009.

    Η πρόεδρος, 58 ετών, η οποία φέρει ακόμη το πένθος αν και έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από το θάνατο του συζύγου και προκατόχου της Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), επανεξελέγη στις 23 Οκτωβρίου με ποσοστό άνω του 54% των ψήφων.

    [19] Χωρίς Μέλμπεργκ και Τζιμπούρ ο Ολυμπιακός στην Κέρκυρα

    Χωρίς τον Ολαφ Μέλμπεργκ και τον Ραφίκ Τζιμπούρ θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός αύριο στην Κέρκυρα. Ο Σουηδός αμυντικός υποβλήθηκε σήμερα σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι έχει υποστεί θλάση στον απειοδή μυ του αριστερού του ισχίου. Από τη δική του πλευρά, ο επιθετικός των «ερυθρολεύκων» αποχώρησε από τη σημερινή προπόνηση, καθώς αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γόνατο. Απών θα είναι και ο Φουστέρ, που συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις στον προσαγωγό.

    Από εκεί και πέρα, οι Μακούν, Φέισα και Ιμπαγάσα συνέχισαν το προγράμματα αποκατάστασης, ενώ ο Χολέβας έκανε θεραπεία και ο Γέστε συνέχισε το ατομικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο.

    Οι 19 παίκτες που επέλεξε για την αποστολή ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι οι: Κοστάνσο, Μέγερι, Τοροσίδης, Μανιάτης, Α. Παπαδόπουλος, Παπάζογλου, Μαρκάνο, Ζαραδούκας, Χαβίτο, Μοντέστο, Ορμπάιθ, Ποτουρίδης, Αμπντούν, Μόνχε, Φετφατζίδης, Πάντελιτς, Μιραλάς και Βαλεριάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 December 2011 - 11:29:37 UTC