Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"
  • [02] Αρνητική γνωμάτευση για τη ΝΕΟΓΑΛ
  • [03] "Φρένο" στο "γκάζι" των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς
  • [04] Σύσκεψη για το Ελληνικό
  • [05] "Λίφτινγκ" στα βραβεία
  • [06] Ντέρμπι "αιωνίων" στο ΟΑΚΑ

  • [01] "Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας"

    Να δοθεί έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην γρήγορη απόδοση των συντάξεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ήλθε η ώρα, έστω και με ελάχιστη καθυστέρηση, να υλοποιήσει η κυβέρνηση την δέσμευσή της στην ΔΕΘ του 2009".

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση προσωρινής σύνταξης για τα Ταμεία. Το ποσό θα πλησιάζει το 90% ή και το 95% της κανονικής και η εκκαθάριση θα γίνεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην ιταλογερμανική διένεξη για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, στηρίζοντας τους κατοίκους του Διστόμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αρνητική γνωμάτευση για τη ΝΕΟΓΑΛ

    Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), για την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση της γαλακτοβιομηχανίας Δράμας ΝΕΟΓΑΛ.

    Μετά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση το ΣΚΕΕ κατέληξε ότι "τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας της" και ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν πληροί κανέναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επισφαλή για τους μετόχους ή τους πιστωτές της.

    Η ΝΕΟΓΑΛ είχε συνάψει στις 29 Δεκεμβρίου Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση με το σωματείο των εργαζομένων η οποία προβέβλεπε την μείωση των αποδοχών τους κατά 9% για την επόμενη διετία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Φρένο" στο "γκάζι" των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς

    Στον αέρα βρίσκονται οι αυριανές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι διοικήσεις των εταιρειών προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες.

    Ήδη, κρίθηκε παράνομη, η στάση εργασίας στο Μετρό από τις εννέα το βράδυ απόψε μέχρι τη λήξη της βάρδιας, όσο και η αυριανή 24ωρη απεργία στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και στον ΗΛΠΑΠ.

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον Προαστιακό.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, θα υποστούν τις πειθαρχικές και όποιες άλλες κυρώσεις προβλέπονται.

    Τη σύσταση «Μητροπολιτικού Φορέα» για τις αστικές συγκοινωνίες, συγχωνεύσεις φορέων, υποχρεωτικές μετατάξεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Δ. Ρέππας, από τις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΑ δημιουργούνται δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες, Τρόλεϊ και λεωφορεία και ένας για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΛ θα απορροφήσει τον ΗΛΠΑΠ και το Μετρό θα απορροφήσει τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

    Ο ΟΑΣΑ, ως Μητροπολιτικός φορέας θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση, συντονισμό και έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου. Επίσης ο ΟΑΣΑ θα καλύπτει όλη την «Καλλικρατική» Περιφέρεια Αττικής και θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ και τις Δημοτικές συγκοινωνίες.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των εταιριών, ώστε να μην ξεφύγουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται ειδική Μονάδα παρακολούθησης, ανά τρίμηνο, της υλοποίησης των επιχειρησιακών στοιχείων κάθε εταιρίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα. Η κρατική επιδότηση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 40% του λειτουργικού κόστους του ομίλου.

    Σε ότι αφορά το προσωπικό, προβλέπεται η μετάταξη περίπου 1500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, θα καταγγελθούν οι υπάρχουσες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και θα καταρτιστούν νέες κατά το πρότυπο του ΟΣΕ με τους νέους φορείς. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι το μισθολογικό κόστος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 78%, έναντι του 65% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφερε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το μέσο μισθολογικό κόστος για το Τραμ είναι 31.500 ευρώ το χρόνο και για τον ΗΣΑΠ 86.300 ευρώ το χρόνο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Σύσκεψη για το Ελληνικό

    Σύσκεψη για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    Η σύσκεψη αφορούσε τη διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης (δηλαδή τις χρήσεις γης, το πράσινο, κλπ.), που θα καθοριστεί από την κυβέρνηση πριν γίνουν οι συζητήσεις με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, εξάλλου, στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας στην οποία θα εισφερθούν οι εκτάσεις του παλιού αεροδρομίου, που ανήκουν σε επιμέρους φορείς του Δημοσίου, και μέσω της οποίας θα γίνει η αξιοποίηση.

    Ο υπουργός Επικρατείας πρόκειται να μεταβεί στο Κατάρ τον επόμενο μήνα, ενώ χθες επέστρεψε από το εμιράτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Το Κατάρ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, ενώ μεταξύ των δύο χωρών έχει υπογραφεί μνημόνιο για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Λίφτινγκ" στα βραβεία

    Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία εκσυγχρονίζονται πλέον με νόμο, ενώ για πρώτη φορά καθορίζεται χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών (Μάιος), χρόνος ανακοίνωσης βραχειών λιστών (Οκτώβριος) και χρόνος ανακοίνωσης (Νοέμβριος) και απονομής (Δεκέμβριος).

    Οι αλλαγές, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, τον Μάιο του 2010, κατά την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του 2009, υπερψηφίστηκαν από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής. Οι νέες ρυθμίσεις προσδίδουν κύρος στα κρατικά βραβεία του ΥΠΠΟΤ και παράλληλα «ανοίγονται» σε νέες παραγωγικές δυνάμεις του ελληνικού βιβλίου, με τη θέσπιση πέντε επιπλέον βραβείων στα ήδη υπάρχοντα.

    Το προοδευτικό στοιχείο των νέων διατάξεων εκφράζεται και με τον εμπλουτισμό της ελληνικής λογοτεχνικής κοινότητας με αλλόγλωσσους συγγραφείς, που γράφουν στην ελληνική γλώσσα, αλλά δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

    Ειδικότερα, τα πέντε νέα βραβεία είναι:

    -Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, που θα απονέμεται σε νέους δημιουργούς μέχρι 35 ετών.

    -Το Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου.

    -Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου.

    -Το Βραβείο Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά.

    -Ένα Ειδικό Θεματικό Βραβείο, που θα απονέμεται σε λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ντέρμπι "αιωνίων" στο ΟΑΚΑ

    Τον Ολυμπιακό αντιμετωπίζει αυτή την ώρα ο Παναθηναϊκός, στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο φετινό ντέρμπι «αιωνίων».

    Οι «αιώνιοι» προέρχονται από άνετες νίκες στην τελευταία αγωνιστική.

    Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχουν ως εξής:

    Άρης - Πανιώνιος 84-89

    Ηρακλής - Ίκαρος Καλ. 78-64

    Καβάλα - Πανελλήνιος 81-70

    Κολοσσός Ρ.- ΠΑΟΚ 71-66

    Περιστέρι - Ηλυσιακός 68-61

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (21.00)

    ΑΕΚ - Μαρούσι (19/01/11)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 January 2011 - 19:30:15 UTC