Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σόιμπλε: Καμία χώρα δεν πιέζεται να προσφύγει στο Ταμείο
  • [02] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις
  • [03] Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία
  • [04] Σουδαν: Συγχαρητήρια του ΟΗΕ για την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος
  • [05] Προκήρυξη για νέο χτύπημα βρέθηκε στον υπολογιστή
  • [06] Άμεσες βλάβες από τον καπνό
  • [07] Μουσείο νομισμάτων
  • [08] Γκολ και θέαμα ο»Ώ

  • [01] Σόιμπλε: Καμία χώρα δεν πιέζεται να προσφύγει στο Ταμείο

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανάγκη προς το παρόν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο δημιουργήθηκε από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ για να βοηθήσει τα κράτη με οικονομικές δυσχέρειες.

    Ο Γερμανός υπουργός δεν πιστεύει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από τη βοήθεια αυτήν ούτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διάλυση της Ευρώπης.

    "Δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο Ταμείο αυτό. Γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της", τόνισε ο Σόιμπλε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις

    Άνοιξε η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και το 80%.

    Οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε θέση ''μάχης'' για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.

    Όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Έτσι λοιπόν, σε μια περίοδο που καταγράφεται συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, τα καταστήματα δεν περίμεναν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Ήδη από την εορταστική περίοδο πωλούσαν με μειωμένες τιμές μέχρι και 50%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ όπως τόνισε, μιλώντας με δημοσιογράφους, το μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ν. Γιαννέτος, τα ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των εκπτώσεων φέτος θα είναι τόσο υψηλά, ώστε θα κάνουν τους καταναλωτές να αναρωτιούνται εάν είναι πραγματικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία

    Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κήρυξε χθες Σάββατο τριήμερο εθνικό πένθος, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 608 ανθρώπων σε λόφους κοντά στο Ρίου ντε Ζανέιρου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στην δημοσιότητα αξιωματούχοι της πυροσβεστικής, μέλη των σωστικών συνεργείων και η πολιτική άμυνα.

    Άλλοι τουλάχιστον 100 άνθρωποι αγνοούνται. 14.000 πολίτες είναι άστεγοι.

    Οι χειρότερα πληγείσες πόλεις είναι η Νόβα Φριμπούργκο, με 271 νεκρούς, και η Τερεζόπολις, 100 χλμ. από το Ρίου, με 261 νεκρούς. Στην ιστορική πόλη Πετρόπολις ο απολογισμός ανέρχεται σε 55 νεκρούς.

    Οι αρχές διεξάγουν την μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ιστορία της χώρας. Χιλιάδες διασώστες, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία, αστυνομικοί και εθελοντές συμμετέχουν.

    Σε ορισμένες περιοχές το καθαρό πόσιμο νερό και το φαγητό έχουν εξαντληθεί. Η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί.

    Μετεωρολόγοι ανέμεναν νέο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές βροχοπτώσεις σήμερα Κυριακή στην ορεινή περιοχή Σεράνα.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Καμπράλ κήρυξε επταήμερο πένθος.

    Η υπουργός Υγείας Σολάνζε Σίρικο επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω «των κινδύνων [να ξεσπάσουν] επιδημίες όπως λεπτοσπείρωση και ηπατίτιδα». Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να «μην πίνουν νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο».

    Η τραγωδία έχει προκαλέσει κύμα αλληλεγγύης κι έχει συγκλονίσει τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σουδαν: Συγχαρητήρια του ΟΗΕ για την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν συνεχάρη το λαό του Νότιου Σουδάν για την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Νότου χθες Σάββατο, σχολιάζοντας ότι οι ψηφοφόροι επέδειξαν υπομονή και «ειρηνική αποφασιστικότητα».

    Ελάχιστοι πολίτες που δεν είχαν ήδη ψηφίσει προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα χθες, αν και οι περισσότεροι είχαν πάει τις πρώτες τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα το 60% της συμμετοχής, που ήταν απαραίτητο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, να καλυφθεί ως την Τετάρτη.

    Ο Μπαν ευχαρίστησε την Επιτροπή του Νότιου Σουδάν για το Δημοψήφισμα, τις δωρήτριες χώρες που συνέβαλαν στην διοργάνωση της διαδικασίας και τις οργανώσεις των παρατηρητών οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή για να την αποτιμήσουν.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα έως τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Αφού παρέλθει η περίοδος κατά την οποία θα μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις το τελικό αποτέλεσμα για το εάν το Νότιο Σουδάν αποσχιστεί από το Σουδάν αναμένεται να ανακοινωθεί την 7η ή την 14η Φεβρουαρίου.

    Το δημοψήφισμα ήταν ένας από τους βασικούς όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος δεκαετιών ανάμεσα στο μουσουλμανικό βορρά και το χριστιανικό και ανιμιστικό νότο--σύγκρουση που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 2 εκατ. πολιτών του νότου και εκτόπισε άλλα 4 εκατ. ανθρώπους.

    Η κυβέρνηση στο Χαρτούμ έχει ανακοινώσει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Ο Μπαν κάλεσε «το λαό και τους θεσμούς στο Σουδάν να επιδείξουν υπομονή κι αυτοσυγκράτηση ώσπου η Επιτροπή να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, επικεφαλής ομάδας παρατηρητών, δήλωσε ότι η συμμετοχή ενδέχεται να φθάσει το 90% και πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

    Πολίτες του Νέου Σουδάν, που αναμένεται να γίνει το νεότερο κράτος στη διεθνή κοινότητα, έλεγαν ότι «άρχισαν να γιορτάζουν» από χθες, πάντως η διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης αναμένεται να διαρκέσει ως τον Ιούλιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Προκήρυξη για νέο χτύπημα βρέθηκε στον υπολογιστή

    Αλυσίδα χτυπημάτων ενόψει της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αρχίζει αύριο, Δευτέρα, πρόλαβε η Αστυνομία με τις συλλήψεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, με βάση τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα ευρήματα στο σπίτι της οδού Κορδελιού, στο Βύρωνα, που είχαν νοικιάσει τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη.

    Όπως ανακοινώθηκε, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασχέθηκε, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «σχέδιο 6σέλιδης προκήρυξης σε ηλεκτρονική μορφή από το περιεχόμενο της οποίας προκύπτει ότι:

    Β· πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, χωρίς να προσδιορίζεται όνομα, θα αναλάμβανε την ευθύνη για μια σειρά εκρήξεων.

    Β· αυτή η δραστηριότητα θα πραγματοποιούνταν ως εκδήλωση αλληλεγγύης πριν τη δίκη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αρχίζει τη Δευτέρα (17-01-2011).

    Β· προαναγγέλλει συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων βίας.

    Β· περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές και θεωρητικές προσεγγίσεις με τις οποίες επιχειρούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και τρομοκρατίας.

    Β· περιλαμβάνει σημεία κριτικής αντιπαράθεσης με την τρομοκρατική οργάνωση ``Επαναστατικός Αγώνας``, όπου διαφοροποιούν τη θέση τους σχετικά με τη δράση της οργάνωσης ``Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς``».

    Στο μεταξύ, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην Ε' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις νεαροί, που συνελήφθησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στην περιοχή του Βύρωνα.

    Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν το μεσημέρι - κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν για την επίθεση με γκαζάκια, τον περασμένο Οκτώβριο, σε όχημα της ΔΕΗ, που ήταν σταθμευμένο σε εργοτάξιο της Επιχείρησης, στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Έντισον.

    Στην επίθεση εκείνη συνελήφθη επβ αυτοφώρω ο 19χρονος φοιτητής Γιάννης Σκουλούδης, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και προφυλακίστηκε.

    Οι κατηγορούμενοι -τρεις 23χρονοι κι ένας 21χρονος- αρνήθηκαν να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και περιορίστηκαν στο να πουν ότι είναι αναρχικοί.

    Αμέσως μετά την απολογίες τους, οι συλληφθέντες επέστρεψαν στην Αθήνα.

    Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας απήγγειλε βαριές κατηγορίες για τρεις κακουργηματικές πράξεις σε βάρος τόσο των τεσσάρων όσο και της Meyer Fee Marie, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή.

    Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την 27χρονη Γερμανίδα, η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε χθες ότι δεν είναι, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την ελληνική αστυνομία, η κόρη της Μπάρμπαρα Μέγιερ, η οποία είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην γερμανική τρομοκρατική οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Άμεσες βλάβες από τον καπνό

    Οι πρώτες εισπνοές καπνού από έναν καπνιστή προκαλούν μέσα σε μερικά λεπτά βλάβες σε γενετικό επίπεδο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

    "Η επίδραση είναι τόσο γρήγορη που είναι αντίστοιχη με την απευθείας έγχυση της ουσίας στο αίμα", εξηγούν οι επιστήμονες, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία "σοβαρή προειδοποίηση" για τους καπνιστές.

    Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology και είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες που υπάρχουν στον καπνό προκαλούν βλάβες στο ανθρώπινο DNA.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12 εθελοντές καπνιστές, στους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ίχνη των τοξικών προϊόντων που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Μουσείο νομισμάτων

    Σπάνια νομίσματα που γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο και αντιπροσωπεύουν περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας εκτίθενται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

    «Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007, από ένα Γερμανό συλλέκτη που ήθελε να την πουλήσει. Εκτίθεται τώρα ένα κομμάτι της, αλλά σταδιακά θα εκτεθεί ολόκληρη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς και θεότητες της αρχαιότητας, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ακόμα και θέματα από την Ιλιάδα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Γκολ και θέαμα

    Με το ίδιο σκορ, 4-2, νίκησαν Ολυμπιακός και Ατρόμητος στα παιχνίδια με τα οποία άνοιξε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

    Ολυμπιακός-Πανσερραϊκός 4-2

    Η αγωνιστικά ελλιπής πειραϊκή ομάδα πήρε το τρίποντο, με το οποίο αύξησε τη διαφορά της από τον Παναθηναϊκό στους 8 βαθμούς, χάρη στα γκολ των Πάντελιτς (52΄, 85΄) και Ριέρα (70΄ πέναλτι, 89΄). Από την πλευρά των φιλοξενούμενων, ο Γεωργιάδης αναδείχθηκε σε "μορφή", καθώς ισοφάρισε σε 1-1 με πέναλτι στο 65΄ και έδωσε το (προσωρινό) προβάδισμα στην ομάδα του στο 67΄.

    Ολυμπιακός Β.-ΠΑΟΚ 0-3

    Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο 2011 πέτυχε ο ΠΑΟΚ, αυτή την φορά εκτός έδρας με 3-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Λίνο στο 20΄, ο Βιεϊρίνια στο 42΄ και ο Σαλπιγγίδης στο 87΄ ήταν οι σκόρερ του "Δικεφάλου" του Βορρά. Στο 78΄ ο Γιακούποβιτς απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Σαλπιγγίδης.

    Ατρόμητος-Κέρκυρα 4-2

    Ύστερα από ένα εντυπωσιακό σε θέαμα παιχνίδι, ο Ατρόμητος νίκησε στο Περιστέρι την Κέρκυρα με 4-2, και βελτίωσε τη βαθμολογική θέση του. Τα γκολ της ομάδας των δυτικών προαστίων σημείωσαν οι Αναστασάκος (20΄, 28΄) Καμαρά (59΄) και Σαρμιέντο (67΄), ενώ για τους Φαίακες σκόραραν οι Καλαντζής (21΄), Τσίγκας (54΄).

    Το σημερινό πρόγραμμα αγώνων:

    15:00 Λάρισα-Ηρακλής (NOVA 2)

    17:15 Αρης-Πανιώνιος (NOVA 3)

    17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ (NOVA 2)

    19:30 Παναθηναϊκός-Καβάλα (NOVA 1)

    19:30 Ξάνθη-Εργοτέλης (NET)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 January 2011 - 7:30:19 UTC