Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε η μαραθώνια συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του
  • [02] Στον Κορυδαλλό ο Εφραίμ
  • [03] Τσουχτερό κρύο την Πρωτοχρονιά
  • [04] Πενθήμερο Χριστουγεννιάτικων προσφορών για την Αθήνα από τους εμπόρους
  • [05] Βόλτα με χιονορακέτες και αφηγήσεις μύθων στο χιόνι
  • [06] Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης και φέτος με μελωδίες Στράους
  • [07] Αναβίωση του πανάρχαιου πρωτοχρονιάτικου εθίμου των «Μωμόγερων»
  • [08] Από καρκίνο του θυρεοειδούς πάσχει η πρόεδρος της Αργεντινής
  • [09] Συνεχίζει το ταξίδι του το ρωσικό αλιευτικό που είχε παγιδευτεί στην Ανταρκτική
  • [10] Άρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κιμ Γινγκ-ιλ στη Βόρεια Κορέα

  • [01] Σημαντικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε η μαραθώνια συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του

    Διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου μπαίνουν σε εφαρμογή στο ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά όχι απαραιτήτως και οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτές αν προκύψουν θα έρθουν ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων διαδικασιών οι οποίες θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Σε αυτά κατέληξε η ευρεία σύσκεψη στελεχών του Κινήματος, η οποία διήρκεσε 12 ώρες (από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης) στην οποία πήραν μέρος τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου που είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κ.Ο., οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ως προς το θέμα της ηγεσίας είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ , Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου Προέδρου και όταν αποφάσισε να το κάνει, μίλησε για "ενδεχόμενη εκλογή", κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.

    Κατ΄ αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Πολιτικό Συμβούλιο με απόφασή του θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, σε ημερομηνία και ημερήσια διάταξη που θα καθοριστούν από το ίδιο. Το μόνο γνωστό θέμα που θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος και ενδεχομένως και αλλαγή Καταστατικού.

    Όσες διαδικασίες δρομολογηθούν θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή Προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του Κινήματος, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου. Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης υπήρξε ευρεία συμφωνία των στελεχών για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Ημερομηνία εκλογών για ανάδειξη Προέδρου δεν έχει οριστεί, αφού, έτσι κι αλλιώς, τέτοια διαδικασία θα κινηθεί εφόσον αποφασιστεί από τα όργανα του Κινήματος.

    Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα με ποιον Πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.

    [02] Στον Κορυδαλλό ο Εφραίμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθεί το πρωί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος χθες διανυκτέρευσε στην ΓΑΔΑ.

    Ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Αθήνα με συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε αρχικά στο Εφετείο προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον Εισαγγελέα Εφετών Κων. Τζαβέλλα παρουσία του συναδέλφου του Αντώνη Λιόγα.

    Κατά την άφιξη του στο Εφετείο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης με συμμετοχή μερικών δεκάδων κληρικών, μοναχών, πιστών και υποστηρικτών του.

    [03] Τσουχτερό κρύο την Πρωτοχρονιά

    Μικρή βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός, ωστόσο οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Η βελτίωση χαρακτηρίζεται προσωρινή καθώς από αύριο αναμένεται νέα επιδείνωση με τσουχτερό κρύο, νεφώσεις αλλά και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Ο καιρός θα παραμείνει άστατος και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ξεκινώντας από την Παρασκευή όπου θα παρατηρηθούν τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες στα νότια της χώρας.

    Επίσης, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο υδράργυρος με παγετό και τσουχτερό κρύο.

    [04] Πενθήμερο Χριστουγεννιάτικων προσφορών για την Αθήνα από τους εμπόρους

    «Πενθήμερο Χριστουγεννιάτικων Προσφορών» για όλη την Αθήνα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κήρυξε ο Εμπορικός Σύλλογος της πρωτεύουσας.

    «Καλούμε τους καταναλωτές και πελάτες μας να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές και να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου, κάνοντας παράλληλα τις αγορές τους με τις καλύτερες δυνατές τιμές, την αξιόπιστη εξυπηρέτηση πριν και μετά την αγορά και την καλύτερη ποιότητα», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΕΣΑ.

    [05] Βόλτα με χιονορακέτες και αφηγήσεις μύθων στο χιόνι

    Κάποτε ήταν ένα μικρό πουλί που έψαχνε να βρει φωλιά στα δέντρα του δάσους. Όλα τα μεγάλα δέντρα του απαντούσαν «όχι» μέχρι που ένας χαμηλός ταπεινός θάμνος με αγκάθια αποφάσισε να το φιλοξενήσει. Βλέποντάς τα όλα αυτά ο Θεός τιμώρησε τα δέντρα για την αλαζονεία τους και από τότε τα φύλλα τους πέφτουν τον χειμώνα. Τα φυλλώματα όμως του θάμνου κρατούν ζεστό το προσφιλές πτηνό, στο οποίο, άλλωστε, ο Θεός χάρισε έναν υπέροχο κόκκινο λαιμό για να το κάνει ακόμη ομορφότερο.

    Τον μύθο του κοκκινολαίμη αλλά και πολλές άλλες ιστορίες για κάθε είδος δέντρου και πτηνού, αφηγείται η Μαρί Αρσέ, σε όσους επιλέγουν μια πρωτότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, χειμερινή δραστηριότητα, το περπάτημα στο χιονισμένο δάσος, γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στη Φλώρινα, με χιονορακέτες, γκέτες και μπατόν.

    «Η βόλτα στο χιονισμένο δάσος με χιονορακέτες είναι κάτι καινούριο για την περιοχή, παρόλο που στο εξωτερικό συναντάται συχνά. Προσφέρει ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να βουλιάξει κανείς στο χιόνι, δεν απαιτεί γνώσεις και εμπειρία, όπως το σκι, και είναι ιδιαίτερα αγαπητή, ιδίως στα μικρά παιδιά» εξηγεί η κ. Αρσέ, μια γαλλίδα που, γοητευμένη από τη φυσική ομορφιά των Πρεσπών, αποφάσισε, πριν από πέντε χρόνια, να μείνει μόνιμα στον Άγιο Γερμανό.

    Η εταιρεία της, που διοργανώνει μια ποικιλία οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, αναλαμβάνει τα πάντα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και το μόνο που ζητά από τους επισκέπτες είναι να φορούν καλά παπούτσια και χοντρά ρούχα για να μην κρυώνουν. Όπως λέει, πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία περιπάτου στη φύση, που διαρκεί περίπου 3 ώρες. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να δουν από κοντά τα ίχνη που αφήνουν στο χιόνι λαγοί, αλεπούδες, πτηνά και άλλα ζώα, να πιουν ένα τονωτικό τσάι και να μοιραστούν μεταξύ τους παρόμοιες γνώσεις και εμπειρίες.

    Όσον αφορά δε τους μύθους και τις ιστορίες, η διοργανώτρια έχει κάνει μεγάλη μελέτη σε οποιοδήποτε βιβλίο αφορούσε την περιοχή και όχι μόνο. «Είχα ακούσει διάφορα και στη Γαλλία ενώ έμαθα πολλά και από βιβλία για τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους», σημειώνει.

    Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια καινούρια δραστηριότητα, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι ήδη μεγάλο. Οι τιμές διαμορφώνονται στα δεκαπέντε ευρώ για τους ενήλικες και δέκα για τα παιδιά ενώ η ευρύτερη περιοχή παρέχει αρκετές δυνατότητες για καλό φαγητό και αναψυχή, τόσο στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου όσο και στα γειτονικά χωριά, το Πισοδέρι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, και τις Πρέσπες, όπου μπορεί κανείς να φτάσει σε είκοσι περίπου λεπτά με το αυτοκίνητο.

    [06] Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης και φέτος με μελωδίες Στράους

    Για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2006) στην τριαντάχρονη και πλέον καλλιτεχνική σταδιοδρομία του, ο Λετονός αρχιμουσικός Μαρίς Τζάνσονς θα διευθύνει την ερχόμενη Κυριακή, την πρώτη του νέου έτους, την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης, στην παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, στη "χρυσοποίκιλτη αίθουσα" του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

    Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στα πέρατα της γης, θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με την δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, που θα μεταδώσει , μαζί με άλλα 70 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο, επίσης απευθείας -- όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες -- το πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης, η ΕΤ1, από τις 12:15 Ώρα Ελλάδας, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

    Στο επίκεντρο του πολυποίκιλου προγράμματος της συναυλίας, ο Μαρίς Τζάνσονς, όπως και οι προκάτοχοί του τις προηγούμενες δεκαετίες, θα θέσει τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, από τα ανεπανάληπτα "βαλς", τις γρήγορες "πόλκες", τις "καντρίλες", αλλά και τα "μαρς", τα δυναμικά εμβατήριά τους.

    Και αυτό, καθώς η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.

    Γεννημένος το 1943 στη Ρίγα της Λετονίας, ο Μαρίς Τζάνσονς, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης τα τελευταία 20 χρόνια, σπούδασε βιολί, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Λένινγκραντ για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και στον Χανς Σβαρόβσκι και να αρχίσει κατόπιν τη σταδιοδρομία του (όπως και ο πατέρας του, ο Άρβιντς Τζάνσονς) ως αναπληρωτής διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λένινγκραντ.

    [07] Αναβίωση του πανάρχαιου πρωτοχρονιάτικου εθίμου των «Μωμόγερων»

    Το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των «Μωμόγερων», που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, θα αναβιώσει στο Βόλο,σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

    Η εκδήλωση, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, οργανώνεται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι μαζί».

    Τους «Μωμόγερους» θα αναπαραστήσει 18μελής ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκήτης Κοζάνης «Ο Εύξεινος», η οποία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα και δια μέσου της Ερμού θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου όπου θα αναβιώσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο με θεατρικό δρώμενο, χορό και τραγούδι.

    Τα «Μωμογέρια» έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αρχαίο θέατρο στα αρχικά του στάδια. Λαμβάνουν χώρα το Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Φώτων με αποκορύφωση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, διότι με τις άγριες μάσκες, τα κουδουνίσματα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κακού και στην αναγέννηση της φύσης ύστερα από το βαρύ χειμώνα.

    [08] Από καρκίνο του θυρεοειδούς πάσχει η πρόεδρος της Αργεντινής

    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς και θα χειρουργηθεί στις 4 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Αλφρέντο Σκοτσιμάρο.

    "Στις 22 Δεκεμβρίου σε ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας εντοπίστηκε καρκίνωμα στο δεξί λοβό του μεγάλου θυρεοειδούς. Δεν υπάρχει μετάσταση", διευκρίνισε ο ίδιος.

    "Η χειρουργική επέμβαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου", πρόσθεσε.

    Η Κίρσνερ, 58 ετών, θα νοσηλευτεί για 72 ώρες και θα ακολουθήσει μια περίοδος ανάρρωσης 20 ημερών", σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

    [09] Συνεχίζει το ταξίδι του το ρωσικό αλιευτικό που είχε παγιδευτεί στην Ανταρκτική

    Ρωσικό αλιευτικό που είχε παγιδευτεί για δύο εβδομάδες στους πάγους της Ανταρτικής και είχε υποστεί ζημιές επισκευάστηκε και συνεχίζει το ταξίδι του, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

    Το μήκους 48 μέτρων αλιευτικό Sparta, με 32μελές πλήρωμα, είχε παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής, περίπου 2.000 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, όταν υπέστη ζημιά το κύτος του και άρχισαν να εισέρχονται νερά.

    Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησαν ρίψεις υλικών και εξαρτημάτων ώστε το πλήρωμα να επισκευάσει προσωρινά τις ζημιές και να αντλήσει τα νερά.

    Σύμφωνα με το RCC, από το ρήγμα στο κύτος του πλοίου δεν σημειώθηκε διαρροή καυσίμων.

    [10] Άρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κιμ Γινγκ-ιλ στη Βόρεια Κορέα

    Άρχισε στην Πιονγκγιάνγκ η νεκρώσιμη ακολουθία του Κιμ Γιονγκ-ιλ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, το μόνο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που διατηρεί γραφείο στη Βόρεια Κορέα.

    Η πρώτη φάσης τελετής άρχισε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν όπου έχει τοποθετηθεί το γυάλινο φέρετρο με τη σωρό του ηγέτη της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Η τελετή άρχισε στις 10:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) και όταν ολοκληρωθεί, η σορός του Κιμ Γιονγκ-ιλ θα περάσει από τους δρόμους της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, όπου θα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 December 2011 - 7:29:28 UTC