Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [02] Πόρισμα για τις προσλήψεις στην ΑΜΕΛ
  • [03] Ιστορική επίσκεψη
  • [04] Ταραχές στην Αίγυπτο
  • [05] Στη σέντρα η Σούπερ Λίγκα

  • [01] Ανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα

    "Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας", είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα του μηνός να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έλθει στη Βουλή το "νομοσχέδιο-ομπρέλα" του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή "ερμαφρόδιτη" κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και (η Ευρώπη) θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το ευρωομόλογο.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα "πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος". Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πόρισμα για τις προσλήψεις στην ΑΜΕΛ

    Οι αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού κυρίως την προεκλογική περίοδο, (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009) που επιβάρυναν σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες της ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά η εταιρία να εμφανίσει το 2009 έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ, αφού η αναλογία του κόστους μισθοδοσίας προς τα συνολικά έσοδα αυξήθηκε από 48% το 2007 σε 74% το 2009.

    Αυτό προκύπτει από το Πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία.

    Στο πόρισμα, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, επισημαίνεται ότι από την ΑΜΕΛ δεν απολύθηκε κανείς, αλλά απλώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν προεκλογικά, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ιστορική επίσκεψη

    Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για την «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών», επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέλη της Ιεράς Συνόδου και την ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

    Ο κ. Αρίντς ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος, και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αλλά υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Ο κ. Αρίντς έμεινε στο Φανάρι για περισσότερο από μία ώρα και είχε την ευκαιρία εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να γνωρίσει και μέλη της Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Απόστολο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, τον πρωτοσύγκελλο του Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Στέφανο και άλλους.

    Η συμβολική κίνηση της επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Φανάρι, επισφραγίζει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

    Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ταραχές στην Αίγυπτο

    Επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Κάιρο μετά την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων μπροστά από μια εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με έναν υπουργό να γίνεται ο στόχος πετροβολισμών και τον ιμάμη του Αλ Άζχαρ να περικυκλώνεται στο αυτοκίνητό του, καθώς η χώρα φοβάται μια επιδείνωση των εντάσεων.

    Το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Σάββατο είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.

    Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου.

    Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του Οσμάνε Μοχάμεντ Οσμάνε, υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄, ενώ νωρίτερα προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, την ώρα που έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

    Στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα στο χωριό Αλ Ιζίγια στην επαρχία Ασιούτ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα.

    Το πρωί της Κυριακής, ο τύπος προέτρεψε χριστιανούς και μουσουλμάνους να κάνουν μέτωπο, φοβούμενος πως η σφαγή της Αλεξάνδρειας θα προκαλέσει μία κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, 20 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομία χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για άμεση διασύνδεσή τους με την επίθεση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στη σέντρα η Σούπερ Λίγκα

    Με την αναμέτρηση της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής, ανοίγει αύριο η αυλαία του Β γύρου του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Την ίδια ημέρα, παίζουν Ατρόμητος - Λάρισα και Άρης - Καβάλα.

    Την Τετάρτη, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Ηρακλή, ενώ η ΑΕΚ φιλοξενεί την Κέρκυρα.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

    Τρίτη 4 Ιανουαρίου

    17:15 Ξάνθη-Παναθηναϊκός

    17:15 Ατρόμητος-Λάρισα

    19:30 Άρης-Καβάλα

    Τετάρτη 5 Ιανουαρίου

    15:00 Αστέρας Τρίπολης-Εργοτέλης

    17:15 ΑΕΚ-Κέρκυρα

    17:15 Ολυμπιακός Βόλου-Πανιώνιος

    19:30 Ολυμπιακός-Ηρακλής

    19:30 Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 January 2011 - 15:30:20 UTC