Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
  • [02] "Nέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις"
  • [03] Περιοδεία Ντ.Μπακογιάννη στην Κρήτη
  • [04] Πρόδρομοι ομαδικών παιχνιδιών οι αθλοπαιδιές στην Αρχαία Ελλάδα
  • [05] Μακελειό στην Αριζόνα
  • [06] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
  • [07] Ενεργειακά πιστοποιητικά
  • [08] Η πρώτη Αμφικτυονία
  • [09] Το έθιμο της λουκανικοφαγίας
  • [10] Πλησίασε τον Ολυμπιακό

  • [01] Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων

    Την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων μαζικών μέσων μεταφοράς στην Αθήνα, από την 1η Φεβρουαρίου, εξήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας, μιλώντας σε πρωινή ειδησεγραφική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

    Ο κ. Βούγιας είπε ότι τα εισιτήρια στην πρωτεύουσα θα αυξηθούν σε 1,20 ευρώ για τις απλές διαδρομές και σε 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Εξάλλου, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα διατίθεται προς 45 ευρώ, αντί των 35.

    Νέες κινητοποιήσεις

    Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τις αλλαγές που προωθεί.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10/1/2011, τα σωματεία των ηλεκτροδηγών στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου, όπως ανακοίνωσαν, να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο τραμ, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Nέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις"

    "Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο μαζί. Να συνεργαστούμε στην περιοχή μας και να γίνουμε παράδειγμα ενίσχυσης των ειρηνικών θεσμών διακυβέρνησης", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη σύνοδο των πρέσβεων της Τουρκίας στο Ερζερούμ.

    "Να συμβάλουμε στην εμπέδωση αυτών που ενισχύουν ένα διεθνές καθεστώς δικαίου και επιτρέπουν τη στενή συνεργασία και συνέργεια για τα παγκόσμια προβλήματα, από το ενεργειακό μέχρι το διατροφικό, το περιβαλλοντικό, το πρόβλημα της φτώχειας, της ανισότητας και του αναλφαβητισμού. Η συνεργασία μας μπορεί να γίνει παράδειγμα στη παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό εντάσσεται σε ένα δημιουργικό ρόλο για την Ελλάδα και την Τουρκία, στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας", πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ομως η εμπιστοσύνη, όπως είπε, δύσκολα χτίζεται. Και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη πτήση οκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, "ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους". "Ποιο είναι το νόημα αυτής της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας;" ρώτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τους Τούρκους πρέσβεις και πρόσθεσε: "Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό".

    Νωρίτερα, όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.

  • ** Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εφέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Εκκληση για κυπριακό

    Έκκληση για τη λύση του κυπριακού απηύθυναν οι Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο τέλος των συναντήσεων, που είχαν στο Ερζερούμ. «Θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο Κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση», τόνισε ο κ.Παπανδρέου. Οι δυ ηγέτες εξάλλου διεμήνυσαν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή και ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση για τη συνέχιση και την εμπέδωση της νέας αυτής, αμοιβαία, επωφελούς εποχής.

    Εκπληξη στον τουρκικό Τύπο

    Οι αναφορές του Γ.Παπανδρέου σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος. «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

    Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR.

    Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    "Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος.

    Για «"εταιρική συμμαχία», που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ο ΛΑΟΣ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο 'Ασκαλε, "τον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών".

    Για "συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας" εκ μέρους του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο Κ.Ήσυχος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ.

    Για "κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης", μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Περιοδεία Ντ.Μπακογιάννη στην Κρήτη

    Με την επίσκεψη της στο Ηράκλειο ολοκλήρωσε απόψε την περιοδεία της στην Κρήτη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε επίσης από το Ηράκλειο, μετά τη συνεδρίαση που έγινε, τα ονόματα των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της "Δημοκρατικής Συμμαχίας".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν:

    οι Βουλευτές, κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Λευτέρης Αυγενάκης, τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, κ.κ. Δημήτρης Γιαννουλάκης και Μιλτιάδης Καράτζης, από το συνδυασμό "Μάχη για τη Κρήτη", οι κ.κ. Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, Παναγιώτης Σπαθαράκης και Απόστολος Σφακιανάκης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ.κ. Γιώργος Αυγενάκης, Γιάννης Μεστροπιάν, Νεκτάριος Σερμάκης και Βαγγέλης Τσιλιγκίρης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Πρόδρομοι ομαδικών παιχνιδιών οι αθλοπαιδιές στην Αρχαία Ελλάδα

    Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το χάντμπολ και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων ατόμων ανά τον πλανήτη, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, δεν αποτελούν σύγχρονη "εφεύρεση", αφού και κατά την Αρχαιότητα τα ομαδικά αθλήματα ήταν διαδεδομένα και συγκέντρωναν τα βλέμματα όλων όσοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό.

    Παρά το γεγονός δε ότι τις μεγάλες τιμές τις απολάμβαναν οι νικητές των ατομικών αθλημάτων και κυρίως αυτοί του στίβου, της πυγμαχίας και της πάλης, εντούτοις από παλιά υπήρχαν αθλοπαιδιές, που αν τις αναλύσουμε σήμερα, βλέπουμε ότι αποτελούν προδρόμους πολλών ομαδικών αθλημάτων.

    Οι Αρχαίοι Έλληνες επιδίδονταν σε αθλοπαιδιές κυρίως για την ψυχαγωγία τους και μαζί με διάφορες ασκήσεις ήταν μέσα βελτίωσης των σωματικών τους ικανοτήτων και της ανάπτυξης αρετών, όπως του θάρρους, της καρτερίας και της ετοιμότητας.

    Στην Αρχαία Ελλάδα, η ποικιλία των αθλητικών δραστηριοτήτων ήταν ενδιαφέρουσα. Υπήρχαν ομαδικά αθλήματα χωρίς έπαθλα, όπως οι σφαιρίσεις, με στόχο τη διασκέδαση και τη σωματική βελτίωση. Όμως, τα περισσότερα αποτέλεσαν και αποτελούν πρόδρομο πολλών ομαδικών αθλημάτων, που υπάρχουν σήμερα, και γίνονταν πόλος έλξης εκατομμυρίων αθλητών. Στην Αρχαία Ελλάδα, εκτός από παιδιά, στις αθλοπαιδιές μετείχαν ενήλικες και γυναίκες. Υπήρχε μεγάλος αριθμός τέτοιων παιχνιδιών, χωρίς δυστυχώς να έχουμε επαρκή γνώση των κανονισμών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μακελειό στην Αριζόνα

    Μακελειό στην Αριζόνα των ΗΠΑ, από πυρά 22χρονου ένοπλου, με έξι νεκρούς και 10 τραυμάτιες μεταξύ των οποίων και η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παλεύει για τη ζωή της σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

    "Πρόκειται για μια τραγωδία για την Αριζόνα και μια τραγωδία για τη χώρα μας", δήλωσε ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Αν και έχει συλληφθεί ένας ύποπτος τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι γνωστά ακόμα, είπε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα χαρακτήρισε βφίληβ του την 40χρονη, χαρακτηριζόμενη ως μετριοπαθή Δημοκρατική πολιτικό, Γκίφορντς, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2006.

    Ο Τζάρεντ Λι Λόουνερ, 22 ετών, κάτοικος Τουσόν, συνελήφθη μερικές στιγμές αφότου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε η Γκίφορντς, στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ.

    Ο ύποπτος ως δράστης του μακελειού στην Αριζόνα, είναι βασταθήςβ και είχε προβεί σε θανατικές απειλές στο παρελθόν, σύμφωνα με τον σερίφη στην Τουσόν.

    Το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ανάρτησε στον Διαδικτυακό ιστοτόπο YouTube ένα παραληρηματικό βμανιφέστοβ περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    Τέστ για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1, 5 δις ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011. Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

    Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011.

    Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ενεργειακά πιστοποιητικά

    Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς. Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.

    Όπως είναι γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

    Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

    Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:

    -Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

    -Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

    Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα () ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.

    Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

    -Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

    -Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.

    Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

    Κ.Βουτσαδάκης

    ΥΥΥ

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Η πρώτη Αμφικτυονία

    Η 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι γεγονός. Καραγκούνηδες απ' όλα τα μέρη της Θεσσαλίας βρέθηκαν στον Παλαμά του νομού Καρδίτσας και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

    Από τις υπώρειες του Κερκίτειου Όρους (Κόζιακας) και μέχρι τις παρυφές του Πηλείου, εκεί που αρχίζει η χώρα των Μαγνήτων, αντάμωσαν, την Κυριακή, στον Παλαμά, οι Καραγκούνηδες και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

    Οι αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο, μίλησαν με ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Αμφικτυονίας και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την προστασία, το συντονισμό και την ανάδειξη του πανάρχαιου θεσσαλικού πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

    Όλοι τόνισαν τη μεγάλη τιμή που γίνεται στην πόλη του Παλαμά, να είναι η έδρα της σπουδαιότερης ίσως σύγχρονης Αμφικτυονίας, για την κοινωνία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής Παλαμά, να εξασφαλίζει στην Αμφικτυονία τη στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Το έθιμο της λουκανικοφαγίας

    Το έθιμο της λουκανικοφαγίας πρόκειται να αναβιώσει και φέτος στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού, στο νομό Κοζάνης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 18 Ιανουαρίου. Το πανηγύρι θα ξεκινήσει μετά τη Θεία Λειτουργία και θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

    «Όσοι βρεθούν στο πανέμορφο Βελβεντό ανήμερα του ¶η Θανάση, θα απολαύσουν εντελώς δωρεάν γευστικότατα λουκάνικα και άφθονο κρασί», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού, Θωμάς Μπελιάς.

    Πρόσθεσε δε πως την εκδήλωση οργανώνει η Μη κυβερνητική Οργάνωση «Κοινωνία των Πολιτών», η οποία δεν «έπαυσε» να αγωνίζεται για την «αυτονομία» του Βελβεντού, ακόμα και μετά τη συνένωσή του με τα Σέρβια.

    «Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Ήδη, σήμερα, η Επιτροπή Νέων Βελβεντού ανάρτησε 5 πανό σε καίρια σημεία της περιοχής, με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και αυτονομίας του ιστορικού Βελβεντού», είπε ο κ. Μπελιάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Πλησίασε τον Ολυμπιακό

    Για ακόμα μία φορά στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Αρη στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Σωτήρης Νίνης στο 19΄ πέτυχε το γκολ για τους "πράσινους" που μείωσαν στους δύο βαθμούς τη διαφορά τους από τον Ολυμπιακό, ο οποίος σήμερα αγωνίζεται στην Κέρκυρα. Επίσης η Καβάλα νίκησε στην έδρα της την Λάρισα με 1-0.

    Κυριακή

    Εργοτέλης - Ολυμπιακός Βόλου 15:00

    Ηρακλής - Ατρόμητος 15:00

    Πανιώνιος - Ξάνθη 15:00

    ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 17:15

    Πανσερραϊκός - AEK 17:15

    Κέρκυρα - Ολυμπιακός 19:30

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 January 2011 - 7:30:22 UTC