Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα ελπίδας για το Νέο Έτος
  • [02] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια

  • [01] Μηνύματα ελπίδας για το Νέο Έτος

    Ευχές για το νέο έτος αντάλλαξε με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος, όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως προκάλεσε αίσθηση το μήνυμά του, σημείωσε ότι είπε αυτά που αισθάνεται και αυτά που πρέπει να γίνουν.

    Σε ερώτηση αν φοβάται κοινωνικές αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρόλο που υποφέρουν τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού, έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

    "Πρέπει να βαδίσουμε αυτό το δρόμο. Και βλέπετε γι'αυτό και έχουν μια επιμονή, που είναι ό,τι θαυμάζω. Αλλά από την άλλη μεριά επειδή έχω περάσει κι εγώ δύσκολες περιόδους στη ζωή μου, ο ελληνικός λαός τις αντιμετώπισε αυτές τις περιόδους με μεγάλο θάρρος και με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο", συνέχισε και τόνισε: "Και νομίζω ότι αυτό γίνεται και σήμερα, παρόλο που οι κρατούντες πρέπει οπωσδήποτε να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός. Και όταν λέω να διευκολύνουν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν οικονομικά, τουλάχιστον, τα χαμηλότερα εισοδήματα".

    Μηνύματα για τη Νέα Χρονιά

    «Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας»,επισημαίνει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, αναφέρει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    "Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα", σημείωνει ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    "Ο σοσιαλισμός είναι ρεαλιστικός, επίκαιρος, αλλά και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως το 2011 μπορεί να γίνει χρονιά γόνιμη για το λαό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καθώς οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τραυματίστηκαν 24 άτομα, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες.

    Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους.

    Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια.

    "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα τέμενος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χριστιανικό ναό. Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι.

    Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της Κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι "οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες".

    Το Νοέμβριο, εκατοντάδες χριστιανοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς, με αφορμή την απαγόρευση ανέγερσης ενός ναού, που σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές γινόταν χωρίς άδεια.

    Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί δύο χριστιανοί πιστοί και 150 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απευθύνει τότε έκκληση σε όλους τους Αιγύπτιους "Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να σταθούν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και σε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 January 2011 - 13:30:15 UTC