Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο" για τα 105χρονα του Εμμανουήλ Κριαρά
  • [02] Χαρτογράφηση της Μινωικής διαδρομής
  • [03] Κατασκεύασαν ξύλινο γεφύρι και έδωσαν «ζωή» σε μονοπάτι του Πηλίου
  • [04] Εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου (Αυστραλίας), από την Bendigo Bank
  • [05] Σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή η υπόθεση των "στημένων αγώνων"
  • [06] "Εν ψυχρώ" διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα
  • [07] Πρωτόκολλο συνεργασίας υπ.Υγείας - δήμου Αθηναίων για το κέντρο της Αθήνας
  • [08] Με δάνειο από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η καταβολή συντάξεων -δώρων τον Δεκέμβριο
  • [09] Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Σπινέλη, περί "εκπτώσεων" σε πρόστιμα από εφοριακούς
  • [10] Δύο συλλήψεις στη Χαλκιδική για χρέη προς το Δημόσιο
  • [11] Στην κυκλοφορία από τη Δευτέρα η νέα έξοδος στο Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων
  • [12] Μπαράζ ληστειών στην Αττική
  • [13] Η Σεούλ διευρύνει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν
  • [14] "Μολότοφ" σε σύνδεσμο του Άρη στη Θεσσαλονίκη

  • [01] "Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο" για τα 105χρονα του Εμμανουήλ Κριαρά

    "Λεξικογραφικό Χαρμόσυνο για τα εκατοπεντάχρονα του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά" τιτλοφορείται η εορταστική-τιμητική γενέθλια εκδήλωση που διοργανώνει απόψε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Εμμανουήλ Κριαρά, ο οποίος διανύει αισίως και υγιώς τον 106ο χρόνο της ζωής του.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (έχει έδρα τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης), καθηγητής Κώστας Γραμμένος και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Γούναρης.

    Οι τρείς εισηγητές της εκδήλωσης είναι οι Σπύρος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας της γλώσσας, με θέμα "Το λεξικογραφικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά" , ο καθηγητής της νομικής σχολής του ΑΠΘ Αθανάσιος Καίσης, με θέμα "Η συνεισφορά του Εμμανουήλ Κριαρά στη νομική γλώσσα" και ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης, με θέμα "Το μεσαιωνικό λεξικό του Εμμανουήλ Κριαρά- Τομή και συνέχεια". Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του τιμώμενου υπεραιωνόβιου καθηγητή.

    Στην προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποίησε προς τιμήν του το ΑΠΘ (στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου) ο καθηγητής- διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Γιάννης Καζάζης, που έχει αναλάβει τη συνέχιση του μνημειώδους έργου για το Λεξικό της Βυζαντινής Γραμματείας, την οποία είχε ξεκινήσει ο κ. Κριαράς, του έδωσε το πρώτο αντίτυπο του 17ου τόμου (έφτασε αισίως στο γράμμα Π). Ο 18ος τόμος του ίδιου λεξικού αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους (2012) .

    Ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά από οικογένεια κρητικής καταγωγής, ενώ τα πρώτα παιδικά του χρόνια έζησε στη Μήλο. Το 1924 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1930 ως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως συνεργάτης και από το 1939 ως διευθυντής. Το 1950 εξελέγη στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το διδακτικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά διακόπηκε βίαια τον Ιανουάριο του 1968, όταν η Χούντα τον απέλυσε για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα συνεχίζει το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.

    [02] Χαρτογράφηση της Μινωικής διαδρομής

    Μια προσπάθεια εντοπισμού, χαρτογράφησης και ανάδειξης της Μινωικής διαδρομής από τον Κρουσώνα προς το Ιδαίο 'Αντρο, ξεκίνησε η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου με τη συμμετοχή μελών του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.

    Η πορεία αυτή ξεκίνησε από τη θέση "Αχλαδιάς" στον Κρουσώνα και συνεχίστηκε μέσα από το Κρουσανιώτικο Φαράγγι και το οροπέδιο "Λιβάδι" και από κει ακολούθησαν τα φυσικά περάσματα, ανάμεσα από τις κορυφές των Ανωγειανών βουνών, με κατάληξη τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου. Η πεζοπορία για την όλη διαδρομή ξεπέρασε τις 8 ώρες, αφού διανύθηκαν περισσότερα από 14 χιλιόμετρα!

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον δήμο Μαλεβιζίου, για πολλούς επιστήμονες, με πρώτο τον αείμνηστο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, η διαδρομή αυτή αποτελεί τον αρχαίο δρόμο που ακολουθούσαν διαχρονικά οι κάτοικοι της Κνωσού και της ενδοχώρας της, για την ανάβαση τους στο σπουδαίο ιερό σπήλαιο της Ίδης. Η ανακάλυψη της Ζωμίνθου, που αποτελούσε βέβαιο σταθμό των προσκυνητών του Ιδαίου, στο μέσον περίπου αυτής της διαδρομής, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας.

    Ο ίδιος δρόμος ταυτίζεται από πολλούς μελετητές με την πορεία που ακολουθούσε ο βασιλιάς Μίνωας ("Μίνως Εννέωρος") κάθε εννέα χρόνια, από την Κνωσό στο Ιδαίο 'Αντρο, για να πάρει τους Νόμους από τον πατέρα του, τον Δία.

    Παράλληλα, η πορεία αυτή θεωρείται ότι περιγράφεται και από τον Πλάτωνα σε έναν από τους Διαλόγους του, που υποτίθεται πως εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ανάβασης από την Κνωσό στο Ιδαίο 'Αντρο. Στη συζήτηση αυτή, που αφορά τους Νόμους, παίρνουν μέρος ένας ανώνυμος Αθηναίος (πιθανώς ο ίδιος ο Πλάτωνας), ο Κρητικός Κλεινίας και ο Σπαρτιάτης Μέγγιλος. Στην δεκάωρη περίπου πορεία που περιγράφεται, δίνονται στοιχεία που θυμίζουν ακόμη και σήμερα την περιοχή: οι εύφοροι "λειμώνες", όπως το "Κρουσανιώτικο Λιβάδι" και τα άλση, τα ψηλά δέντρα, και ιδίως τα κυπαρίσσια, που φύονται και σήμερα στις πλευρές του φαραγγιού του Κρουσώνα.

    Η μακραίωνη λατρευτική χρήση του Ιδαίου 'Αντρου για τρεις και πλέον χιλιετίες (από τη Μινωική δηλαδή Εποχή μέχρι και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους), όχι μόνο από Κρήτες, αλλά και από τους λαούς ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστά τη διαδρομή από τον Κρουσώνα προς το Ιδαίο, ως μια από τις σημαντικότερες αλλά και διαχρονικότερες προσκυνηματικές διαδρομές της Κρήτης και της Ελλάδας.

    [03] Κατασκεύασαν ξύλινο γεφύρι και έδωσαν «ζωή» σε μονοπάτι του Πηλίου

    Τρίκαλα, Ελλάδα 07/10/2011 12:36 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη)

    Βόλος: Κάτοικοι και φίλοι του χωριού Σταγιάτες έδωσαν «ζωή» σε μονοπάτι του Πηλίου, κατασκευάζοντας ένα ξύλινο γεφύρι

    Πριν από περίπου έναν μήνα, κάτοικοι και φίλοι του χωριού Σταγιάτες, στο Πήλιο, ξεκίνησαν την κατασκευή γεφυριού στο μονοπάτι Σταγιάτες-Μακρινίτσα και συγκεκριμένα στο Μέγα Ρέμα.

    Με μεγάλες καστανιές ενώθηκε η μια όχθη με την άλλη και τις επόμενες μέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή. Όλα τα υλικά- ξύλα κι εργαλεία- κουβαλήθηκαν με τα χέρια, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση με όχημα. Το ξύλινο γεφύρι στο Μέγα Ρέμα, πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες με την Μακρινίτσα, εγκαινιάζεται την προσεχή Κυριακή και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περήφανοι, καθώς η προσπάθειά τους απέδωσε "καρπούς".

    Το γεφύρι έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος περίπου ένα μέτρο και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ξύλο καστανιάς. Το έργο σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από κατοίκους των Σταγιατών.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το πέρασμα του ρέματος και η βατότητα του μονοπατιού σε όλη του τη διαδρομή, όλο το χρόνο- ιδιαίτερα το χειμώνα και την άνοιξη, όταν τα νερά είναι πολλά και η διάβαση αδύνατη ή επικίνδυνη.

    "Το μονοπάτι αυτό χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις της Αντίστασης στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Γερμανικής κατοχής και από τους κατοίκους της Μακρινίτσας για τη μεταφορά κάρβουνου στο Βόλο", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της οργάνωσης Α.Π.Ο. Δράσης Ευάγγελος Γαλανόπουλος.

    [04] Εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου (Αυστραλίας), από την Bendigo Bank

    Η περιφερειακή αυστραλιανή τράπεζα Bendigo Bank ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 130 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας.

    Η αγορά θα γίνει σε συνεργασία με την τράπεζα Adelaide Bank.

    Η Τράπεζα Κύπρου (Αυστραλίας) διαθέτει 14 υποκαταστήματα στη Βικτόρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότιο Αυστραλία.

    Πιστεύεται ότι η πώληση της Τράπεζας Κύπρου έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο αλλά και την ευρωζώνη γενικότερα.

    Εξ' άλλου και η Bendigo Bank σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι δραστηριότητες της επηρεάζονται από την ευρωζώνη.

    Η αγορά θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και τις αρμόδιες αυστραλιανές αρχές.

    Αν δεν υπάρξει πρόβλημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

    "Με την αγορά αυτή θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην ελληνική και κυπριακή κοινότητα της Αυστραλίας" αναφέρει ανακοίνωση της Bendigo Bank.

    Από την Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας επιβεβαιώθηκε η σχετική είδηση μαζί με την διαβεβαίωση πως "τίποτα δεν θα αλλάξει".

    "Απλά", τονίστηκε, "θα έχουμε ένα μεγαλύτερο δίκτυο και περισσότερα κεφάλαια να αναπτυχθούμε".

    Υπενθυμίζεται ότι εφέτος μια άλλη κυπριακή τράπεζα που λειτουργούσε στην Αυστραλία, η Λαϊκή Τράπεζα (Marfin) πουλήθηκε στην τράπεζα της Βηρυτού και τώρα, πλέον, λειτουργεί ως Hellenic Beirut Bank.

    [05] Σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή η υπόθεση των "στημένων αγώνων"

    Σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή ανατίθεται πλέον η υπόθεση των "στημένων αγώνων" του ποδοσφαίρου, μετά από απόφαση που έλαβε χθες η Ολομέλεια Εφετών.

    Το Σώμα συνεδρίασε, μετά από σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών και αποφάσισε την ανάθεση της υπόθεσης, λόγω της σοβαρότητάς της, στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Γιώργο Καλόφωνο. Επίκουρος εφέτης ανακριτής ορίστηκε ο Γιώργος Αυγέρης και εποπτεύων εισαγγελέας ο Χρήστος Μπαρδάκης.

    Υπέρ της διαβίβασης της σχετικής δικογραφίας στο Εφετείο, τάχθηκαν 75 Εφέτες ενώ αντίθετα 28 συνάδελφοί τους ψήφισαν υπέρ του να παραμείνει η δικογραφία των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού στην Ευελπίδων και στα χέρια του 9ου Τακτικού Ανακριτή Γιώργου Κασίμη.

    Ο κ. Κασίμης δέχτηκε πρόσφατα κριτική για την υπόθεση του ποινικού χειρισμού του πρώην ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Καβάλας, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των "στημένων", Μάκη Ψωμιάδη. Ο ανακριτής, μετά την απολογία του Μ. Ψωμιάδη, που ήδη ήταν καταζητούμενος επί τρεις μήνες, έκρινε πως θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσία 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Η άποψη της εισαγγελέως ήταν υπέρ της προφυλάκισης και έτσι το θέμα κρίθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισής του. Στο μεταξύ όμως ο Μ.Ψωμιάδης είχε σπεύσει να εξαφανιστεί και πάλι με αποτέλεσμα να προκληθούν σχόλια σε βάρος του όλου χειρισμού από τον κ. Κασσίμη.

    [06] "Εν ψυχρώ" διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα

    Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την εν ψυχρώ διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, έπειτα από συνεδρίαση του ad hoc υπουργικού συμβουλίου.

    Η κρίσιμη αυτή ανακοίνωση, εννέα μήνες μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων διατηρείται σταθερά κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας βρίσκονται υπό έλεγχον, αλλά η κρίση δεν έχει επιλυθεί.

    [07] Πρωτόκολλο συνεργασίας υπ.Υγείας - δήμου Αθηναίων για το κέντρο της Αθήνας

    Ενώνουν τις δυνάμεις τους υπουργείο Υγείας και δήμος Αθηναίων, υλοποιώντας μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, προκειμένου το κέντρο της Αθήνας να ξανακερδηθεί για τους κατοίκους του.«Υπάρχει ένα πρόβλημα οργανωμένης εγκληματικότητας κυρίως στην Αθήνα», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Και το θέμα του εμπορίου των ναρκωτικών και το θέμα της παράνομης πορνείας και το θέμα του παραεμπορίου, είναι θέματα οργανωμένου εγκλήματος και φαινόμενα οργανωμένης εγκληματικότητας». Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης αλλοδαποί -εγκληματικότητα, βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών.

    «Είμαστε σε απόγνωση ,η κατάσταση με τα ναρκωτικά είναι οριακή», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι «όπου υπάρχει ερήμωση, επέρχεται γκετοποίηση».

    Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, σε μια προσπάθεια ανακούφισης του Κέντρου ανακοίνωσε τη δημιουργία «χώρων προένταξης» χρηστών ναρκωτικών ουσιών. «Θα μαζεύουμε τους χρήστες από το δρόμο, θα τους βάζουμε σε χώρο όπου θα πλένονται, θα λαμβάνουν τροφή και θα κάνουν χρήση ουσιών, όχι σε κοινή θέα, αλλά με βελόνες-σύριγγες καθαρές, προστατευμένα και με μας από δίπλα για να αποφύγουν το θάνατο. Παράλληλα, θέλουμε να εγκαταστήσουμε μία σχέση, ώστε να τους κινητοποιήσουμε μέσα από αυτή την αρχική επαφή, να πάνε σε θεραπεία», είπε η κ. Μαλλιώρη.

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε ότι είναι ήδη σημαντική η μείωση της λίστας αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή είναι πλέον μόλις 20 μέρες, ενώ στην Αθήνα έχει περιοριστεί στα 5, από τα 7,5 χρόνια, με την προοπτική να μειωθεί δραστικά το επόμενο διάστημα. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία των μονάδων του Οργανισμού στα Νοσοκομεία «Λαϊκό» και «Άγιοι Ανάργυροι», και σε περίπου 15 μέρες στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Δρομοκαΐτειο»

    Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μια μάχη ταυτοχρόνως και κατά της εξάπλωσης του AIDS, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος, πάνω από το μισό, των φορέων εκδίδονται και δημιουργούν τον πολλαπλασιασμό του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από 600 οίκους ανοχής και «στούντιος» οι οποίοι ελέγχτηκαν, 7 λειτουργούσαν νόμιμα και από τα 20.000 περίπου εκδιδόμενα άτομα, μόνο τα 1.200 βρέθηκαν δηλωμένα.

    Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι έχουν εντοπιστεί 200 μαθητές με προβλήματα σίτισης, τους οποίους με πολύ μεγάλη διακριτικότητα έχει αναλάβει το δημοτικό βρεφοκομείο.

    [08] Με δάνειο από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η καταβολή συντάξεων -δώρων τον Δεκέμβριο

    Σε δανεισμό, με σκοπό την ταμειακή διευκόλυνσή τους ενόψει της καταβολής συντάξεων και δώρων Δεκεμβρίου 2011, προχωρούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Όπως ειδικότερα αναφέρεται, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από το ΕΤΕΑΜ, ύψους 130 εκατ. ευρώ, και από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) του Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, και ο ΟΑΕΕ θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων του Φορέα ΟΑΕΕ, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ερώτησή του επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για συντάξεις και δώρα το Δεκέμβριο, πρόκειται να προβούν σε δανεισμό μεγάλων ποσών και ζητούσε από τον υπουργό Εργασίας να ενημερώσει αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012.

    Στο έγγραφο του υπουργού Εργασίας που φέρει ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012».

    [09] Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Σπινέλη, περί "εκπτώσεων" σε πρόστιμα από εφοριακούς

    Αντικείμενο Εισαγγελικής έρευνας αποτελούν οι καταγγελίες του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλλη για τις "εκπτώσεις", που κάνουν με το αζημίωτο εφοριακοί σε πρόστιμα που επιβάλλονται.

    Ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε εντολή να ερευνηθούν οι νέες καταγγελίες που έκανε σε δημόσια εκδήλωση ο κ. Σπινέλλης, σύμφωνα με τις οποίες από τα πρόστιμα που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, μόνο το 20% φτάνει στα ταμεία του Δημοσίου, καθώς 40% είναι η έκπτωση και το υπόλοιπο 40% καταλήγει στις τσέπες του αρμόδιου εφοριακού.

    Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τη θέση του, δίνει αφορμή για εισαγγελική παρέμβαση. Πρίν λίγους μήνες είχε καταγγείλει πως υπάρχουν ανείσπρακτα πρόστιμα πολλών εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος ΉΦΑΙΣΤΟΣ που αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διερεύνηση της υπόθεση από τον εισαγγελέα οδήγησε στην κλήση σε ανωμοτί κατάθεση του νυν γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελλέρη, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε μη σύννομη ενέργεια.

    Ο κ. Σπινέλλης πριν λίγες μόνο μέρες στην ίδια εκδήλωση που μίλησε, επανέφερε το θέμα του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, λέγοντας πως η εγκατάστασή του έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες αφού θα έπρεπε να κοστίσει 1 εκατ. ευρώ και δόθηκε με απευθείας ανάθεση αντί 15 εκατ. ευρώ.

    Έτσι και αυτό το ζήτημα αποτελεί ήδη πλέον νέα δικογραφία που θα διερευνήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης, με στόχο να εντοπιστεί η ακρίβεια των λεγομένων Σπινέλη, αλλά και το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου.

    [10] Δύο συλλήψεις στη Χαλκιδική για χρέη προς το Δημόσιο

    Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες στη Χαλκιδική για οφειλές προς το Δημόσιο.

    Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη, στον Πολύγυρο, 41χρονος αυτοκινητιστής, ο οποίος δεν είχε καταβάλλει προς το Δημόσιο χρέη ύψους 395.317, 30 ευρώ.

    Η δεύτερη σύλληψη αφορούσε ιδιοκτήτρια φυτωρίου, 71 ετών, σε βάρος της οποίας εκκρεμούν χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 194.077, 83 ευρώ. Η σύλληψή της έγινε στην περιοχή της Σάνης.

    Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

    [11] Στην κυκλοφορία από τη Δευτέρα η νέα έξοδος στο Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων

    Στην κυκλοφορία θα δοθεί από τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, η νέα έξοδος βαρέων οχημάτων προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη στο Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων.

    Ο δρόμος, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου θα παραχωρηθεί στην κυκλοφορία από τις 11 το πρωί.

    Εγκαταστάθηκαν νέα φυλάκια για τη στέγαση και λειτουργία του τελωνείου και της αστυνομίας, νέες μπάρες για τον έλεγχο των οχημάτων, νέος φωτισμός και έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

    [12] Μπαράζ ληστειών στην Αττική

    Οι ιδιοκτήτες δύο σπιτιών στη Βάρη και στην Ηλιουπολη, έζησαν τον τρόμο τα ξημερώματα στα χέρια ένοπλων ληστών ενώ, από χτες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί, σημειώθηκαν άλλες τέσσερις ληστείες στην Αττική.

    Σε μία απο τις ληστείες συνελήφθη ο δράστης, αλλά και αλλοδαπός υπάλληλος βενζινάδικου, που τον ακινητοποίησε χτυπώντας τον στο κεφάλι με καδρόνι.

    Στην Ηλιούπολη, στις 4.30 τα ξημερώματα, τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε μονοκατοικία, όπου μένουν μητέρα και κόρη, χτύπησαν την μητέρα με τη λαβή πιστολιού στο κεφάλι, ακινητοποίησαν και τις δύο με την απειλή όπλων, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό, κοσμήματα, ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και τα κλειδιά του ΙΧ αυτοκινήτου της ιδιοκτήτριας, με το οποίο διέφυγαν. Η παθούσα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    Στη Βάρη, στις 10.30 χτες το βράδυ, τριες άγνωστοι εισήλθαν σε μονοκατοικία και με την απειλή πιστολιού, αφαίρεσαν από τον ιδιοκτήτη και τη σύζυγό του, άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, κοσμήματα και τα κλειδιά δύο αυτοκινήτων τους.

    Στις 3.11 τα ξημερώματα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 109 στην Αγ. Βαρβάρα, συνελήφθη Έλληνας υπήκοος, γιατί εισήλθε σε πρατήριο υγρών καυσίμων και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό από αλλοδαπό (υπήκοο Μπαγκλαντές) υπάλληλο του καταστήματος. Ο υπάλληλος όμως αντέδρασε και με ένα ξ'υλινο δοκάρι τον τραυμάτισε στο κεφάλι, γι' αυτό συνελήφθη και αυτός και οδηγήθηκε μαζί με τον δράστη στο αστυνομικό τμήμα.

    Χτες στις 8.18 το βράδυ στη Νίκαια, στη συμβολή των οδών Π.Τσαλδάρη και Ιωνίας, τρεις άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία κοσμηματοπωλείου και με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιού, αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας. Δράστες διέφυγαν με κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο και αναζητούνται.

    Τέλος, σημειώθηκαν άλλες δύο ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 161 στον Κολωνό και στο 30ο χιλιομέτρο της παλιάς εθνικής οδού Αθήνας-Θήβας στη Μάνδρα, σε μάνδρα οικοδομικών υλικών στο Ελληνικό και σε βάρος δύο γυναικών στο δρόμο, στου Ζωγράφου.

    [13] Η Σεούλ διευρύνει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν

    Η Νότια Κορέα επέβαλε σήμερα νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν απαγορεύοντας τις επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ενέταξε στη μαύρη λίστα και άλλες ιρανικές εταιρίες και το προσωπικό τους--μία απόφαση που ωστόσο δεν ικανοποιεί απόλυτα την Ουάσινγκτον.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί η κεντρική ιρανική τράπεζα στη Σεούλ ώστε να μην διαταραχθούν οι προμήθειες αργού πετρελαίου από την χώρα αυτή του Κόλπου η οποία καλύπτει σχεδόν το 10% των πετρελαϊκών αναγκών της.

    Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον επιχειρεί να πιέσει τις χώρες να κλείσουν τους λογαριασμούς του Ιράν στο έδαφός τους, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διαφορετικά κινδυνεύουν να αποκοπούν από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    [14] "Μολότοφ" σε σύνδεσμο του Άρη στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο οπαδών του 'Αρη πραγματοποίησαν, χθες το βράδυ, άγνωστοι στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

    Η αυτοσχέδια βόμβα έσκασε στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σύνδεσμο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Παπαναστασίου. Η φωτιά σβήστηκε από περίοικους χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές στο σύνδεσμο.

    Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 December 2011 - 9:29:42 UTC