Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοιχείο της εθνικής ταυτότητας το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας
  • [02] Κλήρωση της Ευρωλίγκα

  • [01] Στοιχείο της εθνικής ταυτότητας το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας

    Αν και εμφανίστηκαν με βελτιωμένες τις επιδόσεις τους στον τελευταίο μαθητικό διαγωνισμό PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι Έλληνες 15χρονοι παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο των συμμαθητών τους από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι μαθητές από την Φιλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία

    Πώς, με βάση ποιο εκπαιδευτικό σύστημα και ποια εφόδια, αρίστευσαν οι συμμαθητές των 15χρονων Ελλήνων από τη Νότια Κορέα, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία; Και πώς οι Πορτογάλοι 15χρονοι κατάφεραν να βελτιώσουν μέσα σε λίγα χρόνια τόσο θεαματικά τις επιδόσεις τους; Εντέλει, ποιο σύστημα θα έπρεπε να «αντιγράψει» η Ελλάδα για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των δικών της μαθητών;

    Μία ματιά σε αυτές τις χώρες δείχνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για την επιτυχία. Όπως φαίνεται, μάλιστα, μαθητές χωρών που ακολουθούν εντελώς διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα αριστεύουν εξίσου. Απέναντι στο «χαλαρό», μη ανταγωνιστικό σύστημα της Φινλανδίας με τον άφθονο ελεύθερο χρόνο, βρίσκεται το αυστηρότατο και ανταγωνιστικότατο σύστημα της Νότιας Κορέας, που δεν επιτρέπει στους μαθητές να πάρουν ανάσα, ούτε στις διακοπές, ένα σύστημα που θα θύμιζε «κόλαση» σε οποιονδήποτε μαθητή στις δυτικές χώρες.

    Προκύπτει σαφέστατα, επίσης, ότι κάθε εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας κάθε χώρας και είναι προϊόν της νοοτροπίας, που επικρατεί στην κοινωνία της.

    Σε κάθε περίπτωση η σημασία του εκπαιδευτικού συστήματος είναι τεράστια. Οι ερευνητές του ΟΟΣΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές συμβάλλουν κατά 94% στις επιδόσεις των μαθητών, ενώ το μερίδιο του ΑΕΠ κάθε χώρας, δηλαδή του πλούτου που παράγει, κατέχει μόλις το υπόλοιπο 6%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της και τη βαθμολογία της στην ανάγνωση/κατανόηση κειμένου και διατήρησε τη θέση της στα μαθηματικά, αν και με βελτιωμένη βαθμολογία της. Αντιθέτως, στις φυσικές επιστήμες, οι Έλληνες μαθητές εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την έρευνα του 2006.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κλήρωση της Ευρωλίγκα

    Δύσκολο χαρακτήρισε τον 5ο όμιλο ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού, Μάνος Παπαδόπουλος που εκπροσώπησε την ομάδα στη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της «φάσης των 16» της Ευρωλίγκα. Με δύο ισπανικές και μία λιθουανική ομάδα κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός. Αντίπαλοι των «πρασίνων» από τις 19 Ιανουαρίου έως κα τις 3 Μαρτίου, οι Κάχα Λαμποράλ, Μάλαγα και Λιέτουβος Ρίτας.

    Την πρόκριση στα πλέι οφ (στις 3 νίκες) εξασφαλίζουν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου.

    5ος Όμιλος

    Παναθηναϊκός: Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία), Μάλαγα (Ισπανία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία).

    Στον 8ο όμιλο της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός. Ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος, δήλωσε: «Η φετινή Ευρωλίγκα είναι πολύ απρόβλεπτη ως τώρα και παράλληλα πολύ συναρπαστική. Ο Ολυμπιακός ήταν παρών στα δυο προηγούμενα φάιναλ φορ και φέτος ο στόχος μας είναι να έχουμε μια τρίτη συνεχόμενη παρουσία. Γιβ αυτό το λόγο δεν έχει καμία διαφορά για μας, ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες και θα είμαστε έτοιμοι για έξι δύσκολα παιχνίδια». Ο φιναλίστ της Ευρωλίγκα πέρυσι, στο φάιναλ φορ του Παρισιού, θα διεκδικήσει την πρόκριση στα πλέι οφ, απέναντι στην τουρκική Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τη λιθουανική Ζαλγκίρις Κάουνας και την ισπανική Βαλένθια.

    Οι αγώνες της φάσης των «16» αρχίζουν στις 19 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 3 Μαρτίου.

    8ος Όμιλος

    Ολυμπιακός: Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), Βαλένθια (Ισπανία).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 January 2011 - 13:30:23 UTC