Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλότερα από τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός
  • [02] "Δεν συντρέχει λόγος αύξησης της τιμής του ψωμιού"
  • [03] Δ.Δρούτσας για τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν
  • [04] Νέο ηγετικό σχήμα της ΝΔ
  • [05] Νέος γύρος κινητοποιήσεων
  • [06] Αιματηρή η έξοδος
  • [07] Πλωτό ξενοδοχείο

  • [01] Υψηλότερα από τις προσδοκίες ο προϋπολογισμός

    Καλύτερη από την προβλεπόμενη στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ετσι σημείωσε μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.Στον περιορισμό του ελλείμματος συντέλεσε, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%, και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

    Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%.

    Στο μεταξύ, τεστ για τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη. Στις 11 Ιανουαρίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1,5 δισ. ευρώ, λήξεως 15 Ιουλίου 2011. Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται καθώς τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης. Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 έως και Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Δεν συντρέχει λόγος αύξησης της τιμής του ψωμιού"

    ''Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος αύξησης της τιμής του ψωμιού'' δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν αλλάξει τα κοστολογικά στοιχεία.

    Ο υφυπουργός είχε σήμερα συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αλευροβιομηχανίας και των αρτοποιών και μετά από την ολοκλήρωση των επαφών ο υφυπουργός δήλωσε ότι η τιμή του ψωμιού δεν θα αυξηθεί καθώς δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν ανατιμήσεις και συμπλήρωσε ''υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ''.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μ. Μούσιος ανέφερε ότι όντως δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής προς το παρόν αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν από τους προμηθευτές τους είναι ότι έρχονται μέχρι το τέλος του μήνα μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων.

    Από την πλευρά τους οι αλευροβιομήχανοι αναφέρουν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι οι τιμές των αλεύρων θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα γύρω στα 320 ευρώ ο τόνος ενώ πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή ήταν στα 15Ο ευρώ ο τόνος και αιτία είναι η αύξηση της τιμής των σιτηρών, των μεταφορικών κλπ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Δ.Δρούτσας για τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν στο Ερζερούμ το λεγόμενο θέμα «της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», αρνούμενος επίσης και την άσκηση μυστικής διπλωματίας από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και τους διαχρονικούς στόχους και έκανε έκκληση να σταματήσει η υποκρισία, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο μειοδότης και η εκάστοτε αντιπολίτευση ο υπερπατριώτης. «Να σταματήσει αυτή η υποκρισία, προς όφελος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" του τηλεοπτικού σταθμού "Σκάι", στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στο οποίο «υπήρξε συμφωνία για στενή συνεργασία», διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτές διατυπώθηκαν πριν την επίσκεψη στην Τουρκία και τις χαρακτήρισε δηλώσεις «προκάτ», υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά θέματα είναι «θέματα ιερά», τα οποία δεν πρέπει να υπακούουν σε επικοινωνιακές λογικές.

    Δέχθηκε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο, λόγω των υπερπτήσεων που προηγήθηκαν, η επίσκεψη να ματαιωθεί, αλλά, πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός προτίμησε να πάει και να μιλήσει με καθαρή και ειλικρινή γλώσσα, μπροστά στο σημαντικό ακροατήριο των Τούρκων πρέσβεων και να συνεχίσει την κοπιώδη και μακρόχρονη προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

    Για τον φημολογούμενο πλούτο της χώρας σε υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις, προσθέτοντας πως «ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση». Είπε επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και να μην καλλιεργούν ψευδή σενάρια και μύθους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Νέο ηγετικό σχήμα της ΝΔ

    Σήμερα ανακοινώνει το νέο ηγετικό σχήμα της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    Τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο μέχρι τώρα διευθυντής της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει τον τομέα Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος επανέρχεται στο ηγετικό σχήμα. Τον τομέα άμυνας αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Τζίμας.

    Παράλληλα, καθιερώνεται τομέας ΜΜΕ με επικεφαλής τον Σίμο Κεδίκογλου.

    Παραμένουν οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ.Αβραμόπουλος και Δήμας ως επικεφαλής ευρύτερων κύκλων.

    Ο πρόεδρος του κόμματος διατηρεί τον τομέα οικονομίας με αναπληρωτές τους κυρίους Χρήστο Σταϊκούρα, Νότη Μηταράκη και Γιάννη Βρούτση.

    Στον τομέα Δικαιοσύνης μετακινείται ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας με αναπληρωτή τον Κώστα Καραγκούνη.

    Ο Νίκος Δένδιας, μέχρι τώρα τομέαρχης Δικαιοσύνης, μετακινείται στη Βουλή ως ένας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

    Τον τομέα Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Θανάσης Νάκος, ενώ στο ηγετικό σχήμα εισέρχεται και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, αναλαμβάνοντας τον τομέα Παιδείας.

    Στον τομέα Περιβάλλοντος παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναπληρωτές τους Νίκο Καντερέ και Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

    Τον τομέα Υγείας αναλαμβάνει ο Θανάσης Γιαννόπουλος, με αναπληρωτή τον Γεράσιμο Γιακουμάτο.

    Στον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας παραμένει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ο Κώστας Τασούλας, με αναπληρώτρια την Ελίζα Βόζενμπεργκ.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει τομεάρχης Ανάπτυξης.

    Από τα μέχρι στιγμής προκύπτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, έδωσε θέσεις σε βουλευτές που εφέροντο να συνομιλούν με την Ντόρα Μπακογιάννη και ενέταξε στο σχήμα της "σκιώδους" κυβέρνησης στελέχη που είχαν διατελέσει υπουργοί του κ.Καραμανλή και που μέχρι στιγμής είχαν παραμείνει εκτός ηγετικής ομάδας.

    Στην κρίσιμη θέση του εκπροσώπου ο κ.Σαμαράς επέλεξε έναν γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος να μπορεί να ταυτιστεί μαζί του και όχι κάποιο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νέος γύρος κινητοποιήσεων

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή κατά την οποία το περίφημο νομοσχέδιο για το νέο οργανωτικό και εργασιακό καθεστώς στις Αστικές Συγκοινωνίες, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αν και πληροφορίες για το περιεχόμενό του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Σήμερα Δευτέρα, Μετρό και ΗΣΑΠ θα ακινητοποιηθούν 12:00-16:00 και Λεωφορεία-Τρόλεϊ και Τραμ στάση εργασίας 11:00-16:00

    Το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων των Εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργείται και να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η πρόταση που θα τεθεί στις Συνελεύσεις είναι για νέες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων των δικαστηρίων, στα οποία αναμένεται να προσφύγουν οι διοικήσεις των Οργανισμών.

    Αντιδράσεις για την αύξη του εισιτηρίου

    Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 40%, την οποία επιβεβαίωσε επίσημα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά στόματος του αρμόδιου yφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια.

    Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Βούγιας προανήγγειλε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν για την Αττική δύο τύποι εισιτηρίων. Ένα το οποίο θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα είναι για μια απλή διαδρομή και ένα που θα στοιχίζει 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Κατά 10 ευρώ, δηλαδή από 35 σε 45 αυξάνονται και οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και τα εισιτήρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Με αφορμή τις εξαγγελίες αυτές, μέλη της κίνησης πολιτών "Ακρίβεια Στoπ" και "Επιβάτες της Θεσσαλονίκης", πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προέβησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων και προέτρεπαν στο επιβατικό κοινό να μην ακυρώνει τα εισιτήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αιματηρή η έξοδος

    Πιο αιματηρή από πέρσι ήταν η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς την επαρχία και η επιστροφή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Τροχαία η μετακίνηση των οχημάτων ήταν μικρότερη για το ίδιο διάστημα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από την Τρίτη πριν από τα Χριστούγεννα, 21/12/2010 έως και προχθές, Σάββατο 8/1/2011, συνολικά σημειώθηκαν:

    - 54 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα έναντι 43 το αντίστοιχο περσινό διάστημα

    -71 βαριά ατυχήματα έναντι 60

    -511 ελαφρά ατυχήματα έναντι 562

    Στα παραπάνω τροχαία τα θύματα ήταν:

    -63 νεκροί έναντι 49 το αντίστοιχο περσινό διάστημα

    -84 βαριά τραυματίες έναντι 65

    -691 ελαφρά τραυματίες έναντι 806 αντίστοιχα

    Η αύξηση που παρατηρείται, σύμφωνα με την Τροχαία, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον ανθρώπινο παράγοντα, αφού οι κύριες αιτίες είναι αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, για μια ακόμα φορά, και το οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους όπως στην Πατρών- Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων και στην Εγνατία Οδό έγιναν μόνο τέσσερα από τα θανατηφόρα δυστυχήματα (δύο και δύο αντίστοιχα), ενώ τα υπόλοιπα 32 έγιναν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και 18 σε κατοικημένες περιοχές.

    Τα 54 θανατηφόρα δυστυχήματα οφείλονται:

    -23 σε σύγκρουση,

    - 18 σε εκτροπή,

    - 9 σε παράσυρση πεζού

    - 4 σε πρόσκρουση.

    Επίσης ως προς τα αίτια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις έχουν τον κύριο λόγο.

    Ειδικότερα οφείλονται:

    - 16 στην υπερβολική ταχύτητα

    - 15 στην κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

    - 13 σε λοιπά αίτια (οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, κλπ)

    - 5 στην παραβίαση προτεραιότητας

    - 5 στην απόσπαση προσοχής

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Πλωτό ξενοδοχείο

    Την «Κιβωτό», ένα πλωτό ξενοδοχείο που μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σχεδιάζουν ρώσοι επιστήμονες.

    Η «Κιβωτός» μοιάζει περισσότερο με ένα αναποδογυρισμένο πλοίο, λέει ο εμπνευστής του σχεδίου, ρώσος αρχιτέκτονας Αλέξαντερ Ρεμίζοφ, ο οποίος σχεδίασε το πλωτό ξενοδοχείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Ο Ρεμίζοφ συνεργάστηκε με μια γερμανική κατασκευαστική εταιρία, που εδρεύει στη Μόσχα και ασχολείται και με την αντιμετώπιση προβλημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τους διαστημικούς σταθμούς.

    «Το πλωτό ξενοδοχείο θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε μόλις λίγους μήνες οπουδήποτε στον κόσμο» λέει ο ρώσος αρχιτέκτονας, που αναζητεί επενδυτές να κάνουν το σχέδιο πραγματικότητα.

    Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ", ο Ρεμίζοφ τόνισε ότι το πλωτό ξενοδοχείο μπορεί να κατασκευαστεί στις περισσότερες περιοχές της γης, ακόμα και σε σεισμογενείς ζώνες. Το συνολικό εμβαδόν της «Κιβωτού» ανέρχεται σε 14.000 τετραγωνικά μέτρα και το κόστος του έργου δεν ξεπερνά τις δαπάνες για την κατασκευή ενός ενεργειακά αυτόνομου κτιρίου.

    Το πλωτό ξενοδοχείο δεν θα αποτελείται από γυαλί, αλλά από ένα είδος αυτοκαθαριζόμενου υλικού που αντέχει στις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες. Θα είναι κτισμένο γύρω από έναν κεντρικό πυλώνα που θα συνδέει την οροφή με το υπόγειο. Θα διαθέτει ανεμογεννήτριες και αντλίες θερμότητας, όπου η ηλιακή, η αιολική και θερμική ενέργεια θα μπορούν να αποθηκευτούν και να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια.

    Το κτίριο θα μπορεί να διαθέτει έναν εξωτικό κήπο που θα δημιουργεί το δικό του μικροκλίμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 January 2011 - 11:30:36 UTC